LUO: UMH, saldırı başlatmak için harekete geçti

18 Aralık 2019 tarihinde Libya’nın doğusundaki Bingazi şehrinde düzenlenen miting sırasında Mareşal Halife Hafter’e bağlı savaşçılar (AFP)
18 Aralık 2019 tarihinde Libya’nın doğusundaki Bingazi şehrinde düzenlenen miting sırasında Mareşal Halife Hafter’e bağlı savaşçılar (AFP)
TT

LUO: UMH, saldırı başlatmak için harekete geçti

18 Aralık 2019 tarihinde Libya’nın doğusundaki Bingazi şehrinde düzenlenen miting sırasında Mareşal Halife Hafter’e bağlı savaşçılar (AFP)
18 Aralık 2019 tarihinde Libya’nın doğusundaki Bingazi şehrinde düzenlenen miting sırasında Mareşal Halife Hafter’e bağlı savaşçılar (AFP)

Libya Ulusal Ordusu (LUO) sözcüsü Ahmed el-Mismari, paralı askerlerle desteklenen Ulusal Mutabakat Hükümeti (UMH) güçlerinin, farklı savaş cephelerinde Mareşal Halife Hafter liderliğindeki ordu kuvvetleri mevziilerine saldırmaya hazırlandığını açıkladı.
Mismari, geçtiğimiz pazar günü yayınladığı bildiride, Fayiz es-Serrac hükümetine bağlı milislerin, silahlı kuvvetlerin eksenlerine geniş çaplı saldırı başlatmak için seferber olduklarını söyledi. LUO sözcüsü, bu seferberliğin, bilgiler toplandıktan ve analiz edildikten sonra orduya bağlı keşif birimleri tarafından doğrulandığına da dikkati çekti.
Mismari, daha fazla ayrıntıya değinmedi. Aynı şekilde LUO’nun, geçen Ocak ayından bu yana iki taraf arasında, Birleşmiş Milletler (BM) himayesinde sağlanan kırılgan ateşkesi ortadan kaldıracak bu saldırıya karşı almayı düşündüğü önlemler de belirtilmedi.
LUO’ya bağlı el-Kerame Operasyon Odası medya merkezi, Serrac hükümetine bağlı Selahaddin ekseni kuvvetleri komutanının öldürüldüğünü ve çok sayıda milisin de eksenden kaçtığını duyurdu. 
Serrac hükümetine bağlı güçler tarafından başlatılan Burkan el-Gadab (Öfke Volkanı) operasyonu odası, LUO güçlerini ‘geçen pazar günü sivillerin evlerine grad füzesi fırlatmakla’ suçladığı bombardımanlarda 1 sivilin öldüğünü ve 2 sivilin de yaralandığını açıkladı.
Operasyon odası, UMH güçleri sözcüsünden alıntı yaptığı haberinde, LUO güçlerinin Trablus’un güneyindeki bölgelere yönelik doğrudan hedefleriyle hassas şekilde ilgilenildiğini söyledi. Aynı şekilde LUO’nun, sivillere yönelik saldırılarına yanıt verildiği ifade edildi.
Çin’in Xinhua haber ajansına göre Serrac hükümetine bağlı Sağlık Bakanlığı’ndan bir yetkili, Trablus’taki Suk el-Cuma kasabasının rastgele mermilerle hedef alınması sonucunda bir erkek ve bir kadın iki sivilin öldürüldüğünü belirtti. Yetkili bombardımanda 5 sivilin de yaralandığını ve bölgedeki ev ve okulların hasar aldığını söyledi.



