Yemen Genelkurmay Başkanlığı, çeşitli bölgelerdeki lojistik faaliyetleri inceliyor

Genelkurmay Başkanı, Marib’de Yemen askeri liderleriyle bir araya geldi (SABA)
Genelkurmay Başkanı, Marib’de Yemen askeri liderleriyle bir araya geldi (SABA)
TT

Yemen Genelkurmay Başkanlığı, çeşitli bölgelerdeki lojistik faaliyetleri inceliyor

Genelkurmay Başkanı, Marib’de Yemen askeri liderleriyle bir araya geldi (SABA)
Genelkurmay Başkanı, Marib’de Yemen askeri liderleriyle bir araya geldi (SABA)

Yemen’deki yerel kaynaklar, el-Beyda vilayetinde Husilerin savaşı tırmandırmak üzere hazırlık yaptığını duyurdu. Öte yandan Yemen’de yayın yapan SABA haber ajansına göre Yemen Genelkurmay Başkanı ve ortak operasyonlar komutanı Sağir Hammud bin Aziz, geçtiğimiz Perşembe günü ortak operasyon liderliyle yaptığı bir toplantı sırasında, savaş cephelerine katılan tüm güçlerin lojistik faaliyetlerinin geliştirilmesi gerektiğini ifade etti.
Bin Aziz, toplantıda ‘eksenler ve askeri bölgeler düzeyinde devam eden çatışmaların seyri, el-Beyda, Sirvah, Nihmi ve Cevf cephelerinde, farklı savaş alanlarında, kurtarılmış bölgelerde, halk direnişiyle desteklenen silahlı kuvvetlerin başarısı’ hakkında liderlere bilgi verdi.
El-Beyda’nın kuzeyindeki Kaniyye cephesinde de Yemen ordusu ve Husiler arasında çatışmalar yaşanırken çok sayıda milis öldü ve yaralandı. Ülkenin batısındaki Hudeyde’nin güneyinde de Husilerin saldırılarında 3 sivil yaralandı. Husiler, Hudeyde, el-Beyda, Cevf, Marib ve Nihm’de askeri operasyonlarını artırırken, Birleşmiş Milletler (BM) Yemen Özel Temsilcisi’nin çabalarını desteklemek üzere Yemen meşruiyetini destekleyen koalisyonun ilan ettiği ateşkesi de ihlal etti.
Askeri kaynaklara göre silahlı kuvvetlere bağlı savaş medyası bölümü, ulusal ordu ve direnişin Kaniyye cephesinde Husilerin başlattığı saldırıyı geri püskürttüğünü, çok sayıda milisin öldüğünü ve yaralandığını ifade etti. Ulusal ordu topçularının, Husilerin takviyelerini hedef aldığı, 3 zırhlı aracı imha ettiği ve araçtaki tüm milisleri öldürdüğü belirtildi.
Öte yandan el-Beyda cephesi komutanı Tuğgeneral Abdurrab el-Ashabi, “El-Beyda operasyon alanına konuşlandırılan ordu güçleri, Husilere ağır dersler verdi. Milisler, son günlerde meydana gelen çatışmalarda acı verici yenilgiler yaşadı” dedi. Ashabi, “Kaniyye cephesindeki cesur kuvvetlerimiz, İran destekli Husi milislere bir haftadır farklı yenilgiler yaşattı. Husi milis liderliği Saada, Amran, Hacca, İbb ve Zamar’dan seferber ettiği büyük grupları geri püskürttü” dedi. Yemen ordusuna ait ‘September Net’ sitesinde yer alan habere göre Ashabi, Husi milislerin Kaniyye cephesinde ordu mevziilerini kontrol etme amacıyla çeşitli saldırılar başlattığını, ancak ordu kuvvetlerinin cesaret ve kararlılığının milislere yenilgi yaşattığını vurguladı.
Tuğgeneral Abdurrab el-Ashabi, “Bu savaşta düşman (Husiler), büyük kayıplar yaşadı. Art arda gelen en az yedi saldırıları karşısında ordunun inanç ve kararlılığı sonrasında milisler, beklemedikleri bir darbeyle karşılaştı” dedi. Ashabi, savaş uçaklarının da bir hafta boyunca 20’den fazla uçuş gerçekleştirdiğini söylerken, el-Beyda halkına da Husilerin karşısında ve ordu saflarının yanında durma çağrısında bulundu.
Geçtiğimiz Perşembe günü aynı aileden 2 kişi, Hudeyde’nin güneyindeki Hays ve Havha kasabaları arasındaki bağlantı hattını geçtikleri sırada Husilerin saldırısı sonrası yaralandı. Yaralıların yakınları, 40 yaşındaki baba Hasan Ahmed Haşim Abdullah’ın, Husiler tarafından sağ omzundan ve 20 yaşındaki yeğeni Ali Hasan Salah Abdullah’ın da boynundan vurulduğunu belirtti.
Tıbbi kaynaklar, el-Havha’daki saha hastanesinde yaralılara ilk yardımın sağlandığını ve daha sonra tedavinin tamamlanması için el-Maha’da hastaneye sevk edildiklerini ifade etti. 40 yaşındaki Sadık Muhammed Ali Abdullah, Hudeyde’nin güneyindeki Beyt Fakih kasabasında bulunan el-Cah hattında Husi milislerin döşedikleri bir mayının patlaması sonrasında vücudunun farklı yerlerinden ciddi şekilde yaralandı. Yaralının ilk tedavisini Havha Hastanesi’nde gördüğü ve daha sonra el-Maha’daki hastaneye sevk edildiği aktarıldı.
Öte yandan Husiler, 15 Mayıs’ta çeşitli silahlarla Hudeyde’nin güneyindeki et-Tuhayta kasabasının dağlık bir bölgesinde vatandaşların tarlalarını hedef aldı. Saldırı, vatandaşlar arasında panik yaşanmasına neden oldu. Yerel kaynaklara göre milisler, gün boyunca vatandaşların tarlalarına saldırı düzenledi. Kaynaklar, can kaybından ise söz etmedi.
Ortak kuvvetler, Hudeyde’nin güneyindeki Hays kasabasında vatandaşların evlerinin hedef alınması sonrasında Husilerin saldırılarına yanıt verdi. Yaşanan çatışmalarda Husilerin saflarında önemli kayıpların yaşandığı belirtildi. 



