Erdoğan G20 zirvesinde koronavirüsle ilgili dünya liderlerine seslendi

Erdoğan G20 zirvesinde koronavirüsle ilgili dünya liderlerine seslendi
TT

Erdoğan G20 zirvesinde koronavirüsle ilgili dünya liderlerine seslendi

Erdoğan G20 zirvesinde koronavirüsle ilgili dünya liderlerine seslendi

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, “Koronavirüs salgını G20’nin işbirliği ve uzlaşı ruhunun önemini bir kez daha ortaya koymuştur. Bu süreçte yönlendirici olmak sorumluluk almak ve küresel ölçekte işbirliğini göstermek zorundayız. Küresel finansal kriz döneminde olduğu gibi bir an önce harekete geçmeli ve küresel güveni tesis etmek için ortak çaba sarf etmeliyiz” dedi.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, video konferans yöntemiyle korona virüse ilişkin gelişmelerin ele alındığı G20 Liderler Olağanüstü Zirvesi'ne katıldı. Toplantıya Huber Köşkü'nden katılan Cumhurbaşkanı Erdoğan'a, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak, İletişim Başkanı Fahrettin Altun, Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın ve G20 Türkiye Şerpası Hayrettin Demircan eşlik etti.

“Bu salgın gösterdi ki, dinlerimiz, dillerimiz, ülkelerimiz farklıda olsa hepimizin kaderi ortaktır”
G20 Liderler Olağanüstü Zirvesinde konuşan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, “Korona virüs salgının insan hayatını son derece olumsuz etkilediği bir sancılı dönemden geçiyoruz. Salgın nedeniyle yaşanan can kayıplarından üzüntü duyuyor, bu süreçte fedakarca görev yapan tüm sağlık çalışanlarına şahsım milletim adına şükranlarımı sunuyorum. Türkiye olarak en baştan itibaren bu hastalıklı, özellikle bu durumu yakından takip ettik, gerekli tedbirleri süratle hayata geçirdik. Henüz işin başındayken, sağlık bakanlığımız bünyesinde bir bilim kurulu oluşturup burada alınan kararları hemen uygulamaya koyduk. Ekonomi yönetimimizle esnaftan ihracatçıya kadar her kesime yönelik ciddi destekler açıkladık. Bunların yanı sıra korona virüse karşı tanı kitiyle aşı ve ilaç geliştirme çalışmalarımızı devam ettiriyoruz.
Dost ve kardeş ülkeleri de bu sıkıntılı günlerinde yalnız bırakmamak için elimizden gelen çabayı gösteriyoruz. Bu salgının hepimize şu gerçeği tekrar hatırlattığına inanıyorum. Dinlerimiz, dillerimiz, ülkelerimiz farklıda olsa hepimizin kaderi ortaktır. Hiçbirimizin korumacı ve tek taraflı politikalar uygulama lüksü yoktur. Serbest açık ve kurallara dayalı bir uluslararası bir ticaret sistemi, salgınla ilgili aldığımız önlemlerin etkilerini azaltmada büyük rol oynayacaktır. Bu çerçevede alacağımız bütün ulusal tedbirlerin dünya ticaret örgütü kurallarıyla uyumlu ve uluslararası işbirliğini teşvik edici olması önemlidir. Aynı şekilde salgının kontrolü ile hastalığın teşhisi ve tedavisi konusundaki birikimlerinde paylaşılması gerekiyor” dedi.