İsrail, Gazze’deki kafeyi 230 kiloluk bombalarla vurdu

İsrail ordusu, Filistinlilerin sıkça kullandığı deniz kenarındaki kafeyi harabeye çevirdi (AFP)
İsrail ordusu, Filistinlilerin sıkça kullandığı deniz kenarındaki kafeyi harabeye çevirdi (AFP)
TT

İsrail, Gazze’deki kafeyi 230 kiloluk bombalarla vurdu

İsrail ordusu, Filistinlilerin sıkça kullandığı deniz kenarındaki kafeyi harabeye çevirdi (AFP)
İsrail ordusu, Filistinlilerin sıkça kullandığı deniz kenarındaki kafeyi harabeye çevirdi (AFP)

İsrail, Gazze’de internete erişim sağlayan kafeye düzenlediği saldırıda 230 kilogramlık bombalar kullandı.

Guardian’ın haberinde, İsrail ordusunun pazartesi günü düzenlediği saldırıda Amerikan yapımı MK-82 bombalarından kullandığı yazılıyor. Bu bombalar büyük bir krater oluşturuyor ve şarapnelin geniş bir alana yayılmasına yol açıyor.

El Beka adlı kafeye yapılan saldırıda en az 41 Filistinli öldürülmüş, 75 kişi yaralanmıştı. Hayatını kaybedenler arasında 4, 12 ve 14 yaşlarındaki çocuklar da vardı.

Gazetenin bombanın parçalarına dair elde ettiği fotoğrafları inceleyen uzmanlar, sivillerin böyle bir mühimmatla kasten vurulmasının savaş suçu teşkil edebileceğine dikkat çekiyor.

Kopenhag Üniversitesi'nde uluslararası hukuk alanında çalışan Marc Schack şunları söylüyor:

Bu tür bir mühimmatın kullanımını gerekçelendirmek neredeyse imkansız. Eğer 20, 30, 40 ya da daha fazla sivil kayıptan bahsediyorsanız, bu genellikle çok büyük öneme sahip bir hedef olmalıdır. Afganistan ve Irak'taki koalisyon güçleri açısından çok üst düzey bir hedef için kabul edilen rakam 30'dan az sivilin öldürülmesiydi, o zaman da istisnai koşullar söz konusuydu.

Diğer yandan saldırının ardından İsrail Savunma Kuvvetleri’nden (IDF) yapılan açıklamada “asla sivillerin hedef alınmadığı” ileri sürüldü. Ayrıca saldırıdan önce sivil kaybın azaltılması için adımlar atıldığı savunuldu. Analistler, İsrail ordusunun drone’larla kafe etrafındaki sivilleri görmesine rağmen saldırı düzenlediğini söylüyor.

Filistinli bir aile tarafından 40 yıl önce kurulan kafe, hızlı internet bağlantısıyla öğrenciler, gazeteciler ve uzaktan çalışanların sık uğradığı bir mekandı.

İsrail ordusu Gazze’yi her gün bombalarken bölgede ateşkes sağlanması için yürütülen çalışmalar da hızlandı.

İsrail medyasındaki haberlerde, Başbakan Binyamin Netanyahu’nun 7 Temmuz’da yapacağı ABD ziyareti öncesinde ateşkes anlaşmasının imzalanmasının hedeflendiği yazılıyor.

Ayrıca ABD Başkanı Donald Trump’ın İsrail tarafından kabul edildiğini savunduğu 60 günlük ateşkes teklifine Hamas’ın da sıcak baktığı ileri sürülüyor. Anlaşmaya dair detaylar resmi kanallardan paylaşılmadı. Ancak haberlerde Hamas’tan kalan 50 rehinenin tamamını serbest bırakmasının isteneceği aktarılıyor.

Hamas’ın buna yanıtını cuma akşamına kadar arabuluculara sunması bekleniyor. Filistinli örgütün, Gazze’ye yardım girişine izin verilmesi ve İsrail ordusunun bölgedeki işgalini sonlandırması taleplerinden geri adım atmayacağı belirtiliyor. Anlaşma kapsamında IDF’nin Gazze’deki bazı bölgelerden çekilebileceği savunuluyor.

Independent Türkçe, Guardian, Times of Israel, Haaretz