Çin'de korona salgınında günlük vaka sayısı düşüyor

Bir tıbbi ekip, Seul'deki bir hastanede koronavirüs bulaşmış bir kişiyi  taşıyor (AFP)
Bir tıbbi ekip, Seul'deki bir hastanede koronavirüs bulaşmış bir kişiyi taşıyor (AFP)
TT

Çin'de korona salgınında günlük vaka sayısı düşüyor

Bir tıbbi ekip, Seul'deki bir hastanede koronavirüs bulaşmış bir kişiyi  taşıyor (AFP)
Bir tıbbi ekip, Seul'deki bir hastanede koronavirüs bulaşmış bir kişiyi taşıyor (AFP)

Çin’de koronavirüsü nedeniyle 22 kişi daha hayatını kaybetmesinin ardından toplam can kaybı 3 bin 122’ye ulaşırken, ülkedeki günlük tespit edilen vaka sayısının ise düştüğü gözlemlendi.
Çin Ulusal Sağlık Komisyonu tarafından yapılan açıklamada, dün ülke genelinde 40 vakanın tespit edildiğini, bunun günlük verilerin yayımlanmaya başlandığı 20 Ocak’tan bu yana kayıtlara geçen günlük bazdaki en düşük sayı olduğunu bildirilirken, Çin genelinde dün bin 535 hastanın taburcu edildiği ve toplam taburcu edilen kişi sayısının da 58 bin 600’a çıktığı aktarıldı. Ülke genelindeki toplam vaka sayısı ise 80 bin 735’e yükseldi. Gansu eyaletine İran’dan gelen bir uçaktaki 4 kişiye korona virüsü teşhisi koyulurken, ülkedeki toplam yurt dışından gelen vaka sayısı 67’ye çıktı.
Öte yandan Çin’in ardından en çok vakanın görüldüğü Güney Kore’de dün 248 yeni vaka kayıtlara geçerken, toplam vaka sayısı 7 bin 382’ye yükseldi. Yonhap’ın haberine göre, ülkede korona salgınında yaşamını yitirenlerin sayısı da 51’e çıktı. Çin’in dışında en çok can kaybının görüldüğü İtalya’da ise korona virüsü salgınında hayatını kaybedenlerin sayısı 366’ya, vaka sayısı ise 7 bin 375’e yükseldi.

 


Trump’ın göçmen baskınlarına karşı protestolar hız kesmiyor

Fotoğraf: AP
Fotoğraf: AP
TT

Trump’ın göçmen baskınlarına karşı protestolar hız kesmiyor

Fotoğraf: AP
Fotoğraf: AP

ABD Başkanı Donald Trump'ın Göçmenlik ve Gümrük Muhafaza (ICE) baskınları nedeniyle Los Angeles'ta patlak veren protestolar, diğer büyük şehirlere de yayılıyor.

Los Angeles'taki protestolar, federal ICE görevlilerinin birçok yerde arama emri uygulamasının ardından yaklaşık bir hafta önce başlamıştı.

Trump'ın yasadışı göçmenleri topluca sınır dışı etmesine karşı protestolar, daha sonra New York, Austin, Şikago ve Atlanta gibi şehirlere de sıçradı.

The Independent, cumadan bu yana en az 35 ABD şehrinde protesto gösterileri olduğunu belirledi. Bu gösterilerin çoğu pazartesi ve salı gerçekleşti.

19 eyalete yayılan protestoların büyük çoğunluğu Kaliforniya, Teksas ve Pensilvanya'da düzenlendi.

The Washington Post'a göre Oregon eyaletindeki Eugene ve Kuzey Karolina eyaletindeki Raleigh gibi şehirlerde de protesto gösterileri planlanıyor.

Los Angeles'taki protestoların çoğu barışçıl geçse de polis yüzlerce kişiyi gözaltına aldı. Post, yetkililere atıfta bulunarak salı günü 200'den fazla kişinin gözaltına alındığını bildirdi. Gözaltına alınanların büyük çoğunluğu dağılmamakla suçlanırken, 17 kişiyse yetkililerin şehir merkezinde süresiz uyguladığı sokağa çıkma yasağını ihlal etmekle suçlandı.

Protestoların günlerdir sürdüğü diğer şehirlerde de gözaltılar yapıldı.

Abc7NY'nin haberine göre, salı günü New York'ta yaklaşık 200 protestocu polisle çatışınca toplam 86 kişi gözaltına alındı. Gözaltına alınan protestoculardan 34'üne saldırı, gözaltına direnme ve kamu yönetimini engelleme gibi suçlar isnat edildi.

KVUE'nin haberine göre, pazartesi günü Austin'de en az 13 protestocu gözaltına alındı. Polis, gözaltıların "yasadışı faaliyetlerle bağlantılı" olduğunu söyledi.

Trump, Los Angeles'a binlerce Ulusal Muhafız ve 700 deniz piyadesi gönderdi. Bu eşi görülmemiş hamle, Kaliforniya yetkililerinin büyük tepkisini çekti ve Vali Gavin Newsom, bu emri durdurması için Trump yönetimine dava açtı.

Teksas Valisi Greg Abbott, çarşamba günü bir X gönderisinde, "barış ve düzeni sağlamak için" eyaletinde Ulusal Muhafızları görevlendirdiğini yazdı.

Abbott, "Barışçıl protesto yasaldır. Bir kişiye veya mülke zarar vermek yasadışıdır ve gözaltına yol açar. @TexasGuard, kolluk kuvvetlerinin düzeni sağlamasına yardımcı olmak için her türlü araç ve stratejiyi kullanacaktır" dedi.

Independent Türkçe