“Küresel finansal kriz döneminde olduğu gibi bir an önce harekete geçmeliyiz”
Küresel güveni tesis etmek için harekete geçilmesi gerektiğini söyleyen Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Korona virüs salgını G20'nin işbirliği ve uzlaşı ruhunun önemini bir kez daha ortaya koymuştur. Bu süreçte yönlendirici olmak sorumluluk almak ve küresel ölçekte işbirliğini göstermek zorundayız. Küresel finansal kriz döneminde olduğu gibi bir an önce harekete geçmeli ve küresel güveni tesis etmek için ortak çaba sarf etmeliyiz.
Merkez bankaları arasındaki anlaşmaların G20'nin tüm üyelerini kapsayacak şekilde genişletilmesi gerekiyor. Şayet küresel ekonomide güveni artırmak istiyorsak bunu bir an önce hayata geçirmeliyiz. Eğer her türlü tek taraflı adımlarla yola devam edersek küresel ticaretin tamamını olumsuz etkileyecek yeni bir sürece girmemiz kaçınılmazdır. Öte yandan salgınla mücadelede birçok gelişmiş ülkenin dahi çok ciddi zorluklar yaşadığını görüyoruz” diye konuştu.

“Salgınla mücadelede Türkiye olarak her zaman olduğu gibi dayanışma ve işbirliği içinde hareket etmeye hazırız”
Mültecilerin salgın konusunda dezavantajlı kesimi oluşturduğunu ifade eden Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Çatışmalardan ve savaşlardan etkilenen ülkelerin sağlık sistemleri ise tamamen çökmüştür. Suriyeli mülteciler başta olmak üzere zorla yerinden edilmiş kişiler salgın karşısında en dezavantajlı kesimi oluşturuyor. Bu süreçte savaştan etkilenen bölgelere ve risk altındaki topluluklara yönelik insani yardım finansman kaynaklarını seferber etmeliyiz.
G20 bünyesinde bu konuda bir çalışma grubu oluşturabiliriz. Bende gelişmekte olan ülkeler ve özellikle Afrika'ya yardım edilmesi konusunu önemsediğimi ifade etmek istiyorum. Hepimiz için bir tehdit oluşturan bu virüsün aynı zamanda bizlere insanlığın ortak bir düşmanına karşı bir araya gelme fırsatı verdiğini belirtmek istiyorum. Bu felaket karşısında Türkiye olarak her zaman olduğu gibi dayanışma ve işbirliği içinde hareket etmeye hazırız. İnsanlığın tamamı rahat bir nefes alıncaya kadar tüm ülkeleri adil bir şekilde bu küresel sağlık kriziyle mücadeleye katılmaya davet ediyorum. Zirve sonuçlarının ülkelerimiz ve dünyamız için hayırlı olmasını diliyorum” dedi.



Lavrov: Rusya, Tayvan'ın her türlü bağımsızlığına karşıdır

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov (Reuters)
Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov (Reuters)
TT

Lavrov: Rusya, Tayvan'ın her türlü bağımsızlığına karşıdır

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov (Reuters)
Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov (Reuters)

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, bugün yayınlanan açıklamalarında, Rusya'nın Tayvan'ın her türlü bağımsızlığına karşı olduğunu ve adayı Çin'in ayrılmaz bir parçası olarak gördüğünü söyledi.

Lavrov, Rus haber ajansı TASS'a verdiği röportajda, Japonya'da artan militarizasyona atıfta bulunarak, Japonya'yı “militarizm” eğilimi olarak nitelendirdiği konu hakkında “dikkatlice düşünmeye” çağırdı.

Japonya'yı "militarizm" eğilimi olarak nitelendirdiği ve Japonya'da giderek artan militarizme işaret eden durumu "dikkatlice düşünmeye" çağırdı.


Florida toplantısının arifesinde Rusya'dan Kiev'e büyük çaplı saldırı

Kurtarma ekibi, 27 Aralık'ta Kiev'e düzenlenen Rus saldırısının kurbanlarından birinin cesedini taşıyor (AFP)
Kurtarma ekibi, 27 Aralık'ta Kiev'e düzenlenen Rus saldırısının kurbanlarından birinin cesedini taşıyor (AFP)
TT

Florida toplantısının arifesinde Rusya'dan Kiev'e büyük çaplı saldırı

Kurtarma ekibi, 27 Aralık'ta Kiev'e düzenlenen Rus saldırısının kurbanlarından birinin cesedini taşıyor (AFP)
Kurtarma ekibi, 27 Aralık'ta Kiev'e düzenlenen Rus saldırısının kurbanlarından birinin cesedini taşıyor (AFP)

Rusya, Florida'da ABD Başkanı Donald Trump ile Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy arasında yapılacak görüşmeyi, Ukrayna'nın başkenti Kiev'e düzenlediği geniş çaplı bir saldırıyla karşıladı. Saldırıda en az bir kişi hayatını kaybetti ve 20'den fazla kişi yaralandı.

