1922 yapımı korku klasiği Nosferatu neredeyse kayıtlardan siliniyormuş

Film Alman yönetmen F.W. Murnau'nun imzasını taşıyor (Prana-Film)
Film Alman yönetmen F.W. Murnau'nun imzasını taşıyor (Prana-Film)
TT

1922 yapımı korku klasiği Nosferatu neredeyse kayıtlardan siliniyormuş

Film Alman yönetmen F.W. Murnau'nun imzasını taşıyor (Prana-Film)
Film Alman yönetmen F.W. Murnau'nun imzasını taşıyor (Prana-Film)

1922 tarihli Nosferatu bugün sessiz film ve korku filmi türlerinin klasiklerinden kabul ediliyor ancak yapım, bir dava nedeniyle az kalsın kayıtlardan siliniyordu.
İlk büyük vampir filmi denince çoğu kişinin aklına ilk gelen, Bela Lugosi’nin başrolde oynadığı 1931 tarihli Dracula. Lugosi’nin Dracula’sının popüler kültürdeki en ünlü kan emici olduğu göz önüne alındığında bu anlaşılabilir.
Öte yandan Nosferatu bu filmden neredeyse 10 yıl önce yapılmıştı ve izleyenlerin bir kısmı onun Dracula kadar iyi olduğunu söyleyecektir.
Nosferatu’nun baş karakteri, Max Schreck’in canlandırdığı Kont Orlok, oturacak yeni bir yer ararken emlakçısının karısını gözüne kestiren bir vampir. Nosferatu’yu ilk kez izleyen biri filmin Dracula’ya ne kadar benzediğini fark edip şaşıracaktır. 
Screen Rant’ta yer alan habere göre bu da rastlantı eseri bir durum değil.
Nosferatu, Bram Stoker’ın romanının lisanssız bir Alman dışavurumcu uyarlaması olarak düşünülmüş, isimlerin, yerlerin ve koşulların bir kısmı hukuki engellerle karşılaşmamak adına değiştirilmişti.
Öte yandan 1920’lerde bile telif hakları yasaları ciddi bir konuydu ve Nosferatu bir noktada bu yasaların sınırlamasına maruz kaldı. Buradan çıkan hukuki mücadele filmi neredeyse tamamen kayıtlardan siliyordu ama neyse ki kendilerine söyleneni yapmayan insanlar her zaman olacak.

Filmde unutulmaz karakteri aktör Max Schreck canlandırıyor (Deutsche Kinemathek)
Anlaşılan Nosferatu’nun yapımcısı Albin Grau, Bram Stoker’ın dul eşi Florence’e Dracula’yı uyarlamak için telif haklarını satın alıp alamayacağını en azından sormuş ama Stoker geri çevirmiş.
Alman telif hakları yasasına göre kitabın 1960’lara kadar kamu malı sayılmayacağı gerçeğine rağmen, Grau hayır cevabını kabul etmemiş.
Filmin ilk afişleri ve basında yer alan ilk haberler doğrudan Dracula’ya atıf yapmasaymış Grau, Stoker’ın eşinin gazabından belki kurtulabilirmiş. Florence Stoker, Grau’yu dava etmiş ve kazanmış, hakim Nosferatu’nun tüm nüshalarının imha edilmesine karar vermiş.
Bu kulağa acımasızca gelse de Grau’nun daha en baştan yasayı çiğnediğinin farkında olduğunu ve buna rağmen Dracula’yı çok az öğesini değiştirerek uyarlama konusunda ısrarını sürdürdüğünü hatırlamakta fayda var.
Açık ki paçayı sıyırabileceğini düşünmüş ama evdeki hesap çarşıya uymamış. Öte yandan hakimin kararına uymayan film meraklıları olmuş ve tek bir nüsha kurtarılmış. Independent Türkçe'de yer alan habere göre, bu nüsha 1929’da, Dracula’yı halihazırda kamu malı kabul eden ABD’ye ulaşmış ve yeni nüshalar burada üretilmiş.
Dracula’nın telifinin 1962’de uluslararası düzeyde kamu malı haline gelmesiyle Nosferatu’nun hayatta kalma mücadelesi de nihayete ermiş.
Nosferatu’yu kaybetmek korku filmi tarihi için büyük bir kayıp olurdu ve şaibeli kökenlerine rağmen film değerini her zaman koruyacak.



