Washington, GGK’yı Riyad Anlaşmas’nı uygulamaya ve Husileri ise ateşkese çağırdı

ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo (DPA)
ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo (DPA)
TT

Washington, GGK’yı Riyad Anlaşmas’nı uygulamaya ve Husileri ise ateşkese çağırdı

ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo (DPA)
ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo (DPA)

Washington, Husiler ateşkese yanıt vermeye, Güney Geçiş Konseyi'ni (GGK) ise Riyad Anlaşması’nı uygulamaya çağırdı. Bu çağrı, Şarku’l Avsat’ın ABD Dışişleri Bakanlığı’na e-posta yoluyla sorduğu ilgili sorulara Bakanlık Sözcüsü aracılığıyla verilen yanıtta geldi.
Öte yandan İngiltere'nin Orta Doğu'dan Sorumlu Devlet Bakanı James Cleverly yaptığı açıklamada, “Atılan adım, (GGK’nın özerk bölge ilanı) çatışmanın uzamasına olabilir. Çünkü Yemen’nin güneyinde temsili bir hükümetin kurulması, istikrarın sağlanması için sarf edilen çabaları baltalıyor” ifadelerini kullandı.
Birleşmiş Milletler (BM), yeni tip koronavirüs (Kovd-19) salgınının yayılmasını önlemek için, birçok ülkedeki çatışma alanlarda ateşkes arayışı içinde olduğu bir dönemde, GGK’nin 25 Nisan'da Yemen’in güneyinde özerk bölge ilan etmesi ülkedeki çatışmanın daha da kötüleşeceğine dair korkuları artırdı.
ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo yaptığı açıklamada, “Yemen'deki bu tür tek taraflı hareketler, ülkenin özellikle Kovid-19 riski altında olduğu bir dönemde sadece istikrarsızlığın artmasına katkıda bulunuyor ve yararsızlar” şeklinde konuştu. Pompeo ayrıca bu tür adımların, BM özel temsilcisinin meşru hükümet ve Husiler arasındaki siyasi müzakereleri canlandırma çabalarını baltalamakla tehdit ettiğini vurguladı.
Gelen çok sayıdaki tepkiden, uluslararası toplumun Yemen'de istikrarı sağlamak amacıyla BM tarafından çatışmaya bir çözüm bulma ve Riyad Anlaşması girişimini kullanma çabaları ışında sahadaki durumu değiştirme girişimini kabul etmeye hazır olmadığı açıkça görülüyordu.
ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü, Şarku’l Avsat’a e-postada aracılığıyla yaptığı açıklamada, Washington’ın Yemen Cumhurbaşkanı Abdurrabbu Mansur el-Hadi’yi ve Yemen’in meşru hükümetini desteklemeye devam ettiğini vurguladı. GGK’den Yemen'de halkın ihtiyaçlarını karşılayabilecek ve savaşı sona erdirebilecek ortak bir hükümet kurmanın anahtarı olan Riyad Anlaşması’nın uygulanması için meşru hükümet ve Suudi Arabistan ile birlikte çalışmasını istediklerini belirten Sözcü, ABD yönetiminin hedeflerinin değişmediğini ve uluslararası ortaklarıyla birlikte Yemen'e barış, refah ve güven ortamı getirmeye çalıştığını söyledi.
Washington’ın ‘ülkenin kuzeyindeki Husi engelinden derin bir endişe duymaya devam ettiğinin’ altını çizen Sözcü, sahadaki tüm aktörleri Yemen’e insani yardımların sağlanması için erişim izni vermeye çağırdı. Aynı şekilde, Yemen hükümetinin kurumlarına, ülkenin birliğine ve toprak bütünlüğüne saygı duyulması çağrısında bulundu.
Sözcü, Washington’ın Yemen Özel Temsilcisi Martin Griffiths’in çatışmayı sona erdirecek ve krizi çözecek kapsamlı bir siyasi anlaşmaya varma çabalarını desteklediğinin de altını çizdi.
Suudi Arabistan liderliğindeki Yemen’de Meşru Hükümeti Destekleyen Arap Koalisyonu’nun ilan ettiği ateşkesin uzatılmasından ise övgüyle bahseden Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü, “Ateşkesin uzatılması, tüm tarafların kendi çıkarları yerine, mevcut koronavirüs salgını ve yaşanan büyük sellerle mücadeleye odaklanmaları için temel oluşturan olumlu bir girişimdir” ifadelerini kullandı.
Husiler de Koalisyon’un ilan ettiği ateşkese uymaya çağıran Sözcü, tüm taraflara barışı inşa çabalarını zayıflatacak ve insani krizi şiddetlendirebilecek eylemlerden kaçınmaları, meşru hükümet ve diğer tarafların Kovid-19 salgınıyla mücadele çabalarına katkıda bulunmaları çağrısında bulundu.
Sözcü, Yemen genelinde başta gıda, akaryakıt ve ilaç olmak üzere insani yardım malzemelerinin akışının ve ticari ithalatın özgürce ve keyfi ertelemeler olmadan yapılmasının yanı sıra insani yardım çalışanlarının da bu malları ihtiyaç sahiplerine güvenli bir şekilde teslim edebilmelerinin önemine dikkati çekti.
İngiltere Dışişleri Bakanlığı ise tarafları Riyad Anlaşması’nı uygulama çabalarını sürdürmeye, çatışmaya siyasi bir çözüm bulmaya yardımcı olmaya ve süreci yıpratıcı eylemlerden veya açıklamalardan kaçınmaya çağırdı. İngiltere'nin Orta Doğu'dan Sorumlu Devlet Bakanı James Cleverly yaptığı açıklamada, “Atılan adım, (GGK’nın özerk bölge ilanı) dehşet verici. Yemen hükümeti ile GGK arasında Riyad Anlaşması'nın derhal ve eksiksiz olarak uygulanması gerekiyor. Yemen'in güneyinde ihtiyaç duyulan barışı ve istikrarı sağlamanın tek yolu da bu” ifadelerini kullandı.



