Ürdün’de kapsamlı yasaklar yarından itibaren kaldırılıyor

Bir işçi dün Amman'da bir camiyi sterilize ediyor (Reuters)
Bir işçi dün Amman'da bir camiyi sterilize ediyor (Reuters)
TT

Ürdün’de kapsamlı yasaklar yarından itibaren kaldırılıyor

Bir işçi dün Amman'da bir camiyi sterilize ediyor (Reuters)
Bir işçi dün Amman'da bir camiyi sterilize ediyor (Reuters)

Ürdün hükümeti tarafından dün yapılan açıklamada kapsamlı yasağın yarından itibaren kaldırılacağı ve normal hayata dönüş aşamasına geçileceği bildirildi. Kısmi yasak gece yarısından sabah 06.00’a kadar devam edecek.
Bir süre önce Ürdün hükümet kaynaklarından Şarkul Avsat’a aktarılan bilgilere göre yönetim, sektörlerin yeniden açılması, vatandaşların serbest dolaşımına izin verilmesi ve gelecek haftadan itibaren şehirleri kapatma kararının iptal edilmesine yönelik duyuru yapmıştı.
Ürdün Medya Bakanı Emced el-Adaileh dün düzenlenen basın toplantısında Sağlık Bakanlığı ile Vakıflar ve Kutsallar Bakanlığı tarafından belirlenen sosyal mesafe, önleyici tedbirlere ve kısıtlamalara bağlı kalarak ibadet edenler için cami ve kiliselerin açılmasına karar verildiğini duyurdu.
Medya Bakanı, sağlık yasağının göstergelerine dayanarak son yedi gün içinde günde 10’un altında vaka kaydedilmesinin ardından Ürdün'ün yarından itibaren "orta risk" seviyesine geçiş yapacağını söyledi.
Ürdün, geçen mart ayının başlarında ülkede kaydedilen ilk vakanın ardından 756 koronavirüs vakası tespit etti. Devlet hastanelerinde sadece 121 vaka tedavi gördü.
Bakan, önleyici sağlık tedbirleri çerçevesinde kreşler, restoranlar, kafeler, izleyici olmadan kulüpler ve spor etkinliklerinin açılacağını duyurdu. Ayrıca otel ve pansiyonların da karara dahil olduğu, otel ve ağırlama sektörünün yanı sıra turistik bölgelerin de açılacağını ve iç hat uçuşlarına izin verileceğini belirtti.
Ürdün hükümeti normal hayata geçiş planının resmi olarak duyurulmasının ardından okullar, anaokulları, üniversiteler, kolejler, enstitüler, eğitim merkezleri, kültür merkezleri, düğün salonları, eğlence merkezleri ve gençlik faaliyetleri (izci kampları ve gençlere yönelik toplu yapılan herhangi bir faaliyet) gibi bazı alanların ve sektörlerin kapalı olmaya devam edeceğini duyurdu. Ayrıca sinema salonları, konferanslar, sergiler, kültürel etkinlikler, festivaller, parklar, tema parkları ve eğlence mekanları için tesisler için de bu kararın geçerli olduğu bildirildi.
Hükümet, yarından itibaren kapsamlı yasak günlerinin sona ermesine karar verdi. Vatandaşların her gün sabah 06.00’dan gece yarısına kadar dışarıya çıkmalarına izin verilecek. Ayrıca tek kişi veya yanında eşi olmanlar dışında araç kullanılmasının yasaklandığı karar da iptal edilecek. Kapsamlı yasağın bugün de devam ettiği Ürdün’de  sadece camide Cuma Namazı kılmak için izin verilecek.
Bakan el-Adaileh açıklamasında ulaşım araçlarının yüzde 50 koltuk kapasite ile bölgeler arasında çalışmasının başlayacağını duyurdu.
Bakan açıklamasının devamında prosedürlerin ve kararların sürekli değerlendirme ve gözden geçirmeye tabi tutulacağını ve virüsün durumu ile sağlık riski göstergelerine göre kararların değişebileceğini vurguladı.



Kuzey ve Doğu Suriye Demokratik Özerk Yönetimi: Taleplerimizin reddedilmesi ve “ayrılıkçılıkla” suçlanması ‘kasıtlı bir hile’

SDG unsurları Haseke'de (Reuters)
SDG unsurları Haseke'de (Reuters)
TT

Kuzey ve Doğu Suriye Demokratik Özerk Yönetimi: Taleplerimizin reddedilmesi ve “ayrılıkçılıkla” suçlanması ‘kasıtlı bir hile’

SDG unsurları Haseke'de (Reuters)
SDG unsurları Haseke'de (Reuters)

Kuzey ve Doğu Suriye Demokratik Özerk Yönetimi (KDSDÖY) tarafından dün yapılan açıklamada, Kürtlerin taleplerinin reddedilmesini ve ‘ayrılıkçılıkla’ suçlanmasını ‘Suriye'nin otoriterliğe karşı mücadelesi gerçeğinin kasıtlı olarak çarpıtılması’ olduğu belirtilerek, Suriye topraklarının birliği konusunda taviz verilmeyeceği vurgulandı.

