Suudi Arabistan’ın yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgınıyla mücadele planları kapsamında özellikle yoğun nüfuslu bölgelerde yapılan aktif muayene, virüsün yayılmasını engellemek için yetkililer tarafından atılan önemli adımlardan biride Mekke’deki sahra hastanesinin açılmasıydı. Hastane kapılarını Şarku’l Avsat’a açtı.
Sektörler sağlık ve tedbir amaçlı hizmetler sağlamak için çaba gösteriyor. Bu çabalar arasında gerekli hizmetin sağlanması için Suudi Arabistan Savunma Bakanlığı tarafından ilk kez kurulan sahra hastanesi de yer alıyor. Mekke'deki ilgili yetkililer, koronavirüs (Kovid-19) vakalarını tedavi etmek ve onları karantina altına almak için tasarlanan mobil sahra hastanesini (Mekke’nin Kuday bölgesinde) tamamladı.
Hastane virüs bulaşmış ya da virüs bulaştığından şüphelenilen vakaların yanı sıra, özellikle hastane merkezine yakın mesafelerde bulunan karantina altındaki mahallelerde durumu kritik olan vakaları tedavi etmeyi hedefliyor.
Şarku’l Avsat’ın 2 bin metrekareyi geçmeyen bir alana kurulan hastaneye gerçekleştirdiği ziyaret sırasında yetkililer, kritik vakalarla ve virüs bulaşan insanlarla daha güçlü bir şekilde ilgileneceklerini söyledi.
Söz konusu hastane 8 kısımdan oluşuyor ve içerisinde 100 yatak bulunuyor. Bu yataklardan dördü ise yoğun bakım için ayrıldı. Mekke’deki sağlık yetkililerine göre hastane, virüs kapan kişilerin tedavi etmeye çalışan diğer hastanelere ihtiyati bir destek sağlamak amacıyla kuruldu.
Şarku’l Avsat’a röportaj veren sahra hastanesinin müdürü Dr. el-Bera Kazım, hastanenin 6 birimden oluştuğunu ve her birinde iki yataklı hasta koğuşu ve buna ek olarak virüs bulaştığından şüphelenilen kişilere ya da enfekte olmuş kişilere uygulanan hızlı testlerin sonuçlarını göstermek için tüm hastanelere teknik olarak bağlı özel Dijital Radyografi (DR) bölümü bulunduğunu belirtti.
Aynı zamanda hastane müdürünün ifadelerine göre hastanede gerektiğinde cerrahi müdahalede bulunmak için en iyi tıbbi ekipmanlarla donanmış özel bir bölümün yanı sıra laboratuvar ve eczane bölümü de bulunuyor.
Diğer yandan Sahra Hastanesi Müşahede Servisi Müdürü İbrahim Cevheri, “Sahra hastanesi olmasına rağmen hastanın güvenliğini sağlayan standartlara göre, normal hastanelerden hiçbir farkı olmaksızın inşa ediliyor” ifadelerini kullandı.
Hastanenin Hemşirelik Hizmetleri Müdürü Dr. Ebrar Muhammed yaptığı açıklamada virüs bulaşmış herhangi bir kişinin durumunun kötüye gitmesi durumunda yoğun bakım merkezinin hazır bir şekilde bulunduğunu belirterek, “Yaşamsal belirtileri ve kan basıncını izleme cihazıyla birlikte infüzyon pompası ve defibrilatör cihazı da dahil olmak üzere bazı ekipmanlar ile donatılmış CPR (Kardiyopulmoner Resusitasyon) odası acil vakaları kabul etmek üzere hazır bulunuyor” dedi. Aynı zamanda Sağlık Hizmetleri Müdürü yoğun bakım bölümünde uzman bir sağlık ekibi olduğunu belirtti.
Sahra hastanesi Suudi Arabistan Silahlı Kuvvetleri tarafından en yüksek tıbbi standartlara göre dizayn edildi. Silahlı Kuvvetler mensubu Mühendis Halid Harisi, hastanenin Sağlık Bakanlığı’nın denetlemesi ve işletmesi şartıyla aletler, tıbbi cihazlar ve havalandırma araçları açısından oldukça titiz standartlara göre Silahlı Kuvvetler tarafından hazırlandığını belirtti. Doğal koşullara dayanıklı sistemler, soğutma sistemleri ve hastane prosedürleri ile birlikte hastanenin kurulumu yaklaşık 60 saat sürdü.
Mekke’deki sahra hastanesi hizmete hazır

Mekke’deki sahra hastanesi (Şarku’l Avsat)
Mekke’deki sahra hastanesi hizmete hazır

Mekke’deki sahra hastanesi (Şarku’l Avsat)
لم تشترك بعد
انشئ حساباً خاصاً بك لتحصل على أخبار مخصصة لك ولتتمتع بخاصية حفظ المقالات وتتلقى نشراتنا البريدية المتنوعة