Suudi Arabistan: Bir tokalaşma, 18 kişinin koronavirüse yakalanmasına ve bir babanın hayatını kaybetmesine neden oldu

Başkent’in camileri cemaatle namaz kılınmaya ara verilmesinin ardından ilk cuma namazına tanıklık ediyor

Başkent’in camileri cemaatle namaz kılınmaya ara verilmesinin ardından ilk cuma namazına tanıklık ediyor (SPA)
Başkent’in camileri cemaatle namaz kılınmaya ara verilmesinin ardından ilk cuma namazına tanıklık ediyor (SPA)
TT

Suudi Arabistan: Bir tokalaşma, 18 kişinin koronavirüse yakalanmasına ve bir babanın hayatını kaybetmesine neden oldu

Başkent’in camileri cemaatle namaz kılınmaya ara verilmesinin ardından ilk cuma namazına tanıklık ediyor (SPA)
Başkent’in camileri cemaatle namaz kılınmaya ara verilmesinin ardından ilk cuma namazına tanıklık ediyor (SPA)

Suudi Arabistan Sağlık Bakanlığı tarafından bildirilen bir vakanın hikayesine göre, başka bir şehirden evine dönen bir Suudi vatandaşın el sıkışıp ihtiyati tedbirlere uymaması, yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgınının babasına ve ailesinin 16 üyesine bulaşmasına sebep oldu. Kalp hastası olan vakanın babası ise hayatını kaybetti.
Bakanlık Cuma günü yaptığı açıklamada, 3 bin 938 yeni koronavirüs vakasının kaydedilmesi ile Krallığın farklı bölgelerinde şimdiye kadar kaydedilen toplam vaka sayısının 174 bin 577’ye yükseldiğini, vakalardan 52 bin 632’sinin aktif vaka olduğunu, iki bin 273 kişinin durumunun kritik olduğunu ve diğerlerinin durumunun ise iyi olduğunu duyurdu.
Bakanlık, vakaların yüzde 34’ünün kadın, yüzde 66’sının ise erkek olduğunu ve kaydedilen vakalarda yaşlıların oranının yüzde 4, çocukların yüzde 10 ve yetişkinlerin yüzde 86 olduğunu duyurdu. Bakanlık ayrıca Dammam’ın 346 vaka ile ilk sırada olduğunu duyurarak bu şehri sırayla 332 vaka ile Hufuf’un, 294 vaka ile Mubarraz’ın, 274 vaka ile Hamis Muşayt’ın, 243 vaka ile Cidde’nin, 237 vaka ile Katif’in ve 217 vaka ile Riyad’ın takip ettiğini belirtti. Diğer vakalar ise Krallığın farklı şehirlerinde görüldü.
2 bin 259 vakanın daha iyileşmesi ile Kovid-19’dan iyileşen vaka sayısı 120 bin 471’e yükseldi.
Bakanlık 49 kişinin daha hayatını kaybetmesi ile toplam ölü sayısının bin 474’e yükseldiğini kaydetti. Diğer taraftan virüsün tespit edilmesi için yapılan test sayısı 1 milyon 518 bin 220’a ulaştı.
Koronavirüs (Kovid-19) salgınının yayılmasını engellemek ve buna karşı mücadele etmek için ihtiyati tedbirlerin uygulanmasına yönelik yoğun çabaların ortasında başkentteki camiler ve bazı mescitlerde cuma namazları ve cemaatle kılınan namazların askıya alınma kararının kaldırılmasının ardından dün ilk kez cuma namazı kılındı.
Sağlık Bakanlığı herkesin ellerini su ve sabunla yıkamaya özen göstermesi gerektiği konusunda çağrıda bulunurken, bu yönetimin koronavirüse karşı korunmanın en önemli yollarından biri olduğu ifade edildi. Bakanlık kapalı bir yerde tek başına olan kişiler istisna olmak kaydıyla herkesin evden dışarı çıktığında burnunu ve ağzını kapatacak şekilde ister kumaş isterse de cerrahi olsun maske takması gerektiğini vurguladı.
Bakanlık semptomları olan veya hasta olup olmadığına dair değerlendirme yapmak isteyen herkesin “Mawid” uygulamasında yer alan öz değerlendirme hizmetini kullanmasına, virüsün semptomlarını hissedenlere hizmet etmek için hazırlanan ve sayıları 237’yi bulan “Tatmin Etme Kliniklerini” ziyaret etmesine veya danışmak ve soru sormak isteyenlerin günün her saatinde erişime açık olan 937 nolu çağrı merkezini aramalarına yönelik önerisini yineledi. Aynı zamanda bakanlık vatandaşların 920005937 numaralı telefon hattı ile WhatsApp uygulaması aracılığıyla interaktif hizmetlerden faydalanabileceğini, sağlık ve hizmetler konusunda bilgi edinebileceğini, gelişmelerden haberdar olabileceğini, birinci basamak hizmetleri, kan bağışlama merkezleri ve nasıl randevu alınacağına ilişkin bilgilere de ulaşabileceğini belirtti.



