​Ürdün’deki otellerde karantina süresi dolanların tahliyesi devam ediyor

Kral II. Abdullah karantinadaki İrbid şehrini ziyaret etti ve yiyecek stoklarını denetledi

Ürdün Kralının karantinadaki İrbid şehrine gerçekleştirdiği dünkü geziden bir kesit (Kraliyet Divanı)
Ürdün Kralının karantinadaki İrbid şehrine gerçekleştirdiği dünkü geziden bir kesit (Kraliyet Divanı)
TT

​Ürdün’deki otellerde karantina süresi dolanların tahliyesi devam ediyor

Ürdün Kralının karantinadaki İrbid şehrine gerçekleştirdiği dünkü geziden bir kesit (Kraliyet Divanı)
Ürdün Kralının karantinadaki İrbid şehrine gerçekleştirdiği dünkü geziden bir kesit (Kraliyet Divanı)

Ürdün hükümeti, 15 Mart’ta yurtdışından döndükten sonra 14 gün süreyle Ölü Deniz bölgesinde ve başkent Amman’daki bazı otellerde zorunlu karantinaya tabi tutulan 3 binden fazla Ürdünlüyü tahliye etme planının ilk aşamasını dün (Pazartesi) başarıyla gerçekleştirerek, (her birinin) masrafı Ürdün hükümeti tarafından karşılanmak üzere Krallığın çeşitli bölgelerindeki evlerine teslim edilmesini temin etti
Ürdün Silahlı Kuvvetleri, sağlık prosedürlerini sıkılaştırırken, artan sağlık önlemleriyle insanları evlerinde güven altına almak ve 14 gün boyunca herkesin kendi evinde karantina uygulamasını sağlamak için Uber ve Karim şirketlerine ait akıllı uygulama araçları filosunu kullanıyor. Ürdünlülerin tahliyeleri dün sabah saat 6 itibariyle başladı ve aynı mekanizmaya göre karantinadaki faklı uyruktan kimselerin tahliyesi de kararlaştırıldı.
Ürdün remi medya organları, tahliyelerin sorunsuz şekilde gerçekleştirildiğini naklederken, sosyal medya kullanıcılarının WhatsApp uygulaması aracılığıyla sosyal medya siteleri üzerinden ilettikleri sesli mesajlarda, Ürdünlülerin otellerden aileleriyle birlikte ayrıldıkları, uygulama araçları ve sürücüleri için en yüksek seviyede koruma sağlamanın yanı sıra tahliye edilenlerin güvenliğini sağlamak için aralarındaki fiziksel mesafe gibi tahliye prosedürlerinin uygulandığından övgüyle söz etti.
Muhtelif yerlerde zorunlu karantinaya tabi olan kişi sayısı 5 bine ulaştı. Bunlardan 3 bin 104’ü başkent Amman’da, bin 923’ü ise Ölü Deniz bölgesinde tutuluyor. Ayrıca ülkenin güneyindeki Akabe’de 34 karantina vakasına ek olarak, otellerdeki misafirler arasında 13 vakanın teyit edildiği ve bunların başkentin doğusundaki Prens Hamza Hastanesi’ne nakledildiği bildirildi.
Ürdün Silahlı Kuvvetleri’ndeki Koronavirüs Kriz Operasyonları Hücresi Müdürü Tuğgeneral Mazin el-Ferâyâ, dün akşam basına verdiği bir brifingde, 3 bin 337 Ürdünlünün dün itibariyle tahliye edildiğini, farklı milletlerden olan bin 148 kişinin ise Ürdün Dışişleri Bakanlığı ile yapılan resmi düzenlemelere ve karantinadaki kişilerin ülkelerinin büyükelçiliklerinin düzenlemesine göre tahliye işlemlerinin uygulanacağını belirtti. Karantina altına alınan kişiler, karantina hizmeti vermek üzere kiralanan 34 otelde konaklıyor. Bu otellerden 23 tanesi Amman’da, 10 tanesi Ölü Deniz bölgesinde, bir tanesi ise Akabe’de bulunuyor.
Konuyla ilgili olarak, ülkenin kuzeyinde İrbid vilayetinde, Ürdün’ün diğer vilayetleri ve bazı kasabalarından ve daha fazla virüs vakasının kaydedilmesi ve ay başından beri izlenen salgın zincirinin bir parçası olarak, İrbid’de dört gün süreyle tam karantina prosedürlerinin uygulandığı belirtildi. Alınan önlemler kapsamında, yerel yetkililer, salgının etkisini azaltmak için sıkı tarama yöntemleri uyguluyor.
Ürdün Kralı II. Abdullah, Silahlı Kuvvetler liderlerinin eşliğinde yaptığı ziyarette, Krallığın çeşitli bölgelerindeki vatandaşlara her türlü sağlık hizmeti ve tıbbi yardımın sağlanacağını, bunun yanı sıra gıda ürünlerine olan ihtiyaçların karşılanacağı açıklamasında bulundu. Kral Abdullah, Asayiş Şube Müdürlüğü’nü ziyaretinde, Krallığın içinden geçtiği bu olağanüstü koşulların, hükümet kurumları, Arap Ordusu ve güvenlik hizmetleri arasında koordinasyon gerektirdiğini vurguladı.
Kral Abdullah’ın bu açıklaması, karantina altına alınan İrbid ziyareti ve vilayetteki tahıl stoklarını incelemesinden önce geldi.
Dün itibariyle, Krallıkta Koronavirüs kaynaklı beşinci ölümün gerçekleştiği kaydedildi. Hükümet yetkilileri, 268’e ulaşan vaka sayısına istinaden, virüsün gelişiminin ilerleyen günlerde belirleyici olacağını ifade etti. Ürdün’de 31 Mart itibariyle hastalıktan 5 kişi hayatını kaybetti 26 hasta ise tedavi olarak taburcu edildi. Halen 237 hasta izolasyon altında.



