Serrac koronavirüs krizi konusunda eleştirilerin odağında

Serrac koronavirüs krizi konusunda eleştirilerin odağında
TT

Serrac koronavirüs krizi konusunda eleştirilerin odağında

Serrac koronavirüs krizi konusunda eleştirilerin odağında

Libya Ulusal Mutabakat Hükümeti (UMH) Başkanlık Konseyi Başkanı Fayiz es-Serrac, koronavirüs krizini yönetemediğine dair eleştirilere maruz kaldı.
Bazı UMH bileşenleri arasında ‘kriz yönetiminde başarısızlık ve koronavirüsle mücadele bütçesinde yolsuzluk ithamlarının arka planındaki gizli anlaşmazlıklar, kamuoyuna da yansıdı.
Serrac, yeni tip koronavirüs Kovid-19’la mücadele etmek için ülke genelindeki belediyelere dağıtmak amacıyla yarım milyar dinar (Yaklaşık 351 Milyon dolar) tahsis ettiğini açıklamıştı. Ancak ülkede vaka sayısının 8 kat artması sonrasında çok sayıda belediye, Başkanlık Konseyi tarafından ilan edilen acil durum bütçesinden herhangi bir finansal destek almadıklarını açıklayarak, 48 saat sonra Konseyle bağlantılarını kesme tehdidinde bulundu.
Büyüyen öfke durumu ortasında Serrac, günün ilerleyen saatlerinde virüs tehlikesinin sonuçlarıyla mücadele etmek için belediyelere, yerel konseylere ve idari komitelere 75 milyon dinar (52,6 milyon dolar) tahsis etme kararı aldı. Gözlemcilere göre Serrac’ın kararı, saflarında büyük bir çöküşe neden olabileceği endişesiyle verdi.
Serrac’a yönelik eleştirilerin çoğu, Yüksek Devlet Konseyi liderlerinin yanı sıra, başkent Trablus çevresinde gerçekleşen çatışmalarda kritik role sahip olan Misrata’dan yükseldi.
Uluslararası yargı kurumları tarafından aranan es-Samud Tugayı milisleri lideri Salah Badi, Başkanlık Konseyi ve hükümetini ‘finansal yolsuzlukla’ suçladı. Badi, “Ülkenin durumundan faydalandılar. Serrac halkın görüşlerine başvurmadan gelecek hakkında kararlar aldı” dedi.
Badi, 31 Mart’ta yerel medya organları tarafından yayınlanan bir bildiride, “Başkanlık Konseyi’ne ve geçtiğimiz yıl boyunca faaliyetteki birimlerine karşı kendilerini ve koşullarını düzeltmeleri için sabır gösterdik” ifadelerini kullandı.
Salah Badi, herhangi bir isim vermeden, “Bu grup, kahramanların kanları üzerinden ticaret yapıyor. Devlet fonlarını yağmalıyor. İktidarda kalma arzusuyla ülkeyi düşmanlara satıyor” dedi. Milis lideri, 23 belediye başkanının da taleplerinin yerine gelmesi çağrısı yaptığını ve aksi taktirde 48 saat içerisinde UMH ile ilişkilerin kesilmesi tehdidinde bulunduğunu belirtti.
Badi, belediyelerin ‘doğru yolda cesur bir adım olarak’ nitelendiği kararına desteğini dile getirirken, “Meşru taleplerini yerine getirmek için tüm imkanlarımızı seferber ediyoruz ve onların yanında duruyoruz    ifadelerini kullandı.
Serrac’a yönelik eleştiriler çerçevesinde Misrata şehrinden Yüksek Devlet Konseyi üyesi Abdurrahman es-Suveyhili de “finansal düzenlemelerle ilgili yaygaranın ve inatçılığın sebeplerine ilişkin’ çeşitli sorular ortaya koydu. Suveyhili, sosyal paylaşım sitesi Facebook üzerinden yaptığı açıklamada, “Harcama, yalnızca maaşlara, desteğe, düşmanla mücadele masraflarına ve yerinden edilmişlere yönelik yardımlara odaklanmalıdır. Koronavirüs Kovid-19 salgınıyla mücadele etmek için de özel ve disiplinli harcamalar tahsis edilmelidir. Bunların dışındaki harcamalara gelince bunlar, kamu malını yağmalama politikasının bir devamıdır” ifadelerine yer verdi.
Devlet Yüksek Konseyi üyesi, Şarku’l Avsat’a yaptığı açıklamada, Serrac’ın olağanüstü hal için para tahsis etme kararlarının, zemine yansımadığını belirtti. Abdurrahman es-Suveyhili, Serrac’ın Bingazi’yi destekleme kararı dolayısıyla şaşkınlığını da dile getirirken, “Libya’nın doğusundaki kuvvetler, her gün Trablus’u yok ederek, masum sivilleri öldürüyor” dedi.
Yüksek Devlet Konseyi üyesi Abdurrahman eş-Şatır da Serrac’a ve hükümetine yönelik eleştirilerde bulunurken, “Gözler, politikalarına karşı yükselen bu öfkelere bir yanıt vermesi için Fayiz es-Serrac’a çevrildi. Köklü bir değişiklik beklemiyorum. Çünkü eksik bir kurum, bunu başaramaz” ifadelerini kullandı.
Şatır, Twitter üzerinden yaptığı açıklamada, “Serrac’ın sığındığı meşruiyetin bir değeri yok. Birçok ülke ona sırtını döndü. Bugün, Libya sokaklarında kayıplar yaşıyor. Eğer giderse, sokaklar onun ardından üzülmeyecek” dedi.
Şatır, geçen pazartesi akşamı da benzer paylaşımlarda bulunurken, “Tereddütlü politikalar, kadroların kötü seçimi, yaygın yolsuzluk, uyarılara ve tavsiyelere yanıt verilmemesi nedeniyle sel, sınırlara kadar ulaştı. Serrac, şu an savaş yönetimi sebebiyle halkın öfkesiyle karşı karşıya” diyerek, koronavirüs salgınıyla mücadelede ihmalkar davranıldığına dikkati çekti.
Abdurrahman eş-Şatır, 32 belediyenin Serrac’a, ‘koşullarını düzeltmesi için’ 48 saat mühlet verdiğini de söylerken, Misrata’nın saldırıları destekleyen ülkelerle ilişkisini kesmesi çağrısı yaptıklarını vurguladı. Şatır ayrıca, “Halkın öfkesiyle karşı karşıyayız ve bunu desteklemeliyiz. Çünkü son dört yıldır durmuş olan düzeni düzeltmeyi amaçlıyor. Bu düzenin sonuncusu ise yolsuzluk ve devletin kaybı oldu” dedi.
Serrac’ın 31 Mart’ta 75 milyon dinarın belediyelere tahsis edildiğini duyurmasından önce Trablus da dahil birçok belediye, daha önce açıklanan acil durum bütçesine ilişkin herhangi bir finansal destek almadıklarını söyledi.
UMH Libya nüfusunun yoğunlaştığı kuzeybatı bölgesini kontrolü altında tutuyor. Ülkede 1 Nisan itibariyle 10 vaka tespit edildi. 1’i taburcu edilirken 9’u halen gözlem altında.



