Endonezya’da teyit edilen koronavirüs vaka sayısı 34 bini aştı

Koronavirüs salgınına rağmen Pakistan’daki çarşılarda kalabalık sürüyor. (EPA)
Koronavirüs salgınına rağmen Pakistan’daki çarşılarda kalabalık sürüyor. (EPA)
TT

Endonezya’da teyit edilen koronavirüs vaka sayısı 34 bini aştı

Koronavirüs salgınına rağmen Pakistan’daki çarşılarda kalabalık sürüyor. (EPA)
Koronavirüs salgınına rağmen Pakistan’daki çarşılarda kalabalık sürüyor. (EPA)

Endonezya’da teyit edilen koronavirüs vaka sayısı çarşamba günü itibariyle 34 bini aşarken ülke dün günlük vaka sayısındaki en fazla artışı kaydetti.
Endonezya Sağlık Bakanlığı, son 24 saat içindeki vaka sayısının bin 241 olduğunu, böylece ülkedeki vaka sayısı toplamının 34 bin 316’ye ulaştığını duyurdu. Bakanlık dün 36 ölüm vakasının kayıtlara geçtiğini, salgının başlangıcından bu yana yaşamını yitirenlerin sayısının bin 959’a yükseldiği bilgisini verdi. Yetkililer son günlerde test sayısını da artırdı.
Endonezya hafta sonunda ekonomik faaliyetleri ve kamusal hayatı kademeli olarak yeniden başlattı. Bu bağlamda iki aydan daha uzun süredir evlerinde kapalı kalan vatandaşların işlerine gitmeleri için yolculuk yapmalarına ve cemaatle namaz kılmalarına izin verildi.

Pakistan
Pakistan’da toplam vaka sayısının 113 bin 702’ye yükseldiği duyuruldu. The Nation gazetesinin haberine göre dün kaydedilen 83 ölüm ile ülke genelinde yaşamını yitirenlerin sayısı toplam 2 bin 255’e ulaştı.
Pakistan Ulusal Komuta ve Operasyon Merkezi’nden alınan güncel verilere göre son 24 saat içerisinde 5 bin 385 koronavirüs vakası kaydedildi. Pakistan hükümeti yine son 24 saat içinde 23 bin 799 testle yaptı. Şu ana kadar yapılan test sayısı toplam 754 bin 252 oldu.

Malezya
Malezya koronavirüs tedbirleri kapsamındaki kısıtlamaları hafifleterek seyahat ve alışveriş faaliyetlerine izin verdi. Berber ve kuaför salonları kapılarını yeniden açtı, alışveriş merkezlerinde çalışmalar başladı. Yetkililer ayrıca, yeni tip koronavirüs salgınını önlemeye yönelik uygulanan kısıtlamaları hafifletme çerçevesinde salgından etkilenen ekonomiyi canlandırmak için ülke içi seyahatlere de izin verdi.
Başkent Kuala Lumpur’da alışveriş merkezlerine gidenler, ateşlerinin ölçülmesi için kapılarda sıraya girdi.
Abdurrahman Muhammed, saçlarını tıraş ettirdikten sonra gülümseyerek yaptığı açıklamada “Şükürler olsun ki hükümet dışarı çıkmamıza ve yeniden iyi görünebilmemiz için berbere gitmemize yönelik kısıtlamaları kaldırdı” ifadelerini kullandı.
Kuaför dükkanı olan Wong Li Ting, “Tekrar çalışmaktan dolayı mutluyuz. Çünkü neredeyse 2 aydır hiçbir şey kazanamadık” dedi.
Malezya’da dün 2 yeni Kovid-19 vakası daha kaydedildi. Bu,
kısıtlamaların yürürlüğe girmesinden bu yana kaydedilen en düşük sayı oldu. Böylece ülke genelindeki vaka sayısı 8 bin 338’e yükseldi. Şu ana kadar 188 kişi yaşamını yitirdi.
Malezya Başbakanı Muhyiddin Yasin pazar günü yaptığı açıklamada, salgının kontrol altına alındığını ve 31 Ağustos’a kadar devam edecek olan yeni bir iyileşme aşamasına girildiğini duyurdu. Aşı bulunana kadar ülkede normalleşmenin devam edileceğini bildirdi.
Ancak ülkenin uluslararası sınırları şimdilik kapalı kalmaya devam edecek. Aynı şekilde gece kulüpleri ve benzeri eğlence mekanları, spor etkinlikleri ve toplantılara yönelik yasaklar da sürecek.
Malezya Eğitim Bakanı dün yaptığı açıklamada 24 Haziran’dan itibaren okulların kademeli olarak açılacağını bildirdi. Üst düzey bir sağlık yetkilisi de salgının kontrol altına alındığı Singapur, Brunei ve Tayland gibi ülkelerle seyahat anlaşmalarının yapılabileceğini kaydetti.



