Yemen: Koalisyon Abyan’da ateşkes için gözlemciler gönderiyor

Suudi Arabistan’ın Yemen Büyükelçisi Muhammed Âl Câbir
Suudi Arabistan’ın Yemen Büyükelçisi Muhammed Âl Câbir
TT

Yemen: Koalisyon Abyan’da ateşkes için gözlemciler gönderiyor

Suudi Arabistan’ın Yemen Büyükelçisi Muhammed Âl Câbir
Suudi Arabistan’ın Yemen Büyükelçisi Muhammed Âl Câbir

Yemen'de Meşruiyeti Destek Koalisyonu Çarşamba günü, ülkenin güneyindeki Abyan vilayetinde Yemen hükümet güçleriyle Güney Geçiş Konseyi’ne bağlı kuvvetler arasında ateşkes sağlamak için gözlemciler göndermeye başladı.
Suudi Arabistan’ın Yemen Büyükelçisi Muhammed Âl Cabir, Twitter üzerinden yaptığı bir paylaşımda, koalisyon kuvvetlerinin, Yemen hükümet güçleri ve Güney Geçiş Konseyi ile koordineli olarak ateşkes sağlamak için Abyan vilayetine gözlemciler göndermeye başladığını doğruladı. Âl Cabir, medya mensupları ve sosyal medya aktivistlerine, akan kanı durdurmaya ve Riyad Anlaşmasını uygulamaya yönelik samimi çabaları destekleme çağrısında bulunarak, “Söz bir güvendir, o halde sözünüz çatlağı kapatsın ve anlaşmazlığı sona erdirsin” dedi.
Bu arada, saha kaynaklarının Şarku’l Avsat’a ifade ettiğine göre, gözlemcilerin Koalisyon güçleriyle birlikte Aden’den Abyan’a doğru harekete geçerek, Zinzibar şehrinin doğusunda Yemen hükümet güçleriyle “Geçiş” kuvvetleri arasındaki temas bölgelerine ulaşacağı belirtiliyor.
Meşruiyeti Destek Koalisyonu daha önce Yemen hükümeti ve Geçiş Konseyinin, Sokotra Adası’ndaki gelişmelerin arka planına ilişkin kapsamlı bir ateşkes talebine yanıt verdiğini duyurmuştu.
Yemen’de Meşruiyeti Destek Koalisyonu resmi sözcüsü Albay Türki el-Maliki, “Sokotra Adası ve Abyan Vilayetindeki son gelişmeler ışığında, Destek Koalisyonu, Yemen hükümeti ve Güney Geçiş Konseyi’nin kapsamlı bir ateşkes ilan edilmesi, şiddetin tırmanışını durdurulması, Riyad Anlaşması’nın uygulanmasında mesafe kat etmek için Suudi Arabistan’da bir toplantı düzenlenmesi ve ateşkesi uygulamak için acil bir biçimde siyasi ve askeri komitelerin ve ekiplerin yeniden bir araya gelmesi talebine verdiği olumlu yanıtı memnuniyetle karşılıyor.” ifadelerine yer verdi.
Albay Maliki, Koalisyonun güvenlik ve istikrara zarar veren ve kurtarılmış bölgelerin herhangi birinde Riyad Anlaşması’nın ihlal ede her türlü uygulamayı reddettiğini belirtti. Maliki, Koalisyonun her zaman Yemen’in ve kardeş halkının yanında durduğunu, Yemen halkının saflarını birleştirmek, bileşenler arasındaki çatlağı kapatmak, Yemenlilerin devletini, güvenliğini, istikrarını ve toprak bütünlüğünü yeniden sağlamak için gösterdiği çabaları sürdüreceğini vurguladı.  Albay Maliki, Koalisyona bağlı Ortak Kuvvetler Komutanlığı’nın kapsamlı ateşkesi ve kuvvetlerin ayrıldığını izlemek için Abyan’a gözlemciler gönderileceğini açıkladı.