Reuters’ın aktardığı açıklamada şu ifadeler yer aldı:

“Bugün ortaya koyduğumuz talepler, yani çoğulcu demokratik sistem, sosyal adalet, cinsiyet eşitliği ve tüm bileşenlerin haklarını güvence altına alan bir anayasa yeni talepler değil, 2011 yılından bu yana Suriyelilerin uğruna sokağa döküldükleri taleplerin özüdür. Suriye halkı, on yıllardır iktidarı ve serveti tekelinde tutan, yerel yönetimleri dışlayan ve ülkeyi arka arkaya krizlere sürükleyen merkezi bir rejim altında acı çekmiştir. Bugün, yeni Suriye'nin inşasında etkin ortaklar olmayı hedefliyoruz.”

Siyasi sürece katılmanın stratejik bir tercih olduğunu vurgularken, Suriye yönetimi ile görüşmelerin başarıya ulaşması için çalışacaklarını belirten KDSDÖY, “Demokratik temeller üzerinde devlet kurumlarına entegre olmaya ve tüm Suriyelilerin beklentilerini yansıtan yeni bir anayasanın hazırlanmasına katılmaya hazır olduğumuzu ifade ediyoruz” ifadelerini kullandı.

Toprak bütünlüğü ilkesi

KDSDÖY, Suriye'deki tüm tarafları ‘ulusal sorumluluklarını yerine getirmeye, nefret ve şiddet söylemlerini terk etmeye ve ülkeyi yıkıcı iç çatışmalara sürüklemeye yönelik tüm girişimlere karşı çıkmaya’ çağırdı.

Suriye topraklarının birliğinin tartışılmaz bir ilke olduğunu ve demokratik özyönetim vizyonunun ve ulusal değişim projesinde bizimle birlikte olan tüm siyasi güçlerin sabit bir temeli olduğunu vurgulayan KDSDÖY, bu konuda aşırıya kaçmanın, siyasi çözüm fırsatlarını baltalamak isteyenlere yarar sağlayacağı uyarısında bulundu.

KDSDÖY, Suriye hükümeti ile ABD ve Fransa hükümetlerinin temsilcilerinin de katıldığı son toplantıların, ‘Suriye devriminin başlangıcından beri hep istediğimiz ciddi bir Suriye-Suriye diyalogu sürecini başlatmak için çok önemli bir adım’ olduğunu belirtti.

"Nefret ve ihanet"

KDSDÖY Dış İlişkiler Departmanı Eş Başkanı İlham Ahmed dün yaptığı açıklamada, resmi makamlardan yapılan bazı açıklamalarda ‘nefret ve ihanet’ söylemlerinin arttığını belirterek endişesini dile getirdi.

Kürt yetkili, sosyal medya platformu X üzerinden yaptığı açıklamada, “Diyaloğu zayıflatmayan, güçlendiren yapıcı bir rol oynamasını umuyoruz. Suriye'deki siyasi çözüme yönelik ABD ve Fransa'nın sürekli desteğini ve Suriyeliler arasındaki görüş ayrılıklarını gidermeye katkıda bulunmalarını takdirle karşılıyoruz” ifadelerini kullandı.

Suriye Cumhurbaşkanı Ahmed eş-Şara, geçtiğimiz günlerde SDG lideri Mazlum Abdi ve ABD’nin Suriye Özel Temsilcisi Thomas Barrack ile Şam'da üçlü görüşmelerde bulunarak, geçtiğimiz mart ayında Şara ve Abdi arasında imzalanan ve Suriye'nin kuzeyindeki ve doğusundaki sivil ve askeri kurumların yıl sonuna kadar yeni Suriye yönetimi bünyesine alınmasını öngören anlaşmanın uygulanmasının önündeki engelleri kaldırmaya çalıştı.

Şarku’l Avsat’ın edindiği bilgiye göre anlaşmanın şu ana kadar, Halep'teki tutuklu takası ve Kürtlerin çoğunlukta olduğu Şeyh Maksud ve Eşrefiye mahallelerinin hükümet ve Kürt güçlerinin ortak kontrolü altına alınması dışındaki çoğu maddesi uygulanmadı.