Hafter güçleri: Trablus’un merkezine yakınlaştık

Fotoğraf (AFP _Arşiv)
Fotoğraf (AFP _Arşiv)
TT

Hafter güçleri: Trablus’un merkezine yakınlaştık

Fotoğraf (AFP _Arşiv)
Fotoğraf (AFP _Arşiv)

General Halife Hafter önderliğindeki Libya Ulusal Ordusu (LUO), yaklaşık bir yıl içinde ikinci defa başkent Trablus’un merkezine ulaşmaya ve Fayiz es-Serrac başkanlığındaki Ulusal Mutabakat Hükümeti’ne (UMH) bağlı milisleri yenilgiye uğratmaya yakın olduklarını açıkladı.
LUO kuvvetleri, Ebu Selim mahallesinde ilerleme kaydetmelerinin ardından gelecek hafta ilk yılı tamamlanmak üzere olan çatışmalara son vermeye ve Trablus'u kontrol almaya oldukça yakın.
Bu çerçevede Trablus kuşatmasında görevli bir LUO komutanı, Şarku’l Avsat’a yaptığı açıklamada, “LUO’nun, başkentin merkezine ilerlemesini sağlayan şiddetli çatışmalardan sonra 30 Mart’ta nispeten sakin bir gün yaşandı” ifadelerini kullandı.
İsminin verilmesini istemeyen yetkili, “Kuvvetlerimiz, Ebu Selim cephesinde ilerleme kaydetti. Önemli noktaları kontrol etti ve milis liderlerini öldürdü” dedi. Yetkili, “Bu ilerleme oldukça önemlidir. Çünkü bu, kuvvetlerin başkentin merkezine ulaşmaya ve içerisinde derinleşmeye yakın oldukları anlamına geliyor. Aynı şekilde bu durum, bölge sakinlerinin orduya destek verdiğini de gösteriyor” ifadelerini kullandı.
Yetkili daha fazla ayrıntı vermekten kaçınırken, “İlerleyen saatler, mutlu haberler getirecek” dedi.
 
LUO’ya bağlı savaş medyası bölümü, kimya bölümünün geçen pazar gününden bu yana, kuvvetleri koronavirüs salgınından korumak için alınacak önlemlerin bir parçası olarak, askeri birliklerin kontrolleri sıkılaştırması sonrasında milislere ait çok sayıda bölgeyi temizlemeye başladığını söyledi.
Öte yandan taraflar, Trablus’ta silahlı insansız hava araçları (SİHA) ve topçular kullanarak, birbirlerine ateş açtı. Güneydeki çatışmalar dolayısıyla birçok şehirde patlama sesleri duyuldu. LUO, güney cephesini 4 Nisan’da şehri kurtarmak için yürüttükleri operasyonlar kapsamında ‘en sert cephe’ olarak nitelendiriyor.
Bu çerçevede Serrac hükümeti, 30 Mart’ta LUO’ya bağlı el-Kerame Operasyonu Birimi Medya Merkezi’nin ‘Misrata milislerinin karargahına baskın düzenlenmesi ve Trablus Devrimcileri milislerinin alandan kovulması sonrasında UMH unsurlarının, Sikke Yolu’ndaki karargahlarından kaçtıkları’ yönündeki açıklaması hakkında herhangi bir yorum yapmadı.
Medya merkezine göre görgü tanıkları, Suk el-Cuma bölgesinde bir kliğine yaralı paralı askerleri ve milisleri taşıyan 20’den fazla ambulans geldiğine dikkati çekti.
Diğer taraftan UMH’ye bağlı ‘Trablus’u Koruma Gücü’, 30 Mart’ta yaptığı açıklamada, LUO kuvvetlerinin saldırıları sonrasında güçlerinin, başta Ayn Zara, Ebu Selim ve el-Meşru bölgeleri olmak üzere birden fazla cephede sağlanan ilerleme girişimlerini geri püskürttüğünü belirtti. Koruma gücü, kimliği henüz belirlenememiş bazı unsurlarını kaybettiklerini de söyledi.
Trablus’un güneyindeki silahlı milislere bağlı Ayn Zara cephesi yetkilisi Yusuf el-Emin, 30 Mart’ta yaptığı açıklamada, Merkezi Güvenlik Güçlerinin, ordu kuvvetlerinin el-Meşru bölgesindeki saldırılarını geri püskürttüğünü söyledi. Aynı şekilde Serrac hükümetine bağlı Sirte Operasyon Odası sözcüsü, hava kuvvetlerinin el-Vişka’daki bir tarım arazisine yönelik bombardımanda bir zırhı aracı imha ettiklerine dikkati çekti.
Öte yandan LUO’ya bağlı Üçüncü Piyade Taburu, yaklaşık 2 yıl önce eş-Şerare Petrol Sahası’dan kaçırılan, Libyalı ve Romanyalı mühendislerin serbest bırakılmasını başardıklarını açıkladı.
Libya’da kimliği belirsiz silahlı kişiler Temmuz 2018’de, ülkenin güneyindeki Şerare Petrol Sahası’nda Akakus Şirketi çalışanlarından biri Romanyalı 4 mühendisi kaçırmıştı.



Mısır Dışişleri Bakanı: Gazze'de 'beklenen' anlaşma 60 günlük bir ateşkesi içeriyor

Mısır Dışişleri Bakanı Bedir Abdulati (AP)
Mısır Dışişleri Bakanı Bedir Abdulati (AP)
TT

Mısır Dışişleri Bakanı: Gazze'de 'beklenen' anlaşma 60 günlük bir ateşkesi içeriyor

Mısır Dışişleri Bakanı Bedir Abdulati (AP)
Mısır Dışişleri Bakanı Bedir Abdulati (AP)

Mısır Dışişleri Bakanı Bedir Abdulati, Mısır'ın "Gazze'de 60 günlük ateşkesi de içeren beklenen bir anlaşma üzerinde çalıştığını ve bir sonraki aşamaya geçme umudu taşıdığını" vurguladı. Abdulati,  İsrail'in 19 Ocak anlaşmasını ihlal ettiğini ve haklı bir gerekçe olmadan saldırganlığını sürdürdüğünü ifade etti.

Şarku’l Avsat’ın yerel bir televizyon kanalından aktardığına göre Abdulati yaptığı açıklamada, “İsrail, anlaşma sağlanmasının ardından Gazze'ye yönelik saldırılarını yeniden başlatırsa, bu durum bölgede istikrarsızlığın başlıca kaynağı olacaktır” ifadelerini kullandı.

Abdulati, “ABD, Gazze ile ilgili yapılacak herhangi bir anlaşmanın, ateşkesin sürdürülebilirliğini garanti altına alması gerektiğinin önemini anlıyor” dedi.