Rusya'da sağlık çalışanları şaşkın: Putin'in söz verdiği ikramiyeyi istediler, soruşturma ve polis baskısıyla karşılaştılar

Rusya sahip olduğu 350 binden fazla Kovid-19 vakasıyla, ABD ve Brezilya'dan sonra koronavirüsün en fazla kişiye bulaştığı üçüncü ülke konumunda (AFP)
Rusya sahip olduğu 350 binden fazla Kovid-19 vakasıyla, ABD ve Brezilya'dan sonra koronavirüsün en fazla kişiye bulaştığı üçüncü ülke konumunda (AFP)
TT

Rusya'da sağlık çalışanları şaşkın: Putin'in söz verdiği ikramiyeyi istediler, soruşturma ve polis baskısıyla karşılaştılar

Rusya sahip olduğu 350 binden fazla Kovid-19 vakasıyla, ABD ve Brezilya'dan sonra koronavirüsün en fazla kişiye bulaştığı üçüncü ülke konumunda (AFP)
Rusya sahip olduğu 350 binden fazla Kovid-19 vakasıyla, ABD ve Brezilya'dan sonra koronavirüsün en fazla kişiye bulaştığı üçüncü ülke konumunda (AFP)

Rusya'da Devlet Başkanı Vladimir Putin'in koronavirüs pandemisinde ön cephede mücadele eden doktor, hemşire ve diğer sağlık çalışanlarına aylık 80 bin rubleye kadar prim ödeneceği sözü bir türlü yerine gelmiyor. 
New York Times'ın (NYT) haberine göre sağlık çalışanlarının çoğu primlerini alamazken bazıları bu durumu kamuoyu önünde tartıştıkları için polis ve savcılarca soruşturuluyor.
NYT'nin aktardığına göre Krasnodar bölgesindeki Armnavir Hastanesi'nin saygı duyulan başhekimi Sergei Smirnov da personelinin primleri alamadıkları için küçük bir eylem yapması sonrası kovuldu. 
Gazetenin kovulmasının daha fazla eyleme yol açtığını yazdığı Smirnov, suç teşkil eden ihmal suçlamasıyla Rusya Soruşturma Komitesi tarafından soruşturuluyor.
Krasnodar bölgesindeki Abinsk kasabasından bir doktorsa Putin'in söz verdiği primleri alamayanların şikayetlerini organize ettiği için polisten "aşırılık yanlısı eylemler yaptığı" gerekçesiyle soruşturulduğu yönünde bir mektup aldı.
Rusya'da muhalif Aleksey Navalni'ye yakın bağımsız sendika Doktorlar Birliği'nin Krasnodar bölgesi yöneticisi Yulia Volkova  dasağlık çalışanlarının önce Putin'in açıkladığı primlere sevindiğini şimdiyse Devlet Başkanı'nın sözlerinin yerine getirilmediğinden şikayet etmeleri halinde soruşturma altına alınmaktan korktuklarını söyledi.
Kırım'ın başkenti Simferopol'de ise savcılık primlerin ödenmediğinden şikayetçi olan doktorları haklı bularak bir an önce hak ettikleri ücretin yerel yetkililerce ödenmesine hükmetti.
Independent Türkçe'de yer alan habere göre Putin kısa süre önce yaptığı açıklamada prim konusundaki emrine 29 bölgede uyulmadığından şikayet etmiş, ülke genelinde sağlık çalışanlarının yarısından azının söz verilen ücreti aldığını söylemişti.
Putin'e destek oranı azaldı
Diğer yandan Moskova merkezli bağımsız anket şirketi Levada Center'ın son yaptığı ankete göre Putin'e kamuoyu desteği geçen ay yüzde 59 seviyesine geriledi.
Bu, Putin'in 2000 yılında iktidara gelmesinden bu yana sahip olduğu en düşük destek oranı. Bu oran 2014'te Kırım'ın ilhakından sonra yaklaşık yüzde 90 seviyesindeydi.



