​New Yorklu doktor koronavirüsle mücadelede ‘İtalya senaryosuna’ hazırlanıyor

New Yorklu Doktor Shamit Patel (AFP)
New Yorklu Doktor Shamit Patel (AFP)
TT

​New Yorklu doktor koronavirüsle mücadelede ‘İtalya senaryosuna’ hazırlanıyor

New Yorklu Doktor Shamit Patel (AFP)
New Yorklu Doktor Shamit Patel (AFP)

Hastanelere kaldırılan yeni tip koronavirüs (Kovid-19) vakaları sayısının hızla artması ve sağlık sisteminin çökmenin eşiğine gelmesi, New Yorklu Doktor Shamit Patel’i, önümüzdeki birkaç gün içinde durumun daha da kötüleşmesine hazırlıklı olmaya itti. Dr. Patel bu süre zarfında tıpkı koronavirüs salgınından etkilenen İtalya’daki bazı bölgelerde olduğu gibi, tedaviye ihtiyaç duyan hastalar arasında seçim yapmak zorunda kalmaktan korkuyor.
Manhattan'daki Beth İsrael Hastanesi’nde iç hastalıkları uzmanı olan 46 yaşındaki doktorun on gün içinde muayene ettiği hastaların yarısı Kovid-19’a yakalanmıştı.
Fransız Haber Ajansı’na (AFP) konuşan Dr. Patel, “Henüz kapasitemizi aşmadık, ancak bu senaryoya hazırlanıyoruz” dedi. Dr. Patel, hastanenin ‘iyi bir planı’ olduğuna inandığını dile getirdi.
Beth Israel Hastanesi’ndeki Kovid-19 hasta sayısında büyük bir artış yaşanırken, New York’ta sadece iki hafta önce 463 olan vaka sayısı Pazartesi günü itibariyle 36 bine yükseldi.
Dr. Patel, tabloya bakıldığında koronavirüs vakalarında bu hafta sonu ile gelecek haftanın herhangi bir günü arasında zirveye ulaşılabileceğini söyledi.
Son iki haftadır büyük bir baskı altında olan Dr. Patel, en kötüsüne hazırlandığını, fakat en kötü senaryoyu görmek zorunda kalmamayı umduğunu belirtti.
Düşündüğü en kötü durum, sağlık sistemi çöken ve artık tüm hastalara bakılamayan İtalya'nın bazı bölgelerinde yaşananlara benzer bir senaryonun tekrar etmesi olduğunu ifade eden Dr. Patel, “Her gün tanık olduğumuz hasta sayısındaki artışla baş edemiyoruz. Onları etkili bir şekilde tedavi edemiyoruz” ifadelerini kullandı.
Sağlık personeli sayısındaki yetersizlikten duyduğu endişeyi dile getiren Dr. Patel, başta solunum cihazları olmak üzere gerekli bir ekipmanlarla ilgili sıkıntı çekmekten korkuyor.
Dr. Patel gibi New York Valisi Andrew Cuomo ve Belediye Başkanı Bill de Blasio da, her gün bu ekipmanlara ihtiyaç duyulduğunu dile getiriyor.
Şarku’l Avsat’ın edindiği bilgiye göre, Dr. Patel yaptığı açıklamada, “Eğer hasta sayısı hızla artmaya devam ederse ve elinizde sınırlı sayıda solunum cihazı varsa işte o zaman hastalar arasında seçim yapmaya başlamak zorunda kalırsınız” ifadelerini kullandı.
Dr. Patel’in hastane dışındaki endişesi ise ailesine koronavirüs bulaşması. Parkinson hastası olan 80 yaşındaki babası ve kanser hastası olan teyzesiyle birlikte yaşayan Dr. Patel, “Evde onlara virüsü bulaştırmak istemiyorum. Çünkü bunu kaldıramayacaklarını düşünüyorum” dedi.
Babası ve teyzesiyle arasında iki metrelik mesafeyi koruyan ve sürekli antibakteriyel mendil kullanan Dr. Patel, yeterince yiyecekleri olduğundan emin olduktan sonra zamanını odasında geçirdiğini ve düzenli olarak onları kontrol etmek için odasından çıktığını belirtti.
Ancak New York Valisi Cuomo’ya göre zamana karşı yarışan Patel ve meslektaşları için hem iş yerinde hem de evde her zaman stres ve endişe söz konusu.
Eğer salgın gerilemeye başlarsa kısa süreliğine bununla başa çıkabileceklerini, ancak aylarca yoğun çaba gerektiren acil bir durum söz konusu olursa bunun zorlu bir süreç olacağını düşünen Dr. Patel “Uzun soluklu bir savaş olacak” diye ekledi.



