BAE: Libya’da siyasi çözümden yanayız

BAE Dışişleri Bakanlığı binası
BAE Dışişleri Bakanlığı binası
TT

BAE: Libya’da siyasi çözümden yanayız

BAE Dışişleri Bakanlığı binası
BAE Dışişleri Bakanlığı binası

Birleşik Arap Emirlikleri (BAE), Libya'daki siyasi çözüme bağlılığına vurgu yaparken, acil ve kapsamlı bir ateşkese ihtiyaç duyulduğunu açıkladı.
BAE Dışişleri Bakanlığı, Abu Dabi yönetiminin Libya krizine siyasi bir çözüm bulmaktan yana olduğunu vurgulayarak, tüm tarafları Birleşmiş Milletler nezaretinde siyasi sürece uymaya ve ülkenin toprak bütünlüğünü korumaya çağırdı.
Dışişleri ve Uluslararası İşbirliği Bakanlığı, Libya Ulusal Ordusu’nun, “terör operasyonlarına ve Libya'daki aşırılık yanlısı milislerin istikrar ve çatışmalara yönelik aralıksız çabalarına karşı verdiği mücadeleye” övgüde bulundu.
Bakanlık, yabancı ülkelerin Libya içişlerine müdahale etmemesi gerektiğini vurgularken, Türkiye’de dahil olmak üzere Libya’daki tarafları, ülkenin toprak bütünlüğüne ve Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi kararlarına saygı duymaya çağırdı. Bakanlık ayrıca, Libya topraklarının çatışma alanına dönüştürülmesinden derin endişe duyduğunu dile getirdi.
BAE, tüm tarafları, Libya halkı için daha iyi bir gelecek sağlayacak ve istikrar, barış ve refah beklentilerini karşılayacak şekilde ülke yararına öncelik vermeye çağırdı.



Suudi Arabistan ile NATO askerî ve savunma alanlarında iş birliğini görüştü

Suudi Arabistan Savunma Bakanı Prens Halid bin Selman (Şarku'l Avsat)
Suudi Arabistan Savunma Bakanı Prens Halid bin Selman (Şarku'l Avsat)
TT

Suudi Arabistan ile NATO askerî ve savunma alanlarında iş birliğini görüştü

Suudi Arabistan Savunma Bakanı Prens Halid bin Selman (Şarku'l Avsat)
Suudi Arabistan Savunma Bakanı Prens Halid bin Selman (Şarku'l Avsat)

Suudi Arabistan Savunma Bakanı Prens Halid bin Selman, NATO Genel Sekreteri Mark Rutte ile askerî ve savunma alanlarındaki iş birliği konularını görüştü.

Telefon görüşmesinde iki taraf, bölgedeki güncel gelişmeler karşısında ortak koordinasyonun sağlanmasını ve bunun bölgesel ve uluslararası güvenlik ile istikrara katkısını ele aldı. Prens Halid bin Selman ve Rutte ayrıca karşılıklı ilgi alanına giren çeşitli konuları değerlendirdi.

Diğer yandan Suudi Arabistan Savunma Bakanı, Kanadalı mevkidaşı David McGuinty, Alman mevkidaşı Boris Pistorius ve İspanyol mevkidaşı Margarita Robles ile gerçekleştirdiği telefon görüşmelerinde, Husilerin Suudi Arabistan'a yönelik kınanan saldırıları çerçevesinde bölgedeki gelişmeleri ele aldı.

Şarku’l Avsat’ın aldığı bilgiye göre görüşmelerde Suudi Arabistan ile söz konusu üç ülke arasındaki bölgesel gelişmelere yönelik koordinasyon ve bölgenin güvenlik ve istikrarını desteklemek amacıyla ortak çalışmaların güçlendirilmesi yolları değerlendirildi.

Prens Halid bin Selman ayrıca McGuinty, Pistorius ve Robles ile Suudi Arabistan'ın ülkeleriyle askerî ve savunma alanlarındaki ikili ilişkilerini ve bu ilişkilerin geliştirilmesine yönelik fırsatları görüştü.

