LGBT bayrağı, Irak ve AB arasındaki krizi derinleştiriyor

Irak Parlamentosu. (Reuters Arşiv)
Irak Parlamentosu. (Reuters Arşiv)
TT

LGBT bayrağı, Irak ve AB arasındaki krizi derinleştiriyor

Irak Parlamentosu. (Reuters Arşiv)
Irak Parlamentosu. (Reuters Arşiv)

Dün Bağdat’ta Avrupa Birliği Büyükelçiliği’ndeki direklerden birine LGBT bayrağının asılması Irak Parlamentosu’nda geniş bir öfkeye neden oldu. Kanada ve İngiliz büyükelçilikleri de gökkuşağı rengindeki bayrağı 17 Mayıs Uluslararası Homofobi Karşıtlığı Günü ve LGBT farkındalığı için göndere çekti.
Irak parlamentosundaki Dış İlişkiler Komisyonu, değerlere, örf ve geleneklere aykırı olduğunu belirttiği söz konusu davranışı kınayarak bunun “Irak halkının dini ve toplumsal değerlerini ihlal ettiğini” vurguladı. Komisyon, Dışişleri Bakanlığı’nı gelecekte de bu tür ihlallerin meydana gelmesine fırsat vermemeye çağırdı.
Bazı milletvekilleri, söz konusu eylem nedeniyle Bağdat'taki AB büyükelçiliklerinin kapatılmasını talep etti. Asaib Ehli Hak milletvekillerinden Hasan Salim konuya dair şu açıklamalarda bulundu:
“Anormal ve ahlaksızca olan bu davranış, İslam halklarına, saygın örf ve adetlere yönelik yüz kızartıcı bakış açısını yansıtıyor. Irak toplumunun dini, ahlaki değerlerini ve gelenek göreneklerini göz ardı eden AB Büyükelçisi ve diğerlerinin bu hareketi, aynı minvalde ilerleyen DEAŞ’ın kara propagandası kadar  zararlıdır. Hükümet, bu elçilikler konusunda güçlü bir tutum takınmalı, bu tür davranışların tekrarlanmasına izin vermemelidir.”
Sadr Hareketi’nin desteklediği Sairun Koalisyonu milletvekili Selam eş-Şemri de bu tür davranışların reddedilmesi gerekliliğini vurgulayarak “Din ve ahlakı esas alan bir ülke olan Irak’ın hangi cihetten olursa olsun bu gibi adımlara izin vermesi mümkün değildir” dedi. Avrupa’nın bu davranışının Irak halkının ve tüm mezheplerinin benimsediği dini ve ahlaki değerleri hafife aldığını söyleyen Şemri, bu bayrağın derhal indirilmesi ve bu harekete karşı olunduğunu belirtecek önlemler alınması çağrısında bulundu.
Görünüşe göre Başbakan Mustafa el-Kazimi hükümeti ciddi ve istisnai meselelerle karşı karşıya. Zira eski Irak hükümeti, daha önce LGBT ile ilgili herhangi bir diplomatik sorunla karşılaşmamıştı. Gözlemciler ise “bayrağın çekilmesinin henüz iki haftasını doldurmamış olan Kazimi hükümetini zora soktuğunu” belirtiyor.
Kazimi hükümeti, AB Büyükelçiliği’ne karşı harekete geçmesi için dün ciddi bir baskı ile karşı karşıya kaldı. Zirâ Sairun Koalisyonu lideri Sabah es-Sadi, Irak hükümetini Başbakan Kazimi’nin vekaleten başkanlık ettiği Dışişleri Bakanlığı’nı AB, Kanada ve İngiliz büyükelçiliklerine yönelik sıkı önlemler almaya çağırdı. Sadi açıklamasında “Bu büyükelçiliklerin farklı din ve mezheplerden tüm Irak halkının benimsediği dini inançları, ilahi hükümleri, gelenek ve görenekleri küçümsemesine sessiz kalınmamalı” ifadelerini kullandı.



