Endonezya’da teyit edilen koronavirüs vaka sayısı 34 bini aştı

Koronavirüs salgınına rağmen Pakistan’daki çarşılarda kalabalık sürüyor. (EPA)
Koronavirüs salgınına rağmen Pakistan’daki çarşılarda kalabalık sürüyor. (EPA)
TT

Endonezya’da teyit edilen koronavirüs vaka sayısı 34 bini aştı

Koronavirüs salgınına rağmen Pakistan’daki çarşılarda kalabalık sürüyor. (EPA)
Koronavirüs salgınına rağmen Pakistan’daki çarşılarda kalabalık sürüyor. (EPA)

Endonezya’da teyit edilen koronavirüs vaka sayısı çarşamba günü itibariyle 34 bini aşarken ülke dün günlük vaka sayısındaki en fazla artışı kaydetti.
Endonezya Sağlık Bakanlığı, son 24 saat içindeki vaka sayısının bin 241 olduğunu, böylece ülkedeki vaka sayısı toplamının 34 bin 316’ye ulaştığını duyurdu. Bakanlık dün 36 ölüm vakasının kayıtlara geçtiğini, salgının başlangıcından bu yana yaşamını yitirenlerin sayısının bin 959’a yükseldiği bilgisini verdi. Yetkililer son günlerde test sayısını da artırdı.
Endonezya hafta sonunda ekonomik faaliyetleri ve kamusal hayatı kademeli olarak yeniden başlattı. Bu bağlamda iki aydan daha uzun süredir evlerinde kapalı kalan vatandaşların işlerine gitmeleri için yolculuk yapmalarına ve cemaatle namaz kılmalarına izin verildi.

Pakistan
Pakistan’da toplam vaka sayısının 113 bin 702’ye yükseldiği duyuruldu. The Nation gazetesinin haberine göre dün kaydedilen 83 ölüm ile ülke genelinde yaşamını yitirenlerin sayısı toplam 2 bin 255’e ulaştı.
Pakistan Ulusal Komuta ve Operasyon Merkezi’nden alınan güncel verilere göre son 24 saat içerisinde 5 bin 385 koronavirüs vakası kaydedildi. Pakistan hükümeti yine son 24 saat içinde 23 bin 799 testle yaptı. Şu ana kadar yapılan test sayısı toplam 754 bin 252 oldu.

Malezya
Malezya koronavirüs tedbirleri kapsamındaki kısıtlamaları hafifleterek seyahat ve alışveriş faaliyetlerine izin verdi. Berber ve kuaför salonları kapılarını yeniden açtı, alışveriş merkezlerinde çalışmalar başladı. Yetkililer ayrıca, yeni tip koronavirüs salgınını önlemeye yönelik uygulanan kısıtlamaları hafifletme çerçevesinde salgından etkilenen ekonomiyi canlandırmak için ülke içi seyahatlere de izin verdi.
Başkent Kuala Lumpur’da alışveriş merkezlerine gidenler, ateşlerinin ölçülmesi için kapılarda sıraya girdi.
Abdurrahman Muhammed, saçlarını tıraş ettirdikten sonra gülümseyerek yaptığı açıklamada “Şükürler olsun ki hükümet dışarı çıkmamıza ve yeniden iyi görünebilmemiz için berbere gitmemize yönelik kısıtlamaları kaldırdı” ifadelerini kullandı.
Kuaför dükkanı olan Wong Li Ting, “Tekrar çalışmaktan dolayı mutluyuz. Çünkü neredeyse 2 aydır hiçbir şey kazanamadık” dedi.
Malezya’da dün 2 yeni Kovid-19 vakası daha kaydedildi. Bu,
kısıtlamaların yürürlüğe girmesinden bu yana kaydedilen en düşük sayı oldu. Böylece ülke genelindeki vaka sayısı 8 bin 338’e yükseldi. Şu ana kadar 188 kişi yaşamını yitirdi.
Malezya Başbakanı Muhyiddin Yasin pazar günü yaptığı açıklamada, salgının kontrol altına alındığını ve 31 Ağustos’a kadar devam edecek olan yeni bir iyileşme aşamasına girildiğini duyurdu. Aşı bulunana kadar ülkede normalleşmenin devam edileceğini bildirdi.
Ancak ülkenin uluslararası sınırları şimdilik kapalı kalmaya devam edecek. Aynı şekilde gece kulüpleri ve benzeri eğlence mekanları, spor etkinlikleri ve toplantılara yönelik yasaklar da sürecek.
Malezya Eğitim Bakanı dün yaptığı açıklamada 24 Haziran’dan itibaren okulların kademeli olarak açılacağını bildirdi. Üst düzey bir sağlık yetkilisi de salgının kontrol altına alındığı Singapur, Brunei ve Tayland gibi ülkelerle seyahat anlaşmalarının yapılabileceğini kaydetti.