Benin hükümeti, pazar günkü darbe girişimi sonucunda can kayıpları olduğunu doğruladı

Pazartesi günü Cotonou'daki Benin TV ve Radyosu'nun genel merkezinin yakınında bir askeri araç (Reuters)
Pazartesi günü Cotonou'daki Benin TV ve Radyosu'nun genel merkezinin yakınında bir askeri araç (Reuters)
TT

Benin hükümeti, pazar günkü darbe girişimi sonucunda can kayıpları olduğunu doğruladı

Pazartesi günü Cotonou'daki Benin TV ve Radyosu'nun genel merkezinin yakınında bir askeri araç (Reuters)
Pazartesi günü Cotonou'daki Benin TV ve Radyosu'nun genel merkezinin yakınında bir askeri araç (Reuters)

Benin hükümeti, dün yapılan acil kabine toplantısının ardından, pazar günü gerçekleşen başarısız darbe girişimi sırasında ülkede çok sayıda kişinin hayatını kaybettiğini duyurdu.

Yetkililer darbe planlayıcılarından bazılarını tutuklarken, diğerleri hala firarda. Bölge ülkeleri, özellikle askeri açıdan Benin'e destek olmak için harekete geçiyor.

Hükümet Genel Sekreteri Edward Owen-Oro, Kabine toplantısının tutanaklarında, "İsyanı düzenleyen küçük bir grup asker, Cumhurbaşkanı'nı devirmeyi, Cumhuriyet kurumlarının kontrolünü ele geçirmeyi ve mevcut düzene meydan okumayı planlıyordu" ifadelerini kullandı.

Owen-Oro, "Başlangıçta bazı generalleri ve üst düzey ordu subaylarını etkisiz hale getirmeye veya kaçırmaya çalıştılar" diye belirtti.

Hükümete göre pazar sabahı, Cumhurbaşkanı Patrice Talon'un konutu önünde Cumhuriyet Muhafızları ile darbeciler arasında "şiddetli çatışmalar" çıktı ve "her iki tarafta da kayıplar" yaşandı.

frg
Pazartesi günü Cotonou'daki Benin ulusal televizyon istasyonunun merkezinin yakınında bir askeri araç (AFP)

Hükümet ayrıca, darbecilerin bir başka saldırısında "ölümcül şekilde yaralanan" cumhurbaşkanının Genelkurmay Başkanı Orgeneral Bertin Bada'nın eşinin de hayatını kaybettiğini bildirdi.

Benin hükümeti, Nijerya'nın darbe girişimini engellemek amacıyla pazar günü Benin'de hava saldırıları düzenlediğini açıkladı.

Kabine toplantısının ardından, darbecilerin iki Beninli subayı, bir generali ve bir albayı kaçırdığı, ancak dün sabah kaçırılanların serbest bırakıldığı belirtildi.


Trump, Meksika'yı su sınırı anlaşmazlığı nedeniyle yüzde 5 gümrük vergisi artışıyla tehdit etti

Başkan Donald Trump, Beyaz Saray'da çiftçilere destek konulu yuvarlak masa toplantısında konuşuyor (AP)
Başkan Donald Trump, Beyaz Saray'da çiftçilere destek konulu yuvarlak masa toplantısında konuşuyor (AP)
TT

Trump, Meksika'yı su sınırı anlaşmazlığı nedeniyle yüzde 5 gümrük vergisi artışıyla tehdit etti

Başkan Donald Trump, Beyaz Saray'da çiftçilere destek konulu yuvarlak masa toplantısında konuşuyor (AP)
Başkan Donald Trump, Beyaz Saray'da çiftçilere destek konulu yuvarlak masa toplantısında konuşuyor (AP)

ABD Başkanı Donald Trump, dün Meksika'yı su paylaşım anlaşmasını ihlal etmekle suçlayarak, Meksika'ya ilave %5 gümrük vergisi uygulamakla tehdit etti.

