Muhammed bin Selman, Veliaht Prens olarak atanmasının 3. yıl dönümünde reformlar hızla devam ediyor

Suudi Arabistan Kralı Selman bin Abdulaziz ve Veliaht Prens
Suudi Arabistan Kralı Selman bin Abdulaziz ve Veliaht Prens
TT

Muhammed bin Selman, Veliaht Prens olarak atanmasının 3. yıl dönümünde reformlar hızla devam ediyor

Suudi Arabistan Kralı Selman bin Abdulaziz ve Veliaht Prens
Suudi Arabistan Kralı Selman bin Abdulaziz ve Veliaht Prens

Suudi Arabistan halkı, Muhammed bin Selman’ın Veliaht Prens olarak atanmasının 3. yılını kutlarken, Suudiler Veliaht Prens’in Kral Selman bin Abdulaziz’in himayesinde yaptığı değişikliklerin ülke için bir dönüm noktası olduğuna inanıyor.
Muhammed bin Selman, gençliği ve ileri görüşlülüğü ile vatanı, vatandaşları ve ülkede yaşayan yabancıları destekleyen çeşitli reformlar gerçekleştirdi.
Suudi Veliaht Prens, 2030 Vizyonu ile ülkesini petrole bağımlılıktan kurtarıp ekonomik çeşitliliği sağlamak isterken, aynı zamanda yaşam standardını, kültürel farkındalığı ve eğitim seviyesini de yükselmek için çalıştı.

Siyasi
Veliaht Prens ABD ile stratejik ilişkileri daha da güçlendirirken, uluslararası siyaset ve ekonomi konularında Rusya ile üst düzeyde temaslar sürdürdü, Suudi Arabistan-Çin ilişkileri ise bu dönemde daha da güçlendi.
Muhammed bin Selman’ın çabaları sonucu başkent Riyad, uluslararası toplumla ilgili kararların merkezlerinden biri haline geldi.
Doğu ve Batı'daki dünya liderleriyle bazı ekonomik anlaşmalara varmak için yürütülen çabalar meyvesini verdi.
Bu günlerde Suudi Arabistan G20 zirve toplantılarına başkanlık ediyor.
2030 Vizyonu ışığında atılan adımların sonuçları, dördüncü yılını tamamlayan rüya projesinin başarısını ortaya koyarken, Suudi Arabistan, iş ve ekonomi açısından en çok reform yapan ülkelerin endeksinde ilk sıralara oturdu.

Sosyal
Gözlemcilere göre sosyal reformların Suudi Arabistan'daki vatandaşlar ve ülkede yaşayan yabancılar üzerindeki etkisinin en önemli göstergelerinden biri ülke turizminin yeniden tanımlanması oldu.
Suudi toplumunda birçok yönden mevcut olan olumlu atmosfer, birçok kişinin yurt dışına seyahat etmeyerek ülkedeki turistik alanlara yönelmesine neden oldu.
2030 Vizyonu kapsamında atılan adımlardan biri olan Yaşam Kalitesi Programı, beklenenden daha hızlı sonuç vermeye başladı.
Veliaht Prens’in müze, tiyatro ve 35 yılın ardından sinemaların açılması gibi reformlarını memnuniyetle karşılayan Suudiler, kadınların araç kullanmasına izin verilmesi ve kadınların erkek vasilerinin izni olmadan yurt dışına seyahat etmesine izin verilmesi yönünde sosyal durumun iyileştirilmesine katkıda bulunan kararlarını da gururla hatırlıyor.
 
2030 Vizyonu
2030 Vizyonu kapsamında çalışılan Yaşam Kalitesi Programı da dahil yaklaşık 13 program hayata geçirildi.
Bunun yanı sıra NEOM, Qiddiya, Kızıldeniz ve Amala gibi farklı tarzlarda projeler de ortaya çıktı.
 
Aramco
Veliaht Prens Muhammed bin Selman, dünyanın en büyük petrol şirketi Saudi Aramco’nun hisselerinin bir kısmını halka arz etme yönündeki sözünü gerçekleştirdi.
 