Fortune Global Forum, Riyad'ı ticaret ve inovasyon için küresel bir merkez haline getiriyor

Suudi Arabistan'ın başkenti Riyad (SPA)
Suudi Arabistan'ın başkenti Riyad (SPA)
TT

Fortune Global Forum, Riyad'ı ticaret ve inovasyon için küresel bir merkez haline getiriyor

Suudi Arabistan'ın başkenti Riyad (SPA)
Suudi Arabistan'ın başkenti Riyad (SPA)

Uluslararası iş dünyasının gözleri, 26-27 Ekim tarihlerinde ilk kez Fortune Global Forum'a ev sahipliği yapacak Suudi Arabistan'ın başkenti Riyad'da. Bu adım, Suudi Arabistan'ın küresel bir ekonomi merkezi ve gelecekteki karar alma sürecinin kuluçka merkezi olarak artan statüsünü yansıtıyor.

Fortune ve Suudi Arabistan Kongre ve Fuar Genel Müdürlüğü (SCEGA) yetkilileri, forumun Riyad'da düzenlenmesini Suudi ekonomik manzarasında yeni bir dönüşüm aşamasının doruk noktası ve Suudi Arabistan'ın küresel ekonominin geleceğini şekillendirme yeteneğine uluslararası güvenin teyidi olarak görüyor.

Yeni ufuklar

Fortune Media CEO'su Anastasia Nyrkovskaya, Şarku'l Avsat'a verdiği demeçte, Fortune'un misyonunun iş sektörünün geliştiği ve yeni ufuklara doğru ilerlediği her yeri takip etmek olduğunu söyledi. Nyrkovskaya, Riyad'ın seçilmesinin nedeninin, küresel iş dünyasındaki değişiklikleri farketmek için Suudi Arabistan'da neler olup bittiğini anlamak gerektiği inancına dayandığını belirtti.

Nyrkovskaya, “Fortune Global Forum'u burada düzenleyerek, küresel iş sektöründeki değişikliklerin öncüsü olmak için Suudi Arabistan'da neler olup bittiğini anlamak gerektiği ve bunu yapmanın en iyi yolunun Riyad'da bizzat bulunup olan biteni yakından görmek olduğu mesajını veriyoruz” dedi.

Nyrkovskaya, forumun, Suudi Arabistan'da bir ilk olan ve geçtiğimiz mayıs ayında Riyad'da düzenlenen Fortune En Güçlü Kadınlar Zirvesi'nin ardından, bu yıl Suudi Arabistan'da başlayan bir dizi Fortune etkinliğinin devamı olduğunu açıkladı.

Küresel bir merkez

Fortune'un, dönüşüm sürecinden geçen Suudi Arabistan'da bulunmak için güçlü bir çekicilik ve ikna edici nedenler hissettiğini, bunun da Riyad'ın ticaret, inovasyon ve yatırım için küresel bir merkez olarak konumunu pekiştirdiğini söyledi.

r
Fortune Global Forum'un önceki bir edisyonundan (Fortune internet sitesi)

Forumun temalarıyla ilgili olarak Nyrkovskaya, yapay zekanın iş dünyasının geleceği için temel öneme sahip olduğunu ve forumun, yapay zekanın çeşitli sektörler üzerindeki etkisine ilişkin samimi tartışmalar için bir alan sağladığını vurguladı. Gündemin, spor ve medyadan ticaret ve finansa kadar çeşitli konuları kapsayacak şekilde kasıtlı olarak tasarlandığını ve gerçek kararlar alabilen liderler arasında zengin bir diyalog ortamı sağladığını belirtti.

