Başbakan adayı Zurfi, AB üyesi ülkelerin Büyükelçileriyle görüştü

Irak’ta hükümeti kurmakla görevli Adnan ez-Zurfi, 28 Mart’ta AB Büyükelçileriyle Bağdat’ta bir araya geldi (EPA)
Irak’ta hükümeti kurmakla görevli Adnan ez-Zurfi, 28 Mart’ta AB Büyükelçileriyle Bağdat’ta bir araya geldi (EPA)
TT

Başbakan adayı Zurfi, AB üyesi ülkelerin Büyükelçileriyle görüştü

Irak’ta hükümeti kurmakla görevli Adnan ez-Zurfi, 28 Mart’ta AB Büyükelçileriyle Bağdat’ta bir araya geldi (EPA)
Irak’ta hükümeti kurmakla görevli Adnan ez-Zurfi, 28 Mart’ta AB Büyükelçileriyle Bağdat’ta bir araya geldi (EPA)

Irak’ta hükümeti kurmakla görevli Adnan ez-Zurfi, siyasi blok ve güçlerin ‘Zurfi’yi parlamentoda kabul etme’ olasılığına dair belirsizlik yaşadığı bir dönemde, hükümetinin önceliklerini belirledi. Hadi el-Amiri’nin liderlik ettiği Fetih Koalisyonu, Zurfi'den hükümet kurma görevinden çekilmesini talep ediyor. Mukteda es-Sadr önderliğindeki Sadr Hareketi’nin desteklediği Sairun Koalisyonu da Zurfi’yi ‘kamu çıkarlarına yanıt vermesinin’ sonuçlarına karşı uyardı.
Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’nin (BMGK) daimi üyesi olan ülkelerin büyükelçileriyle görüşmesinden yaklaşık üç gün sonra Avrupa Birliği’nin (AB) Irak’taki büyükelçileriyle bir araya gelen Zurfi, “Hükümetin öncelikleri; barışçıl hareketin ‘erken, özgür ve adil seçimler yapma, olası mali ve ekonomik çöküşü ele alma’ taleplerini karşılamak, ülkedeki yoksulluk seviyesini azaltmak, sivil barışı yeniden tesis etmek ve hukukun üstünlüğünü genişletmek için çalışmaktır” ifadelerini kullandı.
Zurfi’nin medya ofisinden yayınlanan bildiriye göre büyükelçiler, ‘Irak’ın koşullarının iyileştirilmesi, talep edilen istikrarın sağlanması, hükümeti kurmakla görevli yetkilinin Irak halkının taleplerini karşılama görevini yerine getirmesi ve Irak’ın bölge ve dünyadaki imajının güçlendirilmesi’ meselelerine değindi. Sairun Koalisyonu Milletvekili Raad Hüseyin, 28 Mart’ta yaptığı açıklamada, “Zurfi, eğer kitlesel çıkarlara cevap verir ve ulusal standartlardan uzaklaşırsa bizim tarafımızdan desteklenmeyecektir” ifadelerini kullandı. Hüseyin, “Zurfi’ye muhalif olan kesim de dahil siyasi blokların çoğu, bir sonraki hükümet içerisinde kendi çıkarlarına ulaşmak istiyor” diyerek, bu çıkarlara boyun eğmeme çağrısında bulundu. Raad Hüseyin, “Sairun, eğer Zurfi tarafından blokların baskısına bir yanıt verildiğini ve ulusal standartlardan uzaklaşıldığını hissederse, onu reddeden ilk siyasi koalisyon olacaktır” dedi.
Öte yandan Haydar İbadi liderliğindeki ve Zurfi’nin mensup olduğu Zafer Koalisyonu’ndan Milletvekili Nida Şakir Cevdet, hükümeti kurmakla görevli yetkilinin, kendisine karşı olan muhalif siyasi güçler karşısında hala zor bir durumda olduğunu ifade etti. Cevdet, yaptığı açıklamada, “Zurfi, el-Anbar vilayetine yaptığı ziyarete benzer şekilde, ilerleyen günlerde Erbil ve Süleymaniye’yi de ziyaret edecek” dedi. Bu ziyaretlerin, hükümetinin kabulü için mümkün olduğunca çok destek sağlamayı amaçladığını belirten Milletvekili, “Zurfi, kendisine karşı olan muhalif siyasi güçler karşısında hala zor bir durumda” ifadelerini kullandı.
