Buteflika’nın bazı bakanlarına yolsuzluk suçlamasıyla dava açıldı

Abdülmelik Sellal- Hüda Ferun- Nureddin Butarfa
Abdülmelik Sellal- Hüda Ferun- Nureddin Butarfa
TT

Buteflika’nın bazı bakanlarına yolsuzluk suçlamasıyla dava açıldı

Abdülmelik Sellal- Hüda Ferun- Nureddin Butarfa
Abdülmelik Sellal- Hüda Ferun- Nureddin Butarfa

Cezayir savcılığı, eski Başbakan Abdülmelik Sellal’ın ve eski bakanların yolsuzlukla suçlandıklarını ve dosyalarının -üst düzey yetkilileri görevde bulundukları süre boyunca yaşananlardan dolayı yargılayan- yüksek mahkemeye sevk edildiğini bildirdi.
Başkentteki Temyiz Mahkemesi Başsavcısı dün yaptığı açıklamada, rüşvet, kamu parasını zimmetine geçirme ve kara para aklama ile ilgili dosyaların yargıtay başsavcısına teslim edildiğini söyledi. Ayrıca açıklamada, eski Başbakan Abdülmelik Sellal, eski Posta, Enformasyon ve İletişim Teknolojileri Bakanı Hüda Ferun, eski Enerji Bakanı Nureddin Butarfa, eski Yatırım Bakanı Hamid Tammar ve eski Ticaret Bakanı Muhammed bin Muradi gibi isimlerin dosya kapsamında isimlerinin geçtiği belirtildi. Bu isimler birçok davada adı geçen eski Cumhurbaşkanı Abdulaziz Buteflika’nın emri altında çalıştılar. Bir kısmı ise Buteflika’nın kardeşi ve eski baş danışmanı Said Buteflika’ya yakınlığıyla biliniyor.
Açıklamaya göre suçlamalar genel itibariyle Kanadalı ve ABD’li şirketlerle bayındırlık, sulama, inşaat ve temel tesisler alanlarında yapılan anlaşmalarla ilgili. Bu isimler, rüşvet ve maddi imtiyaz karşılığında bu projeleri yürütmek için yasadışı kolaylıklar sağlamakla itham ediliyor.
Öte yandan Sidi Muhammed Mahkemesi, Demokratik ve Sosyal Birlik Partisi Başkanı Kerim Tabu hakkında verilen karar hakkında açıklamada bulundu. Kerim Tabu, mahkeme tarafından ulusal birliğe zarar vermekle itham edildi ve ‘şiddete teşvik’ suçundan ise beraat etti. Altı ay boyunca tutuklu yargılanan Tabu hakkında verilen hapis cezası, yaklaşık olarak bu süreye denk geliyor. Tabu, bu ayın 26'sında serbest bırakılacak.
Tabu’nun savunma heyeti sözcüsü Avukat Mustafa Buşaşi, karar öncesinde yaptığı açıklamada aklın ve yasaların Tabu’nun kendisine yöneltilen tüm suçlamalardan beraat etmesini gerektirdiğini ifade etmişti. Ayrıca Tabu’nun siyasi bir kişilik olduğunu belirten Buşaşi, ordunun siyasete müdahalesine dair yorum yaptığını ve bunun onun yapmış olduğu siyasetin doğasının bir gereği olduğuna dikkat çekmişti.
Tabu, duruşma sırasında ‘ordu komutanlığına yönelik eleştirilerde bulunmakla siyasi bir aktör olarak görevini yerine getirmekte olduğunu’ söyledi. Mahkemeye, anayasal olarak siyasete girmesi yasaklanan bir ordu yetkilisi hakkında yorum yapmanın ülkede suç sayılıp sayılmadığına ilişkin soru yönelten Tabu, ayrıca gözaltında tutulduğu sırada işkence gördüğünü dile getirdi.
Yazar ve aktivist Necib Belhimer, sosyal medya hesabı üzerinden yaptığı bir paylaşımda, “Kerim Tabu 26 Mart'ta ailesine geri dönecek, fakat özgür olamayacak. İnsanlarla iletişimden yoksun bırakılacak, herhangi bir açıklamada bulunamayacak veya herhangi bir faaliyete katılamayacak. Geçici tahliye şartları doğrultusunda adli gözetim altında bulunacak. Tabu geçen haftaki duruşması sırasında bu duruma değindi ve siyasi haklarından mahrum bir şekilde hayat sürmektense hapishanede kalmayı tercih ettiğini dile getirdi. Görünen o ki ‘siyasi bir idam’ cezasıyla karşı karşıyayız. Bu sadece Tabu’nun yahut ev hapsinde tutulan İslamcı lider Ahmed bin Muhammed'in savaşı değil. Bilakis Cezayirlilerin savaşıdır” ifadelerini kullandı.



