Ürdün’den özel sektör çalışanlarını korumaya yönelik tedbir paketi

Ürdün Başbakanı ve Savunma Bakanı Ömer er-Rezzaz
Ürdün Başbakanı ve Savunma Bakanı Ömer er-Rezzaz
TT

Ürdün’den özel sektör çalışanlarını korumaya yönelik tedbir paketi

Ürdün Başbakanı ve Savunma Bakanı Ömer er-Rezzaz
Ürdün Başbakanı ve Savunma Bakanı Ömer er-Rezzaz

Ürdün hükümeti, 8 Nisan’da özel sektör ve çalışanlarının durumları, bazı ekonomi sektörlerinin çalışmalarının kademeli olarak canlandırılması ve İş Yönetmeliği’nde belirtilen çalışma saatleri uyarınca ücretli şekilde uzaktan çalışma sisteminin etkinleştirilmesiyle ilgili bir savunma kararı açıkladı.
Karara göre hükümet, özel sektördeki herhangi bir kurumun, çalışanların sözleşmelerini askıya alması çerçevesinde Mart ayı için özel sektör çalışanlarına maaş ödemesi gerektiğine dikkati çekti.
Başbakan Ömer er-Rezzaz’ın ilan ettiği savunma kararı uyarınca hükümet, özel sektör çalışanlarının maaşlarının, işçinin onayı ve rızası olması şartıyla, yüzde 30’u geçmeyecek şekilde azaltılmasına izin verdi. Ülkede sokağa çıkma yasağı boyunca bazı kurumlar, çalışanlarının maaşlarının yüzde 50’sini ödüyor, ancak söz konusu miktar asgari ücretin altında değil.
Başbakan tarafından ilan edilen karar, sokağa çıkma yasağı devam ederken bazı sektörlerdeki faaliyetleri canlı tutma çerçevesinde, çeşitli ekonomi sektörlerindeki işçi haklarını korumayı amaçlıyor.
Savunma kararı, yeni tip koronavirüs (Kovid-19) krizinin yol açtığı ekonomik zorluklar çerçevesinde çeşitli kurumlar ve bireylere yönelik destek programlarından yararlanılması temelini içeriyor.
Ürdün Başbakanı, hükümetin mevcut aşamada, sağlık tedbirlerine bağlı kalarak ve hiçbir tarafın daha fazla yük taşımasına olanak vermeden dengeli bir şekilde ‘iş fırsatı ve özel sektörün çalışmalarının devamlılığını’ korumayı amaçladığını belirtti.
Rezzaz, vaka sayısı ve sağlık sektörünün kapasitesi dikkate alındığında krizle mücadele etmek için birden fazla senaryo hazırladıklarına dikkati çekti.
Bu çerçevede ilk senaryonun, virüsle başa çıkmada ve önleyici tedbirler almada geciken ve günlük 600’den fazla vaka kaydeden bazı ülkelerin yaşadıklarının takip edildiği belirtildi. Aktarılana göre ikinci en iyi senaryo olarak ilk vakanın kaydedilmesi sonrasında durumla mücadele etmeye, artışı önlemeye, hareketi sınırlandırmaya ve test sayısını artırmaya çalışan diğer ülkelerin deneyimlerine odaklanılıyor. Üçüncü en iyi senaryo olarak ise vakaları sınırlı bir süreyle sınırlama, her gün vaka sayısını sıfıra indirmeye çalışma ve ekonomik durumu düzeltmeye yoğunlaşıldığı ifade edildi.
Ürdün toplumunun satın alma gücüne ilişkin endişelerin yanı sıra özel sektöre yönelik en büyük korkunun ise ‘sürekliliği, likidite mevcudiyeti, maliyeti ve maaşları karşılama kabiliyeti’ olduğuna dikkati çeken Başbakan, bu iki durumun birbiriyle bağlantılı olduğunu belirtti. Bu çerçevede Başbakan Ömer er-Rezzaz, “Bu yüzden hepimiz bir işbirliği yapmazsak, satın alma gücü azalacak ve bu da işverene yansıyacaktır” dedi.
Rezzaz ayrıca, Sanayi, Ticaret ve Tedarik Bakanı’nın, özel sektörle birlikte ‘sağlık ve güvenlik standartlarına tam olarak uyulması koşuluyla’, çalışma yetkisi olmayan kurumların yetkili makamlara devredilmesini sağlayacak kriterleri incelediğine dikkati çekti.



