Belçikalı DEAŞ’lı kadınlar çatışma bölgelerine geri dönüyor

Reuters arşiv
Reuters arşiv
TT

Belçikalı DEAŞ’lı kadınlar çatışma bölgelerine geri dönüyor

Reuters arşiv
Reuters arşiv

Belçika Federal Savcılığı’ndan yapılan açıklamada, şu an Suriye’de yaşayan yabancı kökenli bir kadının Brüksel Mahkemesi'nde gıyaben yargılandığı belirtildi. Söz konusu DEAŞ’lı kadının sosyal medya platformlarında birçok kez Belçika’ya dönmek istemediğini söylediği biliniyor.
DEAŞ’lı kadın hakkında bir terör örgütünün eylemlerine katılması suçlamasıyla 5 yıl hapis cezası ve 8 bin euro para cezasına çarptırma ayrıca vatandaşlıktan çıkara kararı verilmişti. Siham isimli kadın 2014 yılında eşi Süfyan ile buluşmak üzere Suriye’ye gitti. 2013 yılının Eylül ayında Suriye’ye giden Süfyan, eski adı Nusra Cephesi olan Heyetu't- Tahriru'ş- Şam’a katıldı. Eşi 2018 yılının Mart ayında öldürülen Siham, Suriye’de kalma kararı aldı. Başsavcılığın açıklamasına göre Siham, Suriye’ye gitme konusunda internet üzerinden yapılan propagandalardan etkilendi. Siham, ‘ İslam’ın köklerine’ dönmek için çalıştığını iddia eden ‘CRM’ isimli bir öğrenci örgütünün faaliyetlerini takip ediyordu. Söz konusu örgütün üyeleri arasında 2016 yılının Mart ayında Brüksel Havalimanı’ndaki saldırılara katılan intihar bombacısı Nuceym el-Aşravi de bulunuyordu.
Brüksel’de bir mahkemede bu ayın başında gerçekleştirilen duruşmada ayrıca Saide isminde bir başka kadın hakkında da 5 yıl hapis cezası ve vatandaşlıktan çıkarılma kararı verildi. Saide ise 2013 yılında küçük oğlu ile birlikte Mücahit Şura Meclisi’ne ardından da DEAŞ’a katılan eşi Reşid’le buluşmak üzere Suriye’ye gitmişti. Reşid, 2015 yılında ’Belçika’daki Şeriat Grubu’ davasında 8 yıl hapis cezasına çarptırılmıştı. Saide’nin kardeşi İbrahim de Suriye gitmesinin ardında gerçekleştirilen gıyabi duruşmada aynı davadan 10 yıl hüküm giymişti. 
Saide, 2014 yılının sonlarına doğru hamileliğinin son günlerinde ikinci çocuğunu doğurmak üzere Belçika’ya dönmüştü. 2015 yılının yazında Polonya’ya oradan da Ukrayna’ya gitmeyi başararak DEAŞ’a katıldı.
Belçika basını, DEAŞ’la mücadele eden Uluslararası Koalisyon güçlerinin, 2017 yılının Mayıs ayında Rakka’daki DEAŞ kadısı tarafından hazırlanan bir evlilik belgesi bulduğunu duyurdu. Belgenin Saide’nin başka bir kişiyle evlendiğini gösterdiği belirtildi. Bu durum Belçika’da gıyaben yargılanan ilk kocası Reşid’in öldüğünü doğruluyor.
Brüksel Ceza Mahkemesi, geçen yılın aralık ayında üç DEAŞ mensubu; 26 yaşındaki Nura, 27 yaşındaki Hafsa ve 30 yaşındaki İlham hakkında gerçekleştirilen gıyabi duruşmalarda beşer yıl hapis cezası kararı vermişti. Söz konusu kadınlar için ayrıca terör örgütü faaliyetlerine katılmaları nedeniyle derhal tutuklama ve vatandaşlıktan çıkarma kararı alındı.
Brüksel Federal Savcılığı tarafından geçen kasım ayında yapılan açıklamada 27 yaşındaki Tatyana ve 26 yaşındaki Büşra’nın Türkiye- Suriye sınırındaki Ayn İsa Kampı’ndan kaçmayı başarmasının ardından beraberlerindeki 6 çocukla birlikte gönüllü bir şekilde teslim oldukları aktarıldı. Söz konusu şahıslar daha önce de örgüt faaliyetlerine katılmaları nedeniyle beşer yıl hapis cezasına çarptırılmıştı. Tatyana ve Büşra, 2013 yılında Suriye’ye gitmiş, bir süre sonra ailelerinden gördükleri bakılar neticesinde doğum yapmak için Belçika’ya dönmüştü.
Genç kadınların eşleri doğumdan kısa bir süre sonra öldürülmüştü. Doğum yaptıktan sonra Büşra ve Tatyana’nın başka savaşçılarla evlendiği biliniyor.
Belçika basınında yer alan haberlere göre Büşra ve Tatyana’nın toplam 6 çocuğu var bunlardan 4’ünün Belçika topraklarında doğduğu bildirildi. Ancak diğer iki çocuk Suriye topraklarında dünyaya geldi. Söz konusu çocuklara DNA testi yapılması bekleniyor.



