Almanya’da aşırı sağ koronavirüsten daha büyük tehlike

Bisikletliler, ülkedeki aşırı sağcılığa karşı dün Berlin’de toplandı (AFP)
Bisikletliler, ülkedeki aşırı sağcılığa karşı dün Berlin’de toplandı (AFP)
TT

Almanya’da aşırı sağ koronavirüsten daha büyük tehlike

Bisikletliler, ülkedeki aşırı sağcılığa karşı dün Berlin’de toplandı (AFP)
Bisikletliler, ülkedeki aşırı sağcılığa karşı dün Berlin’de toplandı (AFP)

Yeni tip koronavirüs (Kovid-19) pandemisi nedeniyle uygulanmaya devam eden bazı izolasyon önlemlerine karşı düzenlenen haftalık protestolar devam ediyor. Almanya’da iç istihbarattan sorumlu Anayasayı Koruma Teşkilatı (BfV) Başkanı Thomas Haldenwang’ın da tekrarladığı gibi aşırı sağın Almanya için en ciddi tehlike olduğu hakkındaki uyarılar ise artıyor. Haldenwang, aşırı sağ destekçilerinin şiddeti kullanma konusunda artan bir isteklilik gösterdiğini ve sosyal medyadan bu minvalde çağrıda bulunduklarını belirtti.
Almanya genelinde binlerce kişi, izolasyon tedbirlerine karşı haftalardır gösteri düzenliyor. Başlangıçta esas aşırı solun destekçilerini kapsayan bu protestolar, daha sonra aşırı sağ destekçileri, aşı karşıtları ve komplo teorilerine inananlar ile birlikte genişlemeye başladı.
Parlamento’daki en büyük muhalefet partisi olan aşırı sağ ‘Almanya için Alternatif Partisi’ (AfD) de protestolara katılanlar arasında.
BfV, birkaç hafta önce, parti dahilinde şiddetli radikal ve fikirleri anayasaya aykırı bir grubun dağıldığını açıklamıştı. ‘Kanat’ adıyla bilinen grup dağıtılmasına rağmen, üyeleri ise hala AfD dahilinde. Haldenwang ise istihbaratın bu üyelerin parti içindeki hareketlerini izlediğini söyledi. 
İstihbarat servislerinin devlet için bir tehdit olarak sınıflandırdığı sağcı diğer gruplardan biri de tahmini 19 bin üyesi bulunan ‘İmparatorluk Vatandaşları’ (Reichsbürger). Almanya devletini tanımayan, sadakat göstermeyen bu örgüt, Hitler’in 1937’de kurduğu Nazi Devleti’ni geri getirmek istiyor. Örgüt dahilindeki kişiler vergi ödemedikleri gibi Alman pasaportunu da reddediyor. Polislerin emirlerine uymuyorlar ve bazılarınınki lisanslı olmak üzere silah taşıyorlar.
Birkaç gün önce yetkililer, örgüte ait en az 30 kişiyi hedef alan baskınlar düzenleyerek onları pasaport ve ehliyet gibi sahte belge taşımakla suçladı. Alman İçişleri Bakanlığı açıklamalarına göre, yetkililer geçen yıl bu örgütten kişilerin 650'den fazla suç işlediğini kaydetti.
Aşırı sağın protestoları kontrol etmeyi amaçladığını söyleyen Haldenwang, 2015 yılında Avrupa'nın mülteci krizinin zirvesindeki Müslüman karşıtı Pegida yürüyüşlerine benzer bir hareketin çıkabileceği konusunda uyardı. Tüm bunlara rağmen protestoların henüz kontrol altında olduğu dile getiren Haldenwang, aynı zamanda “Bu gösterilerin nereye varacağını bilemeyiz. Bu durum, değişebilecek ekonomik vaziyete bağlıdır” dedi.
Aynı zamanda Rusya’nın bu prostestoları ‘suiistimal’ ettiğinden, medyanın bunları şişirmesinden endişelendiğini de dile getiren Haldenwang, “Protestoları ele alırken dış propagandaya dikkat etmeliyiz” ifadelerini kullandı. Yetkililer, üç hafta önce, ülke çapında yaklaşık 15 bin kişinin bu protestolara katıldığı tahmininde bulundu.
Alman İçişleri Bakanlığı, sonuncusu Mart ayında bir aşırılık yanlısı tarafından Hanau şehrindeki iki farklı nargile kafede düzenlenen ve çoğu Müslüman olmak üzere 9 kişinin hayatını kaybettiği saldırıların ardından sağ kanat üyeleri takibini sıkılaştırdı. Saldırıların faili, ardından annesi ve kendisini öldürmüştü.
Arap ve Müslümanlara karşı oldukça ırkçı bir dilde konuştuğu bir video kaseti ise ardında bırakmıştı.
Olayın ardından Almanya İçişleri Bakanı Horst Seehofer, Haldenwang’ın söylediklerine benzer şekilde, aşırı sağın Almanya’daki en ciddi tehlike olduğunu söylemişti. Şansölye Angela Merkel ise “Irkçılık, Alman toplumunda mevcut olan bir zehir” demişti.



