Konut satışları artışa geçti

Konut satışları artışa geçti
TT

Konut satışları artışa geçti

Konut satışları artışa geçti

Koronavirüs sebebiyle durgunlaşan konut satışları kamu bankalarının açıkladığı faiz indirimleri sonrasında artışa geçti. İstanbul Beylikdüzü'ndeki emlakçılar, satışların bu dönemde artışa geçtiğini belirterek, sektör açısından gelecek dönemlere umutlu baktıklarını vurguladılar.
Koronavirüs salgını birçok sektörde olduğu gibi emlak sektörünü de olumsuz etkiledi. Kamu bankaları ile inşaat firmalarının başlattığı kampanyalar konut satışlarının hareketlendirdi. Salgın sebebiyle durgunlaşan satışlar normalleşme adımlarının ardından eski haline dönmeye hazırlanıyor.

"Yeni normalleşmeyle birlikte konut satışlarında bir yükseliş görünüyor"
Konuya ilişkin açıklamalarda bulunan emlakçı Ertuğrul Gündoğdu, 2020’nin ilk aylarında konut satışlarının olumlu başladığını söyleyerek, “Koronavirüs salgınından dolayı mart ayı itibariyle konut satışlarında bir düşüş yaşandı. Yeni normalleşmeyle birlikte konut satışlarında bir yükseliş görünüyor. Faiz oranlarının düşmesiyle de haziran ayının başından beri özellikle sıfır konutlarda bir hareketlilik var. Konut alacak vatandaşlar, konutun fiyatının gerçek olup olmadığını araştırsın. Ödeyebileceği kadar kredi çekmeleri gerekiyor. Tüketicinin ne almak istediğini bilmesi gerekiyor. Belirli bir aşamaya gelmemiş projelerden konut alınmaması gerekiyor. Bazı bölgelerde zaman zaman sahte konut ilanları oluyor. Vatandaşın ilanları iyi analiz etmesi gerekiyor. Emlak portallarının bu tür ilanlarının dikkatli incelenmesi gerekiyor” diye konuştu.

“Konut alacaklar doğru ödeme planı yapmalı”
Koronavirüs salgını nedeniyle konut sektöründe bir durgunluk yaşandığını belirten emlak danışmanı Nilgün Bektaş ise “Normalleşmeyle ve konut kredi faizlerinin düşmesiyle birlikte tekrardan bir hareketlilik söz konusu. Sektörün canlandığını söyleyebiliriz. İnşaat firmaları ellerindeki stokları eritiyor. Konut alacak vatandaşlar kesinlikle evin konumuna çok dikkat etmeliler. Doğru fiyattan konut almaları gerekiyor. Ödeyebileceği miktarda kredi çekmeleri ve ödeme planı hazırlayarak hareket etmelerini tavsiye ediyoruz. Konut alacaklar doğru ödeme planı yapmalı” ifadelerini kullandı.

Mayıs ayında konut satışları artışa geçti
Öte yandan Türkiye İstatistik Kurumu Mayıs ayı konut satış istatistikleri açıkladı. Mayıs ayında normalleşme adımları ile birlikte artışa geçen konut satışları aylık yüzde 19'luk artışla 50 bin 936 olarak gerçekleşti. Emlak sektörü Haziran ayı ve önümüzdeki dönemde konut satışlarının artacağını öngörüyor.



Hindistan'ın Tesla hamlesi sonuçsuz kaldı

Mumbai'deki bir konut binasının otoparkında elektrikli araba şarj ediliyor (AP)
Mumbai'deki bir konut binasının otoparkında elektrikli araba şarj ediliyor (AP)
TT

Hindistan'ın Tesla hamlesi sonuçsuz kaldı

Mumbai'deki bir konut binasının otoparkında elektrikli araba şarj ediliyor (AP)
Mumbai'deki bir konut binasının otoparkında elektrikli araba şarj ediliyor (AP)

Stuti Mishra Asya İklim Muhabiri 

Hindistan'ın üst düzey bir federal bakanı, hükümet teşviklerine ve Elon Musk'la yapılan görüşmelere rağmen Tesla'nın Hindistan'da elektrikli araç üretmesinin artık beklenmediğini doğruladı.