Gazze'de bombalamalardan hasar gören binaların çökmesi sonucu dört Filistinli hayatını kaybetti

Filistinli yerinden edilmiş bir kadın, Gazze şehrinde İsrail bombardımanı sonucu yıkılan bir binada yaşıyor (AFP)
Filistinli yerinden edilmiş bir kadın, Gazze şehrinde İsrail bombardımanı sonucu yıkılan bir binada yaşıyor (AFP)
TT

Gazze'de bombalamalardan hasar gören binaların çökmesi sonucu dört Filistinli hayatını kaybetti

Filistinli yerinden edilmiş bir kadın, Gazze şehrinde İsrail bombardımanı sonucu yıkılan bir binada yaşıyor (AFP)
Filistinli yerinden edilmiş bir kadın, Gazze şehrinde İsrail bombardımanı sonucu yıkılan bir binada yaşıyor (AFP)

Gazze şehrinde İsrail bombardımanı sonucu hasar gören binalar ve evler, şiddetli rüzgar ve yağmur nedeniyle çöktü ve dört kişi hayatını kaybetti.

Filistin Haber Ajansı'nın (WAFA) bugün bildirdiğine göre, yerel kaynaklar, "Gazze şehrinin batısındaki dağ evlerinin yakınında bulunan Organza Salonu binasının bir bölümünün çökmesi sonucu 15 yaşındaki Rimas Bilal Hamuda'nın öldüğünü ve böylece çökme alanındaki şehitlerin sayısının üçe yükseldiğini" belirtti.

zxcsdfg
Yerinden edilmiş bir Filistinli çocuk Gazze şehrinde su kabını doldurmaya çalışıyor (AFP)

Wafa haberine şöyle devam etti: "Vatandaş Vefa Şerir (33 yaşında) da, Gazze şehrinin batısında, el-Sevra Caddesi yakınlarında, İsrail bombardımanı sonucu hasar gören bir evin duvarının fırtınalı hava koşulları nedeniyle yıkılması sonucu şehit oldu."


El-Alimi, Yemen'in güneyindeki yasadışı hapishanelerin kapatılması emrini verdi

Yemen Cumhurbaşkanlığı Liderlik Konseyi Başkanı, Riyad'da iki Alman yetkiliyi kabul etti (Saba)
Yemen Cumhurbaşkanlığı Liderlik Konseyi Başkanı, Riyad'da iki Alman yetkiliyi kabul etti (Saba)
TT

El-Alimi, Yemen'in güneyindeki yasadışı hapishanelerin kapatılması emrini verdi

Yemen Cumhurbaşkanlığı Liderlik Konseyi Başkanı, Riyad'da iki Alman yetkiliyi kabul etti (Saba)
Yemen Cumhurbaşkanlığı Liderlik Konseyi Başkanı, Riyad'da iki Alman yetkiliyi kabul etti (Saba)

Yemen Başkanlık Liderlik Konseyi Başkanı Reşad el-Alimi dün, Aden, Lahj ve el-Dhale vilayetlerindeki tüm yasadışı hapishanelerin kapatılmasını emretti ve devletin yetkisi dışındaki silahlı gruplara destek verilmemesi konusunda uyarıda bulundu.

El-Alimi'nin talimatları arasında tüm yasadışı hapishanelerin ve gözaltı merkezlerinin kapatılması ve yasadışı olarak gözaltında tutulanların derhal serbest bırakılması yer alıyordu. Bu görevi yerine getirmek için güvenlik ve askeri kurumları Savcılık ve Adalet Bakanlığı ile koordinasyon kurmakla görevlendirdi.

Bu hamle, feshedilen Güney Geçiş Konseyi'ne bağlı güçlerin devletin yetkisi dışında hapishaneler işlettiği yönündeki insan hakları suçlamalarıyla birlikte geldi.

El-Alimi ayrıca, devlete tabi olmayan silahlı grupları desteklemenin terörle mücadeleye katkıda bulunmadığını, aksine terörü yeniden ürettiğini ve terör ortamını genişlettiğini belirterek, güvenlik kaosu ve devlet kurumları dışında silahların yasallaştırılmasının Yemen'in, bölgenin ve uluslararası su yollarının güvenliği için en büyük tehdidi oluşturduğunu vurguladı.