Trump, uçağında yaşanan küçük bir arıza nedeniyle Washington'a geri döndü

ABD başkanının uçağı, Air Force One (Reuters)
ABD başkanının uçağı, Air Force One (Reuters)
TT

Trump, uçağında yaşanan küçük bir arıza nedeniyle Washington'a geri döndü

ABD başkanının uçağı, Air Force One (Reuters)
ABD başkanının uçağı, Air Force One (Reuters)

ABD Başkanı Donald Trump, başkanlık uçağının "küçük" bir elektrik arızası nedeniyle Washington'a geri dönmek zorunda kalmasının ardından dün gece geç saatlerde Davos forumuna yaptığı yolculuğa devam etti.

Trump ve beraberindekiler, Joint Base Andrews'te uçak değiştirdikten sonra, ilk kalkışlarından yaklaşık iki buçuk saat sonra, gece yarısından kısa bir süre sonra tekrar havalandılar.

Beyaz Saray, ABD Başkanı'nın, İsviçre'deki Dünya Ekonomik Forumu'na gitmek üzere kalkıştan kısa bir süre sonra Air Force One uçağında "küçük bir elektrik sorunu" tespit edilmesi üzerine Maryland'deki Joint Base Andrews'e geri dönerek uçağı değiştirdiğini belirtti.

Beyaz Saray Basın Sözcüsü Caroline Leavitt, kalkıştan sonra mürettebatın "küçük bir elektrik sorunu" tespit etmesinin ardından geri dönme kararının alındığını ve ihtiyatlılık amacıyla bu kararın verildiğini söyledi. Leavitt, Başkan Trump'ın yolculuğuna devam etmek üzere başka bir uçağa bineceğini belirtti. Trump, İsviçre'nin Davos kentinde düzenlenen Dünya Ekonomik Forumu'nda diğer dünya liderlerine katılmak üzere yola çıkmıştı.

ABD Başkanı veya Başkan Yardımcısının dahil olduğu olaylar nadir olsa da daha önce yaşanmıştır. 2011'de, dönemin Başkanı Barack Obama'yı Connecticut'taki bir etkinliğe götürürken, Air Force One uçağı kötü hava koşulları nedeniyle inişini iptal etmek zorunda kalmıştı.

2012'de ise dönemin Başkan Yardımcısı Joe Biden'ın içinde bulunduğu Air Force One uçağı Kaliforniya'da kuşlara çarpmış, ancak daha sonra güvenli bir şekilde iniş yapmıştı.


Barrack: SDG'nin DEAŞ ile mücadelede önemli bir güç olarak üstlendiği rol sona erdi

ABD'nin Suriye Özel Temsilcisi ve Ankara Büyükelçisi Tom Barrack, (Reuters)
ABD'nin Suriye Özel Temsilcisi ve Ankara Büyükelçisi Tom Barrack, (Reuters)
TT

Barrack: SDG'nin DEAŞ ile mücadelede önemli bir güç olarak üstlendiği rol sona erdi

ABD'nin Suriye Özel Temsilcisi ve Ankara Büyükelçisi Tom Barrack, (Reuters)
ABD'nin Suriye Özel Temsilcisi ve Ankara Büyükelçisi Tom Barrack, (Reuters)

ABD'nin Suriye Özel Temsilcisi ve Ankara Büyükelçisi Tom Barrack dün yaptığı açıklamada, Suriye Demokratik Güçleri’nin (SDG) DEAŞ’a karşı mücadelede önemli bir güç olarak rolünün sona erdiğini söyledi. Barrack, hükümet güçlerinin artık radikal unsurların ve ailelerinin tutulduğu hapishaneler ve kamplarda güvenliği sağlamaya hazır olduğunu düşündüğünü belirtti.

Sosyal medya platformu X üzerinden yaptığı paylaşımda Barrack,  “DEAŞ ile mücadelede sahadaki ana güç olarak SDG’nin temel amacı büyük ölçüde sona ermiştir” diye yazdı.

ABD’li Özel Temsilci, Suriyeli yetkililerin, DEAŞ üyelerinin tutulduğu hapishaneler ve aile üyelerinin barındırıldığı kamplar da dahil olmak üzere güvenlik sorumluluklarını üstlenmeye hazır olduğunu düşündüğünü belirtti.

Washington yıllardır DEAŞ’la mücadelesinde Kürtlerin liderliğindeki SDG'nin önemli bir destekçisi oldu. Bu da 2019 yılında grubun son kontrol alanlarından da yenilgiye uğramasına yol açtı. Ancak yıllar süren çatışmaların ardından eski rejimin düşmesinden sonra Şam’daki yeni yetkililerin ve ülkenin birleştirilmesi çabalarının önemli bir destekçisi haline geldi.


Trump'ın "Barış Konseyi" teklifini kim kabul etti, kim reddetti ve kim inceliyor?

 ABD Başkanı Donald Trump Beyaz Saray'da konuşma yapıyor (AFP)
ABD Başkanı Donald Trump Beyaz Saray'da konuşma yapıyor (AFP)
TT

Trump'ın "Barış Konseyi" teklifini kim kabul etti, kim reddetti ve kim inceliyor?

