Hindistan’da 'ölümsüzler' olarak da bilinen Nihang savaşçıları polis memurunun elini kılıçla kopardı

Temsili (Reuters-Arşiv)
Temsili (Reuters-Arşiv)
TT

Hindistan’da 'ölümsüzler' olarak da bilinen Nihang savaşçıları polis memurunun elini kılıçla kopardı

Temsili (Reuters-Arşiv)
Temsili (Reuters-Arşiv)

Hindistan'ın kuzeybatısındaki Pencap eyaletinin Patiala bölgesinde Hindistan polisine saldıran 11 Nihang savaşçısı dün gözaltına alındı. 
Olay, Nihang savaşçılarının sebze pazarına girmesine izin verilmemesiyle başladı. Sokağa çıkma yasağından dolayı izin belgesi soran yetkililere itiraz eden Nihang savaşçıları, bölgedeki polisin dikkatini çekti. 
Polisin müdahalesi üzerine geleneksel silahlarını çıkaran Nihang savaşçıları, bir polis memurunun elini kılıçla koparırken, pek çok kişiyi de yaraladı. 
Daha sonra düzenlenen operasyonda 11 Nihang savaşçısı gözaltına alındı. Silah, uyuşturucu ve nakit para ele geçirildiği de açıklandı.
50 yaşındaki polis memuru Harjeet Singh’in eli 7 buçuk saat süren operasyonla birlikte başarılı bir şekilde tekrar yerine kondu.
Hindistan’da “ölümsüzler” olarak da bilinen Nihang savaşçıları, Sih inancına sahip. Sihizm konusunda çalışmaları bulunan akademisyen Balkar Singh, News18’e verdiği demeçte, Nihang savaşçılarının kendi guruları dışındaki herhangi bir otoriteyi dinlemek istemediklerini ifade etti. 
Bir milyar 380 milyon kişinin yaşadığı tahmin edilen Hindistan'da yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgınıyla mücadelede geçen ay ilan edilen ve 14 Nisan'da bitmesi planlanan sokağa çıkma yasağı cumartesi günü en az iki hafta daha uzatılmıştı. Pencap eyaleti de, yasağın 1 Nisan’a kadar uzatıldığını duyurmuştu.
ABD’deki Johns Hopkins üniversitesi verilerine göre, ülkedeki 9 bin 240 teyitli koronavirüs vakasında 331 kişi yaşamını yitirdi. Nüfusuna nispetle rakamların az olması, ülkede az test yapıldığını da gösteriyor olabilir. 



10 bin yıl önce eriyen buzulların, kıta kaymasını hızlandırdığı bulundu

Grönland Buz Tabakası yaklaşık 3 milyon kilometreküp buz içeriyor (NASA)
Grönland Buz Tabakası yaklaşık 3 milyon kilometreküp buz içeriyor (NASA)
TT

10 bin yıl önce eriyen buzulların, kıta kaymasını hızlandırdığı bulundu

Grönland Buz Tabakası yaklaşık 3 milyon kilometreküp buz içeriyor (NASA)
Grönland Buz Tabakası yaklaşık 3 milyon kilometreküp buz içeriyor (NASA)

Bilim insanları 10 bin yıl önce buzulların erimesinin, kıtaların hareketini hızlandırmış olabileceğini buldu. 

26 bin yıl önce Kuzey Amerika'nın büyük bir bölümünü kaplayan Laurentide Buz Tabakası erimeye başlamıştı. Buzun erimesiyle su, okyanusa akmış ve küresel çaptaki deniz seviyeleri yılda ortalama 1 santimetre yükselmişti.

Colorado Boulder Üniversitesi'nden jeofizikçiler, Dünya'nın bu döneme ait bilgisayar modelini oluşturarak buz tabakasının erimesinin sonuçlarını analiz etti. 

Bulguları hakemli dergi Nature'da dün (23 Nisan) yayımlanan çalışmaya göre buzların erimesi,  Kuzey Amerika kıtası levhasının hareketini yüzde 25 hızlandırmış olabilir. 

Hesaplamalar ayrıca Kuzey Amerika ve Avrasya levhaları arasındaki Atlantik Ortası Sırtı'nın genişleme hızının 6 bin ila 12 bin yıl önce yüzde 40 oranında arttığına işaret ediyor.

Araştırmacılar trilyonlarca ton buzun eriyip okyanusa karışmasıyla kıtanın ağırlık kaybettiğini ve levhanın saat yönünde döndüğünü düşünüyor. Modele göre Atlantik Ortası Sırtı'nın genişlemesindeki artış da bundan kaynaklanıyor.

Makalenin yazarlarından Tao Yuan, "Buz hacmi büyük ölçüde azaldığında, yerkabuğunda büyük bir hareket meydana geldi" diyerek ekliyor: 

Bilim insanları, buzun erimesinin plakaların yükselmesine neden olduğunu biliyordu. Ancak biz, buzun erimesi nedeniyle plakaların yatay olarak da epey hareket edebildiğini gösterdik.

Yeni çalışma, kıta kayması ve deniz tabanı genişlemesinin, milyonlarca yıla yayılan yavaş süreçlerin yanı sıra çok daha kısa zaman aralıklarında da gerçekleşebileceğini gösteriyor.

Bilim insanları Grönland buz tabakasının erimesinin, bugün İzlanda'da yıkıcı sonuçlar doğurabileceğini de söylüyor. 

Atlantik Ortası Sırtı, İzlanda'dan geçiyor ve yaklaşık 10 bin yıl önce adada yoğun bir volkanik aktivite yaşandığı biliniyor. Bu volkanik faaliyetlerin, sırtın genişlemesindeki artışla bağlantılı olup olmadığı henüz kesinlik kazanmadı. Ancak böyle bir durumda genişleme, magmanın yüzeye çıkmasına ve volkanların patlamasına yol açmış olabilir.

Çalışmanın diğer yazarı Shijie Zhong "Bu volkanizma örüntüsü, kısmen bizim incelediğimiz buzul erimesinden kaynaklanmış olabilir" diyor.

Grönland'daki buzların günümüzdeki erime hızı, kıtaların hareketini etkileyecek seviyede değil. Ancak araştırmacılara göre özellikle bu hız artarsa gelecek birkaç yüz yıl içinde İzlanda'da ciddi etkiler yaratabilir.

Yuan, "Grönland ve Batı Antarktika'daki buz tabakaları hâlâ eriyor" diyerek ekliyor: 

Buzların erimesinin gelecekte deniz tabanının yayılmasını ve yakınlardaki okyanus ortası sırtlarında volkanizmayı artırabileceğini düşünüyoruz.

Independent Türkçe, Phys.org, Discover Magazine, IFLScience, Nature