Libya: LUO hava savaşına hazırlanıyor

UMH’ye sadık bir unsur, Trablus savaşı sırasında bombalanan bir aracı inceliyor (Reuters)
UMH’ye sadık bir unsur, Trablus savaşı sırasında bombalanan bir aracı inceliyor (Reuters)
TT

Libya: LUO hava savaşına hazırlanıyor

UMH’ye sadık bir unsur, Trablus savaşı sırasında bombalanan bir aracı inceliyor (Reuters)
UMH’ye sadık bir unsur, Trablus savaşı sırasında bombalanan bir aracı inceliyor (Reuters)

Mareşal Halife Hafter liderliğindeki Libya Ulusal Ordusu (LUO), Fayiz es-Serrac başkanlığındaki Ulusal Mutabakat Hükümeti’ne (UMH) karşı yaklaşık 13 aydır devam ettirdiği savaşta kontrolü elinde tutmak istiyor. Bu çerçevede LUO, 7 insansız hava aracını düşürdüklerini iddia etti. Bu açıklama hava kuvvetlerinde 4 savaş uçağının hizmete girmesi ile aynı zamana denk geldi.
Türkiye Dışişleri Bakanlığı’nın, ‘Türkiye’nin çıkarlarına yönelik her türlü saldırının ciddi sonuçları olacağını’ ilan etmesinden saatler sonra LUO savaş medyası bölümü, hava savunma platformlarının geçtiğimiz Perşembe akşam saatlerinden 22 Mayıs sabahına kadar çeşitli bölgelerde Türk yapımı 7 insansız hava aracını düşürdüğünü iddia etti.
Savaş medyasının bildirisine göre Beni Velid’in güneyindeki Kureyyet ile Ebu el-Garib bölgelerinde ve Tarhuna’da insansız hava araçları hedef alındı. LUO’ya bağlı el-Kerame operasyonu odası medya merkezi, el-Vişka bölgesinde de Türk yapımı bir İHA’nın düşürüldüğünü ve geçen Nisan ayında başkent Trablus’a yönelik saldırıdan bu yana toplam 90 insansız hava aracının düşürüldüğünü iddia etti. Ayrıca Geryan şehrindeki el-Mağaribe’de gerçekleştirilen bir hava saldırısında UMH’ye bağlı yaklaşık 20 silahlı araç da imha edildiği belirtildi.
Libya Ulusal Ordusu Sözcüsü Mismari, LUO hava kuvvetlerinin, Asbiah bölgesi ve çevresinde UMH unsurlarına karşı bir dizi hava saldırısı başlattığını açıkladı.
Mismari, teknik ekipler tarafından bakımları yapıldıktan ve yetenekleri geliştirildikten sonra, 4 uçağın yeniden hizmete alınarak LUO’ya katıldığını belirtti. Sözcü, uçakların modelini belirtmezken, 22 Mayıs’ta yaptığı açıklamada, “Artık, bu uçakların etkin sonuçlarını bekleyin. Tam ateş gücüyle kullanma zamanı geldi” ifadelerini kullandı. Mismari ayrıca, savaşın başlamasından bu yana hava kuvvetlerinin, Libya’nın istikrarı ve güvenliği için büyük fedakarlıklarda bulunduğuna da dikkat çekti.
UMH’nin, geçtiğimiz Pazartesi günü stratejik el-Vatiyye üssünü kontrol altına almasına rağmen LUO kuvvetleri, başkent Trablus’a yönelik askeri operasyonlarını sürdürüyor.

UMH’den sivillere çatışma bölgelerinden uzak durma çağrısı
UMH, sahada herhangi bir başarıdan söz etmezken, UMH sözcüsü Tarhuna, Mizde, el-Vişka ve Sirte içerisinde sivillere ‘ordunun mevcut olduğu alanlardan uzaklaşma’ çağrılarını yineledi. UMH, bölgede sıkışan siviller için güvenli koridorların belirleneceğine dikkati çekti.
LUO’nun önemli bir üssü olan ve yerel bir insani güç sağlayan, başkentin 65 km güneydoğusundaki Tarhuna yakınlarında askeri faaliyetler hakkında bilgi sağlandıktan sonra UMH’nin yürüttüğü Burkan el-Gadab operasyon odası, Gasr Garabulli’den el-Kavia’ya kadar sahil yolunun kapatıldığını açıkladı. Operasyon odası, LUO kuvvetlerinin bölgeye gelişi güzel şekilde saldırı gerçekleştirdiğini ifade etti.
UMH güçleri, Tarhuna halkına broşürler dağıtarak, ‘evlerinde kalma, militanların bulunduğu alanlardan uzak durma ve evler arasında bulunmama’ çağrısı yaptı. Burkan el-Gadab operasyonu odası, Facebook üzerinden yaptığı açıklamada, “Her militan, karadan ve havadan güçlerimizin hedefindedir” dedi.
UMH güçleri, Tarhuna’yı LUO’dan kurtarmak için farklı cephelerde saldırılar gerçekleştirdi. Çatışmalar sırasında taraflar, ağır silahlar kullanan taraflar, Tarhuna’daki çeşitli bölgelerde bulunan kuvvetlerine takviyeler gerçekleştirdi.