Irak'ta seçimlerin boykotu iktidar koalisyonunu karıştırdı

Bağdat'ta düzenlenen Koordinasyon Çerçevesi toplantısından (X)
Bağdat'ta düzenlenen Koordinasyon Çerçevesi toplantısından (X)
TT

Irak'ta seçimlerin boykotu iktidar koalisyonunu karıştırdı

Bağdat'ta düzenlenen Koordinasyon Çerçevesi toplantısından (X)
Bağdat'ta düzenlenen Koordinasyon Çerçevesi toplantısından (X)

Eski Başbakan Haydar el-İbadi Irak'ta ‘seçim sisteminin reforme edilmesi’ çağrısında bulunurken, Koordinasyon Çerçevesi’nin Mukteda es-Sadr'ın Kasım 2025'te yapılması planlanan seçimleri boykot etme kararına karşı tavır alması bekleniyor.

El-İbadi liderliğindeki Zafer Koalisyonu, seçim sisteminin ‘yolsuzluk’ suçu işleyen kişilerin seçime katılmasını engellemesi gerektiğini bildirdi. Koalisyon tarafından bugün yapılan basın açıklamasında, “Ülkenin karşı karşıya olduğu zorluklar, özellikle de bu tarihi anda, sistemin siyasi tabanını genişletmeyi, herkesi dahil etmeyi ve seçim sürecini yolsuzluğa bulaşmış kişilerden ve manipülatörlerden korumayı gerektiriyor” denildi.

Koalisyon, ‘herhangi bir devletin çöküşünün üstesinden gelmenin, halkın çıkarlarını ve devletin varlığını koruyarak iç siyasi ve sosyal birlikle başarılabileceğini’ vurguladı. Açıklamada, “Ulusal bir reform vizyonu temelinde aday olmamak, çıkarlar nedeniyle başkalarının seçimlere katılmasına izin vermemekten temelde farklıdır” ifadesi yer aldı.

Koordinasyon Çerçevesi’nin ana bileşenlerinden biri olan el-İbadi'nin koalisyonu, Sadr'ın benzer bir açıklama yapmasından bir gün sonra seçimleri boykot ettiğini duyurdu.

 Eski Irak Başbakanı Haydar el-İbadi (X)Eski Irak Başbakanı Haydar el-İbadi (X)

Koordinasyon Çerçevesi'nin pozisyonu

Koordinasyon Çerçevesi, Sadr ve el-İbadi'nin kararları ve bunların bir sonraki parlamentoda Şii temsiliyeti üzerindeki etkileri konusunda hemen bir görüş bildirmedi. Bilgi sahibi kaynaklar, “Sadr ve el-İbadi'nin kararlarını ele alma konusunda Şii meclisi içinde anlaşmazlıklar var” dedi.