ABD vatandaşlarına Venezuela'yı “derhal” terk etmeleri çağrısında bulundu

Devrik Venezuela Devlet Başkanı Nicolás Maduro'nun serbest bırakılmasını talep eden bir duvar resmi (AFP)
Devrik Venezuela Devlet Başkanı Nicolás Maduro'nun serbest bırakılmasını talep eden bir duvar resmi (AFP)
TT

ABD vatandaşlarına Venezuela'yı “derhal” terk etmeleri çağrısında bulundu

Devrik Venezuela Devlet Başkanı Nicolás Maduro'nun serbest bırakılmasını talep eden bir duvar resmi (AFP)
Devrik Venezuela Devlet Başkanı Nicolás Maduro'nun serbest bırakılmasını talep eden bir duvar resmi (AFP)

ABD Dışişleri Bakanlığı, "istikrarsız" güvenlik durumunu gerekçe göstererek vatandaşlarına Venezuela'ya seyahat etmemeleri, halihazırda orada bulunanlara ise "ülkeyi derhal terk etmeleri" çağrısında bulundu.

xsd
Karakas'ta dün gerçekleşen ve devrik Venezuela Devlet Başkanı Nicolas Maduro ile eşinin serbest bırakılmasını talep eden yürüyüşten (AFP)

Bakanlık açıklamasında, "Colectivos olarak bilinen silahlı grupların yola barikatlar kurduğu ve araçlarda ABD vatandaşlığı veya ABD'ye destek kanıtı aradığına dair bilgi alındığı" belirtildi.


ABD ordusu Suriye'deki DEAŞ hedeflerine yönelik geniş çaplı saldırılar başlattı

ABD askeri savaş uçakları (Reuters)
ABD askeri savaş uçakları (Reuters)
TT

ABD ordusu Suriye'deki DEAŞ hedeflerine yönelik geniş çaplı saldırılar başlattı

ABD askeri savaş uçakları (Reuters)
ABD askeri savaş uçakları (Reuters)

ABD Merkez Kuvvetler Komutanlığı (CENTCOM) dün Suriye'deki DEAŞ hedeflerine karşı büyük çaplı saldırılar düzenlediğini açıkladı. CENTCOM tarafından yapılan açıklamada, saldırıların 19 Aralık'ta ABD Başkanı Donald Trump'ın talimatıyla başlatılan operasyon çerçevesinde düzenlediği belirtildi. Açıklamada saldırıların ‘bölgedeki ABD askerlerine ve Uluslararası Koalisyon güçlerine yönelik terörizmi ortadan kaldırma konusundaki verilen sözün’ bir parçası olduğu ifade edildi.

