​Salgın kabusu Lübnan hapishanelerini karıştırdı

Rumiyeh Merkez Hapishanesi’ndeki mahkumlar açlık grevine başladı. (Al-Markazia)
Rumiyeh Merkez Hapishanesi’ndeki mahkumlar açlık grevine başladı. (Al-Markazia)
TT

​Salgın kabusu Lübnan hapishanelerini karıştırdı

Rumiyeh Merkez Hapishanesi’ndeki mahkumlar açlık grevine başladı. (Al-Markazia)
Rumiyeh Merkez Hapishanesi’ndeki mahkumlar açlık grevine başladı. (Al-Markazia)

Lübnan’daki cezaevlerinde karmaşa hakim. Durum adeta önceden hesaplanamayan bir patlamanın habercisi niteliğinde. Mahkumlar, bir yandan koronavirüs (Covid- 19) salgınının hücrelerine sızması ve kendilerini öldürmesi korkusundan diğer yandan da başta mahkum ailelerinin ziyaretleri olmak üzere getirilen çeşitli sıkı önlemlerden dolayı isyana başvurmuş durumda.
Bir güvenlik kaynağı Şarku’l Avsat’a yaptığı açıklamada, Rumiyeh Merkez Hapishanesi’ndeki çoğu mahkumun bir haftadır açlık grevinde olduğunu ve genel af yasasının kabul edilmemesi halinde devletin isteklerine yanıt vermeyeceklerini aktardı.
Mahkumların bu tutumu, sağlık koşulları ve koronavirüs salgının aralarına sızacağı korkusunun bir yansıması oldu. Bir güvenlik kaynağına göre mahkumlar siyasi otoriteni Genel Af Yasası’nı kabul etme konusunda uzun süredir devam eden taleplerini görmezden geldiğini söyleyerek durumun kendilerini açlık grevi yapmaya ittiğini belirtti.
Aynı kaynak konuya dair şunları söyledi:
“Hapishanelerdeki sağlık durumu başta ülkedeki en kalabalık ve en büyük cezaevi olan Rumiyeh Merkez Hapishanesi’nde olmak üzere halen kontrol altında. Mahkumlar arasında koronavirüs hususunda herhangi bir rahatsızlık kaydedilmedi. Hapishaneyi içeriden ve dışarıdan korumak üzere güvenlik personelleri görevlendirildi.”
Lübnan yönetimi, koronavirüs tehlikesinden kaçınmak için sert prosedürler uyguluyor. Güvenlik kaynağı söz konusu prosedürlerin ‘ziyaretlerin yasaklanmasını, izinden dönen askerlerin Rumiyeh Hapishanesi’nin dış girişinde ya da iç kapılarında incelenmesini, yüksek ateş saptananların kapsamlı tıbbi muayene için doğrudan Refik Hariri Üniversitesi Hastanesi’ne sevk edilmesini’ kapsadığını aktardı. Kaynak ayrıca cezaevi idaresinin tüm cezaevi girişlerini, toplanma yerlerini, kontrol odalarını ve kamuya açık alanları dezenfekte ettirdiğini belirterek bazı hücrelerin ise mahkumların sağlık komplikasyonlarına yol açmamak üzere istisna tutulduğunu kaydetti.
Yargı makamları, cezaevlerindeki gelişmeleri takip ederek çeşitli önleyici tedbirler aldı. Hakim Peter Germanos, Şarku’l Avsat’a yaptığı açıklamada şunları söyledi:
“Askeri savcılık askeri adli yargıya bağlı hapishanelerin koşullarıyla ilgili tedbirleri alıyor. Karakollar, koronavirüsün yayılmasını engellemeye çalışırken her mahkumun ailesinin ziyaretlerini haftada sadece bir gün ile sınırlandırdık.”
Mahkumların genel af talebi hakkında yorum yapmamayı tercih eden Peter Germanos, konunun kendi yetkisi dahilinde olmadığını söyledi.
Genel Af Yasası, çeşitli suçlarda adalet bekleyen binlerce mahkum hariç Lübnanlı olan ya da olmayanlar da dahil olmak üzere ülkedeki cezaevlerinde bulunan 6 binden fazla hükümlünün bir rüyası olarak görülüyor. Bakanlar ile Yargı Komitesi yeni bir af yasası projesini tamamlarken yasayı onay almak ve parlamentoya sevk etmek için de hükümete sundu. Ancak eski Başbakan Saad Hariri’nin istifası, yasanın onaylanmasını engelledi. Kurtuluş ve Kalkınma Bloğu temsilcisi olan Yasin Cabir ve Mişal Musa hızlandırılmış bir genel af yasası için öneride bulunurken Temsilciler Meclisi Nebih Berri de geçen aralık ayında düzenlenen bir oturum sırasında söz konusu yasayı gündeme aldı. Durum, halk ayaklanmasıyla ve milletvekillerinin parlamento binasına ulaşmasının engellenmesiyle kesintiye uğradı.
Trablus’taki cezaevinde de koronavirüsün yayılacağı korkusu hakim. Bazı mahkumlar, cezaevi yönetimini ayaklanmaya başvurmak ve itaatsizlik ilan etmekle tehdit ediyor. İslami tutuklular meselesini takip komitesinden bir kaynak, ‘siyasi otoritenin adil ve acil bir genel af yasasını gözden geçirme talebini göz ardı etmesi nedeniyle cezaevlerinde bir sağlık felaketi olduğunu’ belirtti. Kaynak, Şarku’l Avsat’a yaptığı açıklamada şunları söyledi:
“Hükümeti ve parlamentoyu koronavirüsün hapishanelere yayılma tehlikesinden sorumlu tutuyoruz. Çünkü aşırı kalabalıklaşma ve önleyici tedbirlerin yokluğu hesaplanamaz bir felakete yol açıyor.”
Kaynak ayrıca hükümetin Lübnan hapishanelerinde olabileceklere dair uyarıları halen görmezden geldiğini ifade etti.
Başsavcı Gassan Uveydat, mahkumlar üzerindeki baskıyı hafifletme amacıyla güvenlik güçlerine ve cezaevi idaresine bir genelge gönderdi. Uveydat, mahkum ailelerine de ‘cezaevlerine halk sağlığı gerekliliklerine uygun şekilde ziyarette bulunma ve sabit telefonlarla iletişim kurma’ çağrısında bulundu.
Tahliye taleplerine de değinen Uveydat, söz konusu taleplerin telefon ve telgraflarla gönderildiğini belirtirken mahkumlar ve aileleri arasında ‘yazılı bir izin olmaksızın görüşme yapılmasına izin verilmediğini’ vurguladı.



