Elon Musk, Mars’ı nasıl kolonileştireceğini açıkladı: 72 saatte bir uzay gemisi yaparak

(Reuters)
(Reuters)
TT

Elon Musk, Mars’ı nasıl kolonileştireceğini açıkladı: 72 saatte bir uzay gemisi yaparak

(Reuters)
(Reuters)

SpaceX CEO'su Elon Musk, kızıl gezegen Mars'ta koloni kurma rüyasını gerçekleştirmek için şirketinin her üç günde bir yeniden kullanılabilir roket ve uzay aracı üretmesini planlıyor.
Musk son planından şirketteki toplantıda bahsetti.
Gelişmeyi şirketin ABD'nin Teksas eyaletindeki şubesini ziyaret eden Ars Technica'dan bir muhabir aktardı.
Buna göre milyarder iş insanı Mars'ta koloni kurmak için bin adet Starship uzay gemisi inşa etmek istiyor.
Starship (Yıldız Gemisi) adı, hem uzay aracının kendisi hem de onu taşıyan yeniden kullanılabilir Super Heavy Roketi için birlikte kullanılıyor.
Muhabir Eric Berger'in aktardığına göre şirket her 3 günde bir bu gemilerden üretmek üzere kadrosunda genişlemeye gidecek.
Independent Türkçe'de yer alan habere göre, SpaceX halihazırda Güney Teksas'taki Fırlatma Alanı'nda roketleri inşa etmeleri için 225 personeli daha işe almış ve çalışan sayısı 500'ü geçmişti.
Berger'e göre Musk her geminin yeniden kullanılabilir olmasını ve 41 ton ağırlığı taşıyabilmelerini istedi.
Musk'la birlikte toplantıya katılan Berger "Musk, Starship fabrikasının neden tüm saatlerde işlemediğini, işlerin neden istediği kadar hızlı olmadığını bilmek istedi" diye yazdı.
SpaceX ve Tesla'nın CEO'su Elon Musk daha önce de Mars'ta koloni fikriyle ilgili açıklamalarda bulunmuştu.
Musk ocak ayında yaptığı açıkalamada 2050 itibarıyla Mars'a bir milyon kişiyi yerleştirmek istediğini ve hesaplarına göre bunu günde üç, yılda bin uçuş gerçekleştirerek yapabileceğini söylemişti.



"Esrarengiz" kehribarda 116 milyon yıllık tsunaminin izleri keşfedildi

Japonya'nın Minamisoma kıyılarına 2011'de tsunami dalgaları vurmuştu (AFP)
Japonya'nın Minamisoma kıyılarına 2011'de tsunami dalgaları vurmuştu (AFP)
TT

"Esrarengiz" kehribarda 116 milyon yıllık tsunaminin izleri keşfedildi

Japonya'nın Minamisoma kıyılarına 2011'de tsunami dalgaları vurmuştu (AFP)
Japonya'nın Minamisoma kıyılarına 2011'de tsunami dalgaları vurmuştu (AFP)

Rachel Clun 

Bilim insanları 116 milyon yıllık bir tsunaminin kanıtını bir kehribar içinde bulduklarını ve bunun muhtemelen bu doğa olayına dair en eski kayıt olduğunu düşünüyor.

Japonya'nın kuzeyindeki Hokkaido Adası'nda derin deniz tortularını inceleyen araştırmacılar Aya Kubota, Yusuke Takeda, Keewook Yi, Shin-ichi Sano ve Yasuhiro Iba, erken Kretase dönemine ait tortularda 114 ila 116 milyon yıl öncesine tarihlenen "olağanüstü zengin kehribar konsantrasyonları" keşfetti.

Nature'ın Scientific Reports'unda yayımlanan bulgulara ilişkin raporda araştırmacılar, kehribarın bir veya daha fazla tsunami tarafından okyanusa sürüklenerek havayla çok az temas etmiş olabileceğini öne sürüyor.

Fosilleşmiş ağaç reçinesi olan kehribar, nispeten hızlı kuruyan bir madde. Araştırmacılar, kehribarın havaya maruz kaldığında genellikle bir hafta gibi kısa bir sürede katılaştığını söylüyor.

Ancak araştırmacıların incelediği tortularda, "belirgin şekilde deforme olmuş" kehribar birikintileri bulundu. Bazıları reçinenin akan su tarafından değiştirildiğini gösteren, alev yapıları denen bir şekilde deforme olmuşken, diğerleri yumuşak reçinenin "akarak deniz tabanına kıvamlı bir şekilde yayıldığına" işaret eden düz kehribar şeritlere sahipti.
 

Araştırmacılar, eski okyanus tortularını inceleyerek tsunamiye dair olası kanıtlar buldu (Aya Kubota/Yusuke Takeda/Keewook Yi/Shin-ichi Sano/Yasuhiro Iba)Araştırmacılar, eski okyanus tortularını inceleyerek tsunamiye dair olası kanıtlar buldu (Aya Kubota/Yusuke Takeda/Keewook Yi/Shin-ichi Sano/Yasuhiro Iba)

Araştırmacılar, "Bu esrarengiz kehribarın derin deniz ortamında bulunmasının en muhtemel nedeni, büyük çaplı tsunamiler" diyor.

Bu reçine deformasyonlarının su altında meydana gelmesi, ormandan pelajik deniz tabanına doğrudan taşındıklarını ima ediyor. Karadan okyanusa bu kadar hızlı ve doğrudan bir taşıma, bir tsunamiyle tetiklenmiş olabilir.

Araştırmacılar, antik tortulardaki diğer kanıtların da bu teoriyi desteklediğini belirtiyor. Bunlar arasında, karadan gelen büyük miktarda bitki kalıntıları ve büyük dalgaların sürüklediği odun parçaları da vardı ve bunların çok az çürüme izi taşıması, açık okyanusa "hızla taşındıklarına" işaret ediyor.

Makalede, "Kiltaşındaki kütüklerin varlığı, çok sayıda odunun bulanık akıntılarla taşınmak yerine kopup sürüklenerek pelajik deniz tabanına battığını gösteriyor" ifadeleri kullanılıyor.

Bilim insanları açık okyanuslardaki diğer tortuların, büyük ölçekli eski tsunamiler veya benzer olaylar hakkında daha fazla kanıt sağlayabileceğini öne sürüyor.

Araştırmacılar, Holosen döneminden, yani yaklaşık 4 bin 200 yıl öncesinden daha eski bir tarihten kalma tsunami tortularının normalde tespit edilmediğini ve bunun da kısmen, yol açtıkları geniş çaplı yıkımdan geriye net belirtilerin kalmamasından kaynaklandığını söylüyor.

Independent Türkçe,independent.co.uk/news