Kürt-Sünni ittifakı Irak'ta yeni hükümet kabinesinin şansını azaltıyor

Kürdistan Demokrat Partisi lideri Mesud Barzani ile Irak Parlamentosu Başkanı Muhammed el-Halbusi bir araya geldi
Kürdistan Demokrat Partisi lideri Mesud Barzani ile Irak Parlamentosu Başkanı Muhammed el-Halbusi bir araya geldi
TT

Kürt-Sünni ittifakı Irak'ta yeni hükümet kabinesinin şansını azaltıyor

Kürdistan Demokrat Partisi lideri Mesud Barzani ile Irak Parlamentosu Başkanı Muhammed el-Halbusi bir araya geldi
Kürdistan Demokrat Partisi lideri Mesud Barzani ile Irak Parlamentosu Başkanı Muhammed el-Halbusi bir araya geldi

Irak’ta yeni hükümet kurma çabalarında son günlerde uzlaşma ihtimaline giderek yaklaşılmasına rağmen Kürdistan Demokrat Partisi (KDP) lideri Mesud Barzani ile Irak Parlamentosu Başkanı Muhammed el-Halbusi arasında yapılan ittifak, Muhammed Tevfik Allavi’nin kabinesini parlamentonun onayından geçirme şansını zayıflatıyor.
Irak’ta yeni hükümet kurma görevi verilen Allavi’nin kabinenin parlamentoda oylanması için yaptığı çağrının ardından dün Irak devlet televizyonunda, 76 milletvekilinin talebi ve anayasanın 58. maddesi uyarınca, Allavi’nin kabinesine güvenoyu vermek için 24 Şubat Pazartesi günü parlamentoda olağanüstü oturum düzenleneceği duyuruldu. Allavi'ye yakın bazı kaynaklar, Allavi'nin hükümet programı ve bakan adaylarının geçmişlerini incelemek için bazı milletvekilleriyle bir araya geldiğini aktardı.
Allavi’nin çalışma ekibi içerisinde yer alan Beyarık El-Hayr Partisi Başkanı Muhammed el-Halidi, Şarku’l Avsat’a yaptığı açıklamada, Allavi kabinesinin parlamentoda çoğunluk oylarıyla geçeceği hususunda iyimser olduğunu belirtti. Ancak diğer bazı siyasetçi ve milletvekilleri ise son iki günde ortaya çıkan değişkenlerden ötürü kabinenin geçmesine iyimser yaklaşmadıklarını dile getiriyor.
Iraklı siyasi gözlemciler, KDP lideri Mesud Barzani ile Irak Parlamentosu Başkanı Muhammed el-Halbusi’nin kabineye yönelik pozisyonlarının Allavi ve kendisine destek verenlerin lehine olmayan değişkenleri ortaya çıkardığını belirtiyor. Allavi cephesinin, Kürt ve Sünni partiler içerisinde bir bölünmenin yaşanması beklentisi karşılık bulmadı. Kabinenin sadece birtakım Sünni ve Kürt isimlerin desteğiyle parlamentodan geçmeyeceğini gören Şii partiler, Barzani ve Halbusi ile uzlaşma seçeneğine döndü.
Şarku’l Avsat’a konuşan eski milletvekili ve bağımsız siyasetçi Haydar el-Molla, Allavi kabinesinin güvenoyu almasının ‘bundan sonra çok zor’ olduğunu söyledi.
Molla, “Barzani ve Halbusi, Fetih Koalisyonu lideri Hadi el-Amiri’ye açık bir şekilde Allavi’yi reddettiklerini bildirdi. Mesele artık kabine veya hükümet programı değil, bizzat Allavi’nin kendisi. Allavi, Barzani ve Halbusi’ye üstten baktı ve bireysel girişimlerde bulundu. Allavi yönetim dairesine girmiş değil ayrıca tatmin edici mesajlar vermedi” dedi.
İrade Hareketi Milletvekili Hüseyin Arab, Şarku’l Avsat’a yaptığı açıklamada, “Durum artık daha da çok karıştı. Zira üç gün öncesine kadar olumlu bir atmosfer hakimken anlaşmazlıklar yeniden gün yüzüne çıktı” dedi.
Arab, durumun neden daha çok karıştığı sorusuna, “Temel sebeplerin başında Barzani’nin Allavi’ye yönelik katı tavrı ve Allavi’nin bu durumu aşamaması geliyor. Aynı şekilde Halbusi’nin sahip olduğu güç bu sebepler arasında yer alıyor. Kürt-Sünni ittifakının olduğu yerde kabine kolayca geçemeyecek” diye cevap verdi.
Sünni Güçler Birliği Koalisyonu Milletvekili Muhammed el-Kerbuli, Şarku’l Avsat’a verdiği demeçte, “Bizim şimdiye kadar pozisyonumuz açık; Muhammed Allavi kabinesine güvenoyu vermeyeceğiz. Koalisyonumuz, göstericilerin taleplerinin tarafında yer alıyor. Allavi’nin kabinesini, kendi şahsi kriterleri doğrultusunda dizayn etmesi ve kabinenin göstericilerin şartlarını karşılamaması nedeniyle reddediyoruz” diye konuştu.
Sairun Koalisyonu Milletvekili Gayib el-Umeyri ise bu kabinenin geçeceği görüşünü savunuyor. Umeyri, açıklamasında, “Kabine hükümet programıyla birlikte pazartesi günkü oturumda çoğunluğun oylarıyla geçecek. Kürt ve Sünni partilerin çekincelerine rağmen elimizdeki veriler bu kabinenin geçeceğini gösteriyor. Ayrıca bu krizin çözümüne dair işaretler var” ifadelerini kullandı.



