Mağrib ülkelerinde Kovid-19 salgınını önleme seferberliği

Filistin güvenlik güçleri, dün Beyt Cala’daki bir otelin çevresini temizledi (AFP)
Filistin güvenlik güçleri, dün Beyt Cala’daki bir otelin çevresini temizledi (AFP)
TT

Mağrib ülkelerinde Kovid-19 salgınını önleme seferberliği

Filistin güvenlik güçleri, dün Beyt Cala’daki bir otelin çevresini temizledi (AFP)
Filistin güvenlik güçleri, dün Beyt Cala’daki bir otelin çevresini temizledi (AFP)

Yeni tip koronavirüse (Kovid 19) bağlı vaka sayılarının artmaya başladığı Mağrip ülkeleri, Avrupa’ya komşu olmaları nedeniyle salgınla mücadelede yeni önlemler almaya devam ediyor.
Tunus’ta koronayla mücadelede tatmin edici resmi açıklamalara ve yalnızca iki vakanın kaydedilmesine rağmen derslerin, spor müsabakaların ve salgının görüldüğü ülkelerden yapılacak olan tüm gezilerin iptal edilmesi talepleri sürüyor. Tunus, virüsün Avrupa’daki odak noktası olan İtalya’dan ülkeye yapılan yolculukları önceden iptal etmişti.
Tunuslular sosyal medya hesaplarından, Tunus’ta aslında yüzlerce vaka olduğunu ancak resmi makamların ülkede kaos yaratmak istemediği için resmi rakamları açıklamadığını iddia etti. Açıklanan iki vakanın virüsü birçok yere yaydığı öne sürüldü. Tunus Sağlık Bakanı Abdullatif el-Mekki, dün, Kafsa’da 198 vakanın bulunduğu haberlerini yalanladı. Hükümet verilerine göre şu anda karantinada bulunan yaklaşık iki bin Tunuslu olduğu tahmin ediliyor. Bakan, salgınla ilgili endişelere rağmen, derslerin durdurulması için hiçbir neden görmediğini belirtti. Ancak bazı eğitim kurumlarında virüs korkusuyla rekor devamsızlıklar kaydedildi. Susa bölgesindeki devamsızlık oranı yüzde 40’lara ulaştı.
Tunus Yüksek Eğitim ve Bilimsel Araştırma Bakanlığı (MHESR) ise virüsle mücadele kapsamında öğrenci ve eğitimcilerin çalışmalarının geçici bir süre durdurulduğunu açıkladı. Aksi bir durum olduğu taktirde önceden izin alınması gerektiğini açıklayan bakanlık, salgından etkilenen ülkelerden dönenlerin zorunlu karantinaya alınacaklarını bildirdi.
Cezayir başkentinde bulunan tıbbı analizle ilgilenen Pasteur Enstitüsü, ülkede koronavirüs vakalarının açıklanmasından bu yana şiddetli bir baskıyla karşı karşıya. Zirâ bu kurum, hükümete bağlı yetkili bir sağlık mercii olarak biliniyor. Ekipman kalitesi açısından ülkede türünün tek örneği olan bu enstitüye, şuan kendisine sunulan olası vaka örneklerinin analizinde doğru sonuçlar vereceği konusunda oldukça güveniliyor. Bu olası vaka örneklerinin 400’ü aştığı biliniyor. Ülkede kesinleşen vaka sayısı ise İtalya ve İspanya’dan gelen kişilerle bağlantılı olarak 20’ye ulaştı.
Cezayir Sağlık Bakanlığı’ndan Şarku’l Avsat’a konuşan ve isminin verilmesini istemeyen bir yetkili, başkente uzak bölgelerde ve çölde de vaka görüldüğünden şüphelenildiğini ancak bu kişilerin söz konusu enstitünün olduğu başkente getirilmesinin zaman alan bir işlem olduğunu açıkladı. Zirâ bu konuda Pasteur Enstitüsü hâricinde diğer sağlık kurumlarının tahlil sonuçlarına pek fazla itimat edilmiyor.
Hükümetin virüsle mücadelede aldığı önlemler bağlamında, Pazar günü Bakanlar Kurulu tarafından yapılan açıklamada, ilaçlar, termal kameralar, korunma malzemeleri, dedektörler gibi acil harcamalar için 3,7 milyar Cezayir dinarı değerinde bir bütçenin ​​tahsis edildiği bildirildi.
Cezayir Cumhurbaşkanı Abdulmecid Tebbun, her kademedeki tüm sağlık sektörü çalışanlarının cesaretlerine övgüde bulunarak bu kişilere teşekkür etti. Tebbun, bu konuda güvenlik güçleri ve sivil sağlık çalışanlarının yürüttüğü çabaları da es geçmedi. Bu konuda daha fazla uyanık olunması gerektiğini belirten Tebbun, ülkede yapılacak uluslararası konferansların ve kapalı spor salonlarındaki etkinliklerin gerektiği taktirde ertelenebileceğini açıkladı.
Adalet ve Kalkınma Partisi’ne mensup Faslı milletvekili İdris el-İdrisi el-Ezmi, Fas Başbakanı Sadeddin el-Osmani’yi koronavirüs salgını nedeniyle Faslı turizm şirketlerini iflastan kurtarmak için tedbir almaya çağırdı. Dün sunduğu dilekçede Osmani’den turizm sektöründeki sözleşmeleri sürdürmek için bankalarla iletişim kurmasını talep eden Ezmi, yaşananları turizm sektörlerine maddi zararlar vermeden atlatılması çağrısında bulundu. Nitekim koronavirüs, bazı ülkelerin seyahat konusunda sert önlemler almasıyla turizm gibi önemli sektörlere etki etmeye devam ediyor.
Diğer yandan Fas Sağlık Bakanı Halit Ait Talib, şuana kadar yetkililer tarafından alınan tedbirlerin salgınla mücadelede etkili olduğunu ifade etti. Talib, oluşturulan komisyonun ülkedeki son durumu ve şuana kadar kaydedilen iki vakanın sağlık durumlarını devamlı olarak takip ettiğini bildirdi.