BM Libya Misyonu’ndan barış çağrısı
Öte yandan Birleşmiş Milletler (BM) Libya misyonu, 22 Mayıs’ta yayınladığı kısa bir açıklamada, Tarhuna şehri çevresinde meydana gelen gelişmeleri ve askeri faaliyetleri büyük bir endişeyle takip ettiklerini duyurdu. Misyon, tüm taraflara ‘uluslararası insan hakları çerçevesinde taahhütlerini yerine getirme’ çağrısı yaptı. Misyon ayrıca, ‘sivilleri hedef alan her türlü eylemden kaçınılması, kamu ve özel mülkiyete kasıtlı olarak zarar verilmemesi gerektiğini belirterek, askeri tırmanışın durdurulması ve barışçıl seçeneklere öncelik verilmesi’ çağrısında bulundu.



İsrail, Gazze’deki kafeyi 230 kiloluk bombalarla vurdu

İsrail ordusu, Filistinlilerin sıkça kullandığı deniz kenarındaki kafeyi harabeye çevirdi (AFP)
İsrail ordusu, Filistinlilerin sıkça kullandığı deniz kenarındaki kafeyi harabeye çevirdi (AFP)
TT

İsrail, Gazze’deki kafeyi 230 kiloluk bombalarla vurdu

İsrail ordusu, Filistinlilerin sıkça kullandığı deniz kenarındaki kafeyi harabeye çevirdi (AFP)
İsrail ordusu, Filistinlilerin sıkça kullandığı deniz kenarındaki kafeyi harabeye çevirdi (AFP)

İsrail, Gazze’de internete erişim sağlayan kafeye düzenlediği saldırıda 230 kilogramlık bombalar kullandı.

Guardian’ın haberinde, İsrail ordusunun pazartesi günü düzenlediği saldırıda Amerikan yapımı MK-82 bombalarından kullandığı yazılıyor. Bu bombalar büyük bir krater oluşturuyor ve şarapnelin geniş bir alana yayılmasına yol açıyor.

El Beka adlı kafeye yapılan saldırıda en az 41 Filistinli öldürülmüş, 75 kişi yaralanmıştı. Hayatını kaybedenler arasında 4, 12 ve 14 yaşlarındaki çocuklar da vardı.

Gazetenin bombanın parçalarına dair elde ettiği fotoğrafları inceleyen uzmanlar, sivillerin böyle bir mühimmatla kasten vurulmasının savaş suçu teşkil edebileceğine dikkat çekiyor.

Kopenhag Üniversitesi'nde uluslararası hukuk alanında çalışan Marc Schack şunları söylüyor:

Bu tür bir mühimmatın kullanımını gerekçelendirmek neredeyse imkansız. Eğer 20, 30, 40 ya da daha fazla sivil kayıptan bahsediyorsanız, bu genellikle çok büyük öneme sahip bir hedef olmalıdır. Afganistan ve Irak'taki koalisyon güçleri açısından çok üst düzey bir hedef için kabul edilen rakam 30'dan az sivilin öldürülmesiydi, o zaman da istisnai koşullar söz konusuydu.

Diğer yandan saldırının ardından İsrail Savunma Kuvvetleri’nden (IDF) yapılan açıklamada “asla sivillerin hedef alınmadığı” ileri sürüldü. Ayrıca saldırıdan önce sivil kaybın azaltılması için adımlar atıldığı savunuldu. Analistler, İsrail ordusunun drone’larla kafe etrafındaki sivilleri görmesine rağmen saldırı düzenlediğini söylüyor.

Filistinli bir aile tarafından 40 yıl önce kurulan kafe, hızlı internet bağlantısıyla öğrenciler, gazeteciler ve uzaktan çalışanların sık uğradığı bir mekandı.

İsrail ordusu Gazze’yi her gün bombalarken bölgede ateşkes sağlanması için yürütülen çalışmalar da hızlandı.

İsrail medyasındaki haberlerde, Başbakan Binyamin Netanyahu’nun 7 Temmuz’da yapacağı ABD ziyareti öncesinde ateşkes anlaşmasının imzalanmasının hedeflendiği yazılıyor.

Ayrıca ABD Başkanı Donald Trump’ın İsrail tarafından kabul edildiğini savunduğu 60 günlük ateşkes teklifine Hamas’ın da sıcak baktığı ileri sürülüyor. Anlaşmaya dair detaylar resmi kanallardan paylaşılmadı. Ancak haberlerde Hamas’tan kalan 50 rehinenin tamamını serbest bırakmasının isteneceği aktarılıyor.

Hamas’ın buna yanıtını cuma akşamına kadar arabuluculara sunması bekleniyor. Filistinli örgütün, Gazze’ye yardım girişine izin verilmesi ve İsrail ordusunun bölgedeki işgalini sonlandırması taleplerinden geri adım atmayacağı belirtiliyor. Anlaşma kapsamında IDF’nin Gazze’deki bazı bölgelerden çekilebileceği savunuluyor.

Independent Türkçe, Guardian, Times of Israel, Haaretz