Trump, Truth Social'da paylaştığı bir gönderide, "ABD, Meksika'nın 31 Aralık'a kadar 200.000 dönümlük suyu serbest bırakmasını talep ediyor, geri kalanı da kısa süre sonra bırakılacak," ifadelerini kullandı. Trump, "Meksika henüz bir yanıt vermedi, bu da bu çok ihtiyaç duyulan suyu hak eden Amerikalı çiftçilerimize karşı büyük bir haksızlık" diye ekledi.

Trump ayrıca, ticaret politikaları ve gümrük vergilerinden zarar gören önemli bir destek tabanını hedef alan Amerikalı çiftçiler için 12 milyar dolarlık bir yardım paketi açıkladı. Beyaz Saray'da tarım üreticileriyle yaptığı toplantıda, "Amerikalı çiftçileri korumak ve savunmak için hayati adımlar attığını" ifade etti.

Trump, başkanlık seçimlerinde ikinci dönemini güvence altına alan, ancak uyguladığı kapsamlı gümrük vergilerinden ciddi şekilde etkilenen çiftçilere yardım etme konusunda artan bir baskıyla karşı karşıya. Trump'ın ocak ayında iktidara dönmesinden bu yana, birçok Amerikalı çiftçi, Trump'ın ithal tarım ürünlerine uyguladığı gümrük vergilerine yanıt olarak ticaret ortaklarının aldığı misilleme önlemlerinden olumsuz etkilendi.

Trump, toplantı sırasında "Çiftçilerimizi seviyoruz ve bildiğiniz gibi çiftçilerimiz de beni seviyor" dedi. Çiftçilere yönelik 12 milyar dolarlık yardım paketinin, gümrük vergilerinden elde edilen gelirin "nispeten küçük bir kısmından" finanse edileceğini açıkladı.


Trump, X platformuna verilen para cezasına ilişkin: Avrupa çok dikkatli olmalı

ABD Başkanı Donald Trump (Reuters)
ABD Başkanı Donald Trump (Reuters)
TT

Trump, X platformuna verilen para cezasına ilişkin: Avrupa çok dikkatli olmalı

ABD Başkanı Donald Trump (Reuters)
ABD Başkanı Donald Trump (Reuters)

ABD Başkanı Donald Trump, Avrupa Birliği'nin X platformuna kestiği para cezasına ilişkin yaptığı açıklamada, 100 milyon doları aşan para cezasının "doğru bir karar" olduğuna inanmadığını söyledi.

Trump, X platformuna verilen cezayı daha sonra ele alacağını belirterek, "Avrupa'nın çok dikkatli olması gerektiğini" vurguladı.

Beyaz Saray'da gazetecilere, "Bunu nasıl yapabildiklerini anlamıyorum" dedi. Reuters'a göre Musk'ın bu konuda kendisinden yardım istemediğini de vurguladı.

Avrupa Birliği dün, Brüksel'in Elon Musk'ın X platformuna 120 milyon avro (140 milyon dolar) para cezası vermesinin ardından Musk'ın bloğa yönelik çevrimiçi saldırısını kınadı.

AB sözcüsü Paola Pinho, "Bu, savunduğumuz ve tamamen çirkin ifadelere izin veren ifade özgürlüğü kapsamına giriyor" dedi.

Musk, para cezası hakkında X hesabından şu yorumu yaptı: "AB lağvedilmeli ve egemenlik ülkelere geri verilmeli ki, hükümetler halklarını daha iyi temsil edebilsin."

Başka bir gönderide şöyle devam etti: "Avrupa'yı seviyorum ama AB denen bürokratik canavarı sevmiyorum."

AB'nin büyük teknoloji şirketlerinin ihlallerini takip etme kararlılığının sınaması olarak görülen yüksek profilli bir soruşturmanın ardından, dünyanın en zengin adamına ait sosyal medya platformu, cuma günü AB'nin dijital düzenlemelerini ihlal ettiği gerekçesiyle para cezasına çarptırıldı.

Trump yönetimi cezayı hemen eleştirdi.

Trump, Musk'a federal iş gücünün azaltılması ve harcamaların kısılması yönündeki çabalara liderlik etme görevini vermişti, ancak daha sonra aralarında anlaşmazlıklar çıktı.

ABD Dışişleri Bakanı Marco Rubio, cezayı "tüm Amerikan teknoloji platformlarına ve Amerikan halkına yönelik bir saldırı" olarak nitelendirdi.