ABD merkezli haber kanalı Fox News, bugün sabah yetkililerin Suriye'deki birkaç DEAŞ hedefine hava saldırıları düzenlendiğini söylediğini bildirdi. Bu saldırıların sonuçlarına ilişkin henüz net bir bilgi yok.

Öte yandan İngiltere Savunma Bakanlığı dün, İngiliz ve Fransız hava kuvvetlerinin Suriye'de DEAŞ tarafından kullanıldığından şüphelenilen bir yeraltı silah deposunu bombalamak için ortak bir operasyon düzenlediğini açıkladı.

Batı ülkelerinin savaş uçakları, 2019 yılına kadar Suriye'nin bazı bölgelerini kontrol eden DEAŞ’ın yeniden ortaya çıkmasını önlemek için devriye geziyor. İngiltere, istihbarat analizlerinin Palmira (Tedmur) kentinin kuzeyindeki dağlarda silah ve patlayıcı depolamak için kullanıldığına inanılan bir yeraltı tesisi tespit ettiğini açıkladı.

İngiltere Savunma Bakanı John Healey, yaptığı açıklamada şunları söyledi:

“Bu eylem, DEAŞ’ın ve onların tehlikeli ve şiddet içeren ideolojisinin Ortadoğu'da yeniden ortaya çıkmasını önlemek için müttefiklerimizle omuz omuza durma konusundaki İngiltere'nin liderliğini ve kararlılığını gösteriyor.”


Netanyahu, ABD'nin askeri yardımını on yıl içinde ‘sıfıra’ indirmek istiyor

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu (Reuters)
İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu (Reuters)
TT

Netanyahu, ABD'nin askeri yardımını on yıl içinde ‘sıfıra’ indirmek istiyor

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu (Reuters)
İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu (Reuters)

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu dün yayımlanan bir röportajda, önümüzdeki on yıl içinde İsrail’in Amerikan askeri yardımlarına olan bağımlılığını ‘kademeli olarak azaltmayı’ umduğunu söyledi.

Netanyahu, İsrail’in yabancı askeri yardımlara bağımlı olmamasının gerekli olduğunu vurguladı, ancak ülkenin ABD’den tamamen bağımsız hale gelmesi için kesin bir takvim vermedi.

Economist dergisine konuşan Netanyahu, “On yıl içinde askeri yardımları kademeli olarak azaltmak istiyorum” dedi. Bunun ‘zamanla sıfıra indirilmesi’ anlamına gelip gelmediği sorulduğunda ise “Evet” yanıtını verdi.

Netanyahu, son ABD ziyaretinde Başkan Donald Trump’a, İsrail’in Washington’dan yıllar boyunca aldığı askeri yardımları büyük bir takdirle karşıladığını, ancak artık güçlü hale geldiklerini ve olağanüstü yetenekler geliştirdiklerini söylediğini aktardı.

Geçtiğimiz aralık ayında Netanyahu, İsrail’in diğer ülkelere bağımlılığı azaltmak amacıyla bağımsız bir silah sanayii geliştirmek için 350 milyar şekel (110 milyar dolar) harcayacağını açıklamıştı.

2016 yılında ABD ve İsrail hükümetleri, Eylül 2028’e kadar geçerli olacak on yıllık bir mutabakat zaptı imzalamıştı. Buna göre İsrail’e 38 milyar dolarlık askeri yardım sağlanacaktı. 33 milyar dolar ekipman alımları için, 5 milyar dolar ise füze savunma sistemleri için ayrılmıştı.

Geçen yıl İsrail’in savunma sanayii ihracatı yüzde 13 arttı. Bu artış, çok katmanlı gelişmiş hava savunma sistemleri de dahil olmak üzere İsrail savunma teknolojisinin büyük satın alma sözleşmeleri ile desteklendi.