​New Yorklu doktor koronavirüsle mücadelede ‘İtalya senaryosuna’ hazırlanıyor

New Yorklu Doktor Shamit Patel (AFP)
New Yorklu Doktor Shamit Patel (AFP)
TT

​New Yorklu doktor koronavirüsle mücadelede ‘İtalya senaryosuna’ hazırlanıyor

New Yorklu Doktor Shamit Patel (AFP)
New Yorklu Doktor Shamit Patel (AFP)

Hastanelere kaldırılan yeni tip koronavirüs (Kovid-19) vakaları sayısının hızla artması ve sağlık sisteminin çökmenin eşiğine gelmesi, New Yorklu Doktor Shamit Patel’i, önümüzdeki birkaç gün içinde durumun daha da kötüleşmesine hazırlıklı olmaya itti. Dr. Patel bu süre zarfında tıpkı koronavirüs salgınından etkilenen İtalya’daki bazı bölgelerde olduğu gibi, tedaviye ihtiyaç duyan hastalar arasında seçim yapmak zorunda kalmaktan korkuyor.
Manhattan'daki Beth İsrael Hastanesi’nde iç hastalıkları uzmanı olan 46 yaşındaki doktorun on gün içinde muayene ettiği hastaların yarısı Kovid-19’a yakalanmıştı.
Fransız Haber Ajansı’na (AFP) konuşan Dr. Patel, “Henüz kapasitemizi aşmadık, ancak bu senaryoya hazırlanıyoruz” dedi. Dr. Patel, hastanenin ‘iyi bir planı’ olduğuna inandığını dile getirdi.
Beth Israel Hastanesi’ndeki Kovid-19 hasta sayısında büyük bir artış yaşanırken, New York’ta sadece iki hafta önce 463 olan vaka sayısı Pazartesi günü itibariyle 36 bine yükseldi.
Dr. Patel, tabloya bakıldığında koronavirüs vakalarında bu hafta sonu ile gelecek haftanın herhangi bir günü arasında zirveye ulaşılabileceğini söyledi.
Son iki haftadır büyük bir baskı altında olan Dr. Patel, en kötüsüne hazırlandığını, fakat en kötü senaryoyu görmek zorunda kalmamayı umduğunu belirtti.
Düşündüğü en kötü durum, sağlık sistemi çöken ve artık tüm hastalara bakılamayan İtalya'nın bazı bölgelerinde yaşananlara benzer bir senaryonun tekrar etmesi olduğunu ifade eden Dr. Patel, “Her gün tanık olduğumuz hasta sayısındaki artışla baş edemiyoruz. Onları etkili bir şekilde tedavi edemiyoruz” ifadelerini kullandı.
Sağlık personeli sayısındaki yetersizlikten duyduğu endişeyi dile getiren Dr. Patel, başta solunum cihazları olmak üzere gerekli bir ekipmanlarla ilgili sıkıntı çekmekten korkuyor.
Dr. Patel gibi New York Valisi Andrew Cuomo ve Belediye Başkanı Bill de Blasio da, her gün bu ekipmanlara ihtiyaç duyulduğunu dile getiriyor.
Şarku’l Avsat’ın edindiği bilgiye göre, Dr. Patel yaptığı açıklamada, “Eğer hasta sayısı hızla artmaya devam ederse ve elinizde sınırlı sayıda solunum cihazı varsa işte o zaman hastalar arasında seçim yapmaya başlamak zorunda kalırsınız” ifadelerini kullandı.
Dr. Patel’in hastane dışındaki endişesi ise ailesine koronavirüs bulaşması. Parkinson hastası olan 80 yaşındaki babası ve kanser hastası olan teyzesiyle birlikte yaşayan Dr. Patel, “Evde onlara virüsü bulaştırmak istemiyorum. Çünkü bunu kaldıramayacaklarını düşünüyorum” dedi.
Babası ve teyzesiyle arasında iki metrelik mesafeyi koruyan ve sürekli antibakteriyel mendil kullanan Dr. Patel, yeterince yiyecekleri olduğundan emin olduktan sonra zamanını odasında geçirdiğini ve düzenli olarak onları kontrol etmek için odasından çıktığını belirtti.
Ancak New York Valisi Cuomo’ya göre zamana karşı yarışan Patel ve meslektaşları için hem iş yerinde hem de evde her zaman stres ve endişe söz konusu.
Eğer salgın gerilemeye başlarsa kısa süreliğine bununla başa çıkabileceklerini, ancak aylarca yoğun çaba gerektiren acil bir durum söz konusu olursa bunun zorlu bir süreç olacağını düşünen Dr. Patel “Uzun soluklu bir savaş olacak” diye ekledi.



