Endonezya’da teyit edilen koronavirüs vaka sayısı 34 bini aştı

Koronavirüs salgınına rağmen Pakistan’daki çarşılarda kalabalık sürüyor. (EPA)
Koronavirüs salgınına rağmen Pakistan’daki çarşılarda kalabalık sürüyor. (EPA)
TT

Endonezya’da teyit edilen koronavirüs vaka sayısı 34 bini aştı

Koronavirüs salgınına rağmen Pakistan’daki çarşılarda kalabalık sürüyor. (EPA)
Koronavirüs salgınına rağmen Pakistan’daki çarşılarda kalabalık sürüyor. (EPA)

Endonezya’da teyit edilen koronavirüs vaka sayısı çarşamba günü itibariyle 34 bini aşarken ülke dün günlük vaka sayısındaki en fazla artışı kaydetti.
Endonezya Sağlık Bakanlığı, son 24 saat içindeki vaka sayısının bin 241 olduğunu, böylece ülkedeki vaka sayısı toplamının 34 bin 316’ye ulaştığını duyurdu. Bakanlık dün 36 ölüm vakasının kayıtlara geçtiğini, salgının başlangıcından bu yana yaşamını yitirenlerin sayısının bin 959’a yükseldiği bilgisini verdi. Yetkililer son günlerde test sayısını da artırdı.
Endonezya hafta sonunda ekonomik faaliyetleri ve kamusal hayatı kademeli olarak yeniden başlattı. Bu bağlamda iki aydan daha uzun süredir evlerinde kapalı kalan vatandaşların işlerine gitmeleri için yolculuk yapmalarına ve cemaatle namaz kılmalarına izin verildi.

Pakistan
Pakistan’da toplam vaka sayısının 113 bin 702’ye yükseldiği duyuruldu. The Nation gazetesinin haberine göre dün kaydedilen 83 ölüm ile ülke genelinde yaşamını yitirenlerin sayısı toplam 2 bin 255’e ulaştı.
Pakistan Ulusal Komuta ve Operasyon Merkezi’nden alınan güncel verilere göre son 24 saat içerisinde 5 bin 385 koronavirüs vakası kaydedildi. Pakistan hükümeti yine son 24 saat içinde 23 bin 799 testle yaptı. Şu ana kadar yapılan test sayısı toplam 754 bin 252 oldu.

Malezya
Malezya koronavirüs tedbirleri kapsamındaki kısıtlamaları hafifleterek seyahat ve alışveriş faaliyetlerine izin verdi. Berber ve kuaför salonları kapılarını yeniden açtı, alışveriş merkezlerinde çalışmalar başladı. Yetkililer ayrıca, yeni tip koronavirüs salgınını önlemeye yönelik uygulanan kısıtlamaları hafifletme çerçevesinde salgından etkilenen ekonomiyi canlandırmak için ülke içi seyahatlere de izin verdi.
Başkent Kuala Lumpur’da alışveriş merkezlerine gidenler, ateşlerinin ölçülmesi için kapılarda sıraya girdi.
Abdurrahman Muhammed, saçlarını tıraş ettirdikten sonra gülümseyerek yaptığı açıklamada “Şükürler olsun ki hükümet dışarı çıkmamıza ve yeniden iyi görünebilmemiz için berbere gitmemize yönelik kısıtlamaları kaldırdı” ifadelerini kullandı.
Kuaför dükkanı olan Wong Li Ting, “Tekrar çalışmaktan dolayı mutluyuz. Çünkü neredeyse 2 aydır hiçbir şey kazanamadık” dedi.
Malezya’da dün 2 yeni Kovid-19 vakası daha kaydedildi. Bu,
kısıtlamaların yürürlüğe girmesinden bu yana kaydedilen en düşük sayı oldu. Böylece ülke genelindeki vaka sayısı 8 bin 338’e yükseldi. Şu ana kadar 188 kişi yaşamını yitirdi.
Malezya Başbakanı Muhyiddin Yasin pazar günü yaptığı açıklamada, salgının kontrol altına alındığını ve 31 Ağustos’a kadar devam edecek olan yeni bir iyileşme aşamasına girildiğini duyurdu. Aşı bulunana kadar ülkede normalleşmenin devam edileceğini bildirdi.
Ancak ülkenin uluslararası sınırları şimdilik kapalı kalmaya devam edecek. Aynı şekilde gece kulüpleri ve benzeri eğlence mekanları, spor etkinlikleri ve toplantılara yönelik yasaklar da sürecek.
Malezya Eğitim Bakanı dün yaptığı açıklamada 24 Haziran’dan itibaren okulların kademeli olarak açılacağını bildirdi. Üst düzey bir sağlık yetkilisi de salgının kontrol altına alındığı Singapur, Brunei ve Tayland gibi ülkelerle seyahat anlaşmalarının yapılabileceğini kaydetti.



