Türkiye Suriye’nin kuzeybatısına Hawk hava savunma sistemi mi konuşlandırdı?

Türk askeri devriyesi Serakib yakınlarındaki Halep-Lazkiye yolunda (AFP)
Türk askeri devriyesi Serakib yakınlarındaki Halep-Lazkiye yolunda (AFP)
TT

Türkiye Suriye’nin kuzeybatısına Hawk hava savunma sistemi mi konuşlandırdı?

Türk askeri devriyesi Serakib yakınlarındaki Halep-Lazkiye yolunda (AFP)
Türk askeri devriyesi Serakib yakınlarındaki Halep-Lazkiye yolunda (AFP)

Suriye rejim güçleri tarafından 27 Şubat'ta İdlib'de düzenlenen saldırıda 36 Türk askerinin şehit olmasının ardından, Türk Silahlı Kuvvetleri’nin (TSK) bölgeye ABD yapımı Hawk hava savunma sistemi konuşlandırdığı iddia edildi.
Türk basınında dün yer alan haberlere göre TSK, Suriye’nin kuzeybatısındaki İdlib’de 36 askerin şehit edilmesinin ardından son haftalarda gerginlik yaşayan bölgeye ABD yapımı orta menzilli MiM-23 Hawk hava savunma sistemi gönderdi.
27 Mart’ta İdlib'e gönderilen 5 askeri konvoy içerisinde TSK'nın elindeki en etkili hava savunma sistemi olan orta menzilli Hawk hava savunma sisteminin de olduğu iddia edildi.
TSK’nın bölgede bu tür bir ekipmanı Mart ayı içerisinde ikinci kez konuşlandırdığı öne sürülen haberlere göre Türk ordusu, rejim güçlerinin Türkiye sınırı yakınına hava saldırıları düzenlemesini önlemek için İdlib’in çeşitli bölgesinde uçuşa yasak bölge kurdu.
Aynı zamanda, TSK’nın söz konusu hava sistemini konuşlandırmasının ardından rejime ait savaş uçaklarını hedef almak için sadece silahlı insansız hava araçlarına (SİHA) güvenmesi gerekmeyecek.
Suriyeli muhaliflerden biri konuya ilişkin, “Orta menzilli MiM-23 Hawk hava savunma sistemi, 18 kilometre irtifada uçan uçakları yok etme yeteneğine sahip. Bu hava savunma sistemi Suriye’nin kuzeyine ilk kez giriyor. Geçtiğimiz ay, 8 ila 12 kilometre menzilli 8 füze içeren ABD yapımı Stinger hava savunma sistemi, tanklar ve zırhlı araçlar taşıyan Türk askeri konvoyu eşliğinde ülkenin kuzeyine girdi” dedi.
TSK, geçtiğimiz günlerde İdlib’in batısındaki Cisr eş-Şugur şehri yakınlarında bulunan el-Kefir, Muhambal ve Bisankul’un yanı sıra Halep-Lazkiye (M4) karayolu yakınlarında askeri gözlem noktaları kurmuştu.
Türk askeri noktalarının, Halep'in batısındaki bölgelerden İdlib’in güney, doğu ve batı kırsalından geçerek, Türkmen Dağı ve Lazkiye'nin batısındaki ez-Zainiye bölgesine kadar yayılması dikkat çekiyor.
TSK aynı zamanda, Taftanaz Üssü, ez-Zainiye ve diğer sınır bölgelerinde birçok sahra hastanesi kurdu ve buraları saldırılardan korumak için beton duvarlarla güçlendirdi.
Sahadaki gelişmeler
Rejim güçleri ve ona bağlı milisler ile muhalif gruplar arasında İdlib’in güneyindeki el-Fatira ve Kefr Nebil ekseninde yaşanan çatışmalar sürerken, Suriye İnsan Hakları Gözlemevi (SOHR), söz konusu çatışmalarda rejim güçlerinden 2 unsurun öldüğünü duyurdu.
Rejim güçleri, Halep sınırına yakın Serakib ekseni ve İdlib'in doğusundaki diğer merkezlere askeri takviye göndermeye devam etti.
Rejim güçleri, son birkaç gün içerisinde Serakib, Kefr Nebil ve Zaviye Dağı etrafındaki konumlarını da güçlendirdi.
TSK ve ona yakın muhalif gruplar tarafından kontrol edilen Afrin şehrinde Cebhe eş-Şamiye (Şam Cephesi) ile çatışma yaşayan 51. Tugay grubundan bir unsur öldürüldü, 5 kişi de yaralandı.
SOHR’a göre Afrin şehrinde Cebhe eş-Şamiye ve Zeytin Dalı operasyonuna bağlı 51. Tugay arasında hafif ve orta ağırlıkta silahların kullanıldığı çatışmalar yaşandı.
Milli Savunma Bakanlığı (MSB), Barış Pınarı Harekatı bölgesinde 3 antitank mayın ve 38 Claymore tipi el yapımı mayının yanı sıra 5 kilo patlayıcı maddenin imha edildiğini açıkladı.



