Hindistan, Türk Büyükelçi'yi bakanlığa çağırdı

Hindistan, Türk Büyükelçi'yi bakanlığa çağırdı
TT

Hindistan, Türk Büyükelçi'yi bakanlığa çağırdı

Hindistan, Türk Büyükelçi'yi bakanlığa çağırdı

Hindistan, bugün Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın geçtiğimiz hafta Pakistan'da Keşmir'le ilgili söylediği sözlerin ardından Türkiye'nin Yeni Delhi Büyükelçisi Şakir Özkan Torunlar'ı Dışişleri Bakanlığı'na çağırdı. Bu açıklamaların ikili ilişkiler üzerindeki sonuçları konusunda uyardı.
Reuters’in haberine göre Erdoğan geçtiğimiz hafta gerçekleştirdiği Pakistan ziyaretinde yaptığı açıklamada, Hindistan’ın Müslümanların çoğunlukta olduğu Keşmir bölgesinde başlattığı yeni uygulamalar nedeniyle durumun kötüleştiğini ve Türkiye’nin Keşmir halkı ile dayanışma içinde olduğunu ifade etmişti.
Hindistan tüm Keşmir bölgesini ülkenin ayrılmaz bir parçası olarak görüyor.
Hindistan Dışişleri Bakanlığı tarafından yapılan açıklamaya göre Türkiye’nin Yeni Delhi Büyükelçisi Şakir Özkan Torunlar’a, Erdoğan’ın açıklamalarından Keşmir anlaşmazlığının tarihini anlamadığının anlaşıldığını bildirildi.
Hindistan Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Ravish Kumar, “Bu son açıklama, Türkiye’nin diğer ülkelerin iç işlerine karışmasına bir örnek daha. Hindistan bunu tamamen kabul edilemez buluyor” ifadelerini kullandı.
Kumar, Erdoğan’ın açıklamalarına atıfta bulunarak, “Bu gelişmelerin ikili ilişkilerimiz üzerinde güçlü etkileri var” şeklinde konuştu.
Hindistan, geçtiğimiz Ağustos ayında Keşmir’in özerkliğini kaldırarak bölgeyi tamamen Hindistan’a entegre etmenin ve 30 yıllık bir isyanı bastırmanın bir yolu olarak yeniden federal yönetim altına aldı. Keşmir bölgesinin bir bölümüne hakim olan Pakistan, bu adımı sert şekilde eleştirirken, Türkiye ve Malezya gibi diğer Müslüman ülkeler Hindistan’a bu kararı yeniden değerlendirme çağrısında bulundu.
Pakistan’ı on binlerce insanın öldürüldüğü topraklardaki isyanı desteklemekle suçluyan Hindistan, Türkiye’yi de Pakistan’ın ‘sınır ötesi terörizm’ kullanımını meşrulaştırmaya çalışmakla itham ediyor.
Keşmir’deki ayaklanmaya doğrudan müdahaleyi reddeden Pakista,  Keşmir halkına kendi kaderini tayin etme mücadelesinde diplomatik ve ahlaki destek sağladığını ifade ediyor.
Erdoğan, Pakistan parlamentosunda Keşmir'deki sorunun baskı yoluyla çözülemeyeceğini, bunun yerine çözümün adalet temelinde olması gerektiğini dile getirmişti.



Fransa'da casusluk ve Rusya adına müdahale suçlamasıyla üç kişi tutuklandı

Fransız polisi (Arşiv- AFP)
Fransız polisi (Arşiv- AFP)
TT

Fransa'da casusluk ve Rusya adına müdahale suçlamasıyla üç kişi tutuklandı

Fransız polisi (Arşiv- AFP)
Fransız polisi (Arşiv- AFP)

Paris savcılığı dün yaptığı açıklamada, ekonomik casusluk yaptığı ve Rusya adına müdahale ettiği iddia edilen Fransız-Rus bir kadına yönelik soruşturma kapsamında üç kişinin Paris'te suçlanarak tutuklandığını duyurdu.

Savcılık, sanıklardan 40 yaşındaki Rus erkeğin, eylül ayı başında Fransa'nın başkenti Paris'teki Zafer Takı'na Rusya'yı yücelten çıkartmalar asarken güvenlik kamerası görüntülerinden teşhis edildiğini açıkladı.

