American Airlines ve EasyJet, çalışanların yüzde 30’unu işten çıkarıyor

American Airlines ve EasyJet, çalışanların yüzde 30’unu işten çıkarıyor
TT

American Airlines ve EasyJet, çalışanların yüzde 30’unu işten çıkarıyor

American Airlines ve EasyJet, çalışanların yüzde 30’unu işten çıkarıyor

Yeni tip koronavirüs (Kovid-19) küresel havacılık sektörünü etkilemesiyle, aralarından American Airlines ve EasyJet’in de bulunduğu firmalar çalışanlarının yüzde 30’unu işten çıkarmaya hazırlanıyor. En son İskandinavya Havayolları’nın ise üç ay boyunca büyük zarar verdiği ortaya çıktı.
Yapılan bir açıklama American Airlines grubunun, salgının yol açtığı küresel hava yolculuğu talep eksikliğine uyum sağlamak için yönetim ve destek personelinin yüzde 30'unu işten çıkaracağı kaydedildi.
American Airlines çalışanlarının işten çıkarıldıktan sonra ABD yasaları gereği 30 Eylül tarihine kadar maaş bordrosunda kalmaları gerekiyor. Rakip firma United Airlines ise yönetim ve idari işlerde çalışan yaklaşık yüzde 30’luk bir kesimin işten çıkarılacağını açıkladı.
American Airlines İcra Kurulu Başkan Yardımcısı Elise Eberwein konuyla ilgili yaptığı açıklamada, “Daha sınırlı rotalarla ve daha az sayıda uçuşla görece daha küçük bir havayolu şirketi olacağız” ifadelerinde bulundu.
Eberwein açıklamasında, 100 bini aşkın çalışanı olan şirketin, zorunlu işten çıkarmalar yerine gönüllü seçenekler sunmayı tercih ettiğini bildirdi. İngiltere’nin düşük maliyetli şirketlerinden biri olan EasyJet ise, filo büyüklüğünün 2021 yılının sonuna dek en düşük seviyede tutmayı planladıklarını aktardı. Şirket tarafından yapılan açıklamada, yeni tip koronavirüs sebebiyle 2023 yılına kadar piyasa taleplerinin normal seviyeye ulaşamayacağını öngördükleri bildirildi. EasyJet Üst Yönetcisi (CEO)  Johan Lundgren, “ İnsanların  hayatını etkileyecek son derece zor kararlar vermek durumundayız. Uzun vadede  mümkün olduğunda daha fazla istihdamı korumaya çalışacağız” ifadelerini  kullandı.
Şirket, ortaya çıkan yeni tip koronavirüs (Kovid-19) pandemisi nedeniyle dünyada havacılık sektörünün karşılaştığı zorluklar ışığında çalışanlarının yaklaşık yüzde 30'unun işten çıkarılmasıyla ilgili istişarelere başlamayı planladığını vurguladı.
Şarku’l Avsat’ın Bloomberg’den aktardığı habere göre, EasyJet, salgın nedeniyle havacılık sektörünü çevreleyen belirsizliğin ışığında, cari yıl boyunca performansıyla ilgili herhangi bir finansal tahmin açıklayamadı.
Şirket ise bu yılın son çeyreğinde operasyonun, geçtiğimiz yılın aynı döneminde operasyon hacminin yaklaşık yüzde 30'u olmasını beklediğini belirtti.
EasyJet geçtiğimiz hafta İngiltere ve Fransa'daki  iç hatlarında uçuşa başlamayı hedefleyerek Haziran ayı ortasında uçuşlarına devam edeceğini duyurdu. Şirketin önümüzdeki haftalarda daha fazla hattın çalışacağını açıklaması bekleniyor.
EasyJet, müşterilerin ve çalışanların güvenliğini sağlamaya yönelik tüm yolcuların, işçilerin ve uçak mürettebat personelinin uçuş boyunca maske takmasını gerektiren  bir dizi önlem ortaya koydu.
İskandinav Hava Yolları dün,  geçtiğimiz yıla göre bu yılın ikinci çeyreğinde zarar ettiğini açıklayarak virüs salgınının etkilerine atıfta bulundu.
Şirket geçtiğimiz Şubat ayından Nisan ayına kadar 385 milyon dolar zarar ederken, bir hafta boyunca pilotla tarafından düzenlenen greve de tanıklık etti.
Gelirler, geçtiğimiz yılın y ikinci çeyreğine oranla yaklaşık yarı yarıya azalarak 5,3 milyar krona ulaştı.
Diğer yandan şirketin CEO'su Rickard Gustafson, seyahat ve karantina yasağının yılın bu çeyreğinde gereklilik dışında seyahat etmeme önerisinin işlerinin  temel maddesini ortadan kaldırarak filolarının Mart ayının ortasından bu yana neredeyse tamamen durdurulmasına sebep olduğunu ifade etti. Gustafson açıklamasında geçtiğimiz yıla göre bu ay ki yolcu sayısında yüzde 96 oranında azalma yaşandığına dikkati çekti. Hava trafiğinin canlanmasıyla ilgili olarak Gustafson, 'Muhtemelen 2022 yılına kadar salgını öncesinde tanık olduğumuz şeyle tutarlı bir talep görmeyeceğiz' dedi.
İskandinav Havayolları önceki gün yaptığı açıklamada, seyahat kısıtlamalarının hafifletilmesi ışığında Haziran ayında İskandinavya, Avrupa, New York ve Şikago'daki birçok noktaya seferlerine devam edeceğini duyurdu.



