​İstifa etmesinden bir yıl sonra Abdulaziz Buteflika nasıl yaşıyor?

Abdulaziz Buteflika'nın arşiv fotoğrafı
Abdulaziz Buteflika'nın arşiv fotoğrafı
TT

​İstifa etmesinden bir yıl sonra Abdulaziz Buteflika nasıl yaşıyor?

Abdulaziz Buteflika'nın arşiv fotoğrafı
Abdulaziz Buteflika'nın arşiv fotoğrafı

Cezayir halkı ve ordunun baskısı altında bir yıl önce görevinden istifa eden Cezayir eski Cumhurbaşkanı Abdulaziz Buteflika, başkentin kuzeyindeki Zeralda'da tıbbi ekipmanlarla donatılmış evinde yalnız yaşıyor.
2013'te felç geçiren ve sağlığı giderek kötüleşen Buteflika, o dönemden istifa ettiği ana kadar halkın arasına girmezken, 2 Nisan 2019'da halk ve ordu tarafından istifaya zorlandı.
2 Mart'ta 83 yaşında giren Buteflika, şuanda, 2013 yılından bu yana ikamet ettiği Akdeniz'in kıyısındaki Zeralda kentindeki evinde kalıyor. Çevresindeki kaynaklar, Buteflika'nın kız kardeşi ile birlikte tıbbi ekipmanlarının bulunduğu evde kaldığını söyledi.
Cezayir Üniversitesi’nde Siyaset Bilimi Profesörü Muhammed Henad, AFP'ye yaptığı açıklamada, Buteflika'nın bazı ayrıcalıklara sahip olduğunu belirterek, günlük yaşamının ayrıntıları hakkında bilgi sızdırılmadığını belirtti.
Buteflika ile en son görüşen kişi olan ve eski Cumhurbaşkanı’nın hayatını kaleme alan 'Le Point' dergisinde çalışan Cezayirli gazeteci Ferid Aliyat, "Buteflika çok az ziyaretçi kabul ediyor. Hâlâ tekerlekli sandalyesinde ve hastalığı yüzünden konuşamıyor. Ancak Cezayir'de olup biten her şeyi idrak ediyor" şeklinde konuştu.
Ancak Buteflika'nın zor sağlık durumuna rağmen bazı entelektüeller ve akademisyenler, Şubat 2019'da başlayan Cezayir halk hareketinin ardından 20 yıllık görevinden olan Cezayir’in eski liderinin yolsuzluk yaptığı gerekçesiyle daha sert kararlarla cezalandırılmasını istiyor.
Bu bağlamda halk hareketine yakın olan Henad, Cezayirlilerin Buteflika yargılanıncaya dek sayfaları çevirmeyeceğini söyledi.
Cezayir yargısı, yolsuzluk davalarına ilişkin olarak çok sayıda soruşturma açarken, eski siyasetçiler ve iş adamları Buteflika ve ailesini ayrıcalıklarından yararlanmakla suçlandı. Bu bağlamda Sosyolog Nası Cabi, mahkemenin sembolik de olsa eski Cumhurbaşkanı'nı Cezayirlilerin öfkesini dindirmek için onu yolsuzlukla suçlaması gerektiğini söyledi.
AFP'ye açıklamalarda bulunan Sosyolog, "Buteflika cezadan kaçamayacak" diyerek, bunun Cezayirlilerin talebi olduğuna dikkati çekti.
Cabi ayrıca, mahkemeye çağrıda bulunarak 1999 yılından Buteflika hükümetinde yer alan eski diplomat Abdulaziz Rehabi'nin de yargılanmasını talep etti. Sosyolog özel bir televizyon kanalında yaptığı açıklamada, "Eski Cumhurbaşkanı yolsuzluğun sorumluluğunu taşıyor. Üstünü örtmeye çalıştı. Mahkemesi sembolik olacak" diyerek, sağlığı sebebiyle Buteflika’nın cezaevine gönderilmeyeceğini bildirdi.
Bu bağlamda Abdulaziz Buteflika’nın sağlığının bozulmasının ardından “ikinci Cumhurbaşkanı” sayılan Said Buteflika ise hapis cezasına çarptırıldı.
Cezayir Askeri Mahkemesi, ülkeye ve orduya karşı koyduğu gerekçesiyle eski Cumhurbaşkanı Abdulaziz Buteflika'nın kardeşi Said Buteflika’yı 15 yıl hapis cezasına çarptırdı.