Nyrkovskaya, forumun, CEO'lar, politika yapıcılar ve dünyanın dört bir yanındaki etkili kurumların liderleri arasında yüz yüze görüşmelerin yapılmasını kolaylaştırdığını belirterek, liderler arasında bu tür doğrudan etkileşimin büyük etkinliklerde kolayca sağlanamayacağını bildirdi.

Fuar ve konferans sektörü

Öte yandan SCEGA CEO'su Hatim el-Kahili, Fortune Global Forum'un Riyad'da düzenlenmesinin, Suudi Arabistan’ın iş etkinlikleri endüstrisinin küresel merkezi konumunu yansıttığını vurguladı.

El-Kahili, fuar ve konferans sektörünün son dört yılda benzeri görülmemiş bir büyüme kaydettiğini, konferanslar, sergiler ve küresel forumlar dahil olmak üzere yıllık 17 binden fazla etkinlikle bölgedeki en yüksek rakama ulaştığını belirtti.

El-Kahili, Şarku’l Avsat'a verdiği demeçte, bu büyümenin, etkinlik sektörünü ulusal ekonomiye katkı sağlayan ve yatırım, turizm, teknoloji ve enerji sektörleri için katalizör görevi gören Vizyon 2030 çerçevesinde gerçekleştiğini açıkladı. El-Kahili ayrıca, sergi düzenleme konusunda uzmanlaşmış 20'den fazla uluslararası şirketin, bölgesel ofisleri için Suudi Arabistan’ı tercih ettiğini ifade etti.

El-Kahili, Riyad'da Fortune Forum'a ev sahipliği yapmanın sadece küresel bir etkinlik değil, Suudi Arabistan'ın ekonomik dönüşümüne ve Krallığın diyalog ve gelecekteki karar alma merkezi olma yeteneğine uluslararası güvenin bir teyidi olduğunu söyledi.

İş birliği fırsatları

SCEGA CEO'su el-Kahili, Suudi Arabistan'ın gelecek vaat eden sektörlere büyük yatırımlar yaptığını ve bu tür forumlar aracılığıyla küresel endüstri liderlerini yerel meslektaşlarıyla bir araya getirerek iş birliği fırsatlarını keşfetmeye çalıştığını belirtti.

El-Kahili, forumun Riyad'da düzenlenmesinin, Suudi Arabistan'ın sadece etkinliklere ev sahipliği yapan bir ülkeden küresel ekonomik gündemi şekillendiren önemli bir aktöre dönüşümünü simgelediğini açıkladı. Sektörün altyapısının benzeri görülmemiş bir genişleme sürecinden geçtiğini ve 2030 yılına kadar Riyad, Cidde, Doğu Bölgesi ve Asir'i kapsayan 1 milyon metrekareden fazla yeni sergi ve konferans alanı ekleme planları olduğunu kaydetti.

asdfer
Fortune Global Forum'un önceki bir edisyonundan (Fortune internet sitesi)

El-Kahili, SCEGA ile Fortune arasındaki ortaklığın, hükümetin yönlendirmesi ile özel sektörün vizyonunu birleştiren yeni bir uluslararası iş birliği modelini yansıttığını ifade etti.

El-Kahili, Riyad'da düzenlenen bu küresel forumların etkinliklerin sona ermesiyle bitmediğini, aksine uluslararası ortaklıklar için yeni ufuklar açan ve Suudi Arabistan'ın iş, inovasyon ve sürdürülebilir yatırım için küresel bir merkez olarak konumunu güçlendiren sürekli iş birliğinin başlangıcı olduğunu söyleyerek konuşmasını sonlandırdı.

Fortune Global Forum, yapay zekâ alanındaki tarihi gelişmeler, jeopolitik gerilimler ve değişen ticaret politikalarının küresel pazarlar ve tedarik zincirleri üzerindeki etkisi dahil olmak üzere, küresel ekonomideki büyük değişikliklerin arkasındaki itici güçleri tartışıyor.

Ayrıca, ekonomilerin stratejilerini enerji bağımlılığından finansal liderliği güçlendirmeye doğru yeniden yönlendirdiği, kamu-özel sektör ortaklıkları için yeni fırsatlar yarattığı ve iş ve yatırım alanlarında küresel iş birliğinin haritasını yeniden çizdiği Körfez bölgesindeki dönüşümleri de vurguluyor.


Suudi Arabistan, Knesset'in Batı Şeria'ya egemenlik kurulmasını öngören iki öneriyi onaylamasını kınadı.