Britney Spears uçakta "sigara içti"

Britney Spears'ın özel jette sigara yaktığı bildiriliyor (AFP)
Britney Spears'ın özel jette sigara yaktığı bildiriliyor (AFP)
TT

Britney Spears uçakta "sigara içti"

Britney Spears'ın özel jette sigara yaktığı bildiriliyor (AFP)
Britney Spears'ın özel jette sigara yaktığı bildiriliyor (AFP)

Inga Parkel 

Perşembe günü Los Angeles Uluslararası Havaalanına (LAX) inen Britney Spears'ın, uçuşun ortasında sigara içmeye çalıştığı için karşısında polisi bulduğu iddia edildi.

Birden fazla kaynağın TMZ'ye söylediği üzere 43 yaşındaki pop yıldızı, Meksika'nın Cabo San Lucas kentinden LAX'e uçan özel bir jette henüz havadayken bir sigara çıkarıp yaktı.

Tabloide göre uçuş görevlileri "alarma geçti ve ona sigarayı söndürmesini söyledi". Spears'ın buna uymasına rağmen "güçlük çıkardığı" bildirildi.

Spears'ın uçağı indiğinde, yetkililerin yerde onu beklediği bildirildi. Yetkililer, Spears'ı davranışıyla ilgili "uyardıktan" sonra onu serbest bıraktı.

The Independent cevap hakkı için Spears'ın temsilcisiyle temasa geçti.

Spears'ın jetini kiralayan özel uçak servisi JSX'in sözcüsü, Daily Mail'a yaptığı açıklamada "yaşandığı iddia edilen olaylar hakkında bir yorum yapmayacaklarını" söyledi.

Oops!...I Did It Again'le tanınan şarkıcı Aralık 2024'te, paparazilerin kendisine davranışları yüzünden Meksika'ya taşınacağını iddia etmişti.

Spears, Instagram'da paylaştığı bir videoda "Bu gerçekten duygularımı incitiyor" demişti.

Paparaziler yüzümü sanki beyaz bir Jason maskesi takmışım gibi gösteriyor. Bana benzemiyor bile.

Ancak açıklamasından birkaç gün sonra The Hollywood Reporter'a konuşan bir kaynak, Spears'ın aslında taşınmadığını doğrulamıştı.

2021'de mahkeme kararıyla 13 yıl süren vesayetten kurtulan Spears, o zamandan beri dans ettiği klipleri sürekli Instagram'da paylaşıyor ve bu videolarda bazen müstehcen kıyafetler giyiyor.

Eylül 2023'te, ellerinde mutfak bıçağı gibi görünen şeyleri döndürdüğünü gösteren dans videolarından biriyle hayranlarını endişelendirmişti.

Videonun açıklama kısmına "Bugün mutfakta bıçaklarla oynamaya başladım" diye yazmıştı. Kısa süre sonra yetkililer, hayranlarının yoğun endişeleri nedeniyle Spears'ın sağlıklı ve güvende olup olmadığını kontrol etmişti.

Toxic'le bilinen sanatçı daha sonra açıklamayı değiştirerek "Merak etmeyin onlar gerçek bıçak DEĞİL !!! Cadılar Bayramı yaklaşıyor!!!" diye eklemişti.

Bir hafta sonra Spears, sahne bıçaklarıyla dans ettiği ikinci bir video paylaşmıştı.

Şarkıcı "Son paylaşımımla herkesi korkuttuğumu biliyorum ama bunlar ekibimin Los Angeles'taki Hand Prop dükkanından kiraladığı sahte bıçaklar. Bunlar gerçek bıçaklar değil" diye yazmıştı.

Kimse endişelenmesin veya polisi aramasın. En sevdiğim sanatçılardan biri olan Shakira'yı taklit etmeye çalışıyorum... Bana ilham veren bir performans!!! Sınırları zorlamaktan ve risk almaktan korkmayan biz kötü kızların şerefine.

Independent Türkçe, independent.co.uk/arts-entertainment