Mısır’da ‘Kıdemli Alimler Kurulu’ bayram namazlarının hutbe okunmadan evlerde kılınabileceğini açıkladı

Hüseyin Meydanı’nda alışveriş yapan Mısırlılar (AFP)
Hüseyin Meydanı’nda alışveriş yapan Mısırlılar (AFP)
TT

Mısır’da ‘Kıdemli Alimler Kurulu’ bayram namazlarının hutbe okunmadan evlerde kılınabileceğini açıkladı

Hüseyin Meydanı’nda alışveriş yapan Mısırlılar (AFP)
Hüseyin Meydanı’nda alışveriş yapan Mısırlılar (AFP)

Ezher Şeyhi Dr. Ahmed et-Tayyib’in başkanlık yaptığı El-Ezher Kıdemli Alimler Kurulu tarafından dün yapılan açıklamada, koronavirüs (Kovid-19) salgınıyla mücadele etmek için alınan önlemlerin bir parçası olarak bayram namazlarının evde kılınabileceği duyuruldu.
Kurul şer’i sorumlulukları ve dini görevlerinden hareketle, yeni tip koronavirüs salgını devam ettiği için bayram namazıyla ilgili hükümler hakkında bir açıklama yayınladı. Söz konusu açıklamada, Kovid-19 salgınının devam etmesi, topluluk halinde bulunmanın bu salgının yayılmasının ana sebebi olduğuyla ilgili tıbbi uyarıların sürekli tekrarlanması, şer’i hukukun insanların dünyada ve ahirette menfaatlerinin gözetilmesi ve onlardan kötülüğün uzaklaştırılmasını temel alması, İslam’ın en büyük amaçlarından birinin canları korumak, himaye etmek ve gelebilecek tüm olası zararlardan sakınmak olması, insanlığın sınandığı genel salgının bazı şer'i görevler için birtakım cevazlar verilmesini zorunlu kılması, salgının getirdiği tehlikelere karşı önlem alınması ve bayram namazının eda edilmesinde bu zorunlu hükümlerin uygulanması göz önüne alındığında, camilerin geçici olarak kapatılması ve toplu şekilde yapılan etkinliklerin yasaklanması, açık sayılabilecek alanlarda ve namaz kılınan yerlerde önlemlere uyulamaması ve bunlarla birlikte tehlikenin hala var olması sebebiyle Kıdemli Alimler Kurulu yetkilileri, mübarek Ramazan Bayramı namazının mevcut şartlar altında camilerde kılınamamasından dolayı evlerde kılınmasına cevaz verdi.
 
Kurul bir Müslümanın, tek başına bayram namazını kılabileceği gibi ev halkıyla birlikte toplu bir şekilde kılabileceğini de söyleyerek, Beyhakî’nin Ubeydullah bin Ebi Bekir bin Enes bin Malik’ten (Rasulullah’ın hizmetçisi) rivayet ettiği hadisi örnek gösterdi: “Enes bayram namazını imamla birlikte kılmayı kaçırırsa, aile halkını toplar ve onlara imamın bayram namazı gibi namaz kıldırırdı.”
Kurul bayram namazının vaktinin kuşluk vaktine denk geldiğini, güneş doğduktan 20 dakika sonra başlayıp öğle ezanından 20 dakika önceye kadar sürdüğünü ve öğle vakti girdiğinde vakit geçtiği için namazın artık kılınamayacağını belirtti. Bu kapsamda En-Nevevi, “Bayram namazını imamla kaçırırsa, tek başına namaz kılardı. Bayram günü namazın vakti güneş kaybolmayana kadardır. Ancak güneş kaybolunca namaz kılınmazsa vakit geçmiş olur” ifadelerini kullandı.
Kurul, “Müslümanlar bayram namazını tek başına ya da ailesiyle birlikte evinde cemaatle kılarken, zevaid tekbirleri ile birlikte iki rekat kılsın. İftitah (ihram) tekbirinin ardından ilk rekatta 7 defa zevaid tekbiri getirilir. İkinci rekatta kıyam tekbirinin ardından beş zevaid tekbiri daha getirilir. Bu, Ebu Davud’un Hz. Aişe’den (r.a) rivayet ettiği hadise dayanıyor; ‘Rasulullah (s.a) Ramazan ve kurban bayramında ilk rekatta yedi ikinci rekatta beş tekbir getirirdi’. Bayram namazında hutbe şart değildir. Bir erkek evinde ailesiyle birlikte bayram namazı kıldığında namazını hutbe olmadan bitirsin” açıklamalarında bulundu.
Kıdemli Alimler Kurumu insanları, bu mübarek günlerde güneşin doğuşu ve batışı sırasında insanların sıkınıtlarını gidermesi için Allah’a dua etmeye çağırdı. Aynı zamanda kurul salgının etkilerini azaltmak adına hayırlar yapmak için acele etmeye, sadakaları artırmaya ve hasta ve yoksullara yardım etmeye ve insanlığın üzerinden bu belayı kaldırması, ülkemizi ve insanlarımızı bu salgına ve diğer bütün hastalıklara karşı koruması için Allah’a yalvarıp yakarmaya çağırdı.