Hamas lideri: Gazze'de 5 günlük ateşkes yönündeki iddialar reddedildi

Hamas, Gazze Şeridi'nde 5 günlük ateşkes teklifinin kabul edilemez olduğunu söyledi (AFP)
Hamas, Gazze Şeridi'nde 5 günlük ateşkes teklifinin kabul edilemez olduğunu söyledi (AFP)
TT

Hamas lideri: Gazze'de 5 günlük ateşkes yönündeki iddialar reddedildi

Hamas, Gazze Şeridi'nde 5 günlük ateşkes teklifinin kabul edilemez olduğunu söyledi (AFP)
Hamas, Gazze Şeridi'nde 5 günlük ateşkes teklifinin kabul edilemez olduğunu söyledi (AFP)

Hamas lideri Usame Hamdan dün yaptığı açıklamada, Gazze Şeridi'nde beş günlük ateşkes teklifinin kabul edilemez olduğunu belirterek, hareketin aynı zamanda savaşı durdurmakla da ilgilendiğini vurguladı.

Lübnan'ın Al-Mayadeen TV'sine konuşan Hamdan, ABD'nin Gazze'de ateşkes anlaşması için yaptığı son teklifin, son ABD başkanlık seçimlerinden önce yapıldığına dikkat çekerek, “Biz halkımıza yönelik saldırganlığı durdurmakla ilgileniyoruz ve beş günlük bir ateşkesten bahsedip sonra savaşa geri dönmek bu talebi karşılamaz” dedi.

Hamdan şöyle devam etti: “İsrail, direnişin elindeki esirleri geri almak ve direnişin teslim bayrağını çekmesini ve ardından savaşı durdurup durdurmayacağına karar vermesini istiyor.”

Gazze'de devam eden çatışmalar ışığında esirlerin durumuyla ilgili olarak Hamdan şunları söyledi: “Hiç kimse esirlerin durumu ve statüsü hakkında bir şey söyleyemez. Gazze'de devam eden bir savaş var ve eğer esir alınan direnişçilerden haber alınamıyorsa, İsrailli esirlerden de haber alınamıyor. İsrailli tutsaklarla ilgilenen bir direnişçi şehit olursa, onlarla ilgilenen kişiyi kaybettiklerinde hayatları tehlikeye girer.”

İsrail ile Hamas arasında ateşkes anlaşmasına varmak için Mısır, Katar ve ABD'nin himayesinde yürütülen birçok müzakere turu, geçen yıl Kasım ayında varılan bir haftalık ateşkes haricinde çöktü.

Şarku’l Avsat’ın edindiği bilgiye göre bu ayın başlarında Katar, Hamas ve İsrail'e, görüşmelere yeniden başlamak için “hazır olduklarını ve ciddiyetlerini” gösterene kadar arabuluculuk çabalarını askıya alacağını bildirdi.

Hamas'ın Gazze Şeridi'ndeki başkan vekili Halil El Haya bu ayın başlarında yaptığı açıklamada, ABD'nin son ateşkes önerisinin “savaşı durdurmaktan ya da yerinden edilmiş insanların geri dönmesinden değil, sadece bazı İsrailli mahkumların geri dönmesinden bahsettiğini” söyledi. El Haya sözlerini şöyle sürdürdü: “Bu saldırganlığın durmasını istiyoruz ve herhangi bir mahkûm takası gerçekleşmeden önce durması gerekiyor.”