Mısır, Kovid-19 önlemelerini arttırdı

Mısır Kongo'ya tıbbi yardımda bulundu (Mısır Silahlı Kuvvetler Sözcüsü Resmi Sayfası)
Mısır Kongo'ya tıbbi yardımda bulundu (Mısır Silahlı Kuvvetler Sözcüsü Resmi Sayfası)
TT

Mısır, Kovid-19 önlemelerini arttırdı

Mısır Kongo'ya tıbbi yardımda bulundu (Mısır Silahlı Kuvvetler Sözcüsü Resmi Sayfası)
Mısır Kongo'ya tıbbi yardımda bulundu (Mısır Silahlı Kuvvetler Sözcüsü Resmi Sayfası)

Mısır’da yeni tip koronavirüs (Kovid-19) vaka sayısında yeni bir sıçramanın yaşanmasının ertesinde, hükümet takip mekanizmalarını güçlendirirken tüm vilayetlerde vatandaşların salgın hakkındaki şikayet ve sorularına yanıt verilmesi amacıyla birer hat kurulması talimatı verdi. Bu arada Başbakan Mustafa Medbuli valilere, ‘vaka sayısında artış yaşanması beklenen’ önümüzdeki iki haftalık sürece hazır olmaları çağrısında bulundu.
Mısır’da Pazar akşamı 46 kişi daha koronavirüs nedeniyle hayatını kaybederken bin 536 yeni vaka kaydedildi. Öte yandan 344 kişi koronavirüs atlatıp sağlıklarına kavuştular.
Başbakan Medbuli dün video konferans yoluyla valilerle yaptığı toplantı sırasında, son günlerde vaka sayısında bir sıçrama gözlemlendiğini ve önümüzdeki iki hafta içinde de vaka sayısında bir artış olmasının beklendiğini, bu yüzden valilerin gün boyunca durumu yakından takip etmeleri gerektiğini söyledi.
Medbuli valilere her bir vilayette 24 saat hizmet verecek bir yardım hattı tahsis etmelerini ve koronavirüs tedavisi ile ilgili vatandaşların soru ve şikayetlerini takip etmelerini istedi. Her valinin özellikle vilayetlerdeki hastanelerin koronavirüs vakasını tedavi etmeyi reddetmesiyle ilgili şikayetler başta olmak üzere bu yardım hattından gelen şikayetleri bizzat takip etmesi gerektiğinin altını çizen Medbuli, “Bu kritik aşama sizin bizzat müdahalenizi gerektiriyor” dedi.
Mısır hükümetinin başından bu yana vakalarla ilgili takip mekanizmasını, ortak bir hat üzerinden alınan soru ve şikayetlere dayandırıyordu. Bu hat, Mısır Sağlık Bakanlığı tarafından yönetiliyordu. Ancak vaka sayısındaki artış çerçevesinde hatla ilgili bir takım şikayetler ortaya çıktı.
Medbuli, vilayetlerdeki yerel hatların, Sağlık Bakanlığı'nın ana yardım hattı 105 üzerindeki baskıyı hafifletmeye katkıda bulunacağını söyledi.
Başbakan ayrıca, tıbbi malzemelerin, ilaçların, kişisel koruma malzemelerinin, ödeme prosedürlerinin ve vaka kabul prosedürlerinin daha elverişli hale getirilmesi amacıyla valilerden ‘vilayetlerdeki her bir hastaneyi ya karantina ya da pandemi hastanesi olarak belirlemelerini’ istedi. Medbuli, sağlık personelinin görevini düzenli olarak yerine getirip getirmediğini izlemenin ve vatandaşlara gerekli hizmeti sunmanın yanı sıra takip sisteminin güçlü bir şekilde uygulanması ve gerektiğinde hastanelerdeki hareketliliğin gün boyu ya da günde birkaç kez kontrol edilmesi gerektiğinin altını çizdi.
Valilere ‘azami kararlılıkla çalışmaları için tam yetki’ veren Başbakan Medbuli, onlara hitaben, “Bu aşama, pandemi krizinden sorumlu herhangi bir yetkilinin performansının başarısızlığını kaldıramaz” ifadelerini kullandı.
Hükümetin salgını yayılmasını önleyecek malzemelerle ilgili çalışmalarının da ele alındığı toplantıda Medbuli, “Mümkün olan en kısa sürede yıkanabilir maske dağıtımı yapılması hedefleniyor. Yaklaşık bir ay içinde yıkanıp yeniden kullanılabilen maskelerin vatandaşlara ulaştırılması amaçlanıyor. Vatandaşların bu maskeleri kolayca temin edebilmesi için fiyatının da 5 cüneyh olması bekleniyor” dedi.
Öte yandan Mısır Silahlı Kuvvetleri, dün Kongo ve Zambiya’ya koronavirüs salgınıyla mücadelelerine yardımcı olmak amacıyla ‘ilaç, tıbbi malzeme, dezenfektan ve koruyucu giysi yüklü’ bir askeri nakliye uçağının gönderildiğini duyurdu.