Refah sınır kapısı resmen açıldı

1 Şubat'ta Gazze Şeridi ile Refah sınır kapısının Mısır tarafında ambulanslar bekliyor (AFP)
1 Şubat'ta Gazze Şeridi ile Refah sınır kapısının Mısır tarafında ambulanslar bekliyor (AFP)
TT

Refah sınır kapısı resmen açıldı

1 Şubat'ta Gazze Şeridi ile Refah sınır kapısının Mısır tarafında ambulanslar bekliyor (AFP)
1 Şubat'ta Gazze Şeridi ile Refah sınır kapısının Mısır tarafında ambulanslar bekliyor (AFP)

Mısır ve İsrail medyası bugün Refah sınır kapısının resmen yeniden açıldığını bildirdi.

Mısır'ın Kahire Haber Kanalı, Refah sınır kapısının açıldığını bildirdi. Kanal, bir kaynağa dayandırdığı haberinde, Refah sınır kapısının her iki taraftan da açıldığı ilk gün 50 kişinin Mısır'dan Gazze'ye, 50 kişinin de Gazze Şeridi'nden giriş yaptığını belirtti.

İsrail Yayın Kurumu, "X" kanalında attığı bir tweet'te sınır geçiş noktasındaki operasyonların başladığını doğrulayarak şunları yazdı: "Savaşın büyük bölümünde kapalı kaldıktan sonra: Refah kapısı yeniden açıldı ve yaklaşık 50 Gazzeli Mısır'dan Gazze'ye geri dönüyor."

Şarku'l Avsat'ın AFP'den aktardığına göre İsrailli bir güvenlik yetkilisi yaptığı açıklamada, sınır kapısının faaliyette olduğunu doğrulayarak şunları söyledi: "Avrupa Birliği adına Avrupa Birliği Sınır Yardım Misyonu (EUBAM) ekiplerinin gelmesinin ardından, Refah sınır kapısı artık hem giriş hem de çıkış yapan insanların hareketine açıktır."

Gazze Şeridi'nin İsrail'den geçmeyen tek kara sınır kapısı olan Mısır ile Reah sınır kapısı, İsrail güçlerinin Mayıs 2014'te kontrolü ele geçirmesinden bu yana kapalı kaldı. İsrail kapıyı, 2015'in başlarında kısa bir süreliğine kısmen açtı.

Sınır geçiş noktası, Gazze'nin Mısır ile olan güney sınırında, İsrail'in ateşkesin ardından çekilmediği ve Gazze Şeridi'nin alanının yarısından fazlasını kapsayan bölgede yer almaktadır.


Savaş nedeniyle üç yıl aradan sonra ilk yolcu uçağı Hartum havaalanına indi

Savaş nedeniyle yaklaşık üç yıldır askıya alınan uçuşların ardından ilk yolcu uçağı Hartum havaalanına indi (AFP)
Savaş nedeniyle yaklaşık üç yıldır askıya alınan uçuşların ardından ilk yolcu uçağı Hartum havaalanına indi (AFP)
TT

Savaş nedeniyle üç yıl aradan sonra ilk yolcu uçağı Hartum havaalanına indi

Savaş nedeniyle yaklaşık üç yıldır askıya alınan uçuşların ardından ilk yolcu uçağı Hartum havaalanına indi (AFP)
Savaş nedeniyle yaklaşık üç yıldır askıya alınan uçuşların ardından ilk yolcu uçağı Hartum havaalanına indi (AFP)

Sivil Havacılık Otoritesi'ne göre savaş nedeniyle yaklaşık üç yıldır askıya alınan uçuşların ardından ilk yolcu uçağı dün, Doğu Sudan'daki Port Sudan şehrinden Hartum Uluslararası Havalimanı'na indi.