Lufthansa, "ikinci bir duyuruya kadar" İran ve Irak hava sahasını kullanmayacağını açıkladı

Lufthansa uçağı (DPA)
Lufthansa uçağı (DPA)
TT

Lufthansa, "ikinci bir duyuruya kadar" İran ve Irak hava sahasını kullanmayacağını açıkladı

Lufthansa uçağı (DPA)
Lufthansa uçağı (DPA)

Alman havayolu şirketi Lufthansa dün, ABD'nin İran ve Irak'a yönelik saldırı tehditleri nedeniyle, iştiraklerine ait uçakların "ikinci bir duyuruya kadar" İran ve Irak hava sahasını kullanmayacağını açıkladı.

ETA Airways, Swiss, Discover ve Eurowings gibi şirketleri bünyesinde barındıran Lufthansa, yaptığı açıklamada, "Ortadoğu'daki mevcut durum nedeniyle" uçaklarının hem İran hem de Irak hava sahasından geçmeyeceğini belirtti.


İran hava sahasını geçici olarak çoğu uçuşa kapattı

Tahran'ın güneyindeki Humeyni Uluslararası Havalimanı'nda İran Havayolları'na ait uçaklar (Arşiv - Mizan)
Tahran'ın güneyindeki Humeyni Uluslararası Havalimanı'nda İran Havayolları'na ait uçaklar (Arşiv - Mizan)
TT

İran hava sahasını geçici olarak çoğu uçuşa kapattı

Tahran'ın güneyindeki Humeyni Uluslararası Havalimanı'nda İran Havayolları'na ait uçaklar (Arşiv - Mizan)
Tahran'ın güneyindeki Humeyni Uluslararası Havalimanı'nda İran Havayolları'na ait uçaklar (Arşiv - Mizan)

Federal Havacılık İdaresi internet sitesinde yer alan bir duyuruda, İran'ın dün 22:15'ten itibaren, ülkeye giriş ve çıkış yapan resmi olarak yetkilendirilmiş uluslararası uçuşlar hariç, tüm uçuşlara hava sahasını geçici olarak kapattığı belirtildi.

Duyuruda, kapatmanın 00:30'a kadar iki saatten fazla süreceği ve uzatılma olasılığının bulunduğu ifade edildi. Bir ABD yetkilisi dün, üst düzey bir İranlı yetkilinin Tahran'ın komşularını ABD tarafından saldırıya uğraması durumunda ABD üslerini hedef alacağı konusunda uyardığını belirtmesinin ardından, ABD'nin Ortadoğu'daki üslerinden bazı personeli geri çektiğini söyledi.

Çatışma bölgelerinde fırlatılan roket ve insansız hava araçlarının (İHA) sayısının artması, hava trafiği için önemli bir tehdit oluşturmaktadır. Hindistan'ın en büyük havayolu şirketi IndiGo, İran hava sahasının ani kapatılmasının bazı uluslararası uçuşlarını etkileyeceğini açıkladı. Flightradar24 verilerine göre, Tahran'a giden bir Rus Aeroflot uçağı, hava sahasının kapatılmasının ardından Moskova'ya geri döndü.

Almanya, dün yeni yönergeler yayınlayarak ülkedeki havayolu şirketlerine İran hava sahasına girmemeleri konusunda uyarıda bulundu. Bu uyarı, Lufthansa'nın bölgedeki gerginliğin artması üzerine Ortadoğu üzerinden yaptığı uçuşların programını değiştirmesinden kısa süre sonra yapıldı.

Amerika Birleşik Devletleri, tüm ABD ticari uçuşlarının İran üzerinde uçmasını zaten yasaklamış durumda ve iki ülke arasında direkt uçuş bulunmuyor.