Askeri sanayi
Suudi Arabistan geçtiğimiz yıl askeri sanayi sektöründeki firmalar için lisans başvurusu kabul etmeye başlarken, otomotiv endüstrisi de dahil olmak üzere çeşitli endüstrileri desteklemeye devam etti.
 
Suudi Arabistan Kamu Yatırım Fonu
Muhammed bin Selman, çeşitlendirilmiş yatırım portföyü ile 300 milyar dolardan fazla varlığı yöneten Kamu Yatırım Fonu’nun dünyanın en büyük egemen fonlarından biri olması yönünde çalıştı.
Bu bağlamda, Kamu Yatırım Fonu, Boeing, Facebook, Disney, Starbucks gibi küresel şirket liderlerinden hisse satın aldı. Ayrıca iki büyük ABD bankasına, Citigroup ve Bank of America’ya yatırım yaptı ve petrol devleri BP’den milyarlarca dolar değerinde hisse aldı.
 
Koronavirüs salgını
 Veliaht Prens, krizin zorluklarını ele alan Yüksek Koordinasyon Komitesi’ne başkanlık ederken, Suudi Arabistan'da, ulusal ekonomiyi özellikle de özel sektörü güçlendirmek için girişim ve teşvikler gündeme geldi.
Hükümet, koronavirüs salgınıyla mücadele etmek amacıyla önlemler alırken, bireyler ve şirketler üzerindeki etkilerini hafifletmek için de toplam 177 milyar riyale (47.2 milyar dolar) ulaşan finansal ve ekonomik girişimleri hayata geçirmek üzere adım attı.
Bunlardan 9 milyar riyali (2,4 milyar dolar), özel sektörde çalışan Suudilerin işlerini kaybetmelerini önlemek ve işlerini kaybedenlere alternatif gelir sağlamak için kullanıldı.



Muhammed bin Selman ve Graham, iki ülke arasındaki dostane ilişkileri gözden geçirdi

Suudi Arabistan Veliaht Prensi Muhammed bin Selman, Riyad'da ABD Senatörü Lindsey Graham ile yaptığı görüşmede (SPA)
Suudi Arabistan Veliaht Prensi Muhammed bin Selman, Riyad'da ABD Senatörü Lindsey Graham ile yaptığı görüşmede (SPA)
TT

Muhammed bin Selman ve Graham, iki ülke arasındaki dostane ilişkileri gözden geçirdi

Suudi Arabistan Veliaht Prensi Muhammed bin Selman, Riyad'da ABD Senatörü Lindsey Graham ile yaptığı görüşmede (SPA)
Suudi Arabistan Veliaht Prensi Muhammed bin Selman, Riyad'da ABD Senatörü Lindsey Graham ile yaptığı görüşmede (SPA)

Suudi Arabistan Veliaht Prensi Muhammed bin Selman bin Abdulaziz, Başbakan sıfatıyla ABD Senatörü Lindsey Graham ile iki ülke arasındaki dostane ilişkileri gözden geçirdi.

Prens Muhammed bin Selman ile Graham ve beraberindeki heyet arasında dün Riyad'daki el-Yemame Sarayı'ndaki ofisinde bir görüşme gerçekleşti. Görüşmede bölgesel ve uluslararası ilişkilerdeki gelişmeler ve ortak ilgi alanlarına giren konular ele alındı.

Toplantıya Suudi Arabistan tarafından Savunma Bakanı Prens Halid bin Selman bin Abdulaziz, Dışişleri Bakanı Prens Faysal bin Ferhan bin Abdullah ve Devlet Bakanı, Bakanlar Kurulu Üyesi ve Ulusal Güvenlik Danışmanı Dr. Musaid el-Ayban katıldı.


