Türkiye, Irak’taki operasyonlara devam ediyor: Arap dünyasından tepkiler artıyor

Savunma Bakanı Hulusi Akar, Irak’ın kuzeyinde yürütülen askeri operasyonları komuta ediyor (AFP)
Savunma Bakanı Hulusi Akar, Irak’ın kuzeyinde yürütülen askeri operasyonları komuta ediyor (AFP)
TT

Türkiye, Irak’taki operasyonlara devam ediyor: Arap dünyasından tepkiler artıyor

Savunma Bakanı Hulusi Akar, Irak’ın kuzeyinde yürütülen askeri operasyonları komuta ediyor (AFP)
Savunma Bakanı Hulusi Akar, Irak’ın kuzeyinde yürütülen askeri operasyonları komuta ediyor (AFP)

Bağdat yönetimine terörle mücadele konusunda işbirliği çağrısında bulunan Türkiye, Irak’ın kuzeyindeki operasyonların devam ettiğini bildirdi. Savunma Bakanı Hulusi Akar ve beraberindeki kuvvet komutanları, Irak sınırındaki operasyon merkezini ziyaret ederek, operasyonun gidişatına ilişkin denetleme ve incelemelerde bulundu.
Savunma Bakanlığı’ndan Cuma günü yapılan açıklamada, Irak’ın kuzeyinde operasyona katılan birliklerin girdiği bir çatışmada 3 PKK’lının öldürüldüğü belirtildi. Öte yandan basında çıkan haberlerde öldürülen 3 kişinin Irak Kürt Bölgesel Yönetimi’nin (IKBY) Şeladize bölgesinde araçları bombalanan kişiler olduğu iddia edildi.
Savunma Bakanlığı tarafından paylaşılan videoda, Pençe-Kaplan Operasyonu’na katılan komando birliklerinin Irak’ın kuzeyindeki Haftanin bölgesinde bir mağarayı imha etiği görülüyor. Açıklamada söz konusu mağaranın PKK’ya ait olduğu belirtiliyor.
Bakanlığın açıklamasında, “Kahraman Komandolarımız teröristlerin ininde. Pençe-Kaplan Operasyonu başarıyla devam ediyor. Arama-tarama faaliyetlerini aralıksız sürdüren komandolarımız terör örgütü PKK'nın Haftanin'deki sığınak, barınak ve mağaralarını teker teker imha ediyor” ifadelerine yer verildi.
Irak’ın kuzeyinde Pazartesi sabah saatlerinde başlatılan Pençe-Kartal Operasyonu’nun ardından Çarşamba sabahı Pençe-Kaplan Operasyonu için harekete geçilmişti.
Savunma Bakanı Hulusi Akar, Irak sınırındaki Şırnak ilinde Pençe-Kaplan Operasyon Merkezi’nde operasyonun gidişatına dair denetlemede bulundu. Akar’a ziyaretinde Kara Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Ümit Dündar, Hava Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Hasan Küçükakyüz ve Deniz Kuvvetleri Komutanı Oramiral Adnan Özbal eşlik etti.
Türkiye Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Hami Aksoy, “Komşumuz Irak'ın PKK terörüyle mücadelemizde ülkemizle iş birliği ve uyum içinde hareket etmesini bekliyoruz” ifadelerini kullandı.
Aksoy’un açıklaması, Irak Dışişleri Bakanlığı’nın, TSK’nın Irak’ın kuzeyinde PKK’ya karşı yürüttüğü operasyonlar hakkında önceki gün yaptığı sert açıklamaya yanıt olarak geldi. PKK örgütü Türkiye’nin ulusal güvenliğini, Irak’ın toprak bütünlüğünü ve egemenliğini tehdit etmektedir.

Arap dünyasından tepki
Arap dünyası ise Türkiye ve İran’ın Irak’ın egemenliğini ihlal etmesini ve IKBY’de yürüttükleri askeri operasyonları kınamaya devam ediyor.
Mısır, “Türkiye ve İran’ın son olarak Irak’ın kuzeyine yönelik askeri müdahalelerini en sert şekilde kınıyoruz” açıklamasında bulundu.
Mısır Dışişleri Bakanlığı’ndan önceki gün yapılan açıklamada, “Devletlerin egemenliğine saygıyı öngören ve iyi komşuluk ilkelerini benimseyen tüm uluslararası anlaşma ve sözleşmeler ihlal edilerek yapılan bu düşmanca eylemler, Irak'a yönelik tekrarlanan bir dizi ihlalin devamıdır” denildi.

