ABD'de vaka sayıları artıyor: Ülke ciddi bir sorunla karşı karşıya

Teksas'ta bir çocuğa korona testi yapılıyor.(AP)
Teksas'ta bir çocuğa korona testi yapılıyor.(AP)
TT

ABD'de vaka sayıları artıyor: Ülke ciddi bir sorunla karşı karşıya

Teksas'ta bir çocuğa korona testi yapılıyor.(AP)
Teksas'ta bir çocuğa korona testi yapılıyor.(AP)

Worldometers verilerine göre ABD'de 2 milyon 504 bin 676 kayıtlı vaka bulunuyor. Ülkede son 24 saatte ise 45 bin 242 yeni koronavirüs vakası kaydedildi.
Son 24 saatte 5 kişi hayatını kaybederken, ülkede toplan ölü sayısı 126 bin 785'e yükseldi. İyileşen sayısıysa 1 milyon 52 bin 389 olarak açıklandı.
Öte yandan ABD'nin Ulusal Alerji ve Bulaşıcı Hastalıklar Enstitüsü (NIH) Direktörü ve Beyaz Saray Kovid-19 ile Mücadele Görev Gücü'nün üyesi olan Dr. Anthony Fauci, 16 eyalette korona virüs vakalarında ani artışların kaynaklandığını ülkenin "ciddi bir sorunla" karşı karşıya olduğunu söyledi. İki ay aradan sonra ilk Beyaz Saray görev gücü ile birlikte düzenlenen basın toplantısına katılan Dr Fauci, ”Salgını sona erdirmenin tek yolu onu bitirmek. Sağlık uzmanlarının vaka sayılarındaki artışları yavaşlatmak için daha fazla şeyler yapılması gerekiyor. Salgının ülkeye yayılmasının durdurulmaması durumunda, ülkenin şimdi daha iyi durumda olan kısımlarının bile çok fazla etkilenecek. Vakalardaki artışın önlenmesi için atılan adımların düzenli bir şekilde izlenmesine ve vatandaşların kendilerini izole yapmamalarına da bağlı” dedi.
Bağımsız kaynaklar, ABD'ye ilişkin Kovid-19 salgınındaki, vakaların bir önceki haftaya göre 32 eyalette arttığını ortaya koyduğunu ifade ediyor. Florida, Teksas ve Arizona'nın da aralarında bulunduğu 11 eyalette ise vaka sayılarının yüzde 50'den fazla artış gösterdiğini belirten kaynaklar, Connecticut, Indiana, Maryland, Massachusetts, Nebraska, New Hampshire ve Güney Dakota olmak üzere sadece 7 eyalette vaka sayılarında azalma olduğunu vurguluyor. Teksas, Florida ve Arizona'da, ani artış nedeniyle ekonominin yeniden açılış planları duraklatıldı. Kaydedilen günlük vakalardaki artışın bir kısmı yapılan fazla testlere bağlanırken, bazı bölgelerdeki pozitif testlerin oranının ise korkutucu derecede artmakta olduğu kaydedildi.
Korona virüs yanıt koordinatörü Dr Deborah Birx, genç Amerikalılara test konusunda başvurdukları için teşekkür ederek “Onlara evde kalmalarını söylemeden önce, şimdi onlara test edilmelerini söylüyoruz. "Test rehberliğindeki bu "büyük değişimin" yetkililerin daha önce bulamadığımız asemptomatik ve hafif hastalıkları bulmasına izin verecek” dedi.
Dr Birx,”Gördüğünüz gibi bazı bölgelerde ciddi bir sorunla karşı karşıyayız. Ülkenin bir bölgesinde olanların sonuçta diğer alanlarda da bir etkisi olabiliyor” şeklinde konuştu..
Arizona eyaleti krizin bir başka merkez üssü olarak ortaya çıktı. İşletmelere yeniden açılması için "yeşil ışık" yakan Vali Doug Ducey, şimdi Arizona sakinlerinin "evde daha güvenli olabileceklerini söyledi. Alabama, Kaliforniya, Idaho, Mississippi, Missouri, Nevada, Oklahoma, Güney Carolina ve Wyoming gibi diğer eyaletlerin hepsinde, bu hafta onaylanan vaka sayısında günlük rekor artışlar görüldü.