Gazze hastaneleri kapanma tehdidiyle karşı karşıya

Gazze Şeridi'ndeki İsrail saldırısında hayatını kaybeden yakınlarının cenazeleri başında yas tutan Filistinliler (Reuters)
Gazze Şeridi'ndeki İsrail saldırısında hayatını kaybeden yakınlarının cenazeleri başında yas tutan Filistinliler (Reuters)
TT

Gazze hastaneleri kapanma tehdidiyle karşı karşıya

Gazze Şeridi'ndeki İsrail saldırısında hayatını kaybeden yakınlarının cenazeleri başında yas tutan Filistinliler (Reuters)
Gazze Şeridi'ndeki İsrail saldırısında hayatını kaybeden yakınlarının cenazeleri başında yas tutan Filistinliler (Reuters)

Gazze Şeridi'ndeki Sivil Savunma Müdürlüğü, bu sabah İsrail'in Gazze Şeridi'nin çeşitli bölgelerine düzenlediği saldırılar ve ağır topçu bombardımanında aralarında çocukların da bulunduğu 19 kişinin hayatını kaybettiğini bildirdi. Bu arada Gazze Şeridi'ndeki Sağlık Bakanlığı dün (Cuma) yaptığı açıklamada, yakıt yetersizliği nedeniyle 48 saat içinde tüm hastanelerin çalışmayı durduracağı ya da hizmetlerini azaltacağı uyarısında bulundu. Şarku’l Avsat’ın AFP'den aktardığına göre İsrail, bir yıldan uzun bir süredir savaş yürüttüğü Gazze Şeridi'ne yakıt girmesine izin vermiyor.