Yetkililer yaptıkları açıklamada, Sudan Havayolları'na ait "yolcularla dolu" bir uçağın 1 Şubat 2026'da başkentteki havaalanına indiğini ve bunun "savaş nedeniyle askıya alınan bir dönemin ardından havaalanı operasyonlarının fiilen yeniden başladığının göstergesi" olduğunu belirtti.

Hartum Uluslararası Havalimanı'na bir yolcu uçağı iniş yaptı (AFP)Hartum Uluslararası Havalimanı'na bir yolcu uçağı iniş yaptı (AFP)


Cezayir, bin kilometrelik "stratejik" demiryolu hattını hizmete açtı

Cezayir Devlet Başkanı Abdulmecid Tebboune demiryolu hattının açılışında (Cezayir Televizyonu)
Cezayir Devlet Başkanı Abdulmecid Tebboune demiryolu hattının açılışında (Cezayir Televizyonu)
TT

Cezayir, bin kilometrelik "stratejik" demiryolu hattını hizmete açtı

Cezayir Devlet Başkanı Abdulmecid Tebboune demiryolu hattının açılışında (Cezayir Televizyonu)
Cezayir Devlet Başkanı Abdulmecid Tebboune demiryolu hattının açılışında (Cezayir Televizyonu)

Cezayir Cumhurbaşkanı Abdulmecid Tebboune dün, ülkenin güneyinden kuzeyine demir cevheri taşımak için Sahra Çölü üzerinden yaklaşık 1000 kilometrelik bir demiryolu hattının açılışını yaptı.

Tebboune, bu hattı "bağımsız Cezayir tarihinin en büyük stratejik projelerinden biri" olarak nitelendirdi. Cezayir devleti tarafından finanse edilen ve Çinli CRCC grubu tarafından Cezayir şirketleriyle iş birliği içinde hayata geçirilen proje, Cezayir'in güneybatısındaki Tinduf yakınlarında bulunan Gara Cebilet demir cevheri madenini, 950 kilometre kuzeydeki Bechar'a bağlıyor. Buradan demir cevheri, Oran'a (kuzeybatı) ve ardından bir çelik fabrikasına taşınacak.

Proje, Cezayir'in demir cevheri çıkarma kapasitesini artırmayı amaçlıyor; ülke, Afrika'da çelik üretiminde lider rol oynamayı hedefliyor. Ayrıca Tinduf bölgesinin kalkınmasına katkıda bulunması ve istihdam yaratması bekleniyor.

Gara Cebilet demir cevheri madeninin 3,5 milyar ton rezerv içerdiği tahmin ediliyor, ancak coğrafi konumu nedeniyle büyük ölçüde kullanılmamış durumda. Uzmanlar, bu madeni Cezayir'in hidrokarbonlara olan bağımlılığını azaltmayı amaçlayan ekonomik çeşitlendirme çabalarının önemli bir itici gücü olarak görüyor.

Bechar tren istasyonunda düzenlenen ve diplomatlar ile hükümet yetkililerinin katıldığı açılış töreninde, Cumhurbaşkanı Tebboune, "bu dev hattın sadece 20 ay gibi rekor bir sürede tamamlanmasını" memnuniyetle karşıladı. Devlet televizyonunda yayınlanan görüntülere göre, Tinduf bölgesinden gelen ilk yolcu trenini selamladıktan sonra, Gara Cebilet madeninden çıkarılan demir cevheri taşıyan bir trenin kalkış sinyalini verdi.

Bu hat üzerinde, iki yolcu trenine ek olarak, maden malzemesi taşıyan yirmi dört tren her iki yönde günlük olarak sefer yapacak ve azami hızı 160 km/saat olacak.

Ulusal Demir ve Çelik Şirketi'nin (FERAAL) tahminlerine göre madenin ilk aşamasında yıllık dört milyon ton üretim yapması, 2030 yılına kadar yıllık 12 milyon tona ulaşması ve uzun vadede yıllık 50 milyon tona çıkması bekleniyor.

Şarku’l Avsat’ın Algiers Today gazetesinden aktardığına göre madenin işletilmesi, Cezayir'in demir cevheri ithalatını önemli ölçüde azaltmasına ve yıllık 1,2 milyar dolar tasarruf etmesine olanak sağlayacak.