​İstifa etmesinden bir yıl sonra Abdulaziz Buteflika nasıl yaşıyor?

Abdulaziz Buteflika'nın arşiv fotoğrafı
Abdulaziz Buteflika'nın arşiv fotoğrafı
TT

​İstifa etmesinden bir yıl sonra Abdulaziz Buteflika nasıl yaşıyor?

Abdulaziz Buteflika'nın arşiv fotoğrafı
Abdulaziz Buteflika'nın arşiv fotoğrafı

Cezayir halkı ve ordunun baskısı altında bir yıl önce görevinden istifa eden Cezayir eski Cumhurbaşkanı Abdulaziz Buteflika, başkentin kuzeyindeki Zeralda'da tıbbi ekipmanlarla donatılmış evinde yalnız yaşıyor.
2013'te felç geçiren ve sağlığı giderek kötüleşen Buteflika, o dönemden istifa ettiği ana kadar halkın arasına girmezken, 2 Nisan 2019'da halk ve ordu tarafından istifaya zorlandı.
2 Mart'ta 83 yaşında giren Buteflika, şuanda, 2013 yılından bu yana ikamet ettiği Akdeniz'in kıyısındaki Zeralda kentindeki evinde kalıyor. Çevresindeki kaynaklar, Buteflika'nın kız kardeşi ile birlikte tıbbi ekipmanlarının bulunduğu evde kaldığını söyledi.
Cezayir Üniversitesi’nde Siyaset Bilimi Profesörü Muhammed Henad, AFP'ye yaptığı açıklamada, Buteflika'nın bazı ayrıcalıklara sahip olduğunu belirterek, günlük yaşamının ayrıntıları hakkında bilgi sızdırılmadığını belirtti.
Buteflika ile en son görüşen kişi olan ve eski Cumhurbaşkanı’nın hayatını kaleme alan 'Le Point' dergisinde çalışan Cezayirli gazeteci Ferid Aliyat, "Buteflika çok az ziyaretçi kabul ediyor. Hâlâ tekerlekli sandalyesinde ve hastalığı yüzünden konuşamıyor. Ancak Cezayir'de olup biten her şeyi idrak ediyor" şeklinde konuştu.
Ancak Buteflika'nın zor sağlık durumuna rağmen bazı entelektüeller ve akademisyenler, Şubat 2019'da başlayan Cezayir halk hareketinin ardından 20 yıllık görevinden olan Cezayir’in eski liderinin yolsuzluk yaptığı gerekçesiyle daha sert kararlarla cezalandırılmasını istiyor.
Bu bağlamda halk hareketine yakın olan Henad, Cezayirlilerin Buteflika yargılanıncaya dek sayfaları çevirmeyeceğini söyledi.
Cezayir yargısı, yolsuzluk davalarına ilişkin olarak çok sayıda soruşturma açarken, eski siyasetçiler ve iş adamları Buteflika ve ailesini ayrıcalıklarından yararlanmakla suçlandı. Bu bağlamda Sosyolog Nası Cabi, mahkemenin sembolik de olsa eski Cumhurbaşkanı'nı Cezayirlilerin öfkesini dindirmek için onu yolsuzlukla suçlaması gerektiğini söyledi.
AFP'ye açıklamalarda bulunan Sosyolog, "Buteflika cezadan kaçamayacak" diyerek, bunun Cezayirlilerin talebi olduğuna dikkati çekti.
Cabi ayrıca, mahkemeye çağrıda bulunarak 1999 yılından Buteflika hükümetinde yer alan eski diplomat Abdulaziz Rehabi'nin de yargılanmasını talep etti. Sosyolog özel bir televizyon kanalında yaptığı açıklamada, "Eski Cumhurbaşkanı yolsuzluğun sorumluluğunu taşıyor. Üstünü örtmeye çalıştı. Mahkemesi sembolik olacak" diyerek, sağlığı sebebiyle Buteflika’nın cezaevine gönderilmeyeceğini bildirdi.
Bu bağlamda Abdulaziz Buteflika’nın sağlığının bozulmasının ardından “ikinci Cumhurbaşkanı” sayılan Said Buteflika ise hapis cezasına çarptırıldı.
Cezayir Askeri Mahkemesi, ülkeye ve orduya karşı koyduğu gerekçesiyle eski Cumhurbaşkanı Abdulaziz Buteflika'nın kardeşi Said Buteflika’yı 15 yıl hapis cezasına çarptırdı.

