Fas, koronavirüs tedavisinde klorokin kullanmaya karar verdi

​Marakeş’teki koronavirüs kurbanlarının cenazeleri (AFP)
​Marakeş’teki koronavirüs kurbanlarının cenazeleri (AFP)
TT

Fas, koronavirüs tedavisinde klorokin kullanmaya karar verdi

​Marakeş’teki koronavirüs kurbanlarının cenazeleri (AFP)
​Marakeş’teki koronavirüs kurbanlarının cenazeleri (AFP)

Fas makamları tarafından dün yapılan açıklamada, 4 kişinin daha yeni tip koronavirüs (Kovid-19)  nedeniyle hayatını kaybettiği, vaka sayısının ise 275’e yükseldiği duyuruldu. İkisi Marakeş, biri Kazablanka ve bir diğerinin Rabat’ta hayatını kaybettiği 4 ölüm vakası ile ülkede koronavirüs kaynaklı ölü sayısı 10’a yükseldi. Fas Sağlık Bakanlığı tarafından yapılan son açıklamada, ülkede iyileşenlerin sayısı 8’e yükseldi. Bakanlıktan bir kaynak, ölen kimselerin genellikle yaşlı olduğunu ve kronik hastalıkları bulunduğunu söyledi.
Kaynak açıklamasında 2 bin 341 kişini tıbbi gözlem altında olduğunu, 14 gün boyunca izole edildiğini bildirdi.
Kazablankada’ki İbn Rüşd Üniversite Hastanesi’nde uzman olan Dr. Abdulfettah Şekib, ülkede koronavirüse yakalanan hastaların tedavisi için reçetelere klorokin yazabileceklerini söyledi.
Şekib, dün Fas haber ajansına yaptığı açıklamada, Fas Sağlık Bakanlığı'nda grip, akut ve şiddetli solunum yolu enfeksiyonlarının önlenmesi ve kontrolü için bilimsel komitenin, sadece ciddi vakaların değil tüm hastaların tedavisi için bu protokolü uygulamaya karar verdiğini söyledi. Bakanlığın ilacın tüm stoklarını satın aldığını belirten Şekib, ilaç şirketlerinin dünya çapında klorokin üretim ve dağıtmaya hazır olduğunu söyledi.
İlaç kullanımından doğan yan etkilere de değinen doktor, ilaç bileşiminin kardiyovasküler hastalıktan mustarip kişilerde komplikasyonlara neden olabileceğini söyledi.
Bulaşıcı hastalık uzmanı olan Dr. Şekib, insanların klorokin alıp almayacağına karar vermeden önce hastanın kalbinde bir sorun olup olmadığına dair doktor tavsiyesi almalarını söyledi.
Klorokin ilacının da diğer tüm ilaçlar gibi hafif yan etkisinin olabileceğini belirten Şekib, özellikle sindirim sistemini etkiyebileceğini hatırlattı.
Öte yandan, Fas Aile ve Sosyal Kalkınma Bakanı Cemile el Musali, ülkede virüsün sizlerin durumuna dikkati çekti.
Bakan açıklamasında, Sağlık Bakanlığı'nın ülkedeki evsizleri muayene ettiğini, onları evlere yerleştirmeden önce muayeneden geçirilmesi gerektiğini vurguladı. Musali açıklamasında, geçtiğimiz Cumartesi gününden bu yana bin 600’ü aşkın evsizin barınma ihtiyacının giderildiğini bildirdi.
Fas’ta olağan üstü hal ilan edilmesinden bir hafta geçmesine rağmen onlarca kişide vaka görüldüğü kaydedildi.
Ülkenin birçok yerinde evlerde karantina sürüyor. Bir güvenlik kaynağı, bir ailenin yapmış olduğu seyahat neticesinde gözaltına alındığını belirtti. Kaynak açıklamasında, ailenin olağan üstü hal ilan edildikten sonra bulunduğu şehri terk etmek için yola koyulduğunu dile getirdi.
Fas yasalarına göre, olağan üstü hal kapsamında alınan tedbirleri ihlal edenlere yönelik ceza uygulanabilir. Bahsi geçen ailenin, koronavirüsün yayılmasını önlemek amacıyla alınan önlemleri hiçe sayarak, başkalarının hayatını tehlikeye atmak suçundan 1 ila 3 ay hapis cezası alabilir.



Irak: Kor Mor gaz sahasına iki İHA ile saldırı düzenlendi, failler tespit edildi

Kor Mor doğalgaz sahasına düzenlenen saldırı, Kuzey Irak'taki elektrik şebekesini felç etti (Reuters)
Kor Mor doğalgaz sahasına düzenlenen saldırı, Kuzey Irak'taki elektrik şebekesini felç etti (Reuters)
TT

Irak: Kor Mor gaz sahasına iki İHA ile saldırı düzenlendi, failler tespit edildi

Kor Mor doğalgaz sahasına düzenlenen saldırı, Kuzey Irak'taki elektrik şebekesini felç etti (Reuters)
Kor Mor doğalgaz sahasına düzenlenen saldırı, Kuzey Irak'taki elektrik şebekesini felç etti (Reuters)

Irak Silahlı Kuvvetleri dün yaptığı açıklamada, geçen hafta Kürdistan Bölgesi'ndeki en büyük petrol sahalarından biri olan Kor Mor gaz sahasına düzenlenen saldırının iki İHA ile gerçekleştirildiğini, bunlardan birinin sahayı vurduğunu, diğerinin ise saha dışında düştüğünü bildirdi.