Buteflika'nın istifasının ardından Cezayir'de bir şeyler değişti mi?
Siyasi analist Husni Abdi, eski rejimden kalma kötü uygulamaların devam ettiğini belirterek, Buteflika dönemine ait sembollerin siyasette hala var olduğunu söyledi. Abdi açıklamasında, koronavirüs salgını sebebiyle halk gösterilerinin durduğunu, ancak eylemcilerin Cezayirlilerin 1962 yılında edinilen bağımsızlıktan bu yana en büyük gösterisine olan bağlılığının hala devam ettiğini söyledi.



Sudan’da çatışmalar Kuzey Eyaleti’ne sıçradı

Sudan Ordusu Komutanı Abdulfettah el-Burhan (AFP)
Sudan Ordusu Komutanı Abdulfettah el-Burhan (AFP)
TT

Sudan’da çatışmalar Kuzey Eyaleti’ne sıçradı

Sudan Ordusu Komutanı Abdulfettah el-Burhan (AFP)
Sudan Ordusu Komutanı Abdulfettah el-Burhan (AFP)

Sudan’da Kordofan'ın kuzey bölgelerinde, özellikle stratejik öneme sahip Babnusa şehrinde şiddetli çatışmalar devam ederken çatışmalar Kuzey Eyaleti’ne de sıçradı. Kuzey Eyaleti’nin yönetim şehri Dongola, Sudan ordusu ile ‘Evlad Kamari’ adıyla bilinen yerel milisler arasında patlak veren ilk çatışmaya tanık oldu. Bu olay, yerel halk arasında terör ve korku dalgasına yol açarken, çok sayıda milis öldürüldü ve liderleri ağır yaralı halde hastaneye kaldırıldı.

Öte yandan Birleşik Arap Emirlikleri (BAE), ABD Başkanı Donald Trump'ın Sudan'daki savaşı sona erdirme isteğini memnuniyetle karşıladı. Cumartesi günü, BAE Devlet Başkanı Diplomasi Danışmanı Enver Karkaş, ‘Sudan’daki kanlı iç savaşın acilen sona erdirilmesi ve acil ateşkes’ çağrısında bulundu.

Karkaş, sosyal medya platformu X hesabından yaptığı açıklamada, Sudan'ın birliğine vurgu yaparken Müslüman Kardeşler'in (İhvan-ı Müslimin) etkisinin geri dönüşünün ciddi endişe kaynağı olduğunu söyledi. Karkaş, Sudan’da çatışan her iki tarafta da ihlallere karışanların hesap vermesi gerektiğinin altını çizdi.


Irak’ta Koordinasyon Çerçevesi “başbakanın görevlerini” belirledi

KDP lideri Mesud Barzani ile Kanun Devleti Koalisyonu lideri Nuri el-Maliki dün Erbil'de bir araya geldi
KDP lideri Mesud Barzani ile Kanun Devleti Koalisyonu lideri Nuri el-Maliki dün Erbil'de bir araya geldi
TT

Irak’ta Koordinasyon Çerçevesi “başbakanın görevlerini” belirledi

KDP lideri Mesud Barzani ile Kanun Devleti Koalisyonu lideri Nuri el-Maliki dün Erbil'de bir araya geldi
KDP lideri Mesud Barzani ile Kanun Devleti Koalisyonu lideri Nuri el-Maliki dün Erbil'de bir araya geldi

Irak’ta Şii siyasi güçlerin ittifakı olan Koordinasyon Çerçevesi’nin başbakanlık için potansiyel adaylara ön koşullar getirmeyi kabul ettiği bildirildi.

Şarku’l Avsat’ın edindiği bilgilere göre Koordinasyon Çerçevesi, Kanun Devleti Koalisyonu lideri Nuri el-Maliki’ye cumhurbaşkanlığı, başbakanlık ve meclis başkanlığı (üç başkanlık) makamlarına atanacak isimlerle ilgili müzakereleri yürütmek üzere ‘tam yetki’ verdi.

Kaynaklara göre başbakanlık adayı Sünni ve Kürt güçler tarafından kabul edilebilir olacak ve ne Washington’ın ne de Tahran'ın hassasiyetlerini tetikleyecek. Bu da onu uzlaşı adayı haline getirecek.

Kaynaklar, adayın kimliğinin, yürütme kararlarının parlamentoda çoğunluğu elinde bulunduran Şii güçlerde kalmasını sağlayan önceden belirlenmiş bir siyasi programı uyguladığı sürece Koordinasyon Çerçevesi için ‘artık bir önem teşkil etmediğini’ belirttiler.

