Fas’ta koronavarirüs kaynaklı ilk ölüm gerçekleşirken, ülkedeki vaka sayısı 3’e çıktı

Fas’ta koronavarirüs kaynaklı ilk ölüm gerçekleşirken, ülkedeki vaka sayısı 3’e çıktı
TT

Fas’ta koronavarirüs kaynaklı ilk ölüm gerçekleşirken, ülkedeki vaka sayısı 3’e çıktı

Fas’ta koronavarirüs kaynaklı ilk ölüm gerçekleşirken, ülkedeki vaka sayısı 3’e çıktı

Fas Sağlık Bakanlığı, ülkede yeni tip koronavirüs (Kovid-19) nedeniyle ilk ölümün gerçekleştiğini duyurdu. Bakanlıktan yapılan yazılı açıklamada, Kasablanka kentinde solumun sorunu, kalp ve damar rahatsızlıkları gibi kronik hastalıkları olan 89 yaşındaki Faslı bir kadının yaşamını yitirdiği ifade edildi.
Bakanlığın açıklamasında, uzman ekip tarafından gözetim altında tutulan hastanın tüm müdahalelere rağmen kurtarılamadığı aktarıldı. İlk ölüm vakası, geçtiğimiz cumartesi günü Marakeş'e gelen Fransız bir turistte Kovid-19 görüldüğü ve ülkedeki vaka sayısının 3'e yükseldiğinin bildirilmesinden sonra geldi.
Bu bağlamda Fas hükümeti, Avrupa ülkelerinde gitgide yayılan virüs sebebiyle bir sonraki duyuruya kadar İtalya’ya olan uçuşları askıya aldı. Sağlık Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada, Fransız bir turistte görülen virüs sebebiyle ülkeden vaka sayısının 3’e çıktığı belirtilerek, turistte Pazar günü hastalığın semptomlarının görüldüğü ve yapılan testlerin artından pozitif sonuç aldıkları bildirildi.
Bakanlık, hastanın hali hazırda Marakeş’te karantina altında tutulduğu ve durumun stabil olduğunu aktardı. Ulusal sağlık önlemlerinin belirlenen standartlara uygun olduğunu açıklayan bakanlık, kamuoyunun tüm gelişmelerden haberdar edileceğini kaydetti.
Sağlık Bakanlığı, 63 potansiyel vakada laboratuvar testlerinin yapıldıktan sonra sonuçların negatif çıktığını bildirdi. Ateş ve solunum zorluğu gibi durumlarda hastaneye başvurulması gerektiği belirtilen açıklamada, seyahat eden kişilerin 14 gün içerisinde karantina altında tutulmaları gerektiği aktarıldı.

Tunus’ta koronavirüs önlemleri
Diğer yandan Tunus, Kovid-19 yayılmasını önlemek amacıyla İtalya'yla olan tüm vapur seferlerini ve başkent Roma dışındaki kentlerden yapılan uçuşları durdurdu. Virüs yayılmasını önlemek için güçlü önlemlerin alındığı ülkede, Avrupa ülkelerine yapılan uçuşların iptal edildiğine dair bir karar henüz alınmadı.
Tunuslu yetkililer, 26 Şubat’tan bu yana İtalya’dan gelen tüm yolcularla ilgili dosyaları açtı. Bahsi geçen tarih İtalya’dan gelen kimselerde virüsün görüldüğü tarih.
Tunus Eğitim Bakanlığı, 13 Mart’tan 15 Mart’a kadar tüm eğitim kurumlarında bahar tatilinin başladığını duyurdu. Alınan bu karar iki milyonu aşkın öğrencisi olan eğitim kurumlarında virüsün yayılmasını önleme amacı taşıyor.
Bu bağlamda Tunus Kültür Bakanlığı, 4 Nisan’da yapılması planlanan Tunus Uluslararası Kitap Fuarı’nı erteleme kararı alırken, fuarın muhtemelen Kasım ayından düzenleneceğini duyurdu.
Tunus’ta sağlık makamlarının onaylanmış 5 vakanın ardından koronavirüs önlemleri sıkılaştırırken, yaklaşık 2 bin şüpheli kişi kendisini karantinaya aldı. Tunus, virüsün yayılmasını önlemek için katı önlemler alırken, Sağlık Bakanı Abdullatif el-Mekki basına yaptığı açıklamada, uzman ekip tarafından gerçekleştirilen testler sonucu vakalarda artış yaşanabileceğini belirtti. Ayrıca Tunus Sağlık Bakanlığı’na bağlık Temel Sağlık Müdürü ise, Tunus’ta virüs salgının düşük seviyede olduğunu söyleyerek, Tunuslulara güven veren bir açıklama yaptı.



