LUO, Trablus’ta 3 insansız hava aracını düşürdüğünü duyurdu

Başkent Trablus’un güneyindeki UMH’ye bağlı bir milis. (Reuters)
Başkent Trablus’un güneyindeki UMH’ye bağlı bir milis. (Reuters)
TT

LUO, Trablus’ta 3 insansız hava aracını düşürdüğünü duyurdu

Başkent Trablus’un güneyindeki UMH’ye bağlı bir milis. (Reuters)
Başkent Trablus’un güneyindeki UMH’ye bağlı bir milis. (Reuters)

Mareşal Halife Hafer önderliğindeki Libya Ulusal Ordusu (LUO) kuvvetleri, çatışmaların devam ettiği Trablus’ta, 31 Mart’ta insansız hava araçlarını düşürdüğünü öne sürdü. Fayiz es-Serrac başkanlığındaki Ulusal Mutabakat Hükümeti’ni (UMH) destekleyen unsurların kayıplarının arttığını belirtti.
LUO, el-Kerame Operasyonu Odası medya merkezi tarafından yayınlanan bildiride, başkent Trablus’un güneyindeki Ayn Zara cephesinde iki insansız hava aracını düşürdüğünü bildirdi. Geçen pazartesi günü gece geç saatlerde yayınlanan bildiride, hava savunma araçlarının Serrac hükümetinin kontrolü altındaki Mitiga Hava Üssü’nden havalandıktan sonra Trablus’un güneyinde bir insansız hava aracını daha düşürdüğü belirtildi.
Ordu, Bayraktar türü olan üç insansız hava aracının vurulduğu görüntüleri yayınlarken Trablus’un güney cephelerindeki mevziilere baskın düzenlendiğini bildirdi. LUO’ya bağlı askeri medya bölümü, unsurlarının el-Vişka kasabasında ‘milis ve terörist gruplar’ ile gerçekleştirdiği çatışmaların görüntülerini de paylaştı.
31 Mart’ta yayınlanan kısa resmi açıklamaya göre LUO, milislere ait mevziilere hava saldırıları düzenlerken Ebu Kurayn’ın güneyindeki Zemzem Vadisi’nde ve ülkenin batısındaki Misrata şehrinin doğusunda milisleri hedef aldı.
Taraflar, karşılıklı olarak topçu bombardımanları gerçekleştirirken LUO’dan bir kaynak Şarku’l Avsat’a yaptığı açıklamada güçlerinin iki gün önce başkentin güney bölgelerinde elde ettikleri kısmi ilerlemeyi sürdürdüklerini belirtti.
UMH güçleri ve Serrac’a yakın yerel medya organları da LUO’nun Trablus’taki yerleşimleri hedef alması sonrasında bir vatandaşın öldüğünü, üç vatandaşın da yaralandığını duyurdu.
UMH güçlerinin yürüttüğü Burkan el-Gadab (Öfke Volkanı) Operasyonu Odası, LUO’nun başkent Trablus’ta çok sayıda mahalleyi bombaladığını, Karkaş bölgesindeki saldırının bir vatandaşın ölmesine ve kardeşi ile Mısır uyruklu bir vatandaşın da yaralanmasına yol açtığını vurguladı. Aynı şekilde Ebu Selim’de de bir kadın ve çocuğun yaralandığını belirten operasyon odası, diğer bölgelerde meydana gelen saldırıların da siviller arasında korku ve paniğe yol açtığını ifade etti.
Serrac hükümetine sadık yerel medya organları, er-Ramle cephesindeki bir saha komutanından aktardığı haberinde kuvvetlerin çok sayıda unsurunu kaybetmesine yol açan bir operasyonun ardından Tavayşa cephesinde saldırı başlattığını ve yeni ilerlemeler kaydettiğini belirtti.
Serrac hükümetine bağlı ‘Sirte- el-Cufra’ Güvenlik ve Koruma Operasyonları Odası, Trablus’un batısındaki Misrata şehrinin 120 km güneyindeki Ebu Kurayn kasabası yakınlarında LUO güçleri tarafından yapılan bir saldırıda 10 UMH unsurunun öldüğünü duyurdu. Operasyon Odası, yayınladıkları bir bildiride bölgede bulunan bir saha hastanesinde 10 ölüm vakasının ve çok sayıda yaralının kaydedildiğini duyurdu.
Operasyon Odası, kuvvetlerinin “işgalcileri geldikleri yere geri döndürmeyi başardıklarını ve ordu saflarında ağır can kayıplarına neden olduklarını’ vurguladı.
Diğer yandan Libya’da petrol üretimi, geçen pazar gününe kadar günlük 80 varilin altına düştü. Serrac hükümetine bağlı Petrol Kuruluşu’nun yayınladığı bildiriye göre bu düşüş, 17 Ocak’tan bu yana ‘Libyalıların koronavirüsle mücadelesine yardımcı olacak tıbbi ekipman ve cihazlara harcanacak’ 3,8 milyar doları aşan finansal kayıplara yol açtı.
Petrol Kuruluşu, geçen pazartesi akşamı yaptığı resmi açıklamada yaklaşık 19 ay önce kaçırılan bir Libyalının ve Romanya asıllı bir vatandaşın serbest bırakılmasını memnuniyetle karşılarken LUO’nun vatandaşların serbest bırakılmasındaki rolünü görmezden geldi. Petrol Kuruluşu Başkanı Mustafa Sanaullah yayınlanan bildiride, ‘ilgili yasal birimleri olayın tekrarlanmasını önlemek üzere acilen olaya ilişkin daha fazla soruşturma yürütmeye ve bu suçun faillerinin isimlerini derhal ortaya çıkarmaya’ çağırdı.
Diğer yandan ülkenin doğusundaki paralel hükümetin başkanı olan Abdullah es-Sini, resmi sözcüsü Hatim el-Aribi’yi görevden aldı. Ancak kararın sebeplerine ve boşalan koltuğa kimin atanacağına ilişkin açıklama yapılmadı.