Irak'ın "Koordinasyon Çerçevesi" "bir lider değil, bir cumhurbaşkanı" istiyor

Iraklılar, 17 Kasım 2025'te Bağdat'taki bir kafede seçim sonuçlarını izlemek için toplandılar (AFP)
Iraklılar, 17 Kasım 2025'te Bağdat'taki bir kafede seçim sonuçlarını izlemek için toplandılar (AFP)
TT

Irak'ın "Koordinasyon Çerçevesi" "bir lider değil, bir cumhurbaşkanı" istiyor

Iraklılar, 17 Kasım 2025'te Bağdat'taki bir kafede seçim sonuçlarını izlemek için toplandılar (AFP)
Iraklılar, 17 Kasım 2025'te Bağdat'taki bir kafede seçim sonuçlarını izlemek için toplandılar (AFP)

11 Kasım 2025'te yapılan Irak parlamento seçimlerinden bir hafta sonra, "Koordinasyon Çerçevesi"ndeki 12 Şii parti lideri, başbakan adayı gösterme yetkisine sahip "en büyük blok" olduklarını belirten bildiriyi imzaladı. Görevden ayrılan Başbakan Muhammed es-Sudani'nin, ikinci bir dönem için göreve devam etme niyeti konusunda yaşanan anlaşmazlığın ardından imza töreninde hazır bulunması dikkat çekiciydi.

Şarku'l Avsat'ın kaynaklardan edindiği bilgiye göre, "koordinasyon çerçevesindeki üç önemli Şii lider, güçlü yetkilere ve tam desteğe sahip bir icra direktörü gibi birini bulma konusunda anlaştı, ancak bu pozisyonda siyasi bir lider istemiyorlar."

Kaynaklar, "Koordinasyon Çerçevesi"ndeki kilit liderlerin, bir sonraki aşamada pozisyonu yönetecek siyasi denklemi değerlendirmek üzere pozisyon için aday listelerinin incelenmesini geçici olarak durdurduğunu bildirdi ve "Es-Sudani'nin kısa listeye girdiğini, ancak farklı bir durumda olduğunu" vurguladı.

Eski Başbakan Nuri el-Maliki, Sudani'nin göreve dönmesine şiddetle karşı çıkıyor, ancak koalisyon içindeki sınırlı sayıda parti, "mevki için yeni kriterler kabul edilirse" itiraz etmeyecek. Şii bir lider, "koalisyon içindeki liderlerin son zamanlarda masada oturan ve önemli kararlar hakkında lider olarak oy kullanma hakkına sahip olan kişilerin sayısının artmasından duydukları hoşnutsuzluğu ve kızgınlığı dile getirdiklerini" belirtti.