Tunus, Gannuşi dahil olmak üzere önde gelen siyasetçilere ağır hapis cezaları verdi

Nahda Hareketi lideri Raşid el-Gannuşi (DPA)
Nahda Hareketi lideri Raşid el-Gannuşi (DPA)
TT

Tunus, Gannuşi dahil olmak üzere önde gelen siyasetçilere ağır hapis cezaları verdi

Nahda Hareketi lideri Raşid el-Gannuşi (DPA)
Nahda Hareketi lideri Raşid el-Gannuşi (DPA)

Tunus merkezli radyo istasyonu Mosaique FM dün bir mahkemenin, Nahda Hareketi lideri Raşid el-Gannuşi ve eski güvenlik yetkilileri de dahil olmak üzere önde gelen siyasetçilere komplo kurmak suçlamasıyla 12 ila 35 yıl arasında hapis cezaları verdiğini bildirdi.

Bu davada devlete karşı komplo kurmakla suçlananlar arasında, Cumhurbaşkanı Kays Said'in eski Özel Kalem Müdürü Nadia Akkaşa da bulunuyor.

Hakkında 35 yıl hapis cezası bulunan Akkaşa ülkeden kaçtı.

Mosaique FM, bu davada sanık olan eski Başbakan Yusuf eş-Şahid'in, kendisini ceza mahkemesine sevk eden iddianame kararını temyiz ettiğini, temyiz sonucu beklendiği için bu kararın şimdiye kadar hükümlerin kapsamına girmediğini belirtti.

İslami çizgideki Nahda Hareketi’nin deneyimli lideri Gannuşi (84), 14 yıl hapis cezasına çarptırıldı.

Cumhurbaşkanı Said tarafından feshedilen meclisin başkanı olan Gannuşi, 2023 yılından beri hapiste ve son birkaç ay içinde ayrı davalarda toplam 27 yıl hapis cezasına çarptırıldı.

Bu davada 21 kişiye suçlama yöneltildi, bunlardan 10'u halihazırda hapiste, 11'i ise ülkeden kaçtı.

Mahkeme, eski İstihbarat Teşkilatı Başkanı Kemal Keyzani'yi 35 yıl hapis cezasına, eski dışişleri bakanı Rafik Abdusselam’ı 35 yıl hapis cezasına ve Raşid Gannuşi'nin oğlu Muaz Gannuşi'yi 35 yıl hapis cezasına çarptırdı. Üçü de ülkeden kaçtı.

Cumhurbaşkanı Said, 2021 yılında meclisi feshetti ve ülkeyi kararnamelerle yönetmeye başladı. Ardından bağımsız yargı yüksek konseyini feshetti ve onlarca yargıcı görevden aldı. Şarku’l Avsat’ın aldığı bilgiye göre muhalefet bu hamleyi, 2011 yılında ‘Arap Baharı’ ayaklanmalarını tetikleyen ‘yeni doğan demokrasiyi baltalayan bir darbe’ olarak nitelendiriyor.

Cumhurbaşkanı Said ise bu suçlamaları reddediyor ve attığı adımların yasal olduğunu ve siyasi elitler arasında yıllardır süren kaos ve yolsuzluğu sona erdirmeyi amaçladığını söylüyor.

Cumhurbaşkanı Said'in 2021 yılında iktidarın büyük bir kısmını ele geçirmesinden bu yana muhalefet liderlerinin çoğu, bazı gazeteciler ve Said'i eleştirenler hapiste tutuluyor.

Bu yıl, başka bir mahkemede muhalefet liderleri, iş adamları ve avukatlara yine komplo suçlamasıyla 5 ila 66 yıl arasında değişen hapis cezaları verildi. Muhalefet, bu davanın Cumhurbaşkanı Said’in muhaliflerini bastırmak için uydurulmuş olduğunu söylüyor.

İnsan hakları grupları ve aktivistler, Said'in Tunus'u açık bir hapishaneye dönüştürdüğünü ve yargı ve polisi siyasi rakiplerini hedef almak için kullandığını söylüyorlar.

Tüm bu suçlamaları reddeden Cumhurbaşkanı Said, diktatör olmayacağını, kim olursa olsun, hangi makamda olursa olsun, hiç kimsenin kanunların üstünde olmadığını söylüyor.