Kral Selman: İki Kutsal Cami’ye ve ziyaretçilerine hizmet etme konusundaki kararlı yaklaşımımızı sürdüreceğiz

TT

Kral Selman: İki Kutsal Cami’ye ve ziyaretçilerine hizmet etme konusundaki kararlı yaklaşımımızı sürdüreceğiz

Kral Selman: İki Kutsal Cami’ye ve ziyaretçilerine hizmet etme konusundaki kararlı yaklaşımımızı sürdüreceğiz

Suudi Arabistan Kralı Selman bin Abdulaziz dün yaptığı açıklamada, ülkesinin İki Kutsal Cami’ye ve burayı ziyaret eden ziyaretçilere hizmet konusundaki kararlı duruşunu sürdüreceğini vurguladı. Kral Selman bu açıklamayı, Ramazan Ayı’nın başlaması dolayısıyla Suudiler, ülkedeki yabancı sakinler ve dünyanın dört bir yanındaki Müslümanlara seslenerek yaptı.

Açıklamayı okuyan Suudi Arabistan Enformasyon Bakanı Selman ed-Dusari, “Cennet kapılarının açıldığı ve bin aydan daha hayırlı bir gecenin içinde bulunduğu mübarek Ramazan Ayı’nın gelişi vesilesiyle tüm Müslümanları tebrik ediyoruz. Allah’ın bizlere oruç tutma ve iyi amellerde bulunma konusunda yardım etmesini diliyoruz” ifadelerini aktardı.

Kral Selman, Allah’a şükrederek, ülkesinin İki Kutsal Cami’ye ve ziyaretçilerine hizmet etme ayrıcalığını vurguladı ve bu hizmet anlayışının selefleri tarafından da sürdürüldüğünü belirtti.

Ramazan Ayı’nın, nefisleri terbiye etme, hayırlı işler yapma ve toplumda merhamet ve dayanışmayı güçlendirme açısından önemli bir zaman olduğunu kaydeden Kral Selman, Allah’a hem görünen hem de gizli nimetleri için şükranlarını sundu.

Kral Selman, dualarında bu mübarek ayda yapılan ibadetlerin kabulünü, ülkesinde güvenlik ve refahın devamını, Filistin’de ve tüm İslam dünyasında barış ve istikrarın sürmesini diledi.

Daha sonra Kral Selman, resmi sosyal medya hesabı üzerinden yaptığı paylaşımda, “Ramazan Ayı’nızı tebrik ediyor, Allah’tan bu ayda Müslümanlara bereket vermesini, ibadetlerimizi kabul etmesini ve ülkemizde güvenlik ve refahın devamını sağlamasını diliyoruz” ifadesini kullandı.

Suudi Arabistan, Katar, Birleşik Arap Emirlikleri (BAE), Yemen, Filistin, Bahreyn, Kuveyt ve diğer bazı ülkeler, dün akşam hilalin görülmesinin kesinleşmesinin ardından 18 Şubat Çarşamba gününü (bugün) Ramazan Ayı’nın ilk günü olarak ilan etti.

Suudi Arabistan Yüksek Mahkemesi yaptığı açıklamada, Hilal Gözlem Dairesi’nin salı akşamı bir oturum düzenlediğini ve bu oturumda mahkemelerden Ramazan hilalinin görülmesiyle ilgili aldığı tüm raporları incelediğini belirtti. İnceleme ve değerlendirme sonrasında, hilali gören bir dizi güvenilir şahidin ifadesine dayanarak, bu yılki Ramazan Ayı’nın ilk gününün, 18 Şubat 2026 Çarşamba günü olduğuna karar verildiğini açıkladı.

Bu vesileyle, her yıl olduğu gibi, Kral Selman bin Abdulaziz ve Veliaht Prens Muhammed bin Selman, diğer İslam ülkelerinin kralları, cumhurbaşkanları ve emirlerine Ramazan tebriği gönderdi. Tebrik mesajlarında, Allah’tan tüm Müslümanların ibadetlerini kabul etmesini, Ramazan’ı ilerleme ve refahla yeniden yaşatmasını dilediler.

