Almanya- Fransa toplantısında Libya savaşını sona erdirmenin gerekliliği vurgulandı

Fransa, Almanya ve İngiltere dışişleri bakanları 19 Haziran’da Berlin’de bir araya geldi. (EPA)
Fransa, Almanya ve İngiltere dışişleri bakanları 19 Haziran’da Berlin’de bir araya geldi. (EPA)
TT

Almanya- Fransa toplantısında Libya savaşını sona erdirmenin gerekliliği vurgulandı

Fransa, Almanya ve İngiltere dışişleri bakanları 19 Haziran’da Berlin’de bir araya geldi. (EPA)
Fransa, Almanya ve İngiltere dışişleri bakanları 19 Haziran’da Berlin’de bir araya geldi. (EPA)

Almanya; Libya konusunda Fransa ve Türkiye arasında arabulucu olmak için harekete geçti. İran meselelerine odaklanılan Almanya- Fransa- İngiltere toplantısı öncesinde Almanya Dışişleri Bakanı Heiko Maas ve Fransa Dışişleri Bakanı Jean-Yves Le Drian arasında, Libya’daki gelişmeleri tartışmak üzere ikili bir toplantı daha düzenlendi. Le Drian, Berlin’deki ikili toplantıdan önce Fransa’nın tonunun sertleşmesine rağmen Maas ile görüşmesi sonrasında gazetecilere açıklamalarda bulurken oldukça sessiz görünüyordu. Almanya her ne kadar Libya’ya silah ve teçhizat taşıdığı öne sürülen bir geminin kontrolü ile ilgili Türkiye ile yaşanan gerilimde Paris’e destek verse de diğer yandan gerilimi azaltmaya çalışıyor. Le Drian, Maas ile görüşmesi sonrasında Birleşmiş Milletler (BM) himayesinde Libya 5+5 grubu arasında devam eden askeri görüşmeler yoluyla ülkedeki savaşı durdurmak için çalışılması gerektiğini vurguladı. Fransız Bakan, “En kısa sürede ateşkes yapmak ve bu konuyu Berlin Konferansı’nda uzlaşı sağlanan 5+5 grubu çerçevesinde tartışmak istiyoruz” ifadesini kullandı.
Libya’da çatışan tarafları da kapsayan 5+5 grubu bu ayın başlarında toplantılarına yeniden başlamış ve BM himayesinde savaşı durdurmayı görüşmek için iki toplantı gerçekleştirmişti. Grup henüz bir anlaşmaya varamadı. Bununla birlikte Berlin, müzakerelerin yeniden başlamasını, BM himayesinde ve Berlin süreci uyarınca siyasi görüşmelerin başlatılması için inşa edilebilecek ‘olumlu göstergeler’ olarak görüyor.
Le Drian, 19 Haziran’da gerçekleşen toplantıda Libya’daki silah ambargosu anlaşmasına yönelik tekrar eden ihlallere dikkat çekerek önceliğin ‘ateşkes’ olduğunu vurguladı.
Berlin, Libya’ya silah ambargosu uygulanması kararının askeri ve siyasi görüşmelerin ilerlemesinde kilit bir faktör olduğu görüşünde...
Ankara ile daha fazla gerilim yaşanmasından kaçınan Berlin hedefin siyasi ve diplomatik çabalarla siyasi görüşmeler başlatmak olduğunu yineledi. Almanya Başbakanı Angela Merkel son birkaç gündür Libya krizine dahil olan taraflarla temaslar yürütürken UMH Başkanı Fayiz es-Serrac, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile görüştü. Erdoğan ile görüşmesi sonrasında ofisi tarafından yapılan açıklamada iki tarafın Libya’da ‘siyasi bir sürece doğru yönelme gerekliliği’ konusunda anlaştıkları vurgulandı.
Berlin’in BM tarafından yayınlanan silah ambargosuna ilişkin değerlendirmelerde bulunmaması Ankara ile gerilimi artırmak istemediğinin ve Libya’daki savaşı sona erdirmek için diplomatik bir çözüm aradığının bir kanıtı olarak kabul ediliyor. Kaynaklar, Şarku’l Avsat’a yaptıkları açıklamada Almanya’nın Avrupa Birliği (AB) ve Avrupa Konseyi başkanlıklarını gelecek ayın başlarında Türkiye’ye baskı aracı olarak kullanmayı hedeflediğini öne sürdüler. Berlin’in, Strazburg’daki Avrupa İnsan Hakları Konseyi ve İnsan Hakları Mahkemesi’nin kararlarına uymayı reddetmesi halinde Türkiye’yi Avrupa Konseyi’nden çıkarmakla tehdit edebileceğini iddia ettiler.



Meloni, Trump'ı Ukrayna savaşını sona erdirmesi halinde Nobel Barış Ödülü'ne aday göstereceğine söz verdi

İtalya Başbakanı Giorgia Meloni, Roma'da düzenlediği basın toplantısında (EPA)
İtalya Başbakanı Giorgia Meloni, Roma'da düzenlediği basın toplantısında (EPA)
TT

Meloni, Trump'ı Ukrayna savaşını sona erdirmesi halinde Nobel Barış Ödülü'ne aday göstereceğine söz verdi

İtalya Başbakanı Giorgia Meloni, Roma'da düzenlediği basın toplantısında (EPA)
İtalya Başbakanı Giorgia Meloni, Roma'da düzenlediği basın toplantısında (EPA)

İtalyan Başbakanı Giorgia Meloni, dün yaptığı açıklamada, ABD Başkanı Donald Trump'ın Nobel Barış Ödülü'ne aday gösterilmeden önce Ukrayna'daki savaşı sona erdirmesini umduğunu belirtti.