Trump, Venezuelalı uyuşturucu kaçakçılarını "çok yakında" karadan hedef almaya başlayacağını söyledi

Başkan Donald Trump, Şükran Günü'nde Mar-a-Lago tatil beldesinden orduya video bağlantısıyla konuşurken bir fotoğraf tutuyor (AP)
Başkan Donald Trump, Şükran Günü'nde Mar-a-Lago tatil beldesinden orduya video bağlantısıyla konuşurken bir fotoğraf tutuyor (AP)
TT

Trump, Venezuelalı uyuşturucu kaçakçılarını "çok yakında" karadan hedef almaya başlayacağını söyledi

Başkan Donald Trump, Şükran Günü'nde Mar-a-Lago tatil beldesinden orduya video bağlantısıyla konuşurken bir fotoğraf tutuyor (AP)
Başkan Donald Trump, Şükran Günü'nde Mar-a-Lago tatil beldesinden orduya video bağlantısıyla konuşurken bir fotoğraf tutuyor (AP)

ABD Başkanı Donald Trump, Washington ile Karakas arasındaki ilişkilerin giderek gerginleşmesiyle birlikte, ABD'nin sadece denizde değil, "çok yakında" kara operasyonlarıyla da Venezuelalı uyuşturucu kaçakçılarını hedef almaya başlayacağını duyurdu.

ABD Başkanı, Şükran Günü'nde silahlı kuvvetlere yaptığı televizyon konuşmasında, "Muhtemelen insanların artık uyuşturucuyu deniz yoluyla taşımak istemediğini fark etmişsinizdir. Kara yoluyla da bunu yapmalarını engellemeye başlayacağız" dedi. "Kara yolu daha kolay, ancak bu çok yakında başlayacak" ifadesini kullandı.


Trump: Amerika daha fazla B-2 bombardıman uçağı talep etti

ABD'ye ait bir B-2 gizli bombardıman uçağı Kaliforniya'daki piste ulaştı (AFP Arşivi)
ABD'ye ait bir B-2 gizli bombardıman uçağı Kaliforniya'daki piste ulaştı (AFP Arşivi)
TT

Trump: Amerika daha fazla B-2 bombardıman uçağı talep etti

ABD'ye ait bir B-2 gizli bombardıman uçağı Kaliforniya'daki piste ulaştı (AFP Arşivi)
ABD'ye ait bir B-2 gizli bombardıman uçağı Kaliforniya'daki piste ulaştı (AFP Arşivi)

Başkan Donald Trump, ABD ordusuna yaptığı açıklamada, yönetiminin bu yılın başlarında ABD'nin İran'daki nükleer tesislere düzenlediği saldırılarda kullandığı Northrop Grumman yapımı B-2 Spirit gizli bombardıman uçağından "daha fazla" talep ettiğini söyledi.

Resim Trump, Florida'daki tatil köyünden ABD askerleriyle görüntülü görüşme gerçekleştiriyor (AFP)

Trump, "Bu güzel B-2 bombardıman uçakları, İran'ın potansiyel nükleer tedarikini tamamen ortadan kaldırdı" dedi.

Daha fazlasını sipariş ettik ve bunun nedeni, kesinlikle muhteşem olmaları" ifadelerini kullandı.


Ukrayna: Rusya'ya hiçbir toprak vermeyeceğiz

Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy basın toplantısında (AFP)
Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy basın toplantısında (AFP)
TT

Ukrayna: Rusya'ya hiçbir toprak vermeyeceğiz

Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy basın toplantısında (AFP)
Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy basın toplantısında (AFP)

Ukrayna Devlet Başkanlığı Ofisi Başkanı Andriy Yermak, Amerikan dergisi The Atlantic'e yaptığı açıklamada, başkanın barış karşılığında Rusya'ya toprak vermeyi kabul etmeyeceğini söyledi.