Tunus, Gannuşi dahil olmak üzere önde gelen siyasetçilere ağır hapis cezaları verdi

Nahda Hareketi lideri Raşid el-Gannuşi (DPA)
Nahda Hareketi lideri Raşid el-Gannuşi (DPA)
TT

Tunus, Gannuşi dahil olmak üzere önde gelen siyasetçilere ağır hapis cezaları verdi

Nahda Hareketi lideri Raşid el-Gannuşi (DPA)
Nahda Hareketi lideri Raşid el-Gannuşi (DPA)

Tunus merkezli radyo istasyonu Mosaique FM dün bir mahkemenin, Nahda Hareketi lideri Raşid el-Gannuşi ve eski güvenlik yetkilileri de dahil olmak üzere önde gelen siyasetçilere komplo kurmak suçlamasıyla 12 ila 35 yıl arasında hapis cezaları verdiğini bildirdi.

Bu davada devlete karşı komplo kurmakla suçlananlar arasında, Cumhurbaşkanı Kays Said'in eski Özel Kalem Müdürü Nadia Akkaşa da bulunuyor.

Hakkında 35 yıl hapis cezası bulunan Akkaşa ülkeden kaçtı.

Mosaique FM, bu davada sanık olan eski Başbakan Yusuf eş-Şahid'in, kendisini ceza mahkemesine sevk eden iddianame kararını temyiz ettiğini, temyiz sonucu beklendiği için bu kararın şimdiye kadar hükümlerin kapsamına girmediğini belirtti.

İslami çizgideki Nahda Hareketi’nin deneyimli lideri Gannuşi (84), 14 yıl hapis cezasına çarptırıldı.

Cumhurbaşkanı Said tarafından feshedilen meclisin başkanı olan Gannuşi, 2023 yılından beri hapiste ve son birkaç ay içinde ayrı davalarda toplam 27 yıl hapis cezasına çarptırıldı.

Bu davada 21 kişiye suçlama yöneltildi, bunlardan 10'u halihazırda hapiste, 11'i ise ülkeden kaçtı.

Mahkeme, eski İstihbarat Teşkilatı Başkanı Kemal Keyzani'yi 35 yıl hapis cezasına, eski dışişleri bakanı Rafik Abdusselam’ı 35 yıl hapis cezasına ve Raşid Gannuşi'nin oğlu Muaz Gannuşi'yi 35 yıl hapis cezasına çarptırdı. Üçü de ülkeden kaçtı.

Cumhurbaşkanı Said, 2021 yılında meclisi feshetti ve ülkeyi kararnamelerle yönetmeye başladı. Ardından bağımsız yargı yüksek konseyini feshetti ve onlarca yargıcı görevden aldı. Şarku’l Avsat’ın aldığı bilgiye göre muhalefet bu hamleyi, 2011 yılında ‘Arap Baharı’ ayaklanmalarını tetikleyen ‘yeni doğan demokrasiyi baltalayan bir darbe’ olarak nitelendiriyor.

Cumhurbaşkanı Said ise bu suçlamaları reddediyor ve attığı adımların yasal olduğunu ve siyasi elitler arasında yıllardır süren kaos ve yolsuzluğu sona erdirmeyi amaçladığını söylüyor.

Cumhurbaşkanı Said'in 2021 yılında iktidarın büyük bir kısmını ele geçirmesinden bu yana muhalefet liderlerinin çoğu, bazı gazeteciler ve Said'i eleştirenler hapiste tutuluyor.

Bu yıl, başka bir mahkemede muhalefet liderleri, iş adamları ve avukatlara yine komplo suçlamasıyla 5 ila 66 yıl arasında değişen hapis cezaları verildi. Muhalefet, bu davanın Cumhurbaşkanı Said’in muhaliflerini bastırmak için uydurulmuş olduğunu söylüyor.

İnsan hakları grupları ve aktivistler, Said'in Tunus'u açık bir hapishaneye dönüştürdüğünü ve yargı ve polisi siyasi rakiplerini hedef almak için kullandığını söylüyorlar.

Tüm bu suçlamaları reddeden Cumhurbaşkanı Said, diktatör olmayacağını, kim olursa olsun, hangi makamda olursa olsun, hiç kimsenin kanunların üstünde olmadığını söylüyor.