Molla Krekar’ın Norveç’ten İtalya’ya iadesine korona engeli

Molla Krekar adıyla bilinen Necmeddin Ferec Ahmed (AFP)
Molla Krekar adıyla bilinen Necmeddin Ferec Ahmed (AFP)
TT

Molla Krekar’ın Norveç’ten İtalya’ya iadesine korona engeli

Molla Krekar adıyla bilinen Necmeddin Ferec Ahmed (AFP)
Molla Krekar adıyla bilinen Necmeddin Ferec Ahmed (AFP)

Yeni tip koronavirüsü (Kovid-19) salgınının Avrupa üzerindeki sadece sağlık, ekonomi ve sosyal meselelerle sınırlı kalmadı, aynı zamanda terörizm ve güvenlikle ilgili gündem konularını da etkiledi.
Avrupa Birliği (AB) ülkelerinde özellikle Kasım 2015’te 130’dan fazla insanın ölümüne sebep olan Paris bombalamaları ve 2016’da 32 kişinin ölümüne ve 300’den fazla kişinin yaralanmasına sebep olan Brüksel saldırıları gibi tehlikelere karşı koymak için yapılan eylem ve çalışmalar son birkaç yıldır devam ediyor.
Yeni tip koronavirüsü Kovid-19 salgınını takip etme konusundaki küresel gündem dolayısıyla, son birkaç saat içinde, bazı Avrupa şehirlerinde terörle bağlantılı şüphelilerle ilgili birden fazla mahkeme kararı verdiğini, ancak, söz konusu kararlardan birinin korona salgını sebebiyle yapılamadığı belirtildi.
Norveç hükümetinin önceki gün Kürt kökenli din adamının İtalya’ya teslim edilmesi ve terör suçlamasıyla yargılanması noktasındaki tartışmalı hükmü onayladığı, ancak yeni koronavirüsü salgınının Krekar’ın teslimini geciktirebileceği ifade edildi. Norveç hükümeti, Molla Krekar olarak da bilinen Irak doğumlu Necmeddîn Ferec Ahmed’i gözaltında tutuyor. Bir İtalyan mahkemesi, DEAŞ ile bağlantılı yerel bir terör örgütünü yönetmekle suçladığı Krekar’ı gıyaben yargıladıktan sonra hakkında 12 yıl hapis cezasına çarptırdı. Fakat İtalya’da çıkan koronavirüs (Kovid-19) salgını ve mevcut sağlık sorunları nedeniyle Krekar’ın tesliminin tehir edildiği ifade edildi.
Basında çıkan haberlere göre, Krekar 1992 yılında Norveç’e siyasi bir mülteci olarak yerleşti. Molla Krekar, 2001 yılında parçalandıktan sonra üç gruba ayrılan Seyyid Ali Bâpir liderliğindeki Cemaat-ı İslamiye grubunun bir kolu olan “Ensâr el-İslâm” grubunun başına geçti. Bu tarihten sonra birkaç kez tutuklanan Molla Krekar, Amerika Birleşik Devletleri, Hollanda ve İran gibi çeşitli devletlerin istihbarat servisleri tarafından sorgulandı.
Öte yandan, aynı konuyla ilgili olarak, Bosna Hersek Cumhuriyeti Başsavcılığı, önceki gün iki Müslüman erkeği, DEAŞ’ın Suriye yapılanmasının saflarında terör faaliyetlerine katılmakla suçladı. Söz konusu iki erkek, 18 kadın ve çocukla birlikte Aralık ayında Suriye’den Bosna’ya nakledilen 7 erkeğin arasında bulunuyordu.
Savcılık ofisi tarafından yapılan açıklamada, Jasmin Keserović (26) ve Senad Kasupovic’in (40), terörist bir grubu örgütlemekle suçlandığı belirtildi. Yetkililer, geçtiğimiz Perşembe günü gruptaki üçüncü bir üyenin terör faaliyetinde bulunduklarını iddia etti.
Bosna’daki Başsavcılık Ofisi Perşembe günü yaptığı açıklamada, geçtiğimiz Aralık ayında ülkeye döndükten sonra, Suriye’deki DAEŞ saflarında savaşan Bosnalı Müslümanların terörle suçlandığı belirtildi. Büyük Sarayevo bölgesinden Armin Dzilko (30 yaşında), kendisini terörle mücadele koalisyonuna teslim ettiğinden bu yana gözaltında tutuluyor. Dzilko, geçen yılın sonlarında, çoğu kadın ve çocuktan oluşan bir grubun yanı sıra 25 eski savaşçıdan oluşan bir grubun parçası olarak ülkesine dönen ve tutuklanan yedi erkeğin arasında bulunuyor. Savcılığa göre, Dzilko, Suriye’deki DEAŞ saflarında geçirdiği yedi yıl boyunca terörist gruplar kurmuş, terörist faaliyetler gerçekleştirmiş ve birkaç kez yaralanmıştı.
Bosna mahkemelerinin geçtiğimiz yıllarda savaştan dönen 46 kişiyi mahkûm etmesi dikkati çekiyor. Bosna İstihbarat Servisi, 2012-2016 yılları arasında 241’i yetişkin, 80 tanesi çocuk olmak üzere toplam 321 kişinin Bosna’dan Suriye ve Irak’a gittiğini kaydediyor.