Sivil Savunma Müdürlüğü Sözcüsü Mahmud Basal AFP'ye yaptığı açıklamada, “İsrail'in gece yarısından sonra sabaha kadar Gazze Şeridi'ne düzenlediği bir dizi şiddetli hava saldırısında 19 vatandaş şehit oldu ve 40'tan fazla kişi de yaralandı” dedi.

Daha önce Filistin televizyonu, Gazze şehrinin doğusundaki ez-Zeytun mahallesinde bir evi hedef alan İsrail bombardımanında altı kişinin öldüğünü ve birkaç kişinin de yaralandığını bildirmişti.

Gazze Şeridi'ndeki Sağlık Bakanlığı, İsrail'in dün şafak vaktinden bu yana Gazze Şeridi'nin çeşitli bölgelerine düzenlediği saldırılarda 38 kişinin öldüğünü açıkladı.

Uluslararası Ceza Mahkemesi'nin (UCM) perşembe günü İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, eski Savunma Bakanı Yoav Gallant ve Hamas'ın silahlı kanadı İzzeddin el-Kassam Tugayları Komutanı Muhammed ed-Dayf hakkında, Hamas'ın 7 Ekim 2023'te İsrail yerleşimlerine eşi benzeri görülmemiş bir saldırı başlatmasından bu yana Gazze Şeridi'ndeki çatışmalarda insanlığa karşı suç ve savaş suçu işledikleri şüphesiyle yakalama kararı çıkarmasının ardından uluslararası tepkiler devam ediyor.

Gazze Şeridi'ndeki Sahra Hastaneleri Genel Müdürü Dr. Mervan el-Hams, “İşgalcilerin yakıt girişini engellemesi nedeniyle Gazze Şeridi'ndeki tüm hastanelerin 48 saat içinde çalışmayı durduracağı ya da hizmetlerini azaltacağı konusunda acil bir uyarıda bulunuyoruz” dedi.

Sivil Savunma Müdürlüğü, İsrail'in biri Gazze Şehri'nin doğusunda diğeri de şehrin güneyinde bulunan iki evi hedef alan saldırısında ölen on iki kişinin cesedine ulaşıldığını ve onlarca kişinin de yaralandığını duyurdu.

İsrail ordusu dün yaptığı açıklamada, 7 Ekim 2023'teki saldırıya karışan beş Hamas mensubunu öldürdüğünü bildirdi.

Filistinli tıbbi kaynaklara göre saldırıda onlarca kişi öldü ve yaralandı.

Dünya Sağlık Örgütü (WHO), sekizi yoğun bakımda olmak üzere 80 hastanın ve Gazze Şeridi'nin kuzeyinde kısmen faaliyet gösteren iki hastaneden biri olan Kemal Advan Hastanesi'ndeki personelin durumuyla ilgili ‘ciddi endişelerini’ dile getirdi.

WHO Genel Direktörü Tedros Adhanom Ghebreyesus'a göre, hastane perşembe günü bir insansız hava aracı (İHA) saldırısının hedefi oldu. Söz konusu saldırı, bir elektrik jeneratörünün ve bir su deposunun tahrip olmasına yol açtı.

Kemal Advan Hastanesi Müdürü Hüsam Ebu Safiye AFP'ye yaptığı açıklamada, kurumunun dün yine İsrail hava saldırılarının hedefi olduğunu, bir doktor ve hastaların yaralandığını söyledi.