Şarku'l Avsat'ın AFP'den aktardığı habere göre daha sonra Fransız karşı casusluk servislerinin, ekonomik bilgi elde etmek için Fransız şirketlerinin yöneticileriyle iletişime geçtiğinden şüphelendiği SOS Donbass derneğinin kurucusu olan 40 yaşındaki bir kadını bilgilendirdi.


Eski Başkan Bolsonaro, darbe planlamak suçundan aldığı 27 yıl hapis cezasını çekmeye başladı

Brezilya Eski Devlet Başkanı Jair Bolsonaro (AFP)
Brezilya Eski Devlet Başkanı Jair Bolsonaro (AFP)
TT

Eski Başkan Bolsonaro, darbe planlamak suçundan aldığı 27 yıl hapis cezasını çekmeye başladı

Brezilya Eski Devlet Başkanı Jair Bolsonaro (AFP)
Brezilya Eski Devlet Başkanı Jair Bolsonaro (AFP)

Brezilya Yüksek Mahkemesi'nin dün verdiği karara göre, eski Devlet Başkanı Jair Bolsonaro'nun 27 yıl üç aylık hapis cezası, darbe planlamaktan suçlu bulunmasının hemen ardından başlamalıdır.

Şarku'l Avsat'ın Reuters'ten aktardığına göre Yargıç Alexandre de Moraes, Bolsonaro'nun cezasını cumartesi gününden beri gözaltında bulunduğu Brasilia'daki Federal Polis merkezinde çekmeye başlamasına karar verdi.

Ülkenin Yüksek Mahkemesi dün Bolsonaro'nun darbe planlama suçlamasından aldığı mahkumiyeti resmen onadı ve cezası kesinleşti. Mahkeme, Bolsonaro'nun itirazını bu ayın başlarında reddetmişti.

Bolsonaro, 2022 cumhurbaşkanlığı seçimlerini sol görüşlü Luiz Inacio Lula da Silva'ya kaybettikten sonra, eylül ayında darbe planlamaktan 27 yıl üç ay hapis cezasına çarptırılmıştı.

Bolsonaro, kendisi adına ABD müdahalesi talep ettiği iddialarıyla ilgili ayrı bir davada ihtiyati tedbirleri ihlal ettiği gerekçesiyle, Brasilia'da 100 günden fazla ev hapsinde tutuldu.

Bu arada, Bolsonaro'nun savunma ekibi, darbe girişiminde bulunmaktan aldığı mahkumiyete karşı yeni bir temyiz başvurusunda bulunacaklarını duyurdu.

Bolsonaro'nun avukatlarından Paulo Cunha Bueno, X platformunda yaptığı açıklamada, mahkemenin "henüz yapılmamış bir temyiz başvurusunu reddetme" kararına "şaşkınlığını" dile getirdi.

Bueno, "Ne olursa olsun, savunma uygun gördüğü temyiz başvurusunu belirlenen süre içinde yapacaktır" ifadesini kullandı.

Yüksek Mahkeme daha önce eski cumhurbaşkanının 27 yıllık hapis cezasına karşı tüm itiraz yollarını tükettiğine hükmetmişti.


Trump: Moskova Ukrayna konusunda bazı tavizler vermeyi kabul etti

ABD Başkanı Donald Trump, Beyaz Saray'ın girişinde yağmurdan korunmak için şemsiyesiyle (EPA)
ABD Başkanı Donald Trump, Beyaz Saray'ın girişinde yağmurdan korunmak için şemsiyesiyle (EPA)
TT

Trump: Moskova Ukrayna konusunda bazı tavizler vermeyi kabul etti

ABD Başkanı Donald Trump, Beyaz Saray'ın girişinde yağmurdan korunmak için şemsiyesiyle (EPA)
ABD Başkanı Donald Trump, Beyaz Saray'ın girişinde yağmurdan korunmak için şemsiyesiyle (EPA)

ABD Başkanı Donald Trump, dün Ukrayna'nın ABD destekli barış planını perşembe gününe kadar kabul etmesi için daha önce belirlediği son tarihten geri adım atarak, "Benim için son tarih, bu işin tamamlanmasıdır" ifadelerini kullandı.

Trump, ABD'li müzakerecilerin Rusya ve Ukrayna ile görüşmelerde ilerleme kaydettiğini ve Moskova'nın bazı tavizler verdiğini söyledi. ABD Başkanı, özel temsilcisi Steve Wittkoff'un Moskova'da Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile görüşeceğini ve damadı Jared Kushner'ın da görüşmeye katılacağını belirtti.