Kremlin: İran'a yapılacak herhangi bir saldırı Ortadoğu'da "ciddi" istikrarsızlığa yol açacaktır

Kremlin sözcüsü Dmitry Peskov (Reuters)
Kremlin sözcüsü Dmitry Peskov (Reuters)
TT

Kremlin: İran'a yapılacak herhangi bir saldırı Ortadoğu'da "ciddi" istikrarsızlığa yol açacaktır

Kremlin sözcüsü Dmitry Peskov (Reuters)
Kremlin sözcüsü Dmitry Peskov (Reuters)

Kremlin sözcüsü Dmitry Peskov bugün yaptığı açıklamada, İran'a yönelik herhangi bir olası saldırının Ortadoğu'da “ciddi” istikrarsızlığa yol açacağı uyarısında bulundu.

RT televizyonunda yayınlanan açıklamaya göre Peskov, Moskova'nın “tüm tarafların itidalini korumalarını ve barışçıl bir çözüme odaklanmalarını beklediğini” söyledi.

Ukrayna ile savaşla ilgili olarak Peskov, Başkan Vladimir Putin'in gündeminde Amerikalı mevkidaşı Donald Trump ile herhangi bir görüşme bulunmadığını, ancak böyle bir görüşmenin “çok hızlı” olarak gerçekleşebileceğini ifade etti.

Trump geçen perşembe günü, “büyük bir güç”ün şu anda İran'a doğru ilerlediğini ve ABD'nin oradaki durumu yakından izlediğini söyledi.


Amerika: İçinde 8 kişi bulunan özel uçak düştü ve alev aldı

Olayla ilgili videodan (ABD medyası)
Olayla ilgili videodan (ABD medyası)
TT

Amerika: İçinde 8 kişi bulunan özel uçak düştü ve alev aldı

Olayla ilgili videodan (ABD medyası)
Olayla ilgili videodan (ABD medyası)

ABD Federal Havacılık İdaresi (FAA), Maine'deki bir havalimanından kalkan ve içinde sekiz kişi bulunan özel bir uçağın düştüğünü ve alev aldığını, ancak yolcuların durumlarının ve kimliklerinin henüz bilinmediğini açıkladı.

FAA, yaptığı açıklamada, çift motorlu Bombardier Challenger 600 uçak kazasının dün saat 19:45 civarında Bangor Uluslararası Havaalanında meydana geldiğini belirtti.

Ayrıntılar resmi olarak açıklanmadı, ancak konuyla ilgili bir hükümet yetkilisi Reuters'e, kazadan sonra büyük bir yangın çıktığını söyledi. Hükümet yetkilisi, uçağın Teksas'tan Maine'e uçtuğunu belirtti.

Federal Havacılık İdaresi kayıtlarına göre, uçak Nisan 2020'de hizmete girmişti.

FAA, Ulusal Ulaşım Güvenliği Kurulu ile iş birliği içinde kazayı soruşturacağını duyurdu.


Minneapolis'teki olay, yeni bir hükümet kapanması olasılığını artırıyor

New York'taki Central Park dün karla kaplandı (Reuters)
New York'taki Central Park dün karla kaplandı (Reuters)
TT

Minneapolis'teki olay, yeni bir hükümet kapanması olasılığını artırıyor

New York'taki Central Park dün karla kaplandı (Reuters)
New York'taki Central Park dün karla kaplandı (Reuters)

Minneapolis sokaklarında ABD Göçmenlik ve Gümrük Muhafaza (ICE) görevlileri tarafından ikinci bir Amerikan vatandaşının öldürülmesi, Amerika Birleşik Devletleri'ndeki siyasi ve sosyal gerilimleri daha da artırdı.

Senato Çoğunluk Lideri Chuck Schumer önderliğindeki Demokrat milletvekilleri, İç Güvenlik Bakanlığı ve ICE (Göçmenlik ve Gümrük Muhafaza) teşkilatının sistematik suistimallerini gerekçe göstererek, 2026 bütçe tasarısında bu kurumlara ayrılan fonları kesme tehdidinde bulundular. Milletvekilleri ayrıca, yargı denetimini güçlendirmek ve ICE'nin yetkilerini kısıtlamak da dahil olmak üzere önemli reformlar yaparak, 1,2 trilyon dolarlık hükümet fonlama tasarısının oylanması ve kısmi hükümet kapanmasının önlenmesi için ön koşullar oluşturdular.

Bu arada, ABD Başkanı Donald Trump, şiddetli bir kış fırtınasının ülkeyi yoğun kar yağışıyla felç etme tehdidi oluşturmasından saatler önce, birçok eyalette olağanüstü hal ilan etti.