Haseke'de hükümet güvenlik güçlerinin girişine hazırlık olarak sokağa çıkma yasağı ilan edildi

Suriye ordusu, ülkenin kuzeydoğusundaki Haseke'ye 9 kilometre mesafede, Suriye Demokratik Güçleri (SDG) ile cephe hatlarına yakın bir bölgede konuşlanırken, yol kenarında tahrip olmuş araçlar görülüyor (EPA)
Suriye ordusu, ülkenin kuzeydoğusundaki Haseke'ye 9 kilometre mesafede, Suriye Demokratik Güçleri (SDG) ile cephe hatlarına yakın bir bölgede konuşlanırken, yol kenarında tahrip olmuş araçlar görülüyor (EPA)
TT

Haseke'de hükümet güvenlik güçlerinin girişine hazırlık olarak sokağa çıkma yasağı ilan edildi

Suriye ordusu, ülkenin kuzeydoğusundaki Haseke'ye 9 kilometre mesafede, Suriye Demokratik Güçleri (SDG) ile cephe hatlarına yakın bir bölgede konuşlanırken, yol kenarında tahrip olmuş araçlar görülüyor (EPA)
Suriye ordusu, ülkenin kuzeydoğusundaki Haseke'ye 9 kilometre mesafede, Suriye Demokratik Güçleri (SDG) ile cephe hatlarına yakın bir bölgede konuşlanırken, yol kenarında tahrip olmuş araçlar görülüyor (EPA)

Haseke’de bugün, hükümet birliklerinin şehre girişine hazırlık olarak Kürt güçlerinin konuşlandırılması nedeniyle sokağa çıkma yasağı uygulandı. Bu konuşlandırma, ABD tarafından da memnuniyetle karşılanan, hükümet ile Kürtler arasında özerk yönetim kurumlarının devlete entegrasyonuna başlanması için yapılan anlaşmanın bir parçası.

Suriye'nin kuzeydoğusunda bulunan Haseke'de, bir AFP muhabiri bu sabah ıssız sokaklar ve kapalı dükkanlar gözlemledi; şehrin girişlerinde ise Asayiş (Kürt güvenlik güçleri) yoğun bir şekilde bulunuyordu.

Cuma günü, Şam ve Suriye Demokratik Güçleri (SDG) yetkilileri, haftalarca süren çatışmaların ardından, Kürt özerk yönetiminin sivil ve askeri kurumlarını Suriye devletine entegre etmek için "kapsamlı" bir anlaşmaya vardılar. Bu çatışmalar, Şam'ın ülkenin kuzey ve doğusundaki geniş alanlar üzerinde kontrolünü genişletmesine olanak sağladı.

Kürt güvenlik güçleri dün yaptığı açıklamada, pazartesi gününden (bugünden) itibaren Haseke'de sabah 06:00'dan akşam 18:00'e kadar sokağa çıkma yasağı uygulanacağını, aynı önlemin yarın da Kamışlı'da uygulanacağını duyurdu.

 SDF Lideri Mazlum Abdi, anlaşmanın bugünden itibaren sahada uygulanmaya başlanacağını, güçlerinin ve hükümet güçlerinin kuzeydoğudaki "cephe hatlarından" ve Kobani (Ayn el-Arab) şehrinden çekileceğini, Haseke ile Kamışlı'ya "sınırlı bir güvenlik gücünün" gireceğini açıkladı.

Görsel kaldırıldı.Suriye Devlet Başkanı Ahmed eş Şara (Reuters)

Hükümet güçlerinin, Suriyeli Kürtler için özel bir öneme sahip olan ve 2015'te kuşatma altına aldıkları DEAŞ'a karşı gösterdikleri direncin ve zaferin sembolü olarak gördükleri Kobani şehrine de girmesi planlanıyor.

Pazar günü, Halep vilayetindeki iç güvenlikten sorumlu Albay Muhammed Abdül Gani, Kobani'de (Ayn el-Arab) Kürt iç güvenlik güçleriyle "işleri düzenlemek ve İçişleri Bakanlığı güçlerinin girişine başlamak" için görüştüğünü açıkladı, ancak başlangıç ​​tarihini belirtmedi. Konunun "bazı teknik detaylara" bağlı olduğunu belirten Gani, Kürt tarafının olumlu yanıt vermesi gerektiğini vurguladı.