Fly Dubai ve Türk Hava Yolları gibi havayolu şirketleri geçen hafta İran'a giden birçok uçuşu iptal etti. Lufthansa dün yaptığı açıklamada, bir sonraki duyuruya kadar İran ve Irak hava sahasını kullanmayacağını, ayrıca mürettebatın havaalanlarında gecelemek zorunda kalmaması için gelecek hafta pazartesi gününe kadar Tel Aviv ve Amman'a sadece gündüz uçuşları gerçekleştireceğini belirtti. Açıklamada, bu önlemler nedeniyle bazı uçuşların iptal edilebileceği de belirtildi.

Lufthansa'nın ana hissedarı olduğu İtalyan havayolu şirketi EVA Air, önümüzdeki hafta salı gününe kadar Tel Aviv'e gece uçuşlarını da askıya alacağını açıkladı.


ABD Senatosu, Trump'ın Venezuela'daki yetkilerini sınırlayan karar tasarısını reddetti

ABD Kongre Binası (AP)
ABD Kongre Binası (AP)
TT

ABD Senatosu, Trump'ın Venezuela'daki yetkilerini sınırlayan karar tasarısını reddetti

ABD Kongre Binası (AP)
ABD Kongre Binası (AP)

Dün iki Cumhuriyetçi senatör pozisyonlarını değiştirdi ve sonuç olarak, başkanın partisinin muhalif üyelerine yönelik sert eleştirilerinin ardından, Donald Trump'ın Venezuela'daki askeri yetkilerini sınırlamayı amaçlayan bir karar tasarısını ABD Kongresi'nde reddettiler.

Trump'ın Venezuela'daki askeri yetkilerini sınırlamaya yönelik ön prosedür önergesi, geçen perşembe günü beş Cumhuriyetçi senatör de dahil olmak üzere 52 oyla onaylandı. Ancak dün sunulan ve Cumhuriyetçi çoğunluk tarafından kabul edilen yeni bir önerge, tasarı üzerindeki oylamayı süresiz olarak erteleyerek, Trump'ı büyük bir darbeden kurtardı.

Geçen hafta “onay” yönünde oy kullanan Senatörler Todd Young ve Josh Hawley, tutumlarını değiştirdiler. İki Cumhuriyetçi milletvekili, Dışişleri Bakanı Marco Rubio'dan, gelecekte ABD'nin Venezuela'ya askeri güç göndermesi durumunda Kongre'ye gerekli bildirimde bulunulacağına dair güvence aldıktan sonra fikirlerini değiştirdiklerini söylediler.

Kararın amacı, “Kongre tarafından onaylanmamış olan Venezuela içindeki veya Venezuela'ya karşı yürütülen düşmanlık eylemlerinden ABD güçlerini çekme emri çıkarmak”tı. Böylece Donald Trump, parlamento üyelerinin önceden onayı olmadan Venezuela'ya karşı yeni askeri operasyonlar başlatamayacaktı.

ABD özel kuvvetleri, ocak ayı başında Venezüella Devlet Başkanı Nicolás Maduro ve eşi Cilia Flores'i Karakas'ta yakalayarak uyuşturucu suçlamasıyla yargılanmak üzere New York'a götürdü. O zamandan beri Donald Trump, ABD'nin Venezuela'yı yöneteceğini ve ülkenin petrolünü kimin çıkarabileceğine karar vereceğini açıkça belirtti. Beyaz Saray, bu amaçla Venezuela topraklarına yeni asker göndermeyi de göz ardı etmiyor.

Karar Kongre'nin her iki meclisi tarafından onaylansa bile, Trump veto edebilirdi, yani etkisi büyük ölçüde sembolik olacaktı. İlk oylamanın ardından Trump, bu “anayasaya aykırı” tasarıyı destekledikleri için “yeniden seçilmemeleri gerektiğini” söylediği beş Cumhuriyetçi senatörü eleştirdi.

Şarku’l Avsat’ın ABD medyasından aktardığına göre Beyaz Saray muhalif senatörlere baskı kampanyası başlatarak, pozisyonlarını değiştirmelerini istedi.