Öte yandan Suudi Arabistan Savunma Bakanı, Kanada'nın Alberta eyaletindeki bir askerî üste çıkan yangında hayatını kaybeden askerî personel nedeniyle Kanadalı mevkidaşına taziyelerini iletti. Halid bin Selman, yaralılara da acil şifalar diledi.


Suudi Arabistan, İcra Kanunu’nu uygulamaya koydu

İcra Kanunu, tarafların hak ve yükümlülükleri arasında denge sağlarken, uyuşmazlıkların azaltılmasına da katkıda bulunuyor (SPA)
İcra Kanunu, tarafların hak ve yükümlülükleri arasında denge sağlarken, uyuşmazlıkların azaltılmasına da katkıda bulunuyor (SPA)
TT

Suudi Arabistan, İcra Kanunu’nu uygulamaya koydu

İcra Kanunu, tarafların hak ve yükümlülükleri arasında denge sağlarken, uyuşmazlıkların azaltılmasına da katkıda bulunuyor (SPA)
İcra Kanunu, tarafların hak ve yükümlülükleri arasında denge sağlarken, uyuşmazlıkların azaltılmasına da katkıda bulunuyor (SPA)

Suudi Arabistan, kurumsal olgunluğun ve yönetişim standartlarının güçlendirilmesi, mali hakların tahsil ve icra süreçlerinin hızlandırılması amacıyla İcra Kanunu ve uygulama yönetmeliğini dün resmen yürürlüğe koydu.

Adalet Bakanı Dr. Velid es-Samanî, yeni düzenlemenin hakların tahsili ve icrası sisteminin geliştirilmesi açısından önemli bir adım olduğunu belirtti. Es-Samani, Kral Selman bin Abdülaziz’in desteği ile Veliaht Prens ve Başbakan Muhammed bin Selman’ın yargı sisteminin geliştirilmesi ve etkinliğinin artırılmasına yönelik sürekli desteği ve takibine dikkat çekti.

Bakan, düzenlemenin ticari işlemlere duyulan güveni ve istikrarı güçlendirdiğini, alacaklı ile borçlu arasındaki sorumluluk dengesini pekiştirdiğini ifade etti. Mali yükümlülüğün iki tarafın mal varlıkları arasında kurulan bir ilişki olduğunu belirten es-Samani, icra işlemlerinin doğrudan borçlunun mal varlığına yöneldiğini vurguladı.

Yeni düzenlemeyle mal varlığının beyan edilmesi, izlenmesi ve bu varlıklara yönelik icra işlemlerinin gerçekleştirilmesine ilişkin araçların geliştirildiğini kaydeden bakan, tarafların yasal güvencelerinin korunacağını, borçlunun ve ailesinin insani ve sosyal koşullarının gözetileceğini belirtti. Ayrıca nafaka, velayet ve çocuklarla kişisel ilişki kurulmasına ilişkin kararların uygulanmasının da düzenleme kapsamına alındığını bildirdi.

Es-Samanî, düzenlemenin yükümlülüklerin açıkça belirlenmesi, icra belgelerinin düzenlenmesi ve güvenilirliğinin artırılması yoluyla önleyici adaleti desteklediğini ifade etti. Ayrıca kurumsal yönetişim ve olgunluğun güçlendirilmesine, icra süreçlerinin hızlandırılmasına katkı sağlayacağını söyledi.

Bakan, söz konusu adımların Adalet Bakanlığının hizmet alanların deneyimini geliştirme, yargı hizmetleri arasındaki koordinasyonu güçlendirme ve yapay zekâ dâhil olmak üzere modern teknolojilerden ve verilerden yararlanarak, performans verimliliğini ve hizmet kalitesini artırma hedefleri doğrultusunda atıldığını belirtti.