Bir Federal mahkeme gümrük vergilerinin uygulanmasını durdurdu... Trump kararı kınadı

Trump, 2 Nisan 2025'te Beyaz Saray'da vergileri duyurdu (Reuters)
Trump, 2 Nisan 2025'te Beyaz Saray'da vergileri duyurdu (Reuters)
TT

Bir Federal mahkeme gümrük vergilerinin uygulanmasını durdurdu... Trump kararı kınadı

Trump, 2 Nisan 2025'te Beyaz Saray'da vergileri duyurdu (Reuters)
Trump, 2 Nisan 2025'te Beyaz Saray'da vergileri duyurdu (Reuters)

Beyaz Saray sözcüsü dün yaptığı açıklamada, Donald Trump'ın ABD'ye giren tüm ürünlere uyguladığı gümrük vergilerini durdurma kararı üzerine, “ulusal bir acil durumu nasıl yönetileceğine karar verme yetkisinden yoksun, seçilmemiş yargıçlar” diye kararı kınadı.

Beyaz Saray sözcüsü Kush Desai açıklamasında, "Başkan Trump Amerika'yı ilk sıraya koyma sözü verdi. Yönetim bu krize yanıt vermek ve Amerika'nın büyüklüğünü geri kazandırmak için yürütme gücünün tüm araçlarını kullanmaya kararlıdır" dedi. Dün bir ABD federal mahkemesi, Başkan Donald Trump'ın "Kurtuluş Günü" tarifelerinin yürürlüğe girmesini engelledi.

Manhattan'daki Uluslararası Ticaret Mahkemesi, başkanın ABD'ye satışları alımlarından fazla olan ülkelerden gelen ithalata genel vergi uygulayarak, yetkisini aştığına karar verdi. Manhattan merkezli mahkeme, ABD Anayasası'nın Kongre'ye, ABD ekonomisini korumak için başkanın acil durum yetkilerine tabi olmayan diğer ülkelerle ticareti düzenleme konusunda münhasır yetki verdiğini belirtti.

Siyasi parti bağlantısı olmayan Liberty Justice Center'ın, gümrük vergilerinin uygulandığı ülkelerden mal ithal eden beş küçük Amerikan şirketi adına açtığı dava, Trump'ın gümrük vergilerine karşı açılan ilk büyük yasal itiraz oldu. Bu şirketler, gümrük vergilerinin ticari faaliyetlerini olumsuz etkileyeceğini savunuyor.

Şarku’l Avsat’ın edindiği bilgiye göre bu dava, Trump'ın gümrük vergisi politikasına karşı açılan yedi davadan biridir. Ayrıca 13 eyalet ve diğer küçük şirket grupları da dava açmış durumda.