Koronavirüs tedbirleri Lübnan-Suriye kaçakçılığını vurdu

2 Mayıs’ta Lübnan’ın güneyindeki Sayda şehrinde bir telefon satıcısı (Reuters)
2 Mayıs’ta Lübnan’ın güneyindeki Sayda şehrinde bir telefon satıcısı (Reuters)
TT

Koronavirüs tedbirleri Lübnan-Suriye kaçakçılığını vurdu

2 Mayıs’ta Lübnan’ın güneyindeki Sayda şehrinde bir telefon satıcısı (Reuters)
2 Mayıs’ta Lübnan’ın güneyindeki Sayda şehrinde bir telefon satıcısı (Reuters)

Lübnan’da koronavirüs tedbirleri, Suriye sınırındaki kaçakçılık faaliyetlerini baltaladı.
Lübnan - Suriye sınırında kaçakçılık oranı, Bekaa’nın kuzeyindeki en aktif geçitte yüzde 90’ın altına düştü. Lübnan hükümeti ise güvenlik önlemlerinin sıkılaştırılmasıyla birlikte koronavirüs salgınının yayılmasını önlemek için halkı seferber etmeye başladı.
Bu güvenlik önlemleri, günlük kaydedilen koronavirüs vakalarının oranının da azalmasına katkı sağladı. Sağlık Bakanlığı, 4 yeni vakanın ve 1 ölümün kaydedildiğini açıklayarak, vaka sayısının 737 ve ölü sayısının da 25 olduğunu açıkladı.
Ülke içerisinde 40 gün boyunca sıkılaştırılan güvenlik önlemlerinin yanı sıra trafik hareketliliğinin kısıtlanması ve karantina uygulanması kararı alındı. Yetkililer, yasadışı kaçakçılığın görüldüğü Lübnan’ın Suriye sınırına ilişkin de prosedürleri sıkılaştırdı.
Lübnan ordusuna bağlı Kara Sınırı Taburu, sınır geçişlerine takviyelerde bulunurken, Lübnan sınırındaki 13 geçidin çoğu da Suriye topraklarına uzanan bariyerlerin sayısının artırılmasıyla kapatıldı. Aynı şekilde bölgeye kontrol devriyeleri konuşlandırıldı.
Sınırın Lübnan tarafındaki önlemler sıkılaştırılırken, Suriye kuvvetleri de askeri güvenliğin desteğiyle Suriye ordusuna bağlı 4’üncü tugay unsurlarının ve el-Hacane Piyade Muhafızlarının yürüttüğü devriyeleri ve bariyerleri artırdı. Her iki tarafın ilan ettiği prosedürler uyarınca doğudaki Jusiyah bölgesinden batıdaki Huş el-Seyyid geçidine kadar, Suriye’deki Lübnanlıların ikamet ettiği köyleri kapsayan 22 km boyunca 13 kaçak geçiş kapatıldı. Bu köyleri Lübnan tarafına bağlayan yasal bir geçişin olmadığı ve ürünlerin Lübnan’da satılması bahanesiyle söz konusu geçişlerde yoğun kaçakçılık faaliyetleri yaşanıyordu.
Güvenlik kaynaklarının Şarku’l Avsat’a aktardığına göre sınırların kapatılmasıyla, suç eylemlerinde de bir azalma yaşandı ve kaçakçıların nüfuzunda bir gerileme görüldü. Nitekim son 3 ayda yalnızca 4 araç hırsızlığı yaşandı.
Kaçakçılık operasyonları, her iki tarafta da sınırlandırıldı. Öyle ki bölgede yalnızca bazı gıda malzemelerinin, deterjanların, süt ve tereyağı gibi gıda malzemelerinin Suriye’den Lübnan’a kaçakçılığı kaydedildi.
Lübnan’ın doğusundaki geçişler için geçerli olan tedbirler, kuzey vilayetlerdeki geçişler ve Bekaa’daki geleneksel kaçakçılık alanlarında da uygulandı. Gelişmeyle eş zamanlı olarak Afet Yönetimi Ulusal Operasyonlar Departmanı, yeni tip koronavirüs salgınıyla ilgili günlük raporunu yayınladı. Rapor, Lübnan’da toplam vaka sayısının 737, iyileşen sayısının 200 ve ölü sayısının da 25 olduğunu gösterdi. Son yapılan testlerde, 4 yeni vakanın kaydedildiği belirtildi.
Öte yandan Departman, öğleden sonra ise Lübnan’ın doğusundaki Baalbek’te bulunan el-Celil Filistinli mülteciler kampında da 1 kişinin testinin pozitif olduğuna dikkati çekti.



“En büyük güvenlik ihlali” Hizbullah’a Lübnan’da ve Suriye'de darbe indirdi

Yaralıları Beyrut Amerikan Üniversitesi Hastanesi'ne taşıyan bir ambulans (EPA)
Yaralıları Beyrut Amerikan Üniversitesi Hastanesi'ne taşıyan bir ambulans (EPA)
TT

“En büyük güvenlik ihlali” Hizbullah’a Lübnan’da ve Suriye'de darbe indirdi

Yaralıları Beyrut Amerikan Üniversitesi Hastanesi'ne taşıyan bir ambulans (EPA)
Yaralıları Beyrut Amerikan Üniversitesi Hastanesi'ne taşıyan bir ambulans (EPA)

Lübnan’daki Hizbullah Hareketi, üyelerinin kullandığı çağrı cihazlarını hedef alan ‘en büyük güvenlik ihlali’ ile karşı karşıya kaldı. Bu güvenlik ihlali, Hizbullah’ın Lübnan’daki ve Suriye'deki kaleleri olarak kabul edilen bazı bölgelerde yaklaşık 2 bin 800 kişinin yaralanmasına ve 9 kişinin ölümüne neden olurken yaralıların sayısı hastanelerin kapasitesini aştı.