Öte yandan bağımsız Iraklı politikacı Kerim en-Nuri, Şarku’l Avsat’a yaptığı açıklamada, “Irak’taki mevcut koşullarda, devletin yok olması, Irak üzerindeki uluslararası ve bölgesel çıkarlar iddiası ve siyasi sınıfın ülkeyi kriz bataklığından çıkarmaması çerçevesinde Sünniler, Kürtler ve Şiiler açısından en iyi seçenek Adnan ez-Zurfi’dir” değerlendirmesinde bulundu. Nuri, “Zurfi’nin başa geçişini hızlandırmak, farklı düzeylerde büyük zorluklarla karşı karşıya kaldığımız bir dönemde, tartışma sürecini sona erdirecek. Bu nedenle herhangi bir evham ve sapkınlık olmaksızın seçim kararının Iraklıların olması için şu an buna acilen ihtiyacımız var” ifadelerini kullandı.
Milletvekili Kerim en-Nuri, “İster kendi iradeleriyle isterse de dışarıdan baskıyla olsun reddedenler de dahil herkesin çıkarı, Zurfi’yi desteklemekten yanadır. Çünkü onlar ve insanlar arasındaki boşluğu doldurması dolayısıyla bu aşamada onlar için kesin bir hayır var. Aynı şekilde diğer bileşenlerin ortaklarına, hasımlık olmadığı, nefretin duyulmadığı ve hesaplar uğruna yargının sömürülmediği güvencesi verecektir” dedi.
Diğer taraftan Zurfi’nin Avrupa Birliği üyesi ülkelerin Büyükelçileriyle yaptığı toplantı hakkında görüşlerini ifade eden, Mustansiriyah Üniversitesi Siyasi Bilgiler Fakültesi Dekanı Dr. Halid Abdulillah, “Hükümeti kurmakla görevli yetkilinin hareketleri, dış dünyanın Irak dünyasında belirleyici olduğunu gösteriyor. Durum böyle görünse de ABD’nin Iraklı birey ve taraflara karşı yaptırımları aktifleştirme hattına girmesiyle oluşan son yankılar, iç krizin tüm durumlarda dışsallaştığını gösterebilir. Bu durum, Irak meselesinin yurt dışından çözüldüğünü doğrulayabilir, ancak bu her zaman da doğru değildir” açıklamasında bulundu.
Abdulillah, Şarku’l Avsat’a yaptığı açıklamada, “Dış taraflar üzerinde konuşmak her zaman da doğru değildir. Çünkü Irak iç evi, hükümeti kurma meselesine ilişkin olarak, geniş dış ilişkilere sahip bir ismin görevlendirilmesine bakılmaksızın belirleyici bir faktör gibi görünmektedir. Bu ilişkiler yoluyla içsel durumu olumlu yönde yansıtabilen etkili uluslararası partilerle anlaşmalar yapabiliyor” ifadelerini kullandı. Dr. Halid Abdulilah ayrıca, “Irak siyaset sahnesinin ortak çıkarların karışımından oluşması dolayısıyla durum, onun tarafından riskli olabilir” dedi.



Lübnan Ordusu: Güneyde bir UNIFIL devriyesine saldıran altı kişi yakalandı

Birleşmiş Milletler barış gücü güçleri, Marjeyoun'un Bouayda bölgesinde UNIFIL gücüne ait araçlarla devriye geziyor (AFP)
Birleşmiş Milletler barış gücü güçleri, Marjeyoun'un Bouayda bölgesinde UNIFIL gücüne ait araçlarla devriye geziyor (AFP)
TT

Lübnan Ordusu: Güneyde bir UNIFIL devriyesine saldıran altı kişi yakalandı

Birleşmiş Milletler barış gücü güçleri, Marjeyoun'un Bouayda bölgesinde UNIFIL gücüne ait araçlarla devriye geziyor (AFP)
Birleşmiş Milletler barış gücü güçleri, Marjeyoun'un Bouayda bölgesinde UNIFIL gücüne ait araçlarla devriye geziyor (AFP)

Lübnan Ordusu bugün, Lübnan'ın güneyindeki el-Tayri-Bint Cebeli yolunda Birleşmiş Milletler Lübnan Geçici Gücü'ne (UNIFIL) ait bir devriyeye saldıran altı kişinin yakalandığını duyurdu.