Hamas Gazze'nin kontrolünü devretmeye hazır

Gazze'deki Hamas savaşçıları (Arşiv fotoğrafı - Reuters)
Gazze'deki Hamas savaşçıları (Arşiv fotoğrafı - Reuters)
TT

Hamas Gazze'nin kontrolünü devretmeye hazır

Gazze'deki Hamas savaşçıları (Arşiv fotoğrafı - Reuters)
Gazze'deki Hamas savaşçıları (Arşiv fotoğrafı - Reuters)

Hamas , Gazze Şeridi’nin kontrolünü Filistinli teknokrat bir komiteye devretmeye hazır olduğunu açıkladı.

Hamas liderliği, Mısır, Katar ve Türkiye'deki arabuluculara, Gazze Şeridi'nin kontrolünü Filistinli teknokrat komiteye devretmeye tamamen hazır olduğunu bildirdi. Komitenin oluşumunun ayrıntıları kısa süre önce kararlaştırılmıştı. Ancak anlaşma, komitenin Filistin Yönetimi'ne tam bağlı olması konusunda bazı sorunlar nedeniyle hâlâ tam olarak sonuçlanamadı. Filistin Yönetimi, komitenin tamamen kendi sorumluluğu altında olmasında ısrar ediyor.

Hamas kaynakları Şarku’l Avsat'a, hareketin liderliğinin, arabulucular ve ABD'nin ikinci aşamaya geçmeyi amaçlayan diplomatik çabalarının hızlanması doğrultusunda, Gazze Şeridi'ndeki bağlı devlet kurumlarına bu adımı uygulamaya tam olarak hazırlıklı olmaları için açık ve kapsamlı talimatlar verdiğini bildirdi.

Kaynaklar, Hamas liderliği ve Gazze'deki hükümet yetkililerinin, Gazze Şeridi'ndeki iktidarı teknokrat komiteye derhal devretmek için hazırlıklara başladığını belirterek, şunları kaydetti “Bu komitenin görevlerini üstlenmesi, Filistin Yönetimi ve İsrail tarafından belirlenen koşullara bağlıdır. Filistin Yönetimi, komitenin, fraksiyonlar veya hatta ABD Başkanı Donald Trump tarafından açıklanacak barış konseyinin yürütme organı gibi başka hiçbir referans veya denetime tabi olmaksızın, tamamen kendi hükümetine bağlı olmasını isterken, İsrail ise Gazze Şeridi'ni yöneten herhangi bir Filistin organını reddediyor.”

Hamas'a yakın kaynaklar, “arabulucuların Filistin Yönetimi'nin şartlarını çözmek için çalışacaklarını, ABD'nin ise İsrail'i bu komiteyi bir gerçek olarak kabul etmeye zorlayabileceğini” tahmin ederek, “Fetih'in de katılacağı kapsamlı bir Filistin toplantısı düzenlenecek ve bu toplantıda ikinci aşama ve Filistin davasının geleceği ile ilgili tüm çözülmemiş konular üzerinde anlaşmaya varılmasının hedeflendiğini” belirtti.

Kaynaklar, bir yandan Hamas ve Filistinli gruplar, diğer yandan Mısırlı arabulucu arasında komitenin çalışmaları ve yapısı konusunda anlaşmaya varıldığını doğrularken, Filistin Yönetimi'nin komitenin birçok çalışma noktası hakkında hala çekinceleri olduğunu ifade etti. Bu konu, yakın zamanda Mısırlı yetkililer ve Filistinli Başkan Yardımcısı Hüseyin eş-Şeyh arasında görüşüldü ve bu görüşme, bu konuda daha kapsamlı bir anlaşmanın yolunu açabilir. Özellikle yaklaşan gruplar toplantısında.

Hamas sözcüsü Hazım Kasım, hareketin Filistin sorununu çözme çerçevesinde olumlu ve ilerici tutumlar sergilediğini belirterek, Filistin Yönetimi liderliğini bu tarihi ana yanıt vermeye ve ulusal uzlaşma yolunda ilerlemeye çağırdı. Kasım şunları söyledi: “Hiçbir Filistinli parti belirsizlik durumundan yararlanamaz veya ulusal birliği engelleyemez, bu nedenle Filistin Yönetimi liderliği, halkımızın Gazze Şeridi'nde yaşadığı felaketten yararlanabileceğini düşünüyorsa yanılmaktadır.”

Fetih sözcüsü Munther el-Hayek yaptığı açıklamada, Gazze'nin yönetimi için düşünülen herhangi bir komitenin meşruiyetini Filistin Yönetimi'nden alması ve hükümetinin bir üyesi tarafından yönetilmesi gerektiğini vurguladı. Hayek, “buna aykırı herhangi bir hareketin Gazze ile Batı Şeria arasındaki siyasi bölünmeyi sürdüreceği” uyarısında bulundu.