Kral ve Veliaht Prens ayrıca İslam ülkelerinin liderlerinden gelen tebrik mesajlarını aldı ve yanıt olarak teşekkür telgrafları göndererek iyi dilekleri ve duaları takdir ettiklerini belirtti; Allah’tan bu mübarek ayın ümmete bereket, huzur ve istikrar getirmesini dilediler.

Öte yandan Mekke ve Medine’de yetkili kurumlar, Ramazan Ayı’nı karşılamak üzere kapsamlı hazırlıklarını tamamladı. Bu hazırlıklar, güvenlik, işletme ve hizmet alanlarını kapsayan entegre bir sistemle gerçekleştirildi ve ziyaretçilerin güvenliği ile akışın en yüksek düzeyde sağlanması hedeflendi.


Amerika ve İran arasındaki ilerleme, tehditleri ortadan kaldırmıyor

İran haber ajansı Sepah tarafından dün dağıtılan fotoğrafta, Hürmüz'de Devrim Muhafızlarının tatbikatı görülüyor... Fotoğrafta ayrıca, müzakerelerin başladığı dün Cenevre'de İran ve İsviçre dışişleri bakanları da yer alıyor (Reuters)
İran haber ajansı Sepah tarafından dün dağıtılan fotoğrafta, Hürmüz'de Devrim Muhafızlarının tatbikatı görülüyor... Fotoğrafta ayrıca, müzakerelerin başladığı dün Cenevre'de İran ve İsviçre dışişleri bakanları da yer alıyor (Reuters)
TT

Amerika ve İran arasındaki ilerleme, tehditleri ortadan kaldırmıyor

İran haber ajansı Sepah tarafından dün dağıtılan fotoğrafta, Hürmüz'de Devrim Muhafızlarının tatbikatı görülüyor... Fotoğrafta ayrıca, müzakerelerin başladığı dün Cenevre'de İran ve İsviçre dışişleri bakanları da yer alıyor (Reuters)
İran haber ajansı Sepah tarafından dün dağıtılan fotoğrafta, Hürmüz'de Devrim Muhafızlarının tatbikatı görülüyor... Fotoğrafta ayrıca, müzakerelerin başladığı dün Cenevre'de İran ve İsviçre dışişleri bakanları da yer alıyor (Reuters)

Umman'ın arabuluculuğuyla dün Cenevre'de gerçekleşen ABD ve İran arasındaki yeni görüşme turunda temkinli ilerleme kaydedildi, ancak iki taraf arasındaki tehditler sona ermedi.

İran Dışişleri Bakanı Abbas Arakçi, görüşmelerin "ciddi müzakereler" içerdiğini belirterek, potansiyel metin taslağı için "bir dizi yol gösterici ilke üzerinde genel anlaşmaya varıldığını" duyurdu. Ancak Arakçi, bunun "bir anlaşmaya varıldığı anlamına gelmediğini" vurguladı.

Şarku'l Avsat'ın Reuters'ten aktardığına gör, bir ABD yetkilisi, "ilerleme kaydedildiğini, ancak birçok ayrıntının hala görüşülmesi gerektiğini" söyledi. Yetkili, İran tarafının kalan bazı eksiklikleri gidermek için önümüzdeki iki hafta içinde ayrıntılı önerilerle geri döneceğini bildirdiğini ifade etti.

Umman Dışişleri Bakanı Bedr el-Busaidi, görüşmelerin hedeflerine doğru "iyi ilerleme" kaydettiğini ve her iki tarafın da anlaşmaya giden bir yolu açacak ilkeleri belirlemek için "ciddi çabalar" sarf ettiğini söyledi.

Görüşmeler başlarken, İran Yüksek Lideri Ali Hamaney, bölgeye uçak gemisi göndermenin "İran'ı korkutmadığını" belirterek, "uçak gemisinden daha tehlikeli olanın onu batırabilecek bir silah olduğunu" savundu. Bu sırada Devrim Muhafızları, askeri tatbikatlar sırasında Hürmüz Boğazı'nın bazı bölümlerinin geçici olarak kapatılacağını duyurdu.