Gazze’de bir kuvözde 4 bebek: Ölüm kalım mücadelesi veriliyor

Gazze'de yakıt kıtlığı nedeniyle bebekler tek kuvöze konuyor (@fnaim65/Twitter)
Gazze'de yakıt kıtlığı nedeniyle bebekler tek kuvöze konuyor (@fnaim65/Twitter)
TT

Gazze’de bir kuvözde 4 bebek: Ölüm kalım mücadelesi veriliyor

Gazze'de yakıt kıtlığı nedeniyle bebekler tek kuvöze konuyor (@fnaim65/Twitter)
Gazze'de yakıt kıtlığı nedeniyle bebekler tek kuvöze konuyor (@fnaim65/Twitter)

Gazze'deki doktorlar, yakıt kıtlığı nedeniyle tek kuvöze birden fazla bebek yerleştirmek zorunda kalıyor.

Gazze’deki El Ehli Hastanesi’nin direktörü Fadel Naim, X hesabından yaptığı paylaşımda, El Helou Hastanesi’nde çekilen ve aynı kuvöze birden fazla bebeğin yerleştirildiği bir fotoğrafa yer verdi.  

Naim, “Bu trajik durum, Gazze’deki acımasız savaşın ve sağlık sistemini felç eden kuşatmanın doğrudan bir sonucudur” ifadelerini kullandı. 

İsrail ablukasının prematüre bebekler için “rutin bakımı ölüm kalım mücadelesine çevirdiğini” söyleyen doktor, “Hiçbir çocuk, yaşamını bombalar ve ambargoların belirlediği bir dünyaya doğmamalı” dedi.

Gazze’nin kuzeyindeki El Şifa Hastanesi’nin direktörü Muhammed Ebu Silmiya da CNN’e açıklamasında, yakıt sağlanmazsa hastanenin birkaç saat içinde hizmet dışı kalacağını belirtti. 

Dr. Silmiya, aralarında 22’si kuvözde olan bebeklerin de bulunduğu yüzlerce hastanın ölüm riskiyle karşı karşıya olduğunu ifade etti.

Nasser Tıp Merkezi de sadece 24 saatlik yakıt kaldığını belirterek, elektriği doğum ve yoğun bakım gibi kritik bölümlere yönlendirdiklerini duyurdu.

Gazze Sağlık Bakanlığı’nın medya kuruluşuyla paylaştığı bilgilere göre yakıtın yanı sıra jeneratörleri çalıştıracak yedek parçalar da bulunulamıyor. 

Sınır Tanımayan Doktorlar (MSF), Gazze’de “eşi benzeri görülmemiş bir insani krizin” yaşandığını bildirerek, ateşkes çağrısı yaptı ve insani yardımın derhal artırılması gerektiğini söyledi.

New York Times’ın irtibata geçtiği Britanyalı cerrah Victoria Rose da Gazze’de gördüklerini şöyle anlatıyor: 

Hastaneye diz kapakları, ayakları ya da elleri kopmuş çocuklar getiriliyordu.

Gazze’de 21 gün gönüllü görev yaptığını belirten Dr. Rose, daha önce iki kez bölgede çalıştığını fakat bu sefer durumun daha da kötü olduğunu söylüyor. 

Rose, 1 Temmuz’da tedavi ettiği tüm hastaların, ABD-İsrail destekli Gazze İnsani Yardım Vakfı’na (GHF) ait erzak dağıtım bölgelerinde vurulduğunu söylediğini aktarıyor:

İnsanlar o kadar yoksulluğa düşmüş durumda ki, bir çuval pirinç ve biraz makarna için ölmeye hazırlar.

Gazze Sağlık Bakanlığı’nın paylaştığı verilere göre, GHF’nin faaliyetlerini başlattığı 27 Mayıs’tan 2 Temmuz’a kadar en az 640 kişi erzak dağıtım merkezlerine giderken öldürüldü. 4 bin 500’den fazla kişinin de yaralandığı aktarılıyor. 

Filistinli yetkililer, Netzarim ve Refah bölgelerindeki GHF'ye ait erzak dağıtım noktalarının "insani yardım" kisvesi altındaki ölüm tuzaklarına dönüştüğünü ve İsrail'in sivilleri kasıtlı olarak hedef aldığını savunuyor. İsrail ordusuysa iddiaları reddederek kurallara uymayan kişilere "uyarı ateşi" açıldığını öne sürüyor.

Independent Türkçe, CNN, New York Times