İsrail: Hizbullah’ın deniz projesi İmad Emhez’in itiraflarıyla deşifre oldu

Lübnan’daki Telegram gruplarında dolaşıma giren kimlik kartının, İmad Amez Fadil’e ait olduğu öne sürülüyor.
Lübnan’daki Telegram gruplarında dolaşıma giren kimlik kartının, İmad Amez Fadil’e ait olduğu öne sürülüyor.
TT

İsrail: Hizbullah’ın deniz projesi İmad Emhez’in itiraflarıyla deşifre oldu

Lübnan’daki Telegram gruplarında dolaşıma giren kimlik kartının, İmad Amez Fadil’e ait olduğu öne sürülüyor.
Lübnan’daki Telegram gruplarında dolaşıma giren kimlik kartının, İmad Amez Fadil’e ait olduğu öne sürülüyor.

İsrail ordusu, Lübnan Hizbullahı’nın kıyı savunma füze birimi 7900’de kritik konumda yer alan ve yaklaşık bir yıl önce İsrail’e getirilerek sorgulanan İmad Emhez’in, soruşturma sırasında Hizbullah’ın gizli deniz dosyasına dair önemli bilgiler verdiğini açıkladı.

İsrail ordusunun Arapça medya sözcüsü Avichay Adraee’nin X platformunda yaptığı paylaşıma göre, “İsrail Deniz Komandoları Birliği 13’e bağlı askerler, yaklaşık bir yıl önce askeri istihbarat deniz biriminin yönlendirmesiyle, Lübnan’ın kuzeyindeki Batrun kasabasında, sınırın yaklaşık 140 kilometre uzağında gerçekleştiren operasyonla Emhez’i yakalayıp İsrail’e götürdü.”

Açıklamada, Emhez’in İran ve Lübnan’da askeri eğitim aldığı ve Hizbullah’ın kıyı füze biriminde yürüttüğü görev kapsamında geniş bir denizcilik tecrübesi edindiği belirtildi. Ayrıca, Lübnan’daki sivil denizcilik akademisi “Marasti”de eğitim aldığı, bunun da “Hizbullah’ın sivil kurumları terör faaliyetleri için kullanmasına” örnek teşkil ettiği ifade edildi.

Adraee, Emhez’in soruşturma sırasında Hizbullah’ın en gizli projelerinden biri olan deniz dosyasında merkezi bir görev yürüttüğünü kabul ettiğini belirtti. Emhez’in sunduğu bilgilerin, örgütün deniz faaliyetlerini sivil kisve altında örgütleyerek İsrail ve uluslararası hedeflere saldırı planlarını içerdiği aktarıldı.

İsrail ordusu sözcüsü, söz konusu gizli deniz projesinin, öldürüldükleri belirtilen Hizbullah lideri Hasan Nasrallah tarafından doğrudan yönetildiğini, askeri lider Fuat Şükr ile deniz dosyasının sorumlusu Ali Abdülhasan Nuriddin’in de süreçte yer aldığını iddia etti.

Açıklamada, Emhez’in verdiği bilgiler ve söz konusu lider kadronun etkisiz hâle getirilmesi sayesinde gizli deniz dosyasının ilerlemesinin kritik bir aşamada durdurulduğu bildirildi.

İsrail ordusu, Hizbullah’ın deniz yapılanması ile diğer deniz birimlerinin İran’ın maddi ve ideolojik desteğiyle geliştirildiğini öne sürerek, “Bu devasa kaynaklar Lübnan’ın kalkınması için kullanılmak yerine Hizbullah’ın terör faaliyetlerine aktarılıyor” ifadelerini kullandı.