İsrail, Gazze’deki kafeyi 230 kiloluk bombalarla vurdu

İsrail ordusu, Filistinlilerin sıkça kullandığı deniz kenarındaki kafeyi harabeye çevirdi (AFP)
İsrail ordusu, Filistinlilerin sıkça kullandığı deniz kenarındaki kafeyi harabeye çevirdi (AFP)
TT

İsrail, Gazze’deki kafeyi 230 kiloluk bombalarla vurdu

İsrail ordusu, Filistinlilerin sıkça kullandığı deniz kenarındaki kafeyi harabeye çevirdi (AFP)
İsrail ordusu, Filistinlilerin sıkça kullandığı deniz kenarındaki kafeyi harabeye çevirdi (AFP)

İsrail, Gazze’de internete erişim sağlayan kafeye düzenlediği saldırıda 230 kilogramlık bombalar kullandı.

Guardian’ın haberinde, İsrail ordusunun pazartesi günü düzenlediği saldırıda Amerikan yapımı MK-82 bombalarından kullandığı yazılıyor. Bu bombalar büyük bir krater oluşturuyor ve şarapnelin geniş bir alana yayılmasına yol açıyor.

El Beka adlı kafeye yapılan saldırıda en az 41 Filistinli öldürülmüş, 75 kişi yaralanmıştı. Hayatını kaybedenler arasında 4, 12 ve 14 yaşlarındaki çocuklar da vardı.

Gazetenin bombanın parçalarına dair elde ettiği fotoğrafları inceleyen uzmanlar, sivillerin böyle bir mühimmatla kasten vurulmasının savaş suçu teşkil edebileceğine dikkat çekiyor.

Kopenhag Üniversitesi'nde uluslararası hukuk alanında çalışan Marc Schack şunları söylüyor:

Bu tür bir mühimmatın kullanımını gerekçelendirmek neredeyse imkansız. Eğer 20, 30, 40 ya da daha fazla sivil kayıptan bahsediyorsanız, bu genellikle çok büyük öneme sahip bir hedef olmalıdır. Afganistan ve Irak'taki koalisyon güçleri açısından çok üst düzey bir hedef için kabul edilen rakam 30'dan az sivilin öldürülmesiydi, o zaman da istisnai koşullar söz konusuydu.

Diğer yandan saldırının ardından İsrail Savunma Kuvvetleri’nden (IDF) yapılan açıklamada “asla sivillerin hedef alınmadığı” ileri sürüldü. Ayrıca saldırıdan önce sivil kaybın azaltılması için adımlar atıldığı savunuldu. Analistler, İsrail ordusunun drone’larla kafe etrafındaki sivilleri görmesine rağmen saldırı düzenlediğini söylüyor.

Filistinli bir aile tarafından 40 yıl önce kurulan kafe, hızlı internet bağlantısıyla öğrenciler, gazeteciler ve uzaktan çalışanların sık uğradığı bir mekandı.

İsrail ordusu Gazze’yi her gün bombalarken bölgede ateşkes sağlanması için yürütülen çalışmalar da hızlandı.

İsrail medyasındaki haberlerde, Başbakan Binyamin Netanyahu’nun 7 Temmuz’da yapacağı ABD ziyareti öncesinde ateşkes anlaşmasının imzalanmasının hedeflendiği yazılıyor.

Ayrıca ABD Başkanı Donald Trump’ın İsrail tarafından kabul edildiğini savunduğu 60 günlük ateşkes teklifine Hamas’ın da sıcak baktığı ileri sürülüyor. Anlaşmaya dair detaylar resmi kanallardan paylaşılmadı. Ancak haberlerde Hamas’tan kalan 50 rehinenin tamamını serbest bırakmasının isteneceği aktarılıyor.

Hamas’ın buna yanıtını cuma akşamına kadar arabuluculara sunması bekleniyor. Filistinli örgütün, Gazze’ye yardım girişine izin verilmesi ve İsrail ordusunun bölgedeki işgalini sonlandırması taleplerinden geri adım atmayacağı belirtiliyor. Anlaşma kapsamında IDF’nin Gazze’deki bazı bölgelerden çekilebileceği savunuluyor.

Independent Türkçe, Guardian, Times of Israel, Haaretz