Trump’tan yeni tahmin: Koronavirüs herhangi bir aşı olmadan gidecek

Reuters
Reuters
TT

Trump’tan yeni tahmin: Koronavirüs herhangi bir aşı olmadan gidecek

Reuters
Reuters

ABD Başkanı Donald Trump, Cuma günü Beyaz Saray’da gazetecilere koronavirüsle ilgili, "Herhangi bir aşı olmadan gidecek, gidecek ve umut ediyorum ki bir süre sonra bir daha görmeyeceğiz. Yeniden alevlenmeler yaşanabilir, bunu beklerim" ifadelerini kullandı.
Bu lafları neye dayanarak söylediği sorulan Trump, "Doktorların söylediğine güveniyorum sadece. Gideceğini söylüyorlar, bu sene olacak anlamına gelmiyor. Açıkçası bu sonbaharda ya da sonrasında gitmiş olacağı anlamına de gelmiyor ama nihayet gidecek. Soru şu; bir aşıya ihtiyaç duyacak mıyız, duymayacak mıyız? Bir noktada muhtemelen kendi gidecek. Aşımız olsa, çok faydalı olurdu" yanıtını verdi.
Trump’ın aşının geliştirilmesinin önemini ikinci plana atan bu sözleri, Beyaz Saray Kovid-19'la Mücadele Görev Gücü’nde yer alan önemli bir isimle yine ters düştü.
Geçen hafta Fox News’e konuşan ABD Ulusal Alerji ve Bulaşıcı Hastalıklar Enstitüsü Müdürü Dr. Anthony Fauci, koronavirüs salgınının tam olarak bastırılması için aşıya ihtiyaç duyulduğunu belirtmişti.
Fauci, aşının üretilip halka sunulmasının en az 12 ila 18 ay arasında sürebileceğini de ifade etmişti.  
Henüz geçen hafta "Işık Hızı Ötesi Operasyonu"nu başlattığını açıklayan Trump yönetimi, bununla aşı çalışmalarına hız kazandırmanın hedeflendiğini vurgulamıştı. Independent Türkçe'de yer alan habere göre plana göre özel sektör, ordu ve hükümet birlikte çalışarak 2020 sonuna kadar 100 milyon doz aşı hedefine ulaşmaya çalışacak.
ABD'deki Johns Hopkins Üniversitesi'nin derlediği verilere göre, ülkede tespit edilen vaka sayısı 1 milyon 300 bine yaklaşırken, ülkedeki 77 binden fazla ölümün nedeni Kovid-19 olarak kaydedildi.



Nükleer atıkları 100 bin yıl boyunca depolayacak tesis kuruluyor

Ek güvenlik tedbirleri gerekmesi halinde projenin tamamlanması gecikebilir (Reuters)
Ek güvenlik tedbirleri gerekmesi halinde projenin tamamlanması gecikebilir (Reuters)
TT

Nükleer atıkları 100 bin yıl boyunca depolayacak tesis kuruluyor

Ek güvenlik tedbirleri gerekmesi halinde projenin tamamlanması gecikebilir (Reuters)
Ek güvenlik tedbirleri gerekmesi halinde projenin tamamlanması gecikebilir (Reuters)

İsveç, kullanılmış nükleer yakıtların 100 bin yıl boyunca depolanabileceği bir yeraltı tesisi kuruyor. 

İsveç Çevre Bakanı Romina Pourmokhtari, çarşamba günü inşaat çalışmalarının başladığını belirterek şunları söyledi: 

Bunun İsveç ve iklim değişikliği açısından önemini ne kadar vurgulasak az. İşe yaramayacağını söylediler ama yarıyor.

Başkent Stockholm'ün yaklaşık 150 kilometre kuzeyinde yer alan Forsmark tesisi, yerin 500 metre altında inşa edilecek 60 kilometre uzunluğunda tünellerden oluşacak.

Yaklaşık 12 bin tonluk nükleer yakıt atığı, 5 metre uzunluğunda çürümeye dayanıklı bakır kapsüller içine yerleştirilecek ve bu tünellerde depolanacak.  

İsveç Nükleer Yakıt ve Atık Yönetimi Şirketi (SKB), tesise ilk atıkların 2030 sonunda gönderileceğini bildiriyor. Tünellerin doldurulması ve tesis inşaatının tamamlanmasıysa 2080'i bulacak. SKB, Forsmark depolama tesisinin yaklaşık 12 milyar krona (yaklaşık 38 milyar TL) mal olacağını aktarıyor. 

Diğer yandan nükleer atıklara odaklanan İsveçli sivil toplum kuruluşu MKG, mahkemeye başvurarak proje için daha fazla güvenlik kontrolü yapılmasını talep etti. MKG, İsveç Kraliyet Teknoloji Enstitüsü'nün araştırmasının, bakır kapsüllerin aşınabileceğini ve radyoaktif maddenin yeraltı sularına sızabileceğini gösterdiğine işaret ediyor. 

Ölümcül radyoaktif atıkların nasıl saklanacağı, ticari nükleer reaktörlerin 1950'lerde faaliyete geçmesinden bu yana endüstriyi meşgul eden sorulardan biriydi. Finlandiya, kalıcı bir nükleer yakıt depolama tesisi inşaatını tamamlamaya yakın olan tek ülke. İsveç'teki tesis ise dünyadaki ikinci depolama alanı olacak. 

Dünya Nükleer Birliği'nin verilerine göre dünya genelinde imha edilmesi gereken yaklaşık 300 bin ton kullanılmış nükleer yakıt var. Bunların büyük bir kısmı, yakıtın üretildiği reaktörlerin yakınındaki soğutma havuzlarında depolanıyor.

Independent Türkçe, Reuters, Interesting Engineering