 Meloni, ödülü alamadığı için hayal kırıklığını gizlemeyen Trump ile dostane ilişkiler sürdürüyor.

Almanya Başbakanı Friedrich Merz ile görüşmesinin ardından düzenlediği basın toplantısında, "Umarım bir gün Donald Trump'a Nobel Barış Ödülü'nü verebiliriz" dedi.

Şarku'l Avsat'ın AFP'den aktardığına göre sözlerine şöyle devam etti: "Eğer Ukrayna için adil ve kalıcı bir barışın sağlanmasında fark yaratırsa, biz de Donald Trump'ı Nobel Barış Ödülü'ne aday gösterebiliriz."

Trump, pazartesi günü yayınlanan Norveç Başbakanı Jonas Gahr Store'ye yazdığı mektupta, ödülü almamış olmanın kendisini artık "sadece barış için çalışmak" zorunda hissetmediği anlamına geldiğini belirtti.

Trump perşembe günü, başlangıçta Gazze'deki ateşkesi ve Filistin topraklarının yeniden inşasını denetlemek amacıyla kurulan, ancak o zamandan beri çeşitli çatışmaları çözmeyi amaçlayan bir mekanizmaya dönüşen "Barış Konseyi"nin kurulduğunu duyurdu.

İtalya'yı Konseye katılmaya davet etti, ancak Meloni, Trump'ı "anayasal sorunlar" konusunda bilgilendirdiğini söyledi.

Medya haberlerine göre, İtalyan yasaları, yalnızca yabancı bir lider tarafından yönetilen kuruluşa üye olmaya izin vermiyor.

Meloni, Trump'tan konseyi "sadece İtalya'nın değil, diğer Avrupa ülkelerinin ihtiyaçlarını da karşılayacak şekilde" yeniden yapılandırmasını istediğini söyledi.


Trump yönetimi, Küba'yı petrol ithalatından mahrum bırakmak için abluka uygulamayı değerlendiriyor

 ABD Başkanı Donald Trump (EPA)
ABD Başkanı Donald Trump (EPA)
TT

Trump yönetimi, Küba'yı petrol ithalatından mahrum bırakmak için abluka uygulamayı değerlendiriyor

 ABD Başkanı Donald Trump (EPA)
ABD Başkanı Donald Trump (EPA)

Politico, kaynaklara dayandırdığı dünkü haberinde, Trump yönetiminin Küba'yı hayati önem taşıyan petrol ithalatından mahrum bırakmak için deniz ablukası uygulamayı değerlendirdiğini bildirdi.

Web sitesi, yönetimin Küba'da rejim değişikliği için Karayip ülkesine petrol ithalatına tamamen ambargo uygulanması da dahil olmak üzere çeşitli seçenekleri değerlendirdiğini belirtti.

Politico, plana aşina üç kaynağa atıfta bulunarak, yönetim içindeki Küba hükümeti eleştirmenlerinin Dışişleri Bakanı Marco Rubio'nun desteğiyle bu gerilimi tırmandırmayı amaçladığını bildirdi.

Kaynaklar, Trump yönetiminin henüz bu konuda bir karar vermediğini, ancak bunun Trump'a Küba'yı komünist yönetimine son vermeye zorlamak için sunulan bir dizi seçenek arasında olabileceğini belirtti.

Küba'ya petrol ithalatına tam ambargo uygulanması insani bir krize yol açacak ve bu da bazı yönetim yetkililerinin buna karşı çıkmasına neden olacak bir olasılık.

Ancak bu tartışmalar, Trump yönetimi içindeki bazı kişilerin, düşman olarak gördükleri Latin Amerika liderlerini izole etmeyi ne ölçüde düşündüklerini ortaya koyuyor.

Şarku’l Avsat’ın Politico n aktardığına göre plan hakkında bilgi sahibi olan ve isminin açıklanmasını istemeyen bir kaynak, “Enerji, rejimi devirmek için en güçlü silahımızdır” ifadelerini kullandı.

Kaynak ayrıca, 1959 Küba Devrimi'nden beri ülkeyi yöneten komünist hükümetin devrilmesinin, ABD yönetimi açısından “2026'da kesinleşmiş bir durum” olduğunu da belirtti.


Avrupa Birliği Ukrayna'ya yüzlerce jeneratör gönderiyor

Ukrayna'nın başkenti Kiev, benzeri görülmemiş bir enerji krizi yaşıyor (EPA)
Ukrayna'nın başkenti Kiev, benzeri görülmemiş bir enerji krizi yaşıyor (EPA)
TT

Avrupa Birliği Ukrayna'ya yüzlerce jeneratör gönderiyor

Ukrayna'nın başkenti Kiev, benzeri görülmemiş bir enerji krizi yaşıyor (EPA)
Ukrayna'nın başkenti Kiev, benzeri görülmemiş bir enerji krizi yaşıyor (EPA)

Avrupa Birliği, Rusya'nın enerji altyapısına yönelik devam eden saldırıları nedeniyle elektrik ve ısıtma kesintilerinden etkilenen Ukraynalılara yardım etmek amacıyla 447 acil durum jeneratörü göndereceğini duyurdu.

Polonya üzerinden teslim edilecek bu jeneratörler, hastanelere, sığınaklara ve temel hizmetlere elektrik tedarikinin sağlanmasına yardımcı olacak.

Şarku'l Avsat'ın AFP'den aktardığına göre Avrupa Komisyonu açıklamasında, Rus hava saldırıları nedeniyle yaklaşık bir milyon Ukraynalının dondurucu soğukta ısıtma ve elektrik olmadan yaşadığını belirtti.

Avrupa Birliği bugüne kadar Ukrayna'ya yaklaşık 9 bin 500 jeneratör gönderdi ve kış gelmeden önce Litvanya tarafından bağışlanan komple bir termik santral sağladı.