Anlaşma, askeri güçlerin temas noktalarından çekilmesini ve İçişleri Bakanlığı güvenlik güçlerinin Haseke ve Kamışlı şehirlerine konuşlandırılmasını içeriyor. Ayrıca Kürt askeri güçlerinin ve idari kurumlarının Suriye devlet yapısına kademeli olarak entegre edilmesini öngörüyor. Dahası, ülkenin kuzeydoğusunda Suriye ordusu bünyesinde Suriye Demokratik Güçleri'nden (SDG) üç tugaydan oluşan bir askeri tümen kurulmasını ve Kobani güçleri için de bir tugay oluşturulmasını zorunlu kılıyor.


Refah sınır kapısı resmen açıldı

1 Şubat'ta Gazze Şeridi ile Refah sınır kapısının Mısır tarafında ambulanslar bekliyor (AFP)
1 Şubat'ta Gazze Şeridi ile Refah sınır kapısının Mısır tarafında ambulanslar bekliyor (AFP)
TT

Refah sınır kapısı resmen açıldı

1 Şubat'ta Gazze Şeridi ile Refah sınır kapısının Mısır tarafında ambulanslar bekliyor (AFP)
1 Şubat'ta Gazze Şeridi ile Refah sınır kapısının Mısır tarafında ambulanslar bekliyor (AFP)

Mısır ve İsrail medyası bugün Refah sınır kapısının resmen yeniden açıldığını bildirdi.

Mısır'ın Kahire Haber Kanalı, Refah sınır kapısının açıldığını bildirdi. Kanal, bir kaynağa dayandırdığı haberinde, Refah sınır kapısının her iki taraftan da açıldığı ilk gün 50 kişinin Mısır'dan Gazze'ye, 50 kişinin de Gazze Şeridi'nden giriş yaptığını belirtti.

İsrail Yayın Kurumu, "X" kanalında attığı bir tweet'te sınır geçiş noktasındaki operasyonların başladığını doğrulayarak şunları yazdı: "Savaşın büyük bölümünde kapalı kaldıktan sonra: Refah kapısı yeniden açıldı ve yaklaşık 50 Gazzeli Mısır'dan Gazze'ye geri dönüyor."

Şarku'l Avsat'ın AFP'den aktardığına göre İsrailli bir güvenlik yetkilisi yaptığı açıklamada, sınır kapısının faaliyette olduğunu doğrulayarak şunları söyledi: "Avrupa Birliği adına Avrupa Birliği Sınır Yardım Misyonu (EUBAM) ekiplerinin gelmesinin ardından, Refah sınır kapısı artık hem giriş hem de çıkış yapan insanların hareketine açıktır."

Gazze Şeridi'nin İsrail'den geçmeyen tek kara sınır kapısı olan Mısır ile Reah sınır kapısı, İsrail güçlerinin Mayıs 2014'te kontrolü ele geçirmesinden bu yana kapalı kaldı. İsrail kapıyı, 2015'in başlarında kısa bir süreliğine kısmen açtı.

Sınır geçiş noktası, Gazze'nin Mısır ile olan güney sınırında, İsrail'in ateşkesin ardından çekilmediği ve Gazze Şeridi'nin alanının yarısından fazlasını kapsayan bölgede yer almaktadır.


Savaş nedeniyle üç yıl aradan sonra ilk yolcu uçağı Hartum havaalanına indi

Savaş nedeniyle yaklaşık üç yıldır askıya alınan uçuşların ardından ilk yolcu uçağı Hartum havaalanına indi (AFP)
Savaş nedeniyle yaklaşık üç yıldır askıya alınan uçuşların ardından ilk yolcu uçağı Hartum havaalanına indi (AFP)
TT

Savaş nedeniyle üç yıl aradan sonra ilk yolcu uçağı Hartum havaalanına indi

Savaş nedeniyle yaklaşık üç yıldır askıya alınan uçuşların ardından ilk yolcu uçağı Hartum havaalanına indi (AFP)
Savaş nedeniyle yaklaşık üç yıldır askıya alınan uçuşların ardından ilk yolcu uçağı Hartum havaalanına indi (AFP)

Sivil Havacılık Otoritesi'ne göre savaş nedeniyle yaklaşık üç yıldır askıya alınan uçuşların ardından ilk yolcu uçağı dün, Doğu Sudan'daki Port Sudan şehrinden Hartum Uluslararası Havalimanı'na indi.

Yetkililer yaptıkları açıklamada, Sudan Havayolları'na ait "yolcularla dolu" bir uçağın 1 Şubat 2026'da başkentteki havaalanına indiğini ve bunun "savaş nedeniyle askıya alınan bir dönemin ardından havaalanı operasyonlarının fiilen yeniden başladığının göstergesi" olduğunu belirtti.

Hartum Uluslararası Havalimanı'na bir yolcu uçağı iniş yaptı (AFP)Hartum Uluslararası Havalimanı'na bir yolcu uçağı iniş yaptı (AFP)