İran ve ABD, derin anlaşmazlıklar arasında Umman'da müzakerelere hazırlanıyor

ABD Ortadoğu Özel Temsilcisi Steve Wittkoff ve İran Dışişleri Bakanı Abbas Arakçi
ABD Ortadoğu Özel Temsilcisi Steve Wittkoff ve İran Dışişleri Bakanı Abbas Arakçi
TT

İran ve ABD, derin anlaşmazlıklar arasında Umman'da müzakerelere hazırlanıyor

ABD Ortadoğu Özel Temsilcisi Steve Wittkoff ve İran Dışişleri Bakanı Abbas Arakçi
ABD Ortadoğu Özel Temsilcisi Steve Wittkoff ve İran Dışişleri Bakanı Abbas Arakçi

İran ve Amerika Birleşik Devletleri, Tahran'ın nükleer programıyla ilgili olarak bugün Umman'da kritik müzakereler yürütüyor; ancak gündem üzerindeki devam eden anlaşmazlık, Ortadoğu'da bölgesel bir savaş korkusunun artmasına rağmen ilerleme kaydedilmesini zorlaştırıyor.

Her iki taraf da Tahran ile Batı arasındaki uzun süredir devam eden nükleer anlaşmazlığı çözmek için diplomasiye bir şans daha vermeye istekli olduklarını belirtirken, ABD Dışişleri Bakanı Marco Rubio çarşamba günü yaptığı açıklamada, Washington'un görüşmelerin İran'ın nükleer programını, balistik füzelerini, bölgedeki silahlı gruplara verdiği desteği ve "kendi halkına yönelik muamelesini" içermesini istediğini söyledi.

Ancak İran, İran Dışişleri Bakanı Abbas Arakçi ve ABD Ortadoğu Özel Temsilcisi Steve Wittkoff'un Maskat'ta "sadece nükleer konuları" görüşmelerini istediğini söylüyor.


Kamala Harris, seçim kampanyasının sosyal medya hesaplarını yeniden aktif hale getirdi

Kamala Harris (Arşiv-AFP)
Kamala Harris (Arşiv-AFP)
TT

Kamala Harris, seçim kampanyasının sosyal medya hesaplarını yeniden aktif hale getirdi

Kamala Harris (Arşiv-AFP)
Kamala Harris (Arşiv-AFP)

ABD Eski Başkan Yardımcısı Kamala Harris, dün başkanlık kampanyası için bir sosyal medya hesabını yeniden aktif hale getirerek, Beyaz Saray yarışına olası dönüşü hakkındaki spekülasyonları alevlendirdi.

2024 başkanlık seçimini kaybeden Demokrat aday, "Kamala Headkourters" olan ve adını "Headkourters_67" (Z kuşağı arasında popüler olan 6 ve 7 rakamlarına gönderme yapan bir isim) olarak değiştirdiği X hesabında yayınladığı videoda, "Bu konuda gerçekten heyecanlıyım" dedi.

TikTok'ta hesap sadece "Merkez" olarak biliniyor.

Hesap, Donald Trump'ın başkanlık seçimini kazandığının açıklandığı 5 Kasım 2024 tarihinden beri aktif değildi.

Harris, yenilenen hesabın genç Amerikalılara bilgi sağlayacağını ve seçilmiş yetkililer ile sivil toplumdan isimler de dahil olmak üzere "cesur ve büyük liderlerimizden bazılarını" öne çıkaracağını ifade etti.

61 yaşındaki Harris, sözlerini şöyle tamamladı: "İletişimde kalalım, orada buluşacağız."

Birçok anket, Harris'in 2028 seçimleri için potansiyel Demokrat adaylar listesinde, Kaliforniya Valisi Gavin Newsom ve diğerlerinin önünde yer aldığını gösteriyor.

Trump kampanyası, Harris'in sosyal medyaya dönüşünü açıklamasının ardından hemen bir saldırı başlattı.

Beyaz Saray sözcüsü Abigail Jackson, X'te yaptığı paylaşımda, Harris'le alay ederek, "Kamala'ya daha fazla şey göstermek, Demokratların gerçekten ihtiyacı olan şey" ifadesini kullandı.

Harris, Joe Biden'ın 21 Temmuz'da adaylıktan çekilmesinin ardından kısaltılan 2024 başkanlık kampanyasının süresine atıfta bulunan "107 Gün" adlı kitabının tanıtımı için aylardır Amerika Birleşik Devletleri'ni geziyor.

Harris kitapta, ülkenin tarihinde başkan yardımcılığı görevini üstlenen ilk kadın olan Harris, eski patronu Biden ve ekibiyle hesaplaşıyor.

Harris yakın zamanda tanıtım turunun 2026'ya kadar devam edeceğini duyurdu; bu hamle birçok yorumcu tarafından yeniden başkanlık adaylığına hazırlık olarak yorumlandı.