Irak Silahlı Kuvvetleri, saldırıyı gerçekleştirenlerin kimliğini doğrulayarak, bunları kanun dışı unsurlar olarak tanımladı.


İsrail'in Han Yunus'a düzenlediği hava saldırısında 5 kişi öldü, onlarca kişi yaralandı

Filistinli çocuklar Han Yunus'ta ateşin başında ısınıyor (Reuters)
Filistinli çocuklar Han Yunus'ta ateşin başında ısınıyor (Reuters)
TT

İsrail'in Han Yunus'a düzenlediği hava saldırısında 5 kişi öldü, onlarca kişi yaralandı

Filistinli çocuklar Han Yunus'ta ateşin başında ısınıyor (Reuters)
Filistinli çocuklar Han Yunus'ta ateşin başında ısınıyor (Reuters)

Filistin haber ajansı WAFA'nın haberine göre, İsrail'in dün akşam Gazze'nin güney ve doğusuna düzenlediği hava ve topçu saldırılarında en az 5 Filistinli öldü, çok sayıda kişi de yaralandı.

Ajans, İsrail uçaklarının Gazze Şeridi'nin güneyinde Han Yunus'un el-Mevasi bölgesinde yerinden edilmiş kişilerin barındığı çadırlara bir dizi hava saldırısı düzenlediğini ve ikisi çocuk beş Filistinlinin hayatını kaybettiğini, onlarca kişinin de yaralandığını bildirdi.

El-Mevasi'ye düzenlenen hava saldırıları, içinde yerinden edilmiş kişilerin bulunduğu birkaç çadırın yakılmasına ve bölgeye sığınan ailelerin acılarının daha da artmasına neden oldu.

Kuveyt Özel Sahra Hastanesi'ndeki sağlık kaynakları, ambulans ekiplerinin el-Mevasi'deki yerinden edilmiş kişiler için kurulan "El-Necat" kampında bombalama alanından beş ceset çıkardığını, cesetlerin kömürleşmiş halde ulaştığını bildirdi.

Han Yunus kentinin batı kesiminde de eş zamanlı baskınlar düzenlendi. İsrail araçları kentin doğusunda yoğun hava saldırıları düzenlerken, savaş uçakları da kentin üzerinde yoğun uçuş gerçekleştirdi.

Gazze Şehri'nde, İsrail insansız hava araçları (İHA) şehrin doğusundaki Şucaiye kavşağı yakınlarında ateş açarak bölge sakinleri ve yerinden edilmiş kişiler arasında paniğe yol açtı. Dün sabah Gazze Şehri'nin Zeytun semtinde İsrail ateşiyle 2 Filistinli hayatını kaybetti.

Şarku’l Avsat’ın sağlık kaynaklarından elde ettiği bilgiye göre, İsrail'in 7 Ekim 2023'te başlattığı saldırılarda Gazze Şeridi'ndeki ölü sayısı, çoğunluğu çocuk ve kadınlardan oluşmak üzere 70 bin 117 kişiye yükseldi.

Sağlık kaynakları, yaralı sayısının yaklaşık 171 bine ulaştığını, çok sayıda kişinin hâlâ enkaz altında olduğunu, ambulans ve kurtarma ekiplerinin ise bu kişilere ulaşamadığını belirtti.

Gazze Şeridi'ndeki hastanelere son 48 saatte 5 ölü, 13 yaralı ulaştığını kaydeden kaynaklar, 11 Ekim'de varılan ateşkes anlaşmasından bu yana toplam ölü sayısının 360'a, yaralı sayısının ise 922 kişiye ulaştığını kaydetti.


Lübnan Başbakanı:  İsrail ile barış görüşmelerine henüz başlamadı

Lübnan Başbakanı Nevvaf  Selam (NNA)
Lübnan Başbakanı Nevvaf  Selam (NNA)
TT

Lübnan Başbakanı:  İsrail ile barış görüşmelerine henüz başlamadı

Lübnan Başbakanı Nevvaf  Selam (NNA)
Lübnan Başbakanı Nevvaf  Selam (NNA)

Lübnan Başbakanı Nevvaf Selam, Çarşamba günü yaptığı açıklamada, İsrail ve Lübnan’dan iki sivil temsilcinin katıldığı ateşkesi izleme komitesindeki görüşmelerin henüz “barış müzakeresi” aşamasına gelmediğini belirtti.

Selam, basın mensuplarına yaptığı açıklamada, “Ateşkesi İzleme Komitesi, saldırıların durdurulması ilanının uygulanması için bir forumdur. Henüz barış müzakeresi aşamasına gelmedik” dedi.

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, sivil temsilcinin gönderilmesini, “İsrail ve Lübnan arasında ekonomik iş birliğinin temeli için ilk girişim” olarak nitelendirmişti.

Selam, ekonomik görüşmelerin İsrail ile normalleşme sürecinin bir parçası olacağını ve bunun ancak bir barış anlaşmasını takip etmesi durumunda mümkün olacağını vurguladı. Ayrıca, iki ülke 2002 Arap Barış Planı’na uyarsa “normalleşmenin ardından barış geleceğini” söyledi, ancak bunun şu an için uzak bir hedef olduğunu kaydetti.

Lübnan Başbakanı, ülkesinin Ateşkesi İzleme Komitesi’nin güney Lübnan’daki Hizbullah’ın silahsızlandırılmasını denetlemesine açık olduğunu da ifade etti. Selam, “Komiteye, herhangi bir endişe veya şüphe durumunda sahada doğrulama yapmaya hazır olduğumuzu ilettik. Denetlemeye açığız” dedi.