(Video haber) Avustralya'da Yahudilerin Hanuka Bayramı kutlamaları sırasında silahlı saldırı: En az 10 ölü

Medyada dolaşan bir fotoğrafta saldırının failleri görülüyor.
Medyada dolaşan bir fotoğrafta saldırının failleri görülüyor.
TT

(Video haber) Avustralya'da Yahudilerin Hanuka Bayramı kutlamaları sırasında silahlı saldırı: En az 10 ölü

Medyada dolaşan bir fotoğrafta saldırının failleri görülüyor.
Medyada dolaşan bir fotoğrafta saldırının failleri görülüyor.

Avustralya'nın Sidney kentinde bir plajda Yahudilerin Hanuka Bayramı kutlamaları sırasında meydana gelen silahlı saldırıda en az 10 kişi öldü, çok sayıda  kişi yaralandı. İsrail gazetesi Yedioth Ahronoth'a göre olay sırasında yaklaşık 2 bin kişi panik içinde tahliye edildi ve birçoğu sığınaklara sığındı.

Öte yandan Avustralya polisi tarafından bugün yapılan açıklamada, olay nedeniyle Bondi Plajı'ndan uzak durulması çağrısı yapıldı. Polis daha sonra, silahlı saldırının ardından iki kişinin gözaltına alındığını duyurdu.

Şarku’l Avsat’ın Fransız Haber Ajansı AFP’den aktardığı  habere göre bir görgü tanığı, ‘siyah giysili iki kişinin’ plajda ateş açtığını söyledi.

dfgthy
Avustralya medyasında yayınlanan, saldırganlardan birine ait bir fotoğraf.

Avustralya medyası tarafından yayınlanan saldırganlardan birinin fotoğrafı

Öte yandan İsrail Cumhurbaşkanı Isaac Herzog, saldırıyı ‘Yahudilere yönelik acımasız bir saldırı’ olarak nitelendirerek kınadı.

uı89o
Kurtarma ekipleri, Sidney sahilinde meydana gelen silahlı saldırının ardından yaralı bir kişiyi taşıyor (AP)

Herzog, açıklamasında şunları söyledi:

“Sidney'deki kardeşlerimiz, Bondi Plajı'nda Hanuka'nın ilk mumunu yakmaya giden Yahudilere yönelik acımasız bir saldırıda kötü niyetli teröristler tarafından saldırıya uğradı.”

Görgü tanıkları, kutlamaya katılanların saldırı mahallinden panik halinde kaçtıklarını söylerken yerel medya, silahlı saldırganların olay yerinden kaçtığını ve yetkililerin yoğun bir arama çalışması yürüttüğünü bildirdi.


Almanya: Noel pazarına saldırı planlamak şüphesiyle beş kişi gözaltına alındı

Alman polisi (EPA)
Alman polisi (EPA)
TT

Almanya: Noel pazarına saldırı planlamak şüphesiyle beş kişi gözaltına alındı

Alman polisi (EPA)
Alman polisi (EPA)

Münih savcılığı, Almanya'nın güneyindeki bir Noel pazarına saldırı planlamakla suçlanan beş kişinin gözaltına alındığını duyurdu.

Alman Haber Ajansı'na (DPA) göre savcılık, bu kişilerden dördü hakkında resmi tutuklama emri çıkarıldığını, beşinci kişinin ise Bavyera'nın güneyindeki Dingolfing'deki bir Noel pazarına saldırı planlamak şüphesiyle önleyici gözaltına alındığını belirtti.

Savcılar, saldırının arkasında İslamcı bir motif olduğundan şüpheleniyor.

Geniş çapta tanınan Bild gazetesi daha önce olayla ilgili haber yapmıştı.

Gözaltıların cuma günü gerçekleştiği ve zanlıların dün soruşturma hakimi önüne çıkarıldığı düşünülüyor.


Trump: DEAŞ bize tekrar saldırırsa Suriye'de onlara karşılık vereceğiz

ABD Başkanı Donald Trump (Reuters)
ABD Başkanı Donald Trump (Reuters)
TT

Trump: DEAŞ bize tekrar saldırırsa Suriye'de onlara karşılık vereceğiz

ABD Başkanı Donald Trump (Reuters)
ABD Başkanı Donald Trump (Reuters)

ABD Başkanı Donald Trump, Suriye'de bir silahlı saldırgan tarafından üç ABD askerinin öldürülmesiyle ilgili olarak, tekrar saldırılması halinde ABD'nin DEAŞ güçlerine karşılık vereceğini söyledi.

Şarku'l Avsat'ın Reuters'ten aktardığına göre Trump, Beyaz Saray dışında gazetecilere yaptığı açıklamada, üç Amerikalının bir pusu sonucu öldürüldüğünü belirtti.

Trump ayrıca Truth Social platformunda "Suriye Cumhurbaşkanı Ahmed eş-Şara bu saldırıdan dolayı çok öfkeli ve üzgün" ifadelerini kullandı.

ABD ordusu, dün bir DEAŞ militanının ABD ve Suriye güçlerinden oluşan bir konvoya düzenlediği saldırıda üç personelinin (iki asker ve bir sivil tercüman) öldüğünü açıkladı.

ABD Merkez Komutanlığı (CENTCOM), üç ABD askeri personelinin de yaralandığını bildirdi.

Açıklamada, tek başına hareket eden bir silahlı saldırgan tarafından gerçekleştirilen saldırının, Suriye'nin merkezindeki Palmira şehrinde "askerlerin önemli bir komutanla çatışma halinde olduğu sırada" meydana geldiği belirtildi.

ABD Savunma Bakanı Pete Higseth ise "müttefik güçlerin" saldırganı öldürdüğünü ifade etti.