 ABD Başkanı Donald Trump Beyaz Saray'da konuşma yapıyor (AFP)
ABD Başkanı Donald Trump Beyaz Saray'da konuşma yapıyor (AFP)

ABD Başkanı, Donald Trump'ın başkanlığını yaptığı ve dünya genelindeki çatışmaların çözümüne katkıda bulunacak olan "Barış Konseyi"ne dünya liderlerini katılmaya çağırdı; bu konseyin kurulması, Birleşmiş Milletler'e rakip bir kuruluşun oluşmasına yol açabilir ve bu kuruluşta daimi üyelik elde etmek, bir milyar dolar ödenmesi şartıyla mümkün olabilir.

Fas Dışişleri Bakanlığı dün, Kral VI. Muhammed'in konseye "kurucu üye" olarak katılacağını duyurdu.

Birleşik Arap Emirlikleri Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada, Şeyh Muhammed bin Zayid Al Nahyan'ın ABD'nin konseye katılma davetini kabul ettiği belirtildi. Açıklamada ayrıca, Dışişleri Bakanı Şeyh Abdullah bin Zayid Al Nahyan'ın "Birleşik Arap Emirlikleri'nin kararının, Filistin halkının meşru haklarının elde edilmesi için gerekli olan, Başkan Donald Trump tarafından Gazze ile ilgili olarak sunulan 20 maddelik barış planının tam olarak uygulanmasının önemini yansıttığını" teyit ettiği ifade edildi.

Bahreyn Dışişleri Bakanlığı da Kral Hamad bin İsa el Halife'nin Trump'ın davetini kabul ettiğini açıkladı. Bakanlık, "Bahreyn Krallığı'nın bu kararı, Sayın Başkan Donald Trump'ın Gazze Şeridi ile ilgili önerdiği barış planının tam olarak uygulanmasına yönelik istekliliğinden kaynaklanmaktadır (...) çünkü bu plan, kardeş Filistin halkının meşru haklarının korunması ve muhafaza edilmesi açısından büyük önem taşımaktadır" ifadelerini kullandı.

Macaristan'da Başbakan Viktor Orbán pazar günü yaptığı açıklamada, Trump'ın kendisini konseyin "kurucu üyesi" olmaya davet etmesinin "onur verici" olduğunu söyledi.

Ermenistan'da Başbakan Nikol Paşinyan dün Facebook üzerinden yaptığı açıklamada, Amerikan davetini kabul ettiğini duyurdu.

Belarus'ta Dışişleri Bakanlığı X platformu üzerinden yaptığı açıklamada, ülkenin "Barış Konseyi'ne katılmaya hazır" olduğunu belirterek, konseyin görev alanının girişimin önerdiğinden "çok daha geniş" olmasını umduğunu ifade etti.

Buna karşılık, Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron pazartesi günü Fransa'nın bu aşamada talebi "karşılayamayacağını" söyledi.

Trump ise "Fransız şarap ve şampanyasına yüzde 200 gümrük vergisi uygulayacağım. O da bana katılacak" diye karşılık verdi.

Ukrayna Cumhurbaşkanı Volodimir Zelenskiy ise dün yaptığı açıklamada, davet aldığını ancak Rusya ile birlikte katılmayı "hayal bile edemediğini" söyledi.

Trump pazartesi günü Rus mevkidaşı Vladimir Putin'i konseye katılmaya davet ettiğini doğrularken, Moskova karar vermeden önce Washington ile "tüm ayrıntıları netleştirmeye" çalıştığını ifade etti.

Brüksel'deki bir sözcüye göre Avrupa Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen daveti aldığını ve cevabını saklı tuttuğunu belirtirken, Alman hükümeti ortaklarıyla "koordinasyon" ihtiyacının altını çizdi.

Çin Dışişleri Bakanlığı sözcüsü ise Pekin'in "Amerikan tarafından bir davet aldığını" açıkladı, ancak pozisyonunu belirtmedi.

Kanada'da Dışişleri Bakanı Anita Anand, "Durumu inceliyoruz. Ancak bir milyar dolar ödemeyeceğiz" dedi.

İsviçre Dışişleri Bakanlığı, ülkenin teklifi "dikkatlice analiz edeceğini" ve pozisyonunu belirlemeden önce istişarelerde bulunacağını belirtti.

Avustralya Başbakanı Anthony Albanese, hükümetinin talebi "incelemek için zamanı olmadığını" belirtirken, Singapur "daveti değerlendirdiğini" ifade etti.

Davetiyeyi aldığını teyit eden ülkeler arasında Hindistan ve Güney Kore'nin yanı sıra İtalya, Norveç, İsveç, Finlandiya, Arnavutluk, Arjantin, Brezilya, Paraguay, Mısır, Ürdün, Türkiye, Yunanistan, Slovenya ve Polonya yer alıyor.

Şarku’l Avsat’ın aldığı bilgiye göre Barış Konseyi Şartı, Konseyin çalışmalarına yalnızca üç ülke Şartı imzaladıktan sonra başlayacağını öngörmektedir.