Kaynaklar ayrıca Koordinasyon Çerçevesi komisyonunun, adaylardan Şii partilerle nüfuz mücadelesine girmemelerini ve mali kriz ile artan kamu borcunu çözmek için çalışmasını istediğini aktardı.


Şara’dan Suriyelilere zorluklara rağmen ülkeyi yeniden inşa etmek için birleşmeleri çağrısı

Suriye Cumhurbaşkanı Ahmed eş-Şara (Reuters)
Suriye Cumhurbaşkanı Ahmed eş-Şara (Reuters)
TT

Şara’dan Suriyelilere zorluklara rağmen ülkeyi yeniden inşa etmek için birleşmeleri çağrısı

Suriye Cumhurbaşkanı Ahmed eş-Şara (Reuters)
Suriye Cumhurbaşkanı Ahmed eş-Şara (Reuters)

Suriye Cumhurbaşkanı Ahmed eş-Şara, dün yaptığı açıklamada, Suriyelilerin ‘ülkeyi inşa etmek’ için birleşip birlikte çalışmasının önemli olduğunu söyledi.

Hama’nın yeniden inşası için düzenlenen bağış kampanyası “Fidaa for Hama” etkinliklerine katılan Cumhurbaşkanı Şara, burada yaptığı konuşmada Suriye’nin birçok zorlukla karşı karşıya olduğunu, ancak bunları aşacaklarını da sözlerine ekledi.

Suriye Cumhurbaşkanı, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Hama’nın yarası sadece Hama halkını değil, tüm Suriyelileri etkiledi ve bu yara 40 yıldan fazla bir süredir devam ediyor. Hama'nın kurtarılması, savaşta önemli bir dönüm noktasıydı, çünkü fedakarlık, sabır ve kurtuluş konusunda bir ders niteliğindeydi.”

Hama 1982 yılında, dönemin Devlet Başkanı Hafız Esed rejimi tarafından yaklaşık bir ay süren bir askeri operasyona tanık oldu. ‘Hama Katliamı’ olarak bilinen bu operasyon, yaklaşık 40 bin kişinin ölümüne ve 17 binden fazla kişinin kaybolmasına neden oldu.

Şara, Suriye’nin geçtiğimiz yıl bu zamanlarda ‘Saldırganlığı Caydırma Operasyonu’na hazırlandığını ve ‘operasyonun iptal edilmesini gerektiren tüm koşullara rağmen, ülkenin halkının kararlılığıyla zafer elde edilene kadar direndiğini’ vurguladı. Şara, operasyonun başarısının sırrının, Suriye devrimindeki aktörler arasında kurulan koalisyon olduğunun altını çizdi. Şara, bağış kampanyası etkinliklerinde yaptığı konuşmada, “Hama, tüm ulusa fedakarlık ve kurtuluş konusunda büyük bir ders verdi. Bugün Hama için endişelenmiyoruz, aksine ondan güç alıyoruz” ifadelerini kullandı.

Şara, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Hama kırsalı, kutsal Suriye devriminde önemli bir rol oynadı ve bunu desteklemek için ağır bir bedel ödedi. Yıkılan ilçelerin yeniden inşasına katılan ve katkıda bulunan, insanların evlerine ve çiftliklerine dönmelerine yardımcı olan herkes, bunu yapmaktan büyük onur duyuyor. Suriyeliler Hama'ya borçlu ve bugün bu borcu sevgi ve kardeşlikle ödemek bizim görevimiz.”

Hama Valiliği tarafından yapılan açıklamaya göre kampanya kapsamında Suriyeli ve Arap kişiler ve kurumlardan 208 milyon doların üzerinde bağış toplandı. En dikkat çekici bağış, 80 milyon dolarlık bir bağışla bir Suriye-Katar ortak şirketinden geldi.

Bağış kampanyası, okulların, hastanelerin, sağlık merkezlerinin, iletişim altyapısının, yolların, köprülerin, içme ve atık su projelerinin, camilerin yeniden inşası ve restorasyonunu ve yerinden edilmiş kişiler için evler inşa edilmesini amaçlıyor.

Hama Valiliği, bağış kampanyasının başında, Dünya Bankası'nın Hama’nın yeniden inşası için ihtiyaç duyulan meblağın yaklaşık 15 milyar dolar olduğunu ve kampanyanın acil ihtiyaçlarının 500 milyon doları aştığını belirten raporları açıkladı.