İsrail ordusu, vatandaşlarına yöneldiğini belirttiği tehditleri ortadan kaldırmak için “tüm cephelerde gerekli adımların atılmaya devam edeceğini” duyurdu.


Trump: Netanyahu ile Florida'da büyük olasılıkla görüşeceğim

Temmuz 2025'te Beyaz Saray'da Trump ve Netanyahu arasında gerçekleşen görüşmeden (AFP)
Temmuz 2025'te Beyaz Saray'da Trump ve Netanyahu arasında gerçekleşen görüşmeden (AFP)
TT

Trump: Netanyahu ile Florida'da büyük olasılıkla görüşeceğim

Temmuz 2025'te Beyaz Saray'da Trump ve Netanyahu arasında gerçekleşen görüşmeden (AFP)
Temmuz 2025'te Beyaz Saray'da Trump ve Netanyahu arasında gerçekleşen görüşmeden (AFP)

ABD Başkanı Donald Trump dün yaptığı açıklamada, İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu ile bir görüşme ayarlamadığını, ancak Netanyahu'nun kendisiyle görüşmek istediğini söyledi.

Beyaz Saray'daki Oval Ofis'ten konuşan Trump, Gazze anlaşmasının ikinci aşamasının uygulanması için baskı yaparken, Noel tatili sırasında Florida'da Netanyahu ile "büyük olasılıkla" görüşeceğini ifade etti.

Bugün Mar-a-Lago tatil beldesine giderken gazetecilere konuşan Trump, "Evet, büyük olasılıkla Florida'da beni ziyaret edecek," dedi. "Benimle görüşmek istiyor. Henüz resmiyet kazanmadı ama benimle görüşmek istiyor."

Wittkoff, Miami'de arabulucularla görüşecek

İlgili bir gelişmede, Şarku'l Avsat'ın AFP'den aktardığına göre Beyaz Saray'dan bir yetkili dün yaptığı açıklamada, Başkan Donald Trump'ın özel temsilcisi Steve Wittkoff'un, Gazze Şeridi'ndeki ateşkesin bir sonraki aşamasını görüşmek üzere bugün Florida, Miami'de Katar, Mısır ve Türk yetkililerle bir araya geleceğini söyledi.

Son zamanlarda, iki yıldır süren savaşla harap olmuş Gazze Şeridi'ndeki ateşkesin arabulucuları ve garantörleri olan Katar ve Mısır, özellikle İsrail güçlerinin çekilmesini ve uluslararası bir istikrar gücünün konuşlandırılmasını içeren ABD Başkanı Donald Trump'ın planına dayalı olarak anlaşmanın ikinci aşamasına geçilmesi çağrısında bulundu.

Plan ayrıca, uluslararası "barış konseyi" tarafından denetlenen ve çok uluslu bir güvenlik gücü tarafından desteklenen, Gazze Şeridi'nde geçici bir Filistin teknokrat yönetiminin kurulmasını öngörüyor.

İsrail ve Hamas arasında Gazze'deki ateşkes kırılganlığını koruyor; her iki taraf da birbirini ihlallerle suçlarken, harap olmuş bölgedeki insani durum kötüleşmeye devam ediyor.


Trump, göçmenler için düzenlenen Yeşil Kart çekiliş programını askıya aldı

İç Güvenlik Bakanı Kristi Noem (Arşiv- AP)
İç Güvenlik Bakanı Kristi Noem (Arşiv- AP)
TT

Trump, göçmenler için düzenlenen Yeşil Kart çekiliş programını askıya aldı

İç Güvenlik Bakanı Kristi Noem (Arşiv- AP)
İç Güvenlik Bakanı Kristi Noem (Arşiv- AP)

ABD Başkanı Donald Trump dün, Brown Üniversitesi ve MIT saldırılarının şüphelisinin ABD'ye girişine olanak sağlayan "yeşil kart" çekiliş programını askıya aldı.

ABD İç Güvenlik Bakanı Kristi Noem, X sosyal medya platformunda yaptığı bir paylaşımda, Trump'ın talimatıyla ABD Vatandaşlık ve Göçmenlik Hizmetleri'ne Çeşitlilik Vizesi programını geçici olarak durdurma emri verdiğini duyurdu. Şarku’l Avsat’ın edindiği bilgiye göre Çeşitlilik Vizesi programı, her yıl çekiliş sistemiyle ABD'de yeterince temsil edilmeyen ülkelerden, çoğunluğu Afrika'dan olan kişilere 50 bine kadar "yeşil kart" sağlıyor.

Noem, X platformundaki bir paylaşımında, "Bu iğrenç şahsın ülkemize girmesine asla izin verilmemeliydi" ifadelerini kullandı.