Trump'a yakın aşırı sağcılar, Barrack'ın Suriye dosyasından uzaklaştırılmasını sağlar mı?

ABD'nin Suriye Özel Temsilcisi ve Ankara Büyükelçisi Tom Barrack, ABD’nin Şam Büyükelçiliği binasında ülkesinin bayrağını göndere çekerken (DPA)
ABD'nin Suriye Özel Temsilcisi ve Ankara Büyükelçisi Tom Barrack, ABD’nin Şam Büyükelçiliği binasında ülkesinin bayrağını göndere çekerken (DPA)
TT

Trump'a yakın aşırı sağcılar, Barrack'ın Suriye dosyasından uzaklaştırılmasını sağlar mı?

ABD'nin Suriye Özel Temsilcisi ve Ankara Büyükelçisi Tom Barrack, ABD’nin Şam Büyükelçiliği binasında ülkesinin bayrağını göndere çekerken (DPA)
ABD'nin Suriye Özel Temsilcisi ve Ankara Büyükelçisi Tom Barrack, ABD’nin Şam Büyükelçiliği binasında ülkesinin bayrağını göndere çekerken (DPA)

Medyada yer alan, ABD'nin Suriye Özel Temsilcisi ve Ankara Büyükelçisi Tom Barrack’ın Suriye ve Lübnan dosyalarını takip etme görevinden alınabileceği yönündeki haberler “ateş olmayan yerden duman çıkmaz” atasözünü hatırlatıyor.

Sosyal medya platformlarında son birkaç saat içinde ABD Başkanı Donald Trump'ın en büyük destekçilerinden biri olan sağcı cumhuriyetçi medya mensubu ve aktivist Laura Loomer'ın, Barrack'ın Suriye'deki görevinden alınmasını talep ettiği paylaşımları dolaşıma girdi.

dsv
Barrack, Lübnan’ın başkenti Beyrut'taki hükümet merkezinde açıklama yaparken (AFP)

Spekülasyonlar Barrack'ın Suriye'deki rolünün ötesine geçerek Lübnan'daki rolünü de kapsarken, ABD Dışişleri Bakanlığı Donald Trump, onu Lübnan dosyasından uzaklaştırmayı planladığı iddialarını yalanladı. Trump, Barrack’ın Suriye dosyasındaki sorumluluğuna ise değinmedi.