Suriye "Sezar yaptırımlarından" kurtulmaya hazırlanıyor

ABD Başkanı Donald Trump ve Ahmed eş-Şara Beyaz Saray'da, (AFP)
ABD Başkanı Donald Trump ve Ahmed eş-Şara Beyaz Saray'da, (AFP)
TT

Suriye "Sezar yaptırımlarından" kurtulmaya hazırlanıyor

ABD Başkanı Donald Trump ve Ahmed eş-Şara Beyaz Saray'da, (AFP)
ABD Başkanı Donald Trump ve Ahmed eş-Şara Beyaz Saray'da, (AFP)

Suriye, şahinlerden Cumhuriyetçi bir kongre üyesinin, devrik Devlet Başkanı Beşşar Esed döneminde uygulanan "Sezar Yasası" yaptırımlarının ekonomisi üzerindeki etkilerini ortadan kaldırma yönünde yeni bir adım attı. Bu yasayı yürürlükten kaldırmayı reddeden şahin partili bir kongre üyesinin, bu kararı şartlı olarak geri çektiğini açıklamasının ardından, yaptırımların ülke ekonomisi üzerindeki etkilerini ortadan kaldırma yönünde yeni bir durum ortaya çıktı.

Temsilciler Meclisi Dışişleri Komitesi Başkanı Cumhuriyetçi Temsilci Brian Mast'ın, Washington'da Suriye Geçici Devlet Başkanı Ahmed eş-Şara ile görüşmesine rağmen "Sezar Yasası"nı yürürlükten kaldırmayı reddetme tutumundan vazgeçmemesinin yol açtığı bir beklenti ve hayal kırıklığı döneminin ardından, Mast pazartesi akşamı tutumunda köklü bir değişiklik duyurdu. Şam'a yönelik kapsamlı yaptırımların kaldırılmasına desteğini teyit etti, ancak Suriye Geçici Hükümeti'nin Mast'ın "bölgenin istikrarı için elzem" olarak gördüğü taahhütleri yerine getirmemesi halinde yaptırımların yeniden uygulanmasına olanak tanıyan "belirli koşullar" dahilinde.

Şarku’l Avsat’ın edindiği bilgiye göre Kongre perde arkasında, aralık ayı başında yaptırımların tamamen kaldırılmasına yönelik oylamanın hazırlıkları kapsamında, Ulusal Savunma Yetkilendirme Yasası'nı sonuçlandırmak için Temsilciler Meclisi ve Senato arasında yoğun görüşmeler yürütülüyor.


Lübnan Cumhurbaşkanı, İsrail ile gerginliği sona erdirme girişimini duyurdu

Lübnan Cumhurbaşkanı Joseph Avn (DPA)
Lübnan Cumhurbaşkanı Joseph Avn (DPA)
TT

Lübnan Cumhurbaşkanı, İsrail ile gerginliği sona erdirme girişimini duyurdu

Lübnan Cumhurbaşkanı Joseph Avn (DPA)
Lübnan Cumhurbaşkanı Joseph Avn (DPA)

Lübnan Cumhurbaşkanı Joseph Avn, İsrail ile yaşanan güvenlik gerginliğini çözmek için "kapsamlı bir girişim" sundu. Girişim, Lübnan ordusunun Litani Nehri'nin güneyindeki bölgeye tam olarak konuşlandırılması ve sınır bölgesinde istikrarın tam olarak sağlanması için müzakerelerin başlatılmasına dayanıyor.

Avn, Bağımsızlık Günü konuşmasında, Lübnan ordusunun İsrail tarafından işgal edilen noktaların kontrolünü "tüm ihlal ve saldırıların durdurulması ve İsrail ordusunun tüm noktalardan çekilmesinin hemen ardından" ele geçireceği beş maddelik bir girişim duyurdu. Şarku’l Avsat’ın aldığı bilgiye göre ayrıca beş üyeli bir komiteye, "Litani Nehri'nin güneyindeki bölgenin Lübnan silahlı kuvvetlerinin tek kontrolü altında olmasını ve kendi kuvvetleri aracılığıyla yetkilerini genişletmelerini" sağlama görevini verdi.

Dördüncü maddesinde, Lübnan devletinin "BM, ABD veya (İsrail ile) ortak uluslararası himaye altında, sınır ötesi saldırıların kalıcı olarak durdurulması formülünü içeren herhangi bir anlaşmayı müzakere etmeye hazır olduğunu" belirtirken, "Lübnan'ın kardeş ve dost ülkeleri, Lübnan ordusunu destekleyecek ve yeniden yapılanmaya yardımcı olacak uluslararası bir mekanizma için net ve kesin tarihler belirleyerek bu süreci denetleyeceğini" belirtti. "Bu girişime hazırız ve kararlıyız" diye vurguladı.