Bentley, toplam istihdamının dörtte birini işten çıkartıyor

AFP
AFP
TT

Bentley, toplam istihdamının dörtte birini işten çıkartıyor

AFP
AFP

1919’dan bu yana faaliyet gösteren İngiliz lüks otomobil üreticisi Bentley, toplam istihdamının dörtte birini işten çıkartıyor. 
5 Haziran tarihli açıklamaya göre, yaklaşık 4 bin 200 kişiyi çalıştıran şirket Birleşik Krallık’taki 1000 personeli ile yolları ayıracak. Bu durum, tüm ülkede 5 bin kişiyi kaybeden otomotiv sektöründe açılan yarayı daha da derinleştiriyor. 
Financial Times’a konuşan Bentley CEO’su Adrian Hallmark, “Kapalı kaldığımız yedi haftalık süreyi telafi etmek için elimizden geleni yaptık. Ciromuzun yüzde 25’i çoktan erimiş durumda. Toparlayabilmek için yalnızca yılın yarısı kaldı. Bu nedenle yıl sonunda elle tutulur bir kâr açıklamak çok zor olacak” ifadelerini kullandı. 
İşten çıkarmaların sektörün her kısmını etkilediğini vurgulayan Hallmark, “Ücretsiz izne ayrılmakla işten çıkarılmak çok da ikircikli bir durum değil” dedi ve şu uyarıyı yaptı: 
"Yılın geri kalanında virüsün ikinci dalgasının gelmesi işten çıkarmaları derinleştirebilir.  Avrupa Birliği’nden “kontrol dışı” çıkmış olmak çoktan virüsün felaketini şiddetlendirdi. Politikacılara mesajım: Bizi ikinci tepeden de aşağı itmeyin."

"İki yıldan önce toparlanma yok"
Bentley’nin çalışanlarının yaklaşık yarısı işe geri döndü. Bunların bin 500’ü evden çalışıyor, 500’ü ise hâlâ zorunlu izinde. 
Fabrikalar açılmış olsa da satışlar çok zayıf seyretmeye devam ediyor. Bentley’den yapılan açıklamada küresel talebin 2022’den önce toparlanamayacağı, “bir miktar normal” seviyesinin ancak 2021’de görülebileceği belirtildi. 
Independent Türkçe'de yer alan habere göre, işten çıkarmalarını “gönüllülük esasına” göre başlatacak şirketin bu durumu, bir süredir devam eden elektrikli otomobil heyecanına da ket vurdu. 
Elektrikli otomobil stratejisini 101’inci yaşını kutlayacağı temmuzda açıklamaya hazırlanan Bentley, bu planı da erteledi. 2023’te hibrit modellerini çıkartmayı planlayan Bentley’in ful elektrikli araç için hedeflediği tarih 2026’ydı. 
Yeniden üretime 11 Mayıs’ta geçen Bentley’in normalleşme sürecini hızlandıran Çin’den gelen talebi ise güçleniyor. CEO Hallmark, Çin talebinin geçen yıla göre ikiye katlandığını söyleyerek “2019’un herhangi bir ayından daha fazla talep aldığımız haftalarımız oldu” dedi. 



ABD'de tarım krizi: İşçilerin yüzde 70'i gitti

On milyarlarca dolarlık meyve ve sebze, Kaliforniya'daki göçmenler tarafından elle toplanıyor (Reuters)
On milyarlarca dolarlık meyve ve sebze, Kaliforniya'daki göçmenler tarafından elle toplanıyor (Reuters)
TT

ABD'de tarım krizi: İşçilerin yüzde 70'i gitti

On milyarlarca dolarlık meyve ve sebze, Kaliforniya'daki göçmenler tarafından elle toplanıyor (Reuters)
On milyarlarca dolarlık meyve ve sebze, Kaliforniya'daki göçmenler tarafından elle toplanıyor (Reuters)

ABD'de Donald Trump yönetiminin göçmenlere yönelik sınır dışı ve gözaltı uygulamalarını artırması bir yandan protesto gösterilerine yol açarken diğer yandan da ekonomiyi olumsuz etkiliyor. 

Reuters, Kaliforniya tarlalarındaki mahsulün toplanmadan kaldığını bildiriyor. 

Birleşik Krallık merkezli haber ajansına konuşan çiftçi Lisa Tate, Göçmenlik ve Gümrük Muhafaza Dairesi'nin (ICE) düzenlediği baskınların etkilerinin sahada hissedildiğini vurguluyor. 

6 nesildir bu işi yaptıklarını belirterek şöyle diyor:

Tarlalarda çalışan işçilerin yaklaşık yüzde 70'i gitti. Eğer işgücünüzün yüzde 70'i yok olduysa mahsulün de yüzde 70'i toplanmaz ve bir günde çürüyüp gidebilir. Amerikalıların çoğu bu işi yapmak istemiyor. Buradaki çoğu çiftçi zar zor geçiniyor. Bunun bardağı taşıran son damla olmasından, pek çok kişinin batmasından korkuyorum.

Adını vermek istemeyen Meksikalı bir tarımcı geçen hafta çilek ektiklerini anlatırken eskiden 300 kişiyle bu işi yaptıklarını ancak bu sene işçi sayısında 80'de kaldıklarını aktardı. 

Bir başkası da önceden tarlada 80 kişiyle çalıştıklarını ama artık sayının 17'ye kadar indiğini vurguladı. 

csdfgthy
Endişeli tarım işçileri, marketlere ABD pasaportuna sahip olan çocukları gönderdiğini söylüyor (Reuters)

İşçiler tarlalarda yakalanırlarsa ailelerini bir daha görememekten korkuyor. Bir tanesi durumlarını şöyle anlattı:

Sabah korkarak uyanıyoruz. Güneş bizi endişelendiriyor, sıcak bizi endişelendiriyor ve artık daha da büyük bir sorunumuz var: Pek çok kişi eve dönemiyor. Sokakta herhangi bir belaya karışmak istemiyorum. Hangi sebeple olursa olsun gözaltına alınanlar sınır dışı ediliyor.

Kongre Bütçe Ofisi'nin eski direktörlerinden Douglas Holtz-Eakin, tarım çalışanlarının yaklaşık yüzde 80'inin ABD dışında doğduğunun, bunların da yarısının kaçak olarak ülkede yaşadığının tahmin edildiğini bildirdi.

Cumhuriyetçi ekonomist, kaçak işçilerin kaybının fiyatları yükselteceğine işaret etti. 

ABD'de sebze hasadının üçte birinden fazlası, meyve ve kabuklu yemiş üretimininse dörtte üçünden fazlası Kaliforniya'da yapılıyor. Eyaletin 2023'te tarımdan elde ettiği gelir 60 milyar doları aştı.

Merkez sol eğilimli Brookings Enstitüsü'nden Wendy Edelberg ve Tara Watson'la muhafazakar Amerika Girişim Enstitüsü'nden (American Enterprise Institute/AEI) Stan Veuger, bir makale hazırlayarak en az 50 yıldır ilk kez görülebilecek bir değişime işaret etmişti: Bu yıl ABD'ye giden göçmen sayısı, ülkeden ayrılanlardan az olabilir. 

Washington Post'un haberinde, ABD dışında doğmuş işçilerin sayısının marttan beri bir milyondan fazla düştüğü aktarılmıştı.

Independent Türkçe, Reuters, Washington Post