Suriye basını Suriye'de bulunan çok sayıda Hizbullah üyesinin taşıdıkları çağrı cihazlarının patlaması sonucu yaralandığını ve hastaneye kaldırıldığını bildirdi. Suriye İnsan Hakları Gözlemevi (SOHR), Şam’ın kentsel ve kırsal kesimlerinde Hizbullah üyelerinin bazılarının taşıdıkları çağrı cihazlarının patlaması sonucu yaralanarak hastaneye kaldırıldığını aktardı.

Suriye’nin başkenti Şam'daki Kefer Susa Mahallesi yakınlarında seyir halindeki bir araçta bir çağrı cihazı patladı. İsrail’in Lübnan ve Suriye'deki Hizbullah üyeleri tarafından yaygın olarak kullanılan çağrı cihazlarını hedef alan eş zamanlı siber saldırısı sonucunda Lübnan'da birkaç cihaz daha patladı.

Güvenlik ihlali saat 15.30 sularında Beyrut'un güney banliyölerinde bir kişinin elindeki cep telefonunun patlamasıyla başladı. Ardından Lübnan'ın çeşitli bölgelerinde eş zamanlı olarak meydana gelen ‘patlamalar’ birbirini takip etti.

Lübnan’ın güney banliyölerinde, Nebatiye’de ve Bekaa'da yollarda kanlar içinde yatan onlarca insanın görüldüğü görüntüler düşmeye başladı. Ardından Hizbullah, çağrı cihazı taşıyan herkesten bu cihazları atmalarını isteyen bir açıklama yapıldı. İç Güvenlik Güçleri de vatandaşlardan yaralılara yardım edilmesini ve hastanelere kaldırılmalarını kolaylaştırmak için yolları açmalarını istedi. Genelkurmay Başkanlığı, vatandaşlardan, sağlık ekiplerinin olay yerlerine ulaşmalarını kolaylaştırmak amacıyla patlamaların yaşandığı bölgelerde toplanmamalarını istedi.

xy6muu7
Beyrut'un güney banliyösünde yaralıların tedavisine yardımcı olmak için kurulan çadırda kan vermek için bekleyen bağışçılar (AFP)

Reuters, Hizbullah yetkililerinin birinin çağrı cihazlarının patlatılması olayının şimdiye kadarki en büyük güvenlik ihlali olduğunu söylediğini aktardı. Reuters’ın emniyet kaynaklarından aktardığına göre Hizbullah, patlayan çağrı cihazları üyelerine daha yeni dağıtmıştı. Fransız Haber Ajansı (AFP) da Hizbullah'a yakın kaynakların ‘yeni çağrı cihazlarının lityum pillere sahip olduklarını ve aşırı ısınma sonucu patlamış gibi göründüklerini’ söylediklerini aktardı.

ABD merkezli gazete New York Times’ın (NYT) konuyla ilgili bilgi sahibi yetkililere dayandırdığı haberine göre cihazlar patlamadan önce birkaç saniye boyunca bip sesi çıkardı. Saldırıda Hizbullah üyelerine ait yüzlerce çağrı cihazı hedef alındı. Sosyal medyada dolaşan videolarda cihazların yollarda, dükkanlarda ve evlerde insanların ellerinde patladığı ve maddi hasara yol açtığı anlar görülüyor.

Hizbullah: Geniş kapsamlı inceleme başlatıldı

‘Güvenlik ihlalinden’ yaklaşık üç saat sonra Hizbullah tarafından yapılan ilk açıklamada dün öğleden sonra saat 15.30 sularında Hizbullah'ın çeşitli birimlerinde ve kurumlarında çalışanların iletişim için kullandığı çağrı cihazlarının patladığı duyuruldu. Açıklamada “Sebebi açıklanamayan patlamalar şimdiye kadar bir çocuğun ve iki kardeşin ölümüne ve birkaç kişinin de yaralanmasına neden oldu” denildi.

Açıklamada Hizbullah'ın uzman kurumlarının şu an eş zamanlı patlamaların nedenlerini belirlemek için geniş kapsamlı bir güvenlik soruşturması başlattığı belirtildi. Hizbullah tarafından yapılan ikinci açıklamada ise “Mevcut tüm gerçekleri ve verileri inceledikten sonra, bu canice saldırıdan tamamen düşmanımız İsrail'i sorumlu tutuyoruz” ifadeleri kullanıldı.

xc
Başbakan Mikati'nin Milletvekili Ali Ammar'ın oğlu için taziye ziyareti sırasında çekilen bir fotoğrafı (Başbakanlık Basın Ofisi)

Öte yandan Bakanlar Kurulu, Lübnan'ın egemenliğinin ağır bir ihlali olan ve suç teşkil eden İsrail'in bu saldırganlığını kınadı. Hükümetin ilgili ülkeler ve Birleşmiş Milletler (BM) nezdinde gerekli tüm temasları derhal başlatarak bu suçla ilgili sorumluluklarını ortaya koyduğunu vurgulayan Bakanlar Kurulu, gelişmelerin takip edilebilmesi için toplantılarını kamuoyuna açık olarak yapma kararı aldı.

Bu arada Başbakan Necip Mikati, Milletvekili Ali Ammar'ı ziyaret ederek oğlu için başsağlığı diledi.