İsrail, Filistinli teknokratların Gazze’ye girişini engelliyor

Yahudi yerleşimciler, Batı Şeria'daki Filistinlilerin mülklerine sık sık saldırı düzenliyor (AFP)
Yahudi yerleşimciler, Batı Şeria'daki Filistinlilerin mülklerine sık sık saldırı düzenliyor (AFP)
TT

İsrail, Filistinli teknokratların Gazze’ye girişini engelliyor

Yahudi yerleşimciler, Batı Şeria'daki Filistinlilerin mülklerine sık sık saldırı düzenliyor (AFP)
Yahudi yerleşimciler, Batı Şeria'daki Filistinlilerin mülklerine sık sık saldırı düzenliyor (AFP)

İsrail yönetimi, ABD'nin barış planı kapsamında kurulan komitedeki Filistinli teknokratların Gazze'ye girişine izin vermiyor.

Adlarının paylaşılmaması koşuluyla Haaretz'e konuşan Filistinli yetkililer, İsrail yönetiminin Gazze Yönetimi Ulusal Komitesi üyelerinin Gazze'ye girişini engellediğini söylüyor.

Komite üyelerinin, Gazze'nin Mısır sınırındaki Refah kapısından geçerek bölgeye girmek istediği ancak Tel Aviv yönetiminin buna izin vermediği aktarılıyor. İsrail, tüm taleplere rağmen sınır kapısını da henüz açmadı.

Kaynaklar, komite üyelerinin Mısır'ın başkenti Kahire'de bir araya gelip görüşmeleri sürdürdüğünü ifade ediyor.

Mısır yönetimi, ABD'yle ortak çalışarak Filistinli teknokratların ay sonuna kadar Gazze'ye girmesini sağlamak istiyor.  

Gazete, İsrail Başbakanlık Ofisi ve İsrail Savunma Bakanlığı'na bağlı Bölgelerdeki Hükümet Faaliyetleri Koordinatörlüğü'nün (COGAT) yorum taleplerine yanıt vermediğini aktarıyor.

ABD Başkanı Donald Trump'ın Ortadoğu Özel Temsilcisi Steve Witkoff, 20 maddelik Gazze planının ikinci aşamasının başlatıldığını 14 Ocak'ta duyurmuştu.

Gazze Yönetimi Ulusal Komitesi'nde Witkoff'un yanı sıra Trump'ın damadı ve eski başdanışmanı Jared Kushner, eski Birleşik Krallık Başbakanı Tony Blair, girişimci Marc Rowan, Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, Birleşik Arap Emirlikleri Uluslararası İşbirliği Bakanı Reem el-Haşimi, Katarlı diplomat Ali el-Havadi, Mısır Genel İstihbarat Servisi Direktörü Hasan Reşad, Birleşmiş Milletler (BM) Ortadoğu elçisi Nickolay Mladenov, İsrailli girişimci Yakir Gabay ve BM Ortadoğu Barış Süreci Özel Koordinatörü Sigrid Kaag var.

Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı Burhanettin Duran, 17 Ocak'ta sosyal medyada yaptığı paylaşımda Trump'ın resmi mektup göndererek Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ı Barış Kurulu'na kurucu üye olarak davet ettiğini de bildirmişti.

Trump, Witkoff, Kushner Blair ve Rowan'ın yanı sıra Dünya Bankası Başkanı Ajay Banga ve ABD Başkanı'nın ulusal güvenlik danışman yardımcısı Robert Gabriel'ın yer aldığı Barış Kurulu ise Gazze Yönetimi Ulusal Komitesi'nin faaliyetlerini denetleyecek.

Diğer yandan Tel Aviv yönetimi, Türkiye ve Katar'ın bu oluşumlardan çıkarılmasını, bu ülkelerin Gazze'de güvenliği sağlamak üzere konuşlandırılacak Uluslararası İstikrar Gücü'ne (ISF) katılmasına yönelik planların da iptal edilmesini istiyor.

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, dünkü açıklamasında "Gazze Şeridi'nde Türk ya da Katarlı askerlere yer yok” demişti.

New Arab'ın aktardığına göre Netanyahu yönetimi, Gazze Yönetimi Ulusal Komitesi üyelerinin Gazze'ye girişini, bu gelişmelere karşı bir hamle olarak kullanıyor.