Gazze'de bombalamalardan hasar gören binaların çökmesi sonucu dört Filistinli hayatını kaybetti

Filistinli yerinden edilmiş bir kadın, Gazze şehrinde İsrail bombardımanı sonucu yıkılan bir binada yaşıyor (AFP)
Filistinli yerinden edilmiş bir kadın, Gazze şehrinde İsrail bombardımanı sonucu yıkılan bir binada yaşıyor (AFP)
TT

Gazze'de bombalamalardan hasar gören binaların çökmesi sonucu dört Filistinli hayatını kaybetti

Filistinli yerinden edilmiş bir kadın, Gazze şehrinde İsrail bombardımanı sonucu yıkılan bir binada yaşıyor (AFP)
Filistinli yerinden edilmiş bir kadın, Gazze şehrinde İsrail bombardımanı sonucu yıkılan bir binada yaşıyor (AFP)

Gazze şehrinde İsrail bombardımanı sonucu hasar gören binalar ve evler, şiddetli rüzgar ve yağmur nedeniyle çöktü ve dört kişi hayatını kaybetti.

Filistin Haber Ajansı'nın (WAFA) bugün bildirdiğine göre, yerel kaynaklar, "Gazze şehrinin batısındaki dağ evlerinin yakınında bulunan Organza Salonu binasının bir bölümünün çökmesi sonucu 15 yaşındaki Rimas Bilal Hamuda'nın öldüğünü ve böylece çökme alanındaki şehitlerin sayısının üçe yükseldiğini" belirtti.

zxcsdfg
Yerinden edilmiş bir Filistinli çocuk Gazze şehrinde su kabını doldurmaya çalışıyor (AFP)

Wafa haberine şöyle devam etti: "Vatandaş Vefa Şerir (33 yaşında) da, Gazze şehrinin batısında, el-Sevra Caddesi yakınlarında, İsrail bombardımanı sonucu hasar gören bir evin duvarının fırtınalı hava koşulları nedeniyle yıkılması sonucu şehit oldu."


El-Alimi, Yemen'in güneyindeki yasadışı hapishanelerin kapatılması emrini verdi

Yemen Cumhurbaşkanlığı Liderlik Konseyi Başkanı, Riyad'da iki Alman yetkiliyi kabul etti (Saba)
Yemen Cumhurbaşkanlığı Liderlik Konseyi Başkanı, Riyad'da iki Alman yetkiliyi kabul etti (Saba)
TT

El-Alimi, Yemen'in güneyindeki yasadışı hapishanelerin kapatılması emrini verdi

Yemen Cumhurbaşkanlığı Liderlik Konseyi Başkanı, Riyad'da iki Alman yetkiliyi kabul etti (Saba)
Yemen Cumhurbaşkanlığı Liderlik Konseyi Başkanı, Riyad'da iki Alman yetkiliyi kabul etti (Saba)

Yemen Başkanlık Liderlik Konseyi Başkanı Reşad el-Alimi dün, Aden, Lahj ve el-Dhale vilayetlerindeki tüm yasadışı hapishanelerin kapatılmasını emretti ve devletin yetkisi dışındaki silahlı gruplara destek verilmemesi konusunda uyarıda bulundu.

El-Alimi'nin talimatları arasında tüm yasadışı hapishanelerin ve gözaltı merkezlerinin kapatılması ve yasadışı olarak gözaltında tutulanların derhal serbest bırakılması yer alıyordu. Bu görevi yerine getirmek için güvenlik ve askeri kurumları Savcılık ve Adalet Bakanlığı ile koordinasyon kurmakla görevlendirdi.

Bu hamle, feshedilen Güney Geçiş Konseyi'ne bağlı güçlerin devletin yetkisi dışında hapishaneler işlettiği yönündeki insan hakları suçlamalarıyla birlikte geldi.

El-Alimi ayrıca, devlete tabi olmayan silahlı grupları desteklemenin terörle mücadeleye katkıda bulunmadığını, aksine terörü yeniden ürettiğini ve terör ortamını genişlettiğini belirterek, güvenlik kaosu ve devlet kurumları dışında silahların yasallaştırılmasının Yemen'in, bölgenin ve uluslararası su yollarının güvenliği için en büyük tehdidi oluşturduğunu vurguladı.


Hamas Gazze'nin kontrolünü devretmeye hazır

Gazze'deki Hamas savaşçıları (Arşiv fotoğrafı - Reuters)
Gazze'deki Hamas savaşçıları (Arşiv fotoğrafı - Reuters)
TT

Hamas Gazze'nin kontrolünü devretmeye hazır

Gazze'deki Hamas savaşçıları (Arşiv fotoğrafı - Reuters)
Gazze'deki Hamas savaşçıları (Arşiv fotoğrafı - Reuters)

Hamas , Gazze Şeridi’nin kontrolünü Filistinli teknokrat bir komiteye devretmeye hazır olduğunu açıkladı.