Küba Amerika Birleşik Devletleri ile "diyaloğa hazır" ancak "baskı olmadan"

Küba'da yakıt krizi nedeniyle bir benzin istasyonunda araç kuyruğu oluştu (Reuters)
Küba'da yakıt krizi nedeniyle bir benzin istasyonunda araç kuyruğu oluştu (Reuters)
TT

Küba Amerika Birleşik Devletleri ile "diyaloğa hazır" ancak "baskı olmadan"

Küba'da yakıt krizi nedeniyle bir benzin istasyonunda araç kuyruğu oluştu (Reuters)
Küba'da yakıt krizi nedeniyle bir benzin istasyonunda araç kuyruğu oluştu (Reuters)

Küba Devlet Başkanı Miguel Díaz-Canel yaptığı açıklamada, ülkesinin ABD ile "diyaloğa hazır" olduğunu, ancak Washington'dan "baskı olmadan" görüşme yapılması gerektiğini belirtti. ABD, komünist adaya yönelik tehditlerini artırmıştı.

Ulusal televizyonda dün yayınlanan basın toplantısında Díaz-Canel, "Küba, ABD ile diyaloga hazır; görüşmek istediğimiz her konuda diyaloga hazırız. Şartlar neler? Baskı olmadan, ön koşulsuz" dedi. Görüşmelerin "eşit şartlarda, egemenliğimize, bağımsızlığımıza ve kendi kaderimizi tayin etme hakkımıza saygı gösterilerek" ve "iç işlerimize müdahale edilmeden" yürütülmesi gerektiğini ifade etti.

ABD Başkanı Donald Trump, son aylarda komünist yönetim altındaki Küba'yı defalarca tehdit ederek petrol tedarikini kesme tehdidinde bulundu ve adanın "çöküşün eşiğinde" olduğu konusunda uyardı. Küba, ekonomik bir krizle boğuşuyor. ABD ordusu sosyalist başkanı Nicolas Maduro'yu geçen ay devirene kadar, yıllardır Venezuela'dan gelen petrol tedarikine bağımlıydı.

ABD başkanı, o zamandan beri ülkesinin Venezuela'nın petrolünü kontrol ettiğini iddia ederek Küba'ya petrol tedarikini kesmek ve yardım etmeye çalışan herhangi bir ülkeye gümrük vergisi uygulamakla tehdit etti. Bu baskı taktikleri, Küba'yı karanlığa sürüklemekle tehdit ederken, elektrik santralleri yakıt kıtlığı nedeniyle üretim yapmakta zorlanıyor.

Ülkenin doğusunda yüz binlerce kişi, dün şebeke arızası nedeniyle saatlerce elektriksiz kaldı.

Diaz-Canel, ülkesinin "ciddi bir yakıt kıtlığı" durumuyla karşı karşıya kalırken, hâlâ isimsiz dostları olduğunu vurguladı. "Yaptığımız her şeyi kamuoyuna açıklayamayız, ancak Küba yalnız değil" ifadelerini kullandı.

Meksika Cumhurbaşkanı Claudia Sheinbaum bu hafta, ülkesinin Küba'ya ham petrol sevkiyatının yeniden başlamasını sağlamak için mevcut tüm diplomatik kanalları kullandığını, ancak ABD'nin cezalandırıcı gümrük vergilerine maruz kalma riskini göze almayacağını ifade etti.

Diaz-Canel, Küba'nın karşı karşıya kaldığı baskıların, daha çevre dostu enerji kaynaklarına yönelme ve başkalarına olan bağımlılığını azaltma çabalarının önemini vurguladığını belirtti.

Şarku'l Avsat'ın AFP'den aktardığı yakın zamanda yayınlanan resmi verilere dayanarak yaptığı analize göre, ada geçen yıl elektrik ihtiyacının sadece yarısını karşılayabiliyor. Havana bunu, gıda ve ilaç tedarikini de etkileyen katı ABD yaptırımlarına bağlıyor.

Ancak, ülke ekonomisinin kötü yönetimi ve COVID-19 pandemisinin ardından turizmin çökmesi, ada sakinlerinin çektiği acıları daha da artırdı. Trump, Küba yönetimiyle "bir anlaşma yapmak" istediğini defalarca dile getirdi, ancak bu anlaşmanın ne olacağını belirtmedi.