Yüksek Mahkeme, Trump'ın doğumla vatandaşlık hakkının kaldırılmasına ilişkin kararını görüşecek

ABD Başkanı Donald Trump (Reuters)
ABD Başkanı Donald Trump (Reuters)
TT

Yüksek Mahkeme, Trump'ın doğumla vatandaşlık hakkının kaldırılmasına ilişkin kararını görüşecek

ABD Başkanı Donald Trump (Reuters)
ABD Başkanı Donald Trump (Reuters)

Muhafazakâr çoğunluktaki ABD Yüksek Mahkemesi, dün Başkan Donald Trump'ın belgesiz göçmenlerin çocukları için doğum yoluyla vatandaşlık hakkını sona erdirecek olan başkanlık kararnamesinin anayasaya uygunluğunu incelemeyi kabul etti.

Mahkeme yaptığı kısa bir açıklamada, Trump yönetiminin, alt mahkemelerin kararı anayasaya aykırı bulan kararlarına yaptığı itirazı değerlendireceğini duyurdu.

Yürütme emri, federal hükümetin, anneleri Amerika Birleşik Devletleri'nde yasadışı veya geçici olarak ikamet eden çocuklara pasaport veya vatandaşlık belgesi vermesini yasaklıyor.

Emir ayrıca, ebeveynleri Amerika Birleşik Devletleri'nde öğrenim, çalışma veya turist vizeleriyle geçici olarak ikamet eden çocukları da kapsıyor.

Birçok alt mahkeme ve istinaf mahkemesinin cumhurbaşkanlığı kararnamelerini ve hükümet kararlarını askıya almasının ardından Yüksek Mahkeme, 27 Haziran'da alt mahkeme hakimlerinin ülke çapında idari kararları askıya alma yetkisini kısıtlayan bir karar yayınladı.

Trump, 20 Ocak'ta Beyaz Saray'a döndükten hemen sonra doğumla vatandaşlık hakkı kararnamesini imzaladı ve bunu yasadışı göçle mücadele çabaları bağlamında değerlendirdi.

Amerika Birleşik Devletleri, 150 yıldır Anayasa'nın On Dördüncü Ek Maddesi'nde yer alan ve Amerika Birleşik Devletleri'nde doğan herkesin otomatik olarak ABD vatandaşı olduğunu belirten doğumla vatandaşlık ilkesini uygulamaktadır.

Şarku’l Avsat’ın edindiği bilgiye göre On Dördüncü Ek Madde, İç Savaş ve köleliğin kaldırılmasının ardından 1868'de, özgürleştirilmiş kölelerin ve onların soyundan gelenlerin haklarını güvence altına almak için kabul edildi.


ABD ve Ukrayna, barışa doğru ilerlemenin Rusya'ya bağlı olduğunu vurguluyor

ABD elçisi Steve Wittkoff (AP)
ABD elçisi Steve Wittkoff (AP)
TT

ABD ve Ukrayna, barışa doğru ilerlemenin Rusya'ya bağlı olduğunu vurguluyor

ABD elçisi Steve Wittkoff (AP)
ABD elçisi Steve Wittkoff (AP)

Ukraynalı müzakereciler ve ABD Başkanı Donald Trump'ın elçileri, bugün Miami'de üçüncü gün görüşmeler gerçekleştireceklerini açıklayarak, barışa yönelik her türlü ilerlemenin Rusya'ya bağlı olduğunu vurguladı.

ABD temsilcisi Steve Wittkoff'un X platformunda yayımladığı açıklamada, "Her iki taraf da herhangi bir anlaşmaya doğru gerçek ilerlemenin, Rusya'nın gerginliği azaltma ve ölümleri durdurma yönünde adımlar atmak da dahil olmak üzere, uzun vadeli barışa ciddi bir bağlılık gösterme isteğine bağlı olduğu konusunda hemfikirdir" ifadeleri yer aldı.


Uluslararası Mahkeme: Putin ve Netanyahu'nun gıyabında duruşmalar yapılabilir

Lahey'deki Uluslararası Adalet Divanı binası (Reuters)
Lahey'deki Uluslararası Adalet Divanı binası (Reuters)
TT

Uluslararası Mahkeme: Putin ve Netanyahu'nun gıyabında duruşmalar yapılabilir

Lahey'deki Uluslararası Adalet Divanı binası (Reuters)
Lahey'deki Uluslararası Adalet Divanı binası (Reuters)

Uluslararası Ceza Mahkemesi Başsavcı Yardımcısı Mame Mandiaye Niang, dün yaptığı açıklamada, İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu ve Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in gıyabında duruşma yapılmasının "mümkün" olduğunu söyledi.

Mame Mandiaye Niang, AFP'ye verdiği röportajda, "Bunu Koné vakasında test ettik. Gerçekten karmaşık bir mekanizma. Ama denedik ve mümkün ve faydalı olduğunu gördük" dedi.

Bu yılın başlarında kaçak Ugandalı isyancı Joseph Kony'ye karşı gıyaben yapılan "suçlamaların onaylanması" duruşmasına atıfta bulunuyordu.