Dün yayınlanan röportajda, "Zelenskiy cumhurbaşkanı olduğu sürece, kimse onun toprak vereceğine güvenmemeli. Hiçbir topraktan vazgeçmeyecek" ifadesini kullandı.

Ukrayna Devlet Başkanı ise ülkesinin müzakere ekibinin, Cenevre'de üzerinde mutabık kalınan noktaları, güvenlik garantileriyle barışın önünü açacak bir formüle dönüştürmek için Amerikan heyeti ile çalışmaya devam edeceğini söyledi.

Zelenskiy, X'te paylaştığı gönderide, "Amerikan tarafı ve Avrupalı ​​dostlarımızla yakın temas halindeyiz. Dünya genelindeki ortaklarımız da son gelişmeler hakkında bilgilendirildi. Egemenliğimize ve devletimize verdikleri destek için minnettarım" ifadelerini kullandı.

Zelenskiy, heyetinin Ukrayna'nın yeterli savunma desteği almasını sağlamak için elinden gelen her şeyi yaptığını belirterek, "Bu konuda Amerikan tarafı ve Avrupalı ​​ortaklarımızla temas halindeyiz" dedi.

Zelenskiy'nin Ofis Başkanı Andriy Yermak, Kiev'in 2012'den beri devam eden Rus-Ukrayna savaşını sona erdirmeyi amaçlayan Cenevre toplantısının sonuçlarını geliştirmek için ABD heyetiyle çalışmaya devam edeceğini belirtti.

Zelenskiy'nin ABD ile görüşmelerde Ukrayna heyetinin başına atadığı Yermak, X platformunda yayınladığı bir gönderide, "Cenevre'de yaptığımız gibi, şimdi de savaşı sona erdirmek için somut adımlar atma konusunda somut ilerleme sağlamak amacıyla yapıcı bir diyalog için hazırlanıyoruz" ifadelerini kullandı.

Yermak şöyle devam etti: "Ortak temel hedefimiz değişmedi: Ukrayna için mümkün olan en kısa sürede kalıcı ve onurlu bir barışa ulaşmak."

Amerikalı ve Ukraynalı müzakereciler, pazar günü Cenevre'de ABD destekli son barış planı hakkında görüşmelerde bulundu. Salı günü Zelenskiy, Washington ile Cenevre'de hazırlanan barış planının metni üzerinde Ukrayna müzakere ekibiyle birlikte çalıştığını söyledi.

dcfrg
Trump ve Zelenskiy'nin 28 Şubat'ta Beyaz Saray'da görüşmesi (AFP)

Benzer bir gelişmede, NATO Genel Sekreteri Mark Rutte, dün İzlanda'ya yaptığı ziyarette, ABD Başkanı Donald Trump'ın Ukrayna'daki savaşı sona erdirme planına ilişkin çabalarını övdü. İzlanda Başbakanı Kristern Frostadottir ile ortak basın toplantısında Rutte, "Rusya, elde ettiği marjinal kazanımlar için ağır bir bedel ödedi ve Ukrayna kendini cesurca savunmaya devam ediyor" dedi. Rutte, "Barış süreci önemli bir destek aldı ve ABD Başkanı Trump'ı bu nedenle tebrik etmek istiyorum" diye ekledi. Şarku’l Avsat’ın aldığı bilgiye göre geçen hafta açıklanan ve başlangıçta Rusya'nın talepleriyle uyumlu görünen ABD planı, ABD ile Ukrayna arasında Avrupa ülkelerinin de katılımıyla yapılan acil müzakerelerin ardından önemli revizyonlardan geçti. ABD elçisi Steve Witkoff'un planı Rus yetkililerle görüşmek üzere gelecek hafta Moskova'ya gelmesi bekleniyor. Kremlin, Avrupa'nın bu planla ilgili çabalarını "gereksiz" olarak nitelendirdi. NATO Genel Sekreteri, İzlanda'da yaptığı açıklamada, Reykjavik'in NATO üye ülkelerinin güvenliğini sağlama çabalarını vurguladı. "Saf olamayız. Artık hepimiz cephe hattındayız. En yeni Rus füzeleri, NATO topraklarının herhangi bir noktasına çok kısa sürede ulaşabilir" dedi. Rutte, "İzlanda'nın gözetleme ve hava savunma alanında yaptıklarının (...) son derece önemli" olduğunu vurguladı.