Ordu "X" platformunda yayınlanan bir açıklamasında, UNIFIL gücüne yönelik saldırıda bir UNIFIL aracının hasar gördüğünü, ancak personel arasında herhangi bir yaralanma bildirilmediğini ifade etti.

Ordu, UNIFIL'e yönelik herhangi bir saldırının ciddiyetini vurgulayarak, olaya karışanların cezalandırılmasında hiçbir hoşgörü ve müsamaha gösterilmeyeceğini belirtti.

Ayrıca, UNIFIL'in Litani Nehri'nin güneyinde bulunan bölgedeki temel rolünü, ordu ile yakın koordinasyonunu ve istikrarın yeniden sağlanmasına aktif katkısını vurguladı.

UNIFIL dün yaptığı açıklamada, Güney Lübnan'daki devriyelerinden birine ateş açıldığını, ancak herhangi bir yaralanma bildirilmediğini duyurdu.

Bint Cubeyl yakınlarında devriye gezen üç motosikletli altı kişinin barış gücüne yaklaştığını ve içlerinden birinin aracın arkasına yaklaşık üç el ateş ettiğini açıkladı. Olayda yaralanan olmadı.


Arap ve İslam dünyası, İsrail'in Gazzelileri Mısır'a sürme niyetinden endişe duyuyor

Mısır ile Filistin toprakları arasındaki Refah sınır kapısı (Arşiv- Reuters)
Mısır ile Filistin toprakları arasındaki Refah sınır kapısı (Arşiv- Reuters)
TT

Arap ve İslam dünyası, İsrail'in Gazzelileri Mısır'a sürme niyetinden endişe duyuyor

Mısır ile Filistin toprakları arasındaki Refah sınır kapısı (Arşiv- Reuters)
Mısır ile Filistin toprakları arasındaki Refah sınır kapısı (Arşiv- Reuters)

Suudi Arabistan, Mısır, Ürdün, Birleşik Arap Emirlikleri, Endonezya, Pakistan, Türkiye ve Katar, İsrail'in Gazze Şeridi sakinlerinin Mısır'a geçişine olanak sağlamak için Refah sınır kapısını tek yönlü açacağı yönündeki açıklamalarından derin endişe duyduklarını belirtti.

Sekiz ülkenin dışişleri bakanları yaptıkları açıklamada, Filistin halkını topraklarından çıkarma girişimlerini tamamen reddettiklerini vurgulayarak, ABD Başkanı Donald Trump'ın Refah sınır kapısının her iki yönde de açılması, bölge sakinlerine hareket özgürlüğünün garanti altına alınması, Gazze Şeridi halkından hiçbirinin ayrılmaya zorlanmaması, aksine topraklarında kalmaları ve vatanlarının inşasına katılmaları için uygun koşulların yaratılması, istikrarın yeniden sağlanması ve insani koşulların iyileştirilmesine yönelik bütünleşik bir vizyonun oluşturulması planına tam bağlılık gösterilmesi gerektiğini vurguladı.

Bakanlar, Başkan Trump'ın bölgede barışı sağlama konusundaki kararlılığına ilişkin takdirlerini yineleyerek, güvenlik ve barışın sağlanması ve bölgesel istikrarın temellerinin sağlamlaştırılması amacıyla, planının tüm yönleriyle, gecikme veya aksama olmaksızın uygulanmasının önemini vurguladılar.