Açıklamanın devamında şu ifadelere yer verildi:
Mısır, kardeş Arap ülkelerinin egemenliğine zarar veren her türlü müdahaleyi, bölgenin içinde bulunduğu istikrarsız durumu derinleştiren bu eylemlerin sonuçlarını göz önüne alarak, tamamıyla reddediyor. Mısır, tüm taraflara, Irak’ın egemenliğine saygı duyma ve kardeş Irak halkı ile hükümetinin istikrar ve kalkınma umutlarının gerçekleşmesini engelleyen her türlü uluslararası veya bölgesel çatışmadan Irak’ı uzat tutma çağrısında bulunuyor.”
Kuveyt resmi haber ajansı KUNA'nın aktardığına göre, Kuveyt Dışişleri Bakanlığı’ndan bir kaynak, “Kuveyt, sabit ilkesel duruşundan ve tüm kardeş Arap ülkelerinin egemenliğine zarar veren her türlü müdahaleleri reddetmesinden hareketle, Türkiye ve İran’ın Irak’ın kuzeyindeki son askeri müdahalelerini kınıyor” ifadelerini kullandı.
Kaynak, dünkü açıklamasında, bu müdahalelerin kardeş ülke Irak’ın egemenliğini açık bir biçimde ihlal ettiğini ve bölge istikrarı ile Irak’ın güvenliği için tehdit oluşturmasının yanı sıra tüm uluslararası hukuk, kural ve normlara aykırı olduğunu belirtti.
Kaynak, Kuveyt’in kardeş ülke Irak’ın yanında olduğunu, Irak makamlarının ülkenin istikrarını, güvenliğini ve egemenliğini koruma yolunda alacağı tüm önlemleri desteklediğini vurguladı.



İsrail, Gazze’deki kafeyi 230 kiloluk bombalarla vurdu

İsrail ordusu, Filistinlilerin sıkça kullandığı deniz kenarındaki kafeyi harabeye çevirdi (AFP)
İsrail ordusu, Filistinlilerin sıkça kullandığı deniz kenarındaki kafeyi harabeye çevirdi (AFP)
TT

İsrail, Gazze’deki kafeyi 230 kiloluk bombalarla vurdu

İsrail ordusu, Filistinlilerin sıkça kullandığı deniz kenarındaki kafeyi harabeye çevirdi (AFP)
İsrail ordusu, Filistinlilerin sıkça kullandığı deniz kenarındaki kafeyi harabeye çevirdi (AFP)

İsrail, Gazze’de internete erişim sağlayan kafeye düzenlediği saldırıda 230 kilogramlık bombalar kullandı.

Guardian’ın haberinde, İsrail ordusunun pazartesi günü düzenlediği saldırıda Amerikan yapımı MK-82 bombalarından kullandığı yazılıyor. Bu bombalar büyük bir krater oluşturuyor ve şarapnelin geniş bir alana yayılmasına yol açıyor.

El Beka adlı kafeye yapılan saldırıda en az 41 Filistinli öldürülmüş, 75 kişi yaralanmıştı. Hayatını kaybedenler arasında 4, 12 ve 14 yaşlarındaki çocuklar da vardı.

Gazetenin bombanın parçalarına dair elde ettiği fotoğrafları inceleyen uzmanlar, sivillerin böyle bir mühimmatla kasten vurulmasının savaş suçu teşkil edebileceğine dikkat çekiyor.

Kopenhag Üniversitesi'nde uluslararası hukuk alanında çalışan Marc Schack şunları söylüyor:

Bu tür bir mühimmatın kullanımını gerekçelendirmek neredeyse imkansız. Eğer 20, 30, 40 ya da daha fazla sivil kayıptan bahsediyorsanız, bu genellikle çok büyük öneme sahip bir hedef olmalıdır. Afganistan ve Irak'taki koalisyon güçleri açısından çok üst düzey bir hedef için kabul edilen rakam 30'dan az sivilin öldürülmesiydi, o zaman da istisnai koşullar söz konusuydu.

Diğer yandan saldırının ardından İsrail Savunma Kuvvetleri’nden (IDF) yapılan açıklamada “asla sivillerin hedef alınmadığı” ileri sürüldü. Ayrıca saldırıdan önce sivil kaybın azaltılması için adımlar atıldığı savunuldu. Analistler, İsrail ordusunun drone’larla kafe etrafındaki sivilleri görmesine rağmen saldırı düzenlediğini söylüyor.

Filistinli bir aile tarafından 40 yıl önce kurulan kafe, hızlı internet bağlantısıyla öğrenciler, gazeteciler ve uzaktan çalışanların sık uğradığı bir mekandı.

İsrail ordusu Gazze’yi her gün bombalarken bölgede ateşkes sağlanması için yürütülen çalışmalar da hızlandı.

İsrail medyasındaki haberlerde, Başbakan Binyamin Netanyahu’nun 7 Temmuz’da yapacağı ABD ziyareti öncesinde ateşkes anlaşmasının imzalanmasının hedeflendiği yazılıyor.

Ayrıca ABD Başkanı Donald Trump’ın İsrail tarafından kabul edildiğini savunduğu 60 günlük ateşkes teklifine Hamas’ın da sıcak baktığı ileri sürülüyor. Anlaşmaya dair detaylar resmi kanallardan paylaşılmadı. Ancak haberlerde Hamas’tan kalan 50 rehinenin tamamını serbest bırakmasının isteneceği aktarılıyor.

Hamas’ın buna yanıtını cuma akşamına kadar arabuluculara sunması bekleniyor. Filistinli örgütün, Gazze’ye yardım girişine izin verilmesi ve İsrail ordusunun bölgedeki işgalini sonlandırması taleplerinden geri adım atmayacağı belirtiliyor. Anlaşma kapsamında IDF’nin Gazze’deki bazı bölgelerden çekilebileceği savunuluyor.

Independent Türkçe, Guardian, Times of Israel, Haaretz