Dünyada koronavirüs: 6,7 milyon vaka, 393 bini aşkın ölüm

Afrika Çevre Günü'ne katılan maskeli vatandaşlar (EPA)
Afrika Çevre Günü'ne katılan maskeli vatandaşlar (EPA)
TT

Dünyada koronavirüs: 6,7 milyon vaka, 393 bini aşkın ölüm

Afrika Çevre Günü'ne katılan maskeli vatandaşlar (EPA)
Afrika Çevre Günü'ne katılan maskeli vatandaşlar (EPA)

Geçtiğimiz Aralık ayında Çin’de patlak veren ve hızla tüm dünyaya yayılan yeni tip koronavirüs salgını sebebiyle 393 bini aşkın insan hayatını kaybetti.
Şarku'l Avsat'ın Worldometers.info'dan aktardığı verilere göre, dünya çapında 6 milyon 714 bin 464 kişide virüs görülürken, 3 milyon 261 bin 366 kişi ise iyileşti.
ABD’de 1 milyon 924 bin 189 kişide virüs görülürken, virüs kaynaklı 110 bin 179 kişi yaşamını yitirdi. Vaka ve ölüm sayısında dünyaya öncülük eden ABD’yi sırasıyla Brezilya, Rusya, İspanya, İngiltere, İtalya, Hindistan, Almanya, Peru ve Türkiye takip ediyor.
ABD’den sonra virüs kaynaklı en çok ölümlerin yaşandığı İngiltere’de 39 bin 904 kişi hayatını kaybetti. Ülkede hali hazırda 281 bin 661 vaka bulunuyor. 33 bin 689 kişinin vefat ettiği İtalya’da ise 234 bin 13 vaka mevcut.
Salgının patlak verdiği Çin’de virüs sebebiyle 4 bin 634 kişi hayatını kaybederken, hali hazırda 83 bin 27 vaka bulunuyor.
Ulusal makamlar tarafından verilen rakamlar veya bunların yayınlanmasındaki gecikmelerde yaşanan değişiklikler dikkate alındığında, son 24 saat içinde güncellenen rakamların bir önceki günün sonucuyla tam olarak eşleşmeyebileceği belirtildi.



Macron: İran cumhurbaşkanından müzakere masasına dönmesini istedim

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron (AP)
Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron (AP)
TT

Macron: İran cumhurbaşkanından müzakere masasına dönmesini istedim

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron (AP)
Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron (AP)

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, dün yaptığı açıklamada, İranlı mevkidaşı Mesud Pezeşkiyan ile yaptığı telefon görüşmesinde, Uluslararası Atom Enerjisi Ajansı'nın İran'daki çalışmalarını yeniden başlatmasına ve nükleer program ve balistik füzeler meselesini ele almak üzere müzakere masasına dönülmesine izin vermesi talebinde bulunduğunu söyledi.

“X” platformunda yaptığı bir paylaşımda, Pezeşkiyan'dan da nükleer silahların yayılmasını önleme anlaşmasına uymasını istediğini belirtti.

Macron, İran cumhurbaşkanına bölgede barışın yeniden tesis edilmesi için ateşkesin korunması gerektiğini ilettiğini ve İran'daki Fransız vatandaşlarının ve tesislerinin korunması ve herhangi bir tehdide maruz kalmaması gerektiğini söylediğini ifade etti.

vfgbhy
İran Cumhurbaşkanı Mesud Pezeşkiyan (DPA)

ABD, bu ayın başlarında İsrail ile 12 gün süren savaşın sonunda, İran'ın başlıca nükleer tesislerini hedef alan ve sığınak delici bombalar taşıyan uçaklarıyla saldırılar düzenledi.

Şarku’l Avsat’ın edindiği bilgiye göre İsrail, İran'a saldırısını 13 Haziran'da, Tahran'ın nükleer programı hakkında ABD ile altıncı tur dolaylı müzakerelere hazırlandığı bir zamanda başlattı.

İsrail ve ABD'nin saldırılarının ardından İran parlamentosu, Atom Enerjisi Ajansı ile iş birliğini askıya alma tasarısını kabul etti. Ayrıca nükleer silahların yayılmasını önleme anlaşmasından çekilme çağrıları da arttı.

İranlı yetkililer, Atom Enerjisi Ajansı'nın güvenilir olmadığını söylediler ve İran Dışişleri Bakanı Abbas Arakçi geçen hafta, Ajansın Genel Direktörü Rafael Grossi'yi İran'ın nükleer tesislerinin bombalanmasından sorumlu tuttu.