Loomer, “Trump yönetiminin denetim krizi sadece çalışanlarla sınırlı değil, ABD büyükelçilerine de uzanıyor” başlıklı uzun bir paylaşımda milyarder emlakçı, ABD'nin Suriye Özel Temsilcisi ve Ankara Büyükelçisi Tom Barrack’ın, ‘İslam'ın dış çıkarlarını Amerikan değerlerinin üzerinde tutması ve ABD'nin Ortadoğu'daki itibarını zedeleyen cihatçı şiddeti açıkça desteklemesi’ nedeniyle giderek daha yoğun bir şekilde incelemeye maruz kaldığını yazdı.

cvs
Trump ve Şara, Suudi Arabistan'da bir araya geldi, 14 Mayıs 2025 (AP)

Haber ajansı Associated Press (AP) cumartesi günü yayınladığı bir haberde, Başkan Trump'ın sosyal medyada tanınan sağcı provokatör Laura Loomer'ın yönetimindeki karar alma sürecindeki etkisini küçümsese de Loomer'ın öfkesini çeken Trump yönetimi yetkililerinin listesinin giderek uzadığını ve bu yetkililerin kısa sürede başkan tarafından görevden alındığını vurguladı.

Loomer, Barrack’ı geleneksel diplomatik veya güvenlik niteliklerinden yoksun olarak nitelendirerek, her ne kadar deneyimli bir bağış toplayıcı, politikacı ve bölge ülkeleriyle iyi ilişkilere sahip olsa da bu deneyiminin onu Suriye gibi çalkantılı bir ülkede ABD'nin politikalarını uygulamaya uygun hale getirmediğini belirttiği uzun paylaşımında “Barrack'ın felaket getiren ataması, Ortadoğu'da cihatçıların yayılmasını sağladı” dedi.

vfghty
Sağcı aktivist Laura Loomer, geçtiğimiz haziran ayında ABD Kongre Binası önünde (Getty)

Barrack'ın 2021 yılında Adalet Bakanlığı tarafından dış finansal ve siyasi bağlantıları nedeniyle sorgulandığını ve suçlandığını hatırlatan Loomer, “(Barrack) her ne kadar beraat etse de bu olay onun yöntemlerini ortaya çıkardı” ifadelerini kullandı. Loomer, bu bilgiyi, eski bir ABD Dışişleri Bakanlığı yetkilisinden aldığını söyledi.

Barrack'ın yolsuzluk iddialarıyla dolu bir geçmişi olduğunu belirten Loomer, onun mali faaliyetlerinin ülkesinin politikalarının uygulanmasıyla çelişip çelişmediğini sorguladı. Barrack'ın Ankara Büyükelçisi olarak görev yaptığı sırada ABD politikasını Türkiye'nin çıkarlarıyla uyumlu hale getirmesi, Müslüman Kardeşler gibi İslamcı grupları koruması da dahil olmak üzere bazı eylemlerinin büyük öfkeye neden olduğunu söyleyen Loomer, bu tür eylemlerin ‘İsrail gibi ABD müttefiklerini ihanete uğrattığını ve cihatçıların yayılmasını önleme çabalarını baltaladığını’ söyledi.

dsdfrgt
Suriye Cumhurbaşkanı Ahmed Şara, İstanbul'da ABD’nin Suriye Özel Temsilcisi Tom Barrack ile bir araya geldi. Görüşmeye Suriye Dışişleri Bakanı Esad Şeybani de katıldı (EPA)

ABD'nin ulusal güvenlik çıkarları için Tom Barrack'ın diplomatik görevinden derhal alınması gerektiğini öne süren Loomer, Trump yönetiminin birçok üyesinin Barrack'ı bir dost, hatta bağışçı olarak gördüğünü anladığını ekleyerek, “O halde büyükelçi olmak yerine, yine bir dost ve bağışçı olmaya devam etsin” ifadelerini kullandı.

Barrack'ın tüm diplomatik ve danışmanlık görevlerinden alınmasıyla başlayan bir mekanizma ile hareket edilmesi çağrısında bulunan Loomer, ardından, Yabancı Temsilciler Kayıt Yasası’nın (FARA) ihlali, adaletin engellenmesi ve terörizme maddi destek sağlama suçlarının soruşturulması için özel bir soruşturmacı atanmasını istedi.

Şimdiye kadar bu yorumların Barrack'ın geleceğini nasıl etkileyeceğine dair kesin tahminler yürütülmese de Barrack'ın Lübnan dosyasında üstlendiği rol, ABD’nin yeni Beyrut Büyükelçisi Michel İsa'nın, 1 Eylül'e kadar yaz tatiline giren Senato tarafından adaylığı onaylandıktan sonra göreve başlamasıyla sona erebilir. Başkan Trump'a çok yakın bir isim olan Büyükelçi İsa, Trump’la doğrudan iletişim halinde olduğundan Lübnan'a özel bir elçi atanmasına gerek kalmayacak ve bu görevi büyükelçi üstlenecek.