Şarku’l Avsat'a konuşan kaynaklar şu ifadeleri kullandı: “Bedir Örgütü lideri Hadi el-Amiri ve Hikmet Hareketi lideri Ammar el-Hekim'in başını çektiği bazı Şii liderlerin durumu kontrol altına alma çabaları var. Yaşananlara uyum sağlamak için uzlaşmacı bir çözüm arayışının yanı sıra Sadr'a seçimlere katılması ve boykotu tersine çevirmesi için davette bulunma ve Bağımsız Yüksek Seçim Komisyonu'nu birkaç günlüğüne adaylık kapısını yeniden açmaya davet etme olasılığı da var… Koordinasyon Çerçevesi içinde farklı görüşler var, ancak Kanun Devleti Koalisyonu lideri Nuri el-Maliki'nin tutumunun Sadr'ı boykotu kırmaya ve seçimlere katılacağını açıklamaya davet etme eğiliminde olduğu dikkat çekiyor.”

Sadr, Kasım ayında yapılması planlanan parlamento seçimlerini boykot etme kararından dönmek için zorlu koşullar öne sürdü.

Sadr X platformundaki hesabı üzerinden yaptığı paylaşımda, “Yolsuzluk var olduğu sürece hiçbir seçime katılmayacağım. Doğruluk ancak kontrolsüz silahların teslim edilmesi, milislerin dağıtılması ve ordunun güçlendirilmesiyle tesis edilecektir” ifadelerini kullandı.

Yerel platformlarda, Sadr Hareketi liderleri ile aralarında Başbakan Muhammed Şiya es-Sudani'nin de bulunduğu Şii liderler arasında seçimlere katılma amacıyla temaslar kurulduğuna dair sızıntılar dolaşıyor.

Şarku’l Avsat'a konuşan siyasi bir kaynak, ‘Sadr Hareketi ile geri dönme olasılıkları konusunda şu ana kadar görüşmelerin durmadığını’ söyledi.

Sadr Hareketi lideri Mukteda es-Sadr (Sadr Hareketi medyası)Sadr Hareketi lideri Mukteda es-Sadr (Sadr Hareketi medyası)

Seçimlerin meşruiyeti

Son dönemde izlenen çeşitli göstergelere göre seçimlerin meşruiyetine ilişkin endişeler bulunuyor. Boykotun kırılgan bir bölgesel ve uluslararası ortamda diğer kesimler tarafından da tekrarlanması, özellikle silah taşıyan ya da geçmişte silah taşımış olanlar başta olmak üzere pek çok Şii gücün, İran'ın hedef alınmasının ardından ABD ve İsrail tarafından hedef alınabilecekleri korkusunu taşımaya devam ettikleri bir dönemde, siyasi sistemin meşruiyetini etkileyebilir.

Aynı bağlamda araştırmacı Seyf es-Saadi Şarku’l Avsat'a verdiği demeçte şu ifadeleri kullandı: “Irak'taki siyasi sınıf, boykot eden çoğunluğun seçimlere katılma güvenini yeniden tesis edecek olgun bir seçim sistemi sunamadı. Bunun nedeni, seçim yasasının her seçim döneminde, oy veren halkın gerekçeleri dikkate alınmaksızın, büyük geleneksel partilerin ölçülerine uyacak şekilde değiştirilmesidir… Sadr Hareketi lideri Mukteda es-Sadr ve iki eski başbakan Haydar el-İbadi ve Mustafa el-Kazımi'nin boykotu, seçimlere giden sürecin ciddiyetinin bir göstergesidir.”

Ancak es-Saadi, ‘seçim bölgesi sistemi, Sainte Lague sistemi ve benimsenen yüzde ile her seçimde sorunlara neden olan sonuç hızlandırma cihazlarına ilişkin doğru istatistiklere dayanan olgun bir yasanın çıkarılması yoluyla Irak'taki seçim sisteminde reform yapılabileceğini’ düşünüyor.