Komşu eyaletlerdeki geçişlerde 14 günlük karantina uygulanacak
New York, New Jersey ve Connecticut olmak üzere Alabama, Arkansas, Arizona, Florida, Kuzey Carolina, Güney Carolina, Teksas ve Utah eyaletlerinde seyahat edenlerden 14 gün boyunca kendi kendine karantina uygulaması istenileceği açıklandı. Kaliforniya eyaleti, bu hafta rekor sayıda yeni vaka bildirdi ve Vali Gavin Newsom, devletin son iki hafta içinde bir milyondan fazla test gerçekleştirdiğini ve yaklaşık yüzde 5'inin olumlu olduğunu söyledi. Vali Newsom, halk arasında maske takılmasını zorunlu hale getirildiğini açıkladı.



Trump, Şam'ın SDG’ye yönelik operasyonunun ardından Şara’yı övdü

Trump, Şam'ın SDG’ye yönelik operasyonunun ardından Şara’yı övdü
TT

Trump, Şam'ın SDG’ye yönelik operasyonunun ardından Şara’yı övdü

Trump, Şam'ın SDG’ye yönelik operasyonunun ardından Şara’yı övdü

ABD Başkanı Donald Trump, Şam'ın Suriye Demokratik Güçleri’ne (SDG) yönelik operasyonunun ardından sahadaki gelişmelerden duyduğu memnuniyeti dile getirerek, Suriye Devlet Başkanı Ahmed el-Şara ile görüştüğünü açıkladı.

İki lider arasındaki telefon görüşmesi, el-Şara'nın devrik Devlet Başkanı Beşşar el-Esed'in ana destekçisi olan Moskova'ya yapacağı ziyaretin arifesinde gerçekleşti. Esed, 2014 yılının sonunda el-Şara liderliğindeki koalisyon tarafından devrilmişti.

Trump gazetecilere yaptığı açıklamada, "Çok saygın Suriye Devlet Başkanı ile harika bir görüşme yaptım" dedi ve görüşmenin "Suriye ve bölgeyle ilgili her şeyi" kapsadığını belirtti. Trump, "İşler çok iyi gidiyor, bu yüzden bundan çok memnunuz" diye devam etti.

Trump'ın desteği, Kongre'deki önemli müttefiklerinden biri olan Senatör Lindsey Graham'ın son saldırıya yanıt olarak Suriye'ye yeniden yaptırım uygulanması çağrısında bulunmasıyla keskin bir tezat oluşturuyor. Graham dün Trump'ın performansını övdü ve istikrarın yeniden sağlanmasına yardımcı olduğunu savundu ve Suudi Arabistan'ı Suriye üzerindeki etkisini kullanarak "bölgenin daha fazla kaosa sürüklenmesini önlemeye" çağırdı.

Suriye ordusu, ateşkes sağlanmadan önce Kürt güçlerinin savaş sırasında özerk bir bölge kurduğu kuzey ve doğu Suriye'nin kontrolünü yeniden ele geçirmek için operasyon başlattı. Şarku’l Avsat’ın edindiği bilgiye göre el-Şara, Trump ile yaptığı görüşmede, Suriye'nin "toprak bütünlüğüne ve ulusal egemenliğine tam bağlılığını ve devletin kurumlarını koruma ve sivil barışı güçlendirme konusundaki kararlılığını" vurguladı.

 Washington, yıllarca DEAŞ'a karşı mücadelelerinde Kürt liderliğindeki SDG’nin önemli bir destekçisiydi ve bu, grubun 2019'da son kalesinde yenilgiye uğramasıyla sonuçlandı. Ancak, Esed rejiminin devrilmesinin ardından ABD, yeni yetkililerin ülkeyi birleştirme çabalarının önemli bir destekçisi haline geldi.

Geçtiğimiz hafta, ABD'nin Şam Büyükelçisi Tom Barrack, SDG'nin DEAŞ ile mücadelede önemli bir güç olarak rolünün "sona erdiğini" belirterek, hükümet güçlerinin artık DEAŞ üyelerinin ve ailelerinin tutulduğu hapishaneler ve kamplarda güvenliği devralmaya yetkin olduğunu savundu.


Erdoğan, Trump ile Suriye'deki durum ve Barış Konseyi hakkında görüştü

ABD Başkanı Donald Trump ve Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 25 Eylül 2025'te Washington'daki Beyaz Saray'da gerçekleştirdikleri görüşmede, (Reuters)
ABD Başkanı Donald Trump ve Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 25 Eylül 2025'te Washington'daki Beyaz Saray'da gerçekleştirdikleri görüşmede, (Reuters)
TT

Erdoğan, Trump ile Suriye'deki durum ve Barış Konseyi hakkında görüştü

ABD Başkanı Donald Trump ve Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 25 Eylül 2025'te Washington'daki Beyaz Saray'da gerçekleştirdikleri görüşmede, (Reuters)
ABD Başkanı