Zelenskiy, Rusya'nın gece boyunca Ukrayna'ya yaklaşık 500 insansız hava aracı (İHA) ve 40 füze ile saldırdığını, enerji altyapısını ve sivil altyapıyı hedef aldığını açıkladı.

Zelenskiy, Rusya ile olan savaşını sona erdirmek için revize edilmiş barış planını Washington'a kabul ettirmeyi amaçladığı Florida toplantısından önce Avrupa ve Kanada'daki müttefikleriyle koordinasyon sağlamaya istekliydi.

ABD Başkanı ise Zelenskiy ile "iyi" bir görüşme beklediğini belirterek, yakında Rus mevkidaşı Vladimir Putin ile de görüşeceğini ima etti.


Kuzey Avrupa'yı vuran şiddetli fırtınalar sonucunda İsveç'te iki kişi hayatını kaybetti

Johannes fırtınası İsveç'in kuzeyinde tren seferlerinin iptaline neden oldu (EPA)
Johannes fırtınası İsveç'in kuzeyinde tren seferlerinin iptaline neden oldu (EPA)
TT

Kuzey Avrupa'yı vuran şiddetli fırtınalar sonucunda İsveç'te iki kişi hayatını kaybetti

Johannes fırtınası İsveç'in kuzeyinde tren seferlerinin iptaline neden oldu (EPA)
Johannes fırtınası İsveç'in kuzeyinde tren seferlerinin iptaline neden oldu (EPA)

Yetkililerin açıklamasına göre, Norveç, İsveç ve Finlandiya'yı vuran şiddetli fırtınalar binlerce evin elektriğinin kesilmesine neden olurken, İsveç'te iki kişi hayatını kaybetti.

İsveç Meteoroloji Enstitüsü, Johannes Fırtınası'nın gelmesiyle birlikte ülkenin kuzey yarısının büyük bölümünde şiddetli rüzgarlar beklendiği konusunda uyarıda bulundu.

cdvfgthy
Johannes fırtınası dün kuzey İsveç'e yaklaşırken kar ve şiddetli rüzgarlar etkili oldu (AP)

İsveç'in merkezindeki Kungsberget kayak merkezi yakınlarında ellili yaşlarında bir adamın öldüğü bildirildi.

Şarku'l Avsat'ın AFP'den aktardığına göre Gaffleborg polisi, adamın düşen bir ağacın altında kaldığını ve daha sonra hastanede aldığı yaralar nedeniyle hayatını kaybettiğini belirtti.

Bölgesel bir şirket de bir çalışanının kaza sonucu hayatını kaybettiğini duyurdu. SVT televizyonu, adamın üzerine düşen bir ağacın altında kaldığını bildirdi.

Finlandiya Radyo ve Televizyon Kurumu, Finlandiya'da 120 binden fazla evin elektriğinin kesildiğini ve en çok etkilenen bölgelerin batı bölgeleri olduğunu bildirdi.

İsveç haber ajansı TT de İsveç'te 40 binden fazla evin elektrik kesintilerinden etkilendiğini bildirdi.

Finlandiya medyasına göre, kuzey Finlandiya'daki Kittila Havalimanı'nda şiddetli rüzgarların bir yolcu uçağını ve başka bir küçük uçağı pistin kenarlarında biriken kar yığınlarına sürüklemesi üzerine uçuşlar askıya alındı. Yaralanan olmadığı bildirildi.