Buteflika'nın istifasının ardından Cezayir'de bir şeyler değişti mi?
Siyasi analist Husni Abdi, eski rejimden kalma kötü uygulamaların devam ettiğini belirterek, Buteflika dönemine ait sembollerin siyasette hala var olduğunu söyledi. Abdi açıklamasında, koronavirüs salgını sebebiyle halk gösterilerinin durduğunu, ancak eylemcilerin Cezayirlilerin 1962 yılında edinilen bağımsızlıktan bu yana en büyük gösterisine olan bağlılığının hala devam ettiğini söyledi.



Tunus, Gannuşi dahil olmak üzere önde gelen siyasetçilere ağır hapis cezaları verdi

Nahda Hareketi lideri Raşid el-Gannuşi (DPA)
Nahda Hareketi lideri Raşid el-Gannuşi (DPA)
TT

Tunus, Gannuşi dahil olmak üzere önde gelen siyasetçilere ağır hapis cezaları verdi

Nahda Hareketi lideri Raşid el-Gannuşi (DPA)
Nahda Hareketi lideri Raşid el-Gannuşi (DPA)

Tunus merkezli radyo istasyonu Mosaique FM dün bir mahkemenin, Nahda Hareketi lideri Raşid el-Gannuşi ve eski güvenlik yetkilileri de dahil olmak üzere önde gelen siyasetçilere komplo kurmak suçlamasıyla 12 ila 35 yıl arasında hapis cezaları verdiğini bildirdi.

Bu davada devlete karşı komplo kurmakla suçlananlar arasında, Cumhurbaşkanı Kays Said'in eski Özel Kalem Müdürü Nadia Akkaşa da bulunuyor.

Hakkında 35 yıl hapis cezası bulunan Akkaşa ülkeden kaçtı.

Mosaique FM, bu davada sanık olan eski Başbakan Yusuf eş-Şahid'in, kendisini ceza mahkemesine sevk eden iddianame kararını temyiz ettiğini, temyiz sonucu beklendiği için bu kararın şimdiye kadar hükümlerin kapsamına girmediğini belirtti.

İslami çizgideki Nahda Hareketi’nin deneyimli lideri Gannuşi (84), 14 yıl hapis cezasına çarptırıldı.

Cumhurbaşkanı Said tarafından feshedilen meclisin başkanı olan Gannuşi, 2023 yılından beri hapiste ve son birkaç ay içinde ayrı davalarda toplam 27 yıl hapis cezasına çarptırıldı.

Bu davada 21 kişiye suçlama yöneltildi, bunlardan 10'u halihazırda hapiste, 11'i ise ülkeden kaçtı.

Mahkeme, eski İstihbarat Teşkilatı Başkanı Kemal Keyzani'yi 35 yıl hapis cezasına, eski dışişleri bakanı Rafik Abdusselam’ı 35 yıl hapis cezasına ve Raşid Gannuşi'nin oğlu Muaz Gannuşi'yi 35 yıl hapis cezasına çarptırdı. Üçü de ülkeden kaçtı.

Cumhurbaşkanı Said, 2021 yılında meclisi feshetti ve ülkeyi kararnamelerle yönetmeye başladı. Ardından bağımsız yargı yüksek konseyini feshetti ve onlarca yargıcı görevden aldı. Şarku’l Avsat’ın aldığı bilgiye göre muhalefet bu hamleyi, 2011 yılında ‘Arap Baharı’ ayaklanmalarını tetikleyen ‘yeni doğan demokrasiyi baltalayan bir darbe’ olarak nitelendiriyor.

Cumhurbaşkanı Said ise bu suçlamaları reddediyor ve attığı adımların yasal olduğunu ve siyasi elitler arasında yıllardır süren kaos ve yolsuzluğu sona erdirmeyi amaçladığını söylüyor.

Cumhurbaşkanı Said'in 2021 yılında iktidarın büyük bir kısmını ele geçirmesinden bu yana muhalefet liderlerinin çoğu, bazı gazeteciler ve Said'i eleştirenler hapiste tutuluyor.

Bu yıl, başka bir mahkemede muhalefet liderleri, iş adamları ve avukatlara yine komplo suçlamasıyla 5 ila 66 yıl arasında değişen hapis cezaları verildi. Muhalefet, bu davanın Cumhurbaşkanı Said’in muhaliflerini bastırmak için uydurulmuş olduğunu söylüyor.

İnsan hakları grupları ve aktivistler, Said'in Tunus'u açık bir hapishaneye dönüştürdüğünü ve yargı ve polisi siyasi rakiplerini hedef almak için kullandığını söylüyorlar.

Tüm bu suçlamaları reddeden Cumhurbaşkanı Said, diktatör olmayacağını, kim olursa olsun, hangi makamda olursa olsun, hiç kimsenin kanunların üstünde olmadığını söylüyor.