Es-Samanî, bu reformun ülke yönetiminin daha etkin ve gelişmiş bir adalet sistemi oluşturma, hakları koruma ve kamu yararını gözetme hedeflerine hizmet ettiğini, aynı zamanda Suudi Arabistan'ın 2030 Vizyonu hedeflerine katkı sağlayacağını vurguladı.

Şarku’l Avsat’ın aldığı bilgiye göre Adalet Bakanı, kısa süre önce icra işlemlerini, sürelerini ve uygulama esaslarını düzenleyen 54 maddelik yönetmeliği de onaylamıştı. Yönetmeliğin, alacakların tahsilinde etkinliği artırırken alacaklı ve borçlu için öngörülen yasal güvenceleri koruması hedefleniyor.

Yönetmelik ayrıca nafaka, velayet ve çocuklarla kişisel ilişki kurulmasına ilişkin kararların uygulanma usullerini, poliçe ve emre yazılı senetlerin onaylı elektronik platformlara kaydedilme şartlarını, ayrıca itiraza konu olabilecek emir ve kararları düzenliyor.


Faysal bin Ferhan ve ez-Zübeydi, Yemen’deki son gelişmeleri görüştü

Suudi Arabistan Dışişleri Bakanı Prens Faysal bin Ferhan ve Dr. Afrah ez-Zübeyde (Suudi Arabistan Dışişleri Bakanlığı)
Suudi Arabistan Dışişleri Bakanı Prens Faysal bin Ferhan ve Dr. Afrah ez-Zübeyde (Suudi Arabistan Dışişleri Bakanlığı)
TT

Faysal bin Ferhan ve ez-Zübeydi, Yemen’deki son gelişmeleri görüştü

Suudi Arabistan Dışişleri Bakanı Prens Faysal bin Ferhan ve Dr. Afrah ez-Zübeyde (Suudi Arabistan Dışişleri Bakanlığı)
Suudi Arabistan Dışişleri Bakanı Prens Faysal bin Ferhan ve Dr. Afrah ez-Zübeyde (Suudi Arabistan Dışişleri Bakanlığı)

Suudi Arabistan Dışişleri Bakanı Prens Faysal bin Ferhan, Yemen Dışişleri Bakanı Dr. Afrah ez-Zübeydi ile yaptığı görüşmede, Yemen’deki son gelişmeleri ve Husilerin sivillere ve sivil tesislere yönelik devam eden saldırılarını ele aldı.

İki bakan, Yemen hükümetine görevlerini yerine getirmesi konusunda destek sağlamak ve hükümetin çalışmalarına katkıda bulunmak amacıyla yürütülen çabaları da değerlendirdi. Bu çabaların ülkede güvenlik ve istikrarın güçlendirilmesine, Yemen halkının yaşadığı sıkıntıların hafifletilmesine katkı sağlaması hedefleniyor.

Prens Faysal bin Ferhan, dün ez-Zübeydi’den gelen telefon görüşmesinde iki ülke arasındaki ikili ilişkileri de değerlendirdi.

Öte yandan İslam İşbirliği Teşkilatı Genel Sekreteri İsmail Vild Şeyh Ahmed, Suudi Arabistan Dışişleri Bakanı Faysal bin Ferhan ile gerçekleştirdiği telefon görüşmesinde Husilerin devam eden saldırılarını kınadı.

Şarku’l Avsat’ın aldığı bilgiye göre Suudi Arabistan ile dayanışma içinde olduklarını vurgulayan Şeyh Ahmed, ülkenin güvenlik ve istikrarının bölgenin genel güvenliğinin ayrılmaz bir parçası olduğunu ifade etti.

Görüşmede ayrıca bölgedeki son gelişmeler, teşkilatın çalışmalarının etkinliğinin artırılması, bölgesel ve uluslararası meselelerde üye ülkeler arasındaki tutumların koordine edilmesi ve ortak çabaların birleştirilmesi konuları ele alındı.