Hamas liderliği, Mısır, Katar ve Türkiye'deki arabuluculara, Gazze Şeridi'nin kontrolünü Filistinli teknokrat komiteye devretmeye tamamen hazır olduğunu bildirdi. Komitenin oluşumunun ayrıntıları kısa süre önce kararlaştırılmıştı. Ancak anlaşma, komitenin Filistin Yönetimi'ne tam bağlı olması konusunda bazı sorunlar nedeniyle hâlâ tam olarak sonuçlanamadı. Filistin Yönetimi, komitenin tamamen kendi sorumluluğu altında olmasında ısrar ediyor.

Hamas kaynakları Şarku’l Avsat'a, hareketin liderliğinin, arabulucular ve ABD'nin ikinci aşamaya geçmeyi amaçlayan diplomatik çabalarının hızlanması doğrultusunda, Gazze Şeridi'ndeki bağlı devlet kurumlarına bu adımı uygulamaya tam olarak hazırlıklı olmaları için açık ve kapsamlı talimatlar verdiğini bildirdi.

Kaynaklar, Hamas liderliği ve Gazze'deki hükümet yetkililerinin, Gazze Şeridi'ndeki iktidarı teknokrat komiteye derhal devretmek için hazırlıklara başladığını belirterek, şunları kaydetti “Bu komitenin görevlerini üstlenmesi, Filistin Yönetimi ve İsrail tarafından belirlenen koşullara bağlıdır. Filistin Yönetimi, komitenin, fraksiyonlar veya hatta ABD Başkanı Donald Trump tarafından açıklanacak barış konseyinin yürütme organı gibi başka hiçbir referans veya denetime tabi olmaksızın, tamamen kendi hükümetine bağlı olmasını isterken, İsrail ise Gazze Şeridi'ni yöneten herhangi bir Filistin organını reddediyor.”

Hamas'a yakın kaynaklar, “arabulucuların Filistin Yönetimi'nin şartlarını çözmek için çalışacaklarını, ABD'nin ise İsrail'i bu komiteyi bir gerçek olarak kabul etmeye zorlayabileceğini” tahmin ederek, “Fetih'in de katılacağı kapsamlı bir Filistin toplantısı düzenlenecek ve bu toplantıda ikinci aşama ve Filistin davasının geleceği ile ilgili tüm çözülmemiş konular üzerinde anlaşmaya varılmasının hedeflendiğini” belirtti.

Kaynaklar, bir yandan Hamas ve Filistinli gruplar, diğer yandan Mısırlı arabulucu arasında komitenin çalışmaları ve yapısı konusunda anlaşmaya varıldığını doğrularken, Filistin Yönetimi'nin komitenin birçok çalışma noktası hakkında hala çekinceleri olduğunu ifade etti. Bu konu, yakın zamanda Mısırlı yetkililer ve Filistinli Başkan Yardımcısı Hüseyin eş-Şeyh arasında görüşüldü ve bu görüşme, bu konuda daha kapsamlı bir anlaşmanın yolunu açabilir. Özellikle yaklaşan gruplar toplantısında.

Hamas sözcüsü Hazım Kasım, hareketin Filistin sorununu çözme çerçevesinde olumlu ve ilerici tutumlar sergilediğini belirterek, Filistin Yönetimi liderliğini bu tarihi ana yanıt vermeye ve ulusal uzlaşma yolunda ilerlemeye çağırdı. Kasım şunları söyledi: “Hiçbir Filistinli parti belirsizlik durumundan yararlanamaz veya ulusal birliği engelleyemez, bu nedenle Filistin Yönetimi liderliği, halkımızın Gazze Şeridi'nde yaşadığı felaketten yararlanabileceğini düşünüyorsa yanılmaktadır.”

Fetih sözcüsü Munther el-Hayek yaptığı açıklamada, Gazze'nin yönetimi için düşünülen herhangi bir komitenin meşruiyetini Filistin Yönetimi'nden alması ve hükümetinin bir üyesi tarafından yönetilmesi gerektiğini vurguladı. Hayek, “buna aykırı herhangi bir hareketin Gazze ile Batı Şeria arasındaki siyasi bölünmeyi sürdüreceği” uyarısında bulundu.