Ateşkesin tam olarak sağlanması, sivillerin çektiği acılara son verilmesi, Gazze'ye insani yardımların kısıtlama veya engel olmaksızın ulaştırılmasının sağlanması, iyileştirme ve yeniden yapılanma çalışmalarına erken başlanması ve Filistin Yönetimi'nin sektördeki sorumluluklarını yeniden üstlenmesi için gerekli koşulların oluşturulması ve böylece bölgede yeni bir güvenlik ve istikrar aşamasının başlatılması gerektiğini vurguladılar.

Bakanlar, ülkelerinin, Güvenlik Konseyi'nin 2803 sayılı Kararı ve ilgili tüm Konsey kararlarının tam olarak uygulanmasını sağlamak ve uluslararası hukuk kararları ve iki devletli çözüm ilkesi uyarınca adil, kapsamlı ve sürdürülebilir bir barışa ulaşmak için elverişli bir ortam sağlamak amacıyla Amerika ve tüm ilgili bölgesel ve uluslararası taraflarla çalışmaya ve eşgüdüm sağlamaya hazır olduğunu teyit ettiler. Bu, işgal altındaki Gazze ve Batı Şeria toprakları da dahil olmak üzere 4 Haziran 1967 sınırlarında, başkenti Doğu Kudüs olan bağımsız bir Filistin devletinin kurulmasıyla sonuçlanacaktır.


Katar: Gazze savaşını sona erdirme müzakereleri kritik bir aşamada

Katar Başbakanı Şeyh Muhammed bin Abdurrahman el Sani, 23. Doha Forumu'nun ilk gününde konuşuyor (Reuters)
Katar Başbakanı Şeyh Muhammed bin Abdurrahman el Sani, 23. Doha Forumu'nun ilk gününde konuşuyor (Reuters)
TT

Katar: Gazze savaşını sona erdirme müzakereleri kritik bir aşamada

Katar Başbakanı Şeyh Muhammed bin Abdurrahman el Sani, 23. Doha Forumu'nun ilk gününde konuşuyor (Reuters)
Katar Başbakanı Şeyh Muhammed bin Abdurrahman el Sani, 23. Doha Forumu'nun ilk gününde konuşuyor (Reuters)

Katar Başbakanı Şeyh Muhammed bin Abdurrahman el Sani bugün yaptığı açıklamada, Gazze savaşıyla ilgili müzakerelerin kritik bir aşamada olduğunu açıkladı.

Şarku'l Avsat'ın Reuters'ten aktardığına göre Katar'daki Doha Forumu'nda düzenlenen bir panelde konuşan el Sani, arabulucuların ateşkesin bir sonraki aşamasına geçmek için birlikte çalıştıklarını ifade etti.

Başbakan, Gazze'de ateşkesin, İsrail'in Gazze Şeridi'nden tamamen çekilmesi olmadan tamamlanmayacağını açıkladı.

"Şu anda kritik bir noktadayız... Ateşkes olduğunu düşünemeyiz; ateşkes ancak İsrail'in tamamen çekilmesi ve Gazze'ye istikrarın geri dönmesiyle tamamlanır" ifadelerini kullandı.

Türkiye Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, Gazze'ye istikrar gücü kurulmasına ilişkin müzakerelerin sürdüğünü, gücün yetki ve angajman kurallarının da ele alındığını açıkladı.

Katar'daki Doha Forumu'nda konuşan Fidan, gücün temel amacının sınır boyunca İsrailliler ve Filistinliler arasında ayrım yapmak olduğunu belirtti.

Bugün Gazze'nin kuzeyinde, İsrail İHA'sının hedef alması sonucu bir Filistinli hayatını kaybetti, üç kişi de yaralandı. Filistin Bilgi Merkezi yerel kaynaklara dayanarak, "Gazze'nin kuzeyindeki el Atatra kavşağında İsrail'e ait bir İHA tarafından hedef alınanlardan bir şehit ve üç yaralının eş Şifa Hastanesi'ne getirildiğini" bildirdi.

Merkezden yapılan açıklamada, "10 Ekim'de ateşkes anlaşmasının başlamasından bu yana çoğunluğu çocuk, kadın ve yaşlılardan oluşan 369 vatandaşımız hayatını kaybetti, 920'den fazla kişi de yaralandı" denildi.