ABD, Maduro'nun başına 15 milyon dolar ödül koydu

ABD, Maduro'nun başına 15 milyon dolar ödül koydu
TT

ABD, Maduro'nun başına 15 milyon dolar ödül koydu

ABD, Maduro'nun başına 15 milyon dolar ödül koydu

ABD, Venezuela Devlet Başkanı Nicolas Maduro hakkında "uluslararası uyuşturucu kaçakçılığı" suçlamasıyla iddianame hazırladı. Maduro'nun yakalanması karşılığında 15 milyon dolar ödül koyulduğunu duyurdu.
ABD Adalet Bakanlığı Venezuela devlet başkanı Nicolas Maduro'yu uyuşturucu kaçakçılığı suçlaması hakkında iddianame hazırladı. ABD Adalet Bakanı William Barr, başkent Washington'da yaptığı açıklamada Maduro'nun bazı gruplarla birlikte komşu ülke olan Kolombiya'dan binlerce ton kokain üretip ABD'ye taşıdıklarını iddia etti.
Bakan Barr, iddianamede Maduro'nun Venezuela halkına ihanet ettiğini belirtirken, Venezuela kurumlarını yozlaştırdığını açıkladı. Bakan Barr, Venezuela halkı acı çekerken, bu çetenin uyuşturucu parasıyla sürekli güçlendiğini belirtirken, kazandıkları paralarla muhaliflere komplo kurduğunu ifade etti. Bakan Barr, “Bu gücün mutlaka sona ermesi gerekli” dedi.
ABD, tarafından hakkında iddianame hazırlanan Nicolas Maduro'nun ülkeden ayrılması halinde tutuklanacağı belirtildi. ABD Dışişleri Bakanlığı tarafından yapılan yazılı açıklamada uluslararası uyuşturucu kaçakçılığı yaptıkları gerekçesiyle Maduro ile Venezuela yönetiminde bulunan bazı kişiler içinde 10-15 milyon dolara varan ödül konulduğunu açıkladı. Bakanlık, başına ödül konan diğer kişilerin Venezuela Kurucu Meclis Başkanı Diosdado Cabello, Venezuela Askeri İstihbarat Şefi Hugo Carvaja, Sanayi Bakanı Tarık el Aissami ve emekli general Cliver Alcala Cordones, olduğunu duyurdu.
Trump yönetimi Maduro'yu devirmek için bir yıldan fazla bir süredir Venezuela'ya uyguladığı yaptırımlarla ekonomisini bitirme noktasına getirdi. ABD, Nicolas Maduro hükümetini tanımazken, muhalefet lideri Juan Guaido'yu destekliyor.



Macron ve V. Ağa Han, Suriye'de geçiş sürecini desteklemek için anlaşma imzaladı

 Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron ve V. Ağa Han daha önceki bir görüşmelerinde (Arşiv)
Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron ve V. Ağa Han daha önceki bir görüşmelerinde (Arşiv)
TT

Macron ve V. Ağa Han, Suriye'de geçiş sürecini desteklemek için anlaşma imzaladı

 Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron ve V. Ağa Han daha önceki bir görüşmelerinde (Arşiv)
Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron ve V. Ağa Han daha önceki bir görüşmelerinde (Arşiv)

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron ve İsmaili Şiilerin İmamı V. Ağa Han dün, Suriye'deki geçiş sürecini ve aralık ayında bir kasırga nedeniyle harap olan Fransız toprağı Mayotte'nin yeniden inşasını desteklemek üzere anlaşmalar imzaladı.

Suriye'deki iş birliği, Suriye halkının sağlık, eğitim ve enerji alanlarındaki acil ihtiyaçlarının karşılanmasının yanı sıra 14 yıllık savaşın ardından tarihi mirasın restorasyonunu da amaçlıyor. Fransız bir diplomatik kaynak iş birliğinin Suriye toplumunun tüm bileşenlerinin çıkarına olacak şekilde ‘barışçıl ve kapsayıcı bir geçiş süreci’ çerçevesinde ‘Suriye'nin istikrara kavuşturulmasına’ yardımcı olacağını vurguladı.

Suriye Devlet Başkanı Beşşar Esed, 8 Aralık 2024 tarihinde, şu anda Şam'da iktidarı elinde bulunduran Heyetu Tahriru’ş Şam (HTŞ) liderliğindeki silahlı muhalif gruplardan oluşan bir koalisyon tarafından yıldırım saldırısıyla devrildi. Ancak yeni hükümet, farklı bağlılıklara sahip silahlı grupların varlığı nedeniyle otoritesini ülke topraklarının tamamına yaymakta zorluklarla karşılaşıyor.

Suriye'de yaklaşık 200 bin İsmailî yaşıyor; Sağlık merkezlerinden oluşan bir ağa sahipler ve sekiz hastane, okul ve bir üniversite projesinde destekten faydalanıyorlar.

Elysee Sarayı'ndan yapılan açıklamaya göre Fransa, Mayotte'nin yeniden inşası ve Hint Okyanusu'nda iş birliği için Ağa Han Kalkınma Ağı ile bir anlaşma imzaladı.

Anlaşma çevre koruma, tarım, su ve atık yönetimi gibi alanları kapsıyor. Mayotte Adası’nı vuran Chido Kasırgası’nda 40 kişi hayatını kaybetmiş ve Hint Okyanusu'ndaki en yoksul Fransız toprağında tahmini 3,5 milyar euroluk zarara yol açmıştı.

Geçtiğimiz şubat ayında Rahim el-Hüseyni, Lizbon'da 88 yaşında hayatını kaybeden zengin bir hayırsever olan babası IV. Ağa Han'ın yerine geçti. IV. Ağa Han, 2015 yılında Lizbon'da İsmaili Şiiler için küresel bir merkez kurmuştu.

IV. Ağa Han, dünya çapında 96 bin kişiyi istihdam ettiğini ve özellikle Asya ve Afrika'da kalkınma programlarını finanse ettiğini söyleyen devasa bir vakıf olan Ağa Han Kalkınma Ağı'nı kurdu.