Yahudi yerleşimcilerin saldırıları artıyor

Öte yandan İsrail Savunma Kuvvetleri (IDF) ve İsrail iç güvenlik teşkilatı Şin Bet'in verilerine göre Yahudi yerleşimcilerin Batı Şeria'daki saldırıları 2025'te, bir önceki yıla göre yüzde 25 arttı.

Times of Israel'in derlediği verilere göre radikal sağcı Yahudi yerleşimciler geçen yıl 867 ırkçı suç işledi. Bu rakamın 2024'te 682 olduğu belirtiliyor. Hamas'ın 7 Ekim'de düzenlediği Aksa Tufanı operasyonuyla Gazze savaşını başlattığı 2023 yılındaysa 1045 saldırı kaydedilmişti.

2025'teki saldırılarda toplamda 300 ırkçı Yahudi yerleşimcinin yer aldığı aktarılıyor. Bu kişilerin çoğu Batı Şeria'daki 42 yasadışı yerleşim bölgesinde yaşıyor.

İşgal altındaki Batı Şeria ve Doğu Kudüs'te konuşlandırılan askeri birimlerden sorumlu İsrail Merkez Komutanlığı'ndaki (Pikud Merkaz) yetkililerin, şiddet olaylarının azaltılamamasından rahatsızlık duyduğu savunuluyor.  

ndependent Türkçe, Haaretz, Times of Israel, New Arab


Suriye ordusu, SDG'nin çekilmesinin ardından el-Hol kampını güvence altına alacak

Suriye ordusu, SDG'nin çekilmesinin ardından el-Hol kampını güvence altına alacak
TT

Suriye ordusu, SDG'nin çekilmesinin ardından el-Hol kampını güvence altına alacak

Suriye ordusu, SDG'nin çekilmesinin ardından el-Hol kampını güvence altına alacak

Suriye ordusu bugün, Suriye Demokratik Güçleri'nin (SDG) kampı korumaktan çekilmesinin ardından, iç güvenlik güçleriyle birlikte el-Hol kampına girerek kampın güvenliğini sağlayacağını duyurdu. SDG daha sonra kamptan "zorla" çekildiğini açıkladı.

Kürdistan İşçi Partisi (PKK) Suriye Kürtlerini terk etmeyeceğine dair söz verirken, Kürt özerk yönetiminden bir yetkili bugün Suriye hükümeti ile Suriye Demokratik Güçleri (SDG) arasındaki müzakerelerin "tamamen çöktüğünü" doğruladı.

Bu arada, Suriye Savunma Bakanlığı Rakka'daki El-Aktan cezaevi civarında çatışmalar olduğuna dair haberleri yalanladı.


Sisi ve Trump, Davos Forumu'nun oturum aralarında bölgesel gelişmeleri görüşecekler

ABD Başkanı Donald Trump ve Mısır Cumhurbaşkanı Abdulfettah el-Sisi (Arşiv- Reuters)
ABD Başkanı Donald Trump ve Mısır Cumhurbaşkanı Abdulfettah el-Sisi (Arşiv- Reuters)
TT

Sisi ve Trump, Davos Forumu'nun oturum aralarında bölgesel gelişmeleri görüşecekler

ABD Başkanı Donald Trump ve Mısır Cumhurbaşkanı Abdulfettah el-Sisi (Arşiv- Reuters)
ABD Başkanı Donald Trump ve Mısır Cumhurbaşkanı Abdulfettah el-Sisi (Arşiv- Reuters)

Mısır Cumhurbaşkanı Abdülfettah el-Sisi, "Diyalog Ruhu" temasıyla 19-23 Ocak tarihleri ​​arasında düzenlenecek Dünya Ekonomik Forumu'na katılmak üzere bugün İsviçre'nin Davos kentine hareket ediyor.

Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü Muhammed el-Şennavi bugün yaptığı basın açıklamasında, forumun gündeminde devlet başkanları, uluslararası ve bölgesel örgüt başkanları ve büyük özel sektör kuruluşlarının temsilcilerinin katılımıyla gerçekleşecek bir dizi etkinlik bulunduğunu belirtti.

El-Şennavi, forum oturumlarında uluslararası iş birliğinin güçlendirilmesi, küresel refah yollarının desteklenmesi, büyümenin itici gücü olarak teknoloji ve inovasyona olan bağımlılığın artırılması ve insan sermayesine yatırım yapılması gibi konuların ele alınacağını ifade etti.

Sözcü, Mısır Cumhurbaşkanı'nın forumun oturum aralarında Amerikalı mevkidaşı Donald Trump ile bir araya gelerek, ortak ilgi alanlarına giren son bölgesel ve uluslararası gelişmeleri görüşeceğini belirtti. Liderler, her iki ülkenin çıkarlarına hizmet edecek ve bölgesel ve uluslararası istikrarı teşvik edecek şekilde Mısır ile Amerika Birleşik Devletleri arasında iş birliği ve koordinasyonu artırmanın yollarını ele alacaklar.