Ağır Sanayi Bakanı H.D. Kumaraswamy, Narendra Modi hükümetinin elektrikli araç üretmeye yönelik yeni planına ABD'li şirketin ilgi göstermediğini pazartesi günü söyledi. Böylece otomobil üreticisini ikna etme çabalarının başarısızlıkla sonuçlandığı ilk kez kamuoyuna açıklanmış oldu.

Kumaraswamy gazetecilere yaptığı açıklamada "Mercedes Benz, Skoda-Volkswagen, Hyundai ve Kia ilgi gösterdi. Tesla'dan böyle bir şey beklemiyoruz" diyerek şirketin bunun yerine iki perakende satış galerisi açmayı planladığını ekledi.

Hindistan'da üretimle ilgilenmiyorlar.

Haber ajansı PTI'nin yetkililere dayandırdığı haberlerde Tesla'nın, ülkenin elektrikli araç politikası kapsamında yapılan ilk görüşmelere katıldığı ancak sonraki turlara dahil olmadığı bildirilmişti.

Bu açıklama, Modi hükümetinin bu hafta elektrikli araç politikasına ilişkin resmi yönergeleri yayımlayarak en az 500 milyon dolarlık yatırım yapmayı ve üç yıl içinde yerel üretime geçmeyi taahhüt eden yabancı otomobil üreticilerine ithalat vergilerinde indirim sunmasının ardından geldi.

Bir yıldır üzerinde çalışılan bu politika, başlangıçta Tesla'yı ülkede üretim yapmaya ikna etmek üzere tasarlanmıştı.

Hindistan Ağır Sanayi Bakanlığı, otomobil üreticilerinin ülkede yaklaşık 500 milyon dolarlık yatırım yapmayı taahhüt etmeleri halinde, mevcut yüzde 70'lik gümrük vergisi yerine yüzde 15'lik indirimli gümrük vergisiyle sınırlı sayıda elektrikli araç ithal etmesine izin verileceğini açıkladı.

Musk daha önce yüksek ithalat vergilerinin Tesla'nın Hindistan pazarına girmesini engellediğini söylemişti. Daha sonra Washington DC'de bir araya geldiği başbakanla, Hindistan'ın teknoloji ve inovasyon alanındaki potansiyelini konuşmuştu.

Ancak bu tür girişimlere rağmen Tesla geri adım attı. Hindistan deneme amacıyla araç ithalatı yerine yerel üretim yapılmasını şart koşunca, Amerikan şirketinin ilk giriş planları 2022'de rafa kaldırılmıştı. Musk daha sonra yatırım için "doğru zamanlamayı bulmaya çalıştığını" söylemişti.

Analistler, Hindistan'ın elektrikli araç pazarının Tesla'nın üst düzey modellerine henüz hazır olmayabileceğini savunuyor. Elektrikli araçlar halihazırda ülkedeki binek araç satışlarının yüzde 3'ünden azını oluşturuyor ve yerli alternatiflerin fiyatı Tesla'nın en ucuz modelinin yarısı kadar.

Şarj altyapısının yetersizliği ve kötü koşullardaki yollar da caydırıcı faktörler olabilir.

Tata Motors, yüzde 60'ın üzerindeki hisseyle Hindistan elektrikli araç pazarında hakim konumdayken, onu yüzde 22'yle MG Motors izliyor.

Küresel olarak Tesla, rakiplerinin ve özellikle Çinli BYD'nin artan baskısıyla karşı karşıya. Musk'ın ABD Başkanı Donald Trump'la bağları nedeniyle yaşanan siyasi tepki sonucu satışları 2025'in başında üç yılın en düşük seviyesine geriledi. Musk, geçen hafta yönetimdeki danışmanlık görevinden ayrıldı.

Independent Türkçe,independent.co.uk/asia