İsrail ordusu, Hamas savaşçılarının yeniden toparlanmasını önlemek amacıyla 6 Ekim'de Gazze Şeridi'nin kuzeyinde büyük bir kara operasyonu başlattı.

‘Masum çocuklar’

Bilal isimli Filistinli, kurbanların götürüldüğü el-Ehli Arap Hastanesi'nin salonlarından birinde şunları söyledi: “Tüm ailem öldürüldü. Aileden geriye bir tek ben kaldım. Adaletsizliği durdurun.”

AFP'ye konuşan bir başka adam ise hastane yatağında hareketsiz yatan bir çocuğun yanında otururken, “Orada masum çocuklar vardı (...) Onların suçu neydi?” diye sordu.

Birleşmiş Milletler’in (BM) güvenilir bulduğu Hamas yönetimindeki Sağlık Bakanlığı’nın verilerine göre, İsrail ordusunun Gazze Şeridi'ne düzenlediği saldırılarda şimdiye kadar çoğu sivil kadın ve çocuk olmak üzere en az 44 bin 56 kişi hayatını kaybetti.

AFP'nin İsrail'in resmi verilerinden aktardığına göre, Hamas'ın İsrail yerleşimlerine yönelik saldırısında çoğu sivil bin 206 kişi öldü.

Saldırı sırasında 251 kişi esir alınarak Gazze Şeridi'ne götürüldü. Bunlardan 97'si Gazze Şeridi'nde kaldı ve İsrail ordusu kalan esirlerden 34'ünün öldüğünü tahmin ediyor.

‘Tehlikeli bir emsal’

Savaşın başlamasından bir yıldan fazla bir süre sonra, UCM'nin perşembe günü aldığı karar İsrail'i çileden çıkardı.

Netanyahu perşembe akşamı yaptığı açıklamada, “Hiçbir bariz İsrail karşıtı karar bizi, özellikle de beni, ülkemizi savunmaya devam etmekten alıkoyamaz. Baskılara boyun eğmeyeceğiz” ifadelerini kullandı.

Gallant kararı, ‘terörizmi teşvik eden tehlikeli bir emsal’ olarak değerlendirdi.

ABD Başkanı Joe Biden, ‘utanç verici’ olarak nitelendirdiği kararı kınadı. Macaristan Başbakanı Viktor Orban ise dün yaptığı açıklamada, Netanyahu'yu karara ‘meydan okuyarak’ Macaristan'ı ziyaret etmeye davet edeceğini söyledi.

Netanyahu, Orban'ın tutumunu memnuniyetle karşılayarak, bunun ‘ahlaki netliği’ yansıttığını söyledi.

Macaristan da dahil olmak üzere UCM'ye üye 124 ülke teorik olarak üç yetkiliyi kendi topraklarına girmeleri halinde gözaltına almakla yükümlü.

İngiliz hükümeti dün Netanyahu'nun yakalama kararı kapsamında gözaltına alınabileceğini ima etti.

İrlanda Başbakanı Simon Harris, ülkesini ziyaret etmesi halinde Netanyahu'yu gözaltına alacağını söyledi.

Harris, RTE devlet televizyonunda UCM üyesi olan İrlanda'nın Netanyahu'yu ülkeyi ziyaret etmesi halinde gözaltına alıp almayacağı sorusuna “Evet, kesinlikle” yanıtını verdi.

İtalya Başbakanı Giorgia Meloni dün yaptığı açıklamada, G7 dışişleri bakanlarının pazartesi ve salı günleri Roma yakınlarında bir araya geldiklerinde mahkemenin yakalama kararlarını görüşeceklerini duyurdu.

İran kararı, ‘Siyonist varlık için siyasi bir ölüm’ olarak değerlendirirken, Çin mahkemeyi ‘objektif ve adil bir duruş’ sergilemeye çağırdı.

Hamas mahkemenin kararını memnuniyetle karşılayarak, bunu ‘tarihi ve önemli’ bir adım olarak nitelendirdi.