İsrail askerleri, Filistinlilerin geçen pazartesi günü zeytin hasadını yaptığı Ramallah'ın dışındaki bir köyde nöbet tutuyor (AFP)
İsrail askerleri, Filistinlilerin geçen pazartesi günü zeytin hasadını yaptığı Ramallah'ın dışındaki bir köyde nöbet tutuyor (AFP)
TT

Suudi Arabistan, Knesset'in Batı Şeria'ya egemenlik kurulmasını öngören iki öneriyi onaylamasını kınadı.

İsrail askerleri, Filistinlilerin geçen pazartesi günü zeytin hasadını yaptığı Ramallah'ın dışındaki bir köyde nöbet tutuyor (AFP)
İsrail askerleri, Filistinlilerin geçen pazartesi günü zeytin hasadını yaptığı Ramallah'ın dışındaki bir köyde nöbet tutuyor (AFP)

Suudi Arabistan dün, İsrail Knesset'inin işgal altındaki Batı Şeria üzerinde İsrail egemenliğini dayatmayı ve yasadışı sömürge yerleşimlerinden birini yasallaştırmayı amaçlayan iki yasa tasarısının ön onayını kınadığını ve reddettiğini ifade etti.

Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada, Suudi Arabistan'ın İsrail işgal makamları tarafından gerçekleştirilen tüm yerleşim ve yayılmacı ihlalleri tamamen reddettiği vurgulanarak, Filistin halkının ilgili uluslararası kararlar uyarınca, başkenti Doğu Kudüs olan 1967 sınırlarında bağımsız bir devlet kurma hakkının devredilemez ve tarihi hakkını yinelediği vurgulandı.

Suudi Arabistan, uluslararası toplumun uluslararası meşruiyet kararlarını hayata geçirmek, işgal altındaki topraklara ve Filistin halkına yönelik tüm açık İsrail saldırılarına son vermek ve iki devletli çözümün uygulanması temelinde barış sürecini ilerletmek için tüm sorumluluğunu üstlenmesinin ve böylece bölgede güvenlik ve istikrarın sağlanmasının önemini vurguladı.


BAE ve ABD Gazze'de ateşkesin güçlendirilmesi konusunda görüşüyor

Ulusal Güvenlik Danışmanı Şeyh Tahnun bin Zayid el Nahyan, ABD'nin Ortadoğu Özel Temsilcisi Steve Witkoff ve Jared Kushner (WAM)
Ulusal Güvenlik Danışmanı Şeyh Tahnun bin Zayid el Nahyan, ABD'nin Ortadoğu Özel Temsilcisi Steve Witkoff ve Jared Kushner (WAM)
TT

BAE ve ABD Gazze'de ateşkesin güçlendirilmesi konusunda görüşüyor

Ulusal Güvenlik Danışmanı Şeyh Tahnun bin Zayid el Nahyan, ABD'nin Ortadoğu Özel Temsilcisi Steve Witkoff ve Jared Kushner (WAM)
Ulusal Güvenlik Danışmanı Şeyh Tahnun bin Zayid el Nahyan, ABD'nin Ortadoğu Özel Temsilcisi Steve Witkoff ve Jared Kushner (WAM)

Abu Dabi Vali Yardımcısı ve BAE Ulusal Güvenlik Danışmanı Şeyh Tahnun bin Zayid, ABD Ortadoğu Özel Temsilcisi Steve Witkoff ve ABD Başkanı Donald Trump'ın damadı Jared Kushner ile BAE ziyareti sırasında Gazze'deki ateşkesle ilgili son gelişmeleri görüştü.

Emirates Haber Ajansı'na (WAM) göre, görüşmede ABD Başkanı'nın planı çerçevesinde varılan anlaşmanın p güçlendirilmesini sağlamak için ABD'nin çabaları ele alındı.

Şarku’l Avsat’ın WAM’dan aktardığına göre BAE Ulusal Güvenlik Danışmanı, ABD Başkanı'nın Gazze'deki savaşı sona erdirme ve bölgeye barış ve istikrar getirme çabalarını ve Steve Witkoff ile Jared Kushner'ın bu konudaki rolünü takdir etti.

Görüşmelerde ayrıca bölgesel istikrarı artırmanın yolları ve devam eden gerilime son vererek Ortadoğu'da refah ve sürdürülebilir kalkınma fırsatlarını destekleme ihtiyacı ele alındı.