Çin’in kömür merkezi yeşil bir gelecek istiyor

Şansi, Çin'de hava kirliliğinin en yoğun olduğu bölgelerden (AFP)
Şansi, Çin'de hava kirliliğinin en yoğun olduğu bölgelerden (AFP)
TT

Çin’in kömür merkezi yeşil bir gelecek istiyor

Şansi, Çin'de hava kirliliğinin en yoğun olduğu bölgelerden (AFP)
Şansi, Çin'de hava kirliliğinin en yoğun olduğu bölgelerden (AFP)

Hindistan'dann daha fazla kömür üretilen Çin'in Şansi bölgesi, yeşil bir gelecek istiyor.

Guardian’ın haberinde, “Çin’in kömür merkezi” diye nitelenen bölgenin geçen yıl toplamda çıkarılan 1,27 milyar ton kömürle Hindistan’ı geride bıraktığı belirtiliyor.

Çin’in elektrik ihtiyacını karşılamada önemli rol oynayan Şansi, ülkedeki karbon salımının da merkezi konumunda.

Pekin yönetimi 2060’a kadar net sıfır karbon hedefine ulaşmayı amaçlıyor. Bu kapsamda Şansi’de kömür sektöründeki yaklaşık 1,7 milyon işin 2030’a kadar yok olması bekleniyor. Bu durumun da bölge açısından “ekonomik bir saatli bomba” olduğu ifade ediliyor. 

Şansi’nin buna karşı çözüm stratejilerinden biri yeşil enerjiye geçişi hızlandırmak. LONGi şirketi, Datong’da güneş paneli fabrikası açtı, burada çalışanların yarısı eski kömür işçileri.

Meijin Energy de kömürün yan ürünü olan kok gazından hidrojen yakıtı üretmeye başladı. Şirketin hidrojen üretim bölümünden Ma Kai şunları söylüyor: 

Kok işlemi sırasında çıkan gazı eskiden doğrudan yakardık ya da salardık. Bu hem çevreye zararlıydı hem de kaynak israfıydı. Artık bunu değerlendiriyoruz.

Ancak Helsinki merkezli düşünce kuruluşu Enerji ve Hava Temizliği Araştırma Merkezi’nden Lauri Myllyvirta, “Kömürden kimyasal üretimiyle temiz enerji olur mu?” diyerek yönteme karşı çıkıyor. 

Bölgede kültürel turizmin canlandırılması da talep ediliyor. 2024’te Linfen’deki Şiaoşitian ve Guangşeng tapınaklarını ziyaret eden turist sayısı yüzde 335 arttı. Haberde, bu artışta ünlü video oyunu Black Myth: Wukong’un da katkısı olduğuna dikkat çekiliyor. 

Bunlara ek olarak Çin yenilenebilir enerji üretimini hızlandırıyor. Nisan itibarıyla ülkedeki rüzgar ve güneş enerjisi kapasitesi 1,500 gigawatt’a ulaştı. Ancak ülke hâlâ enerji ihtiyacının yüzde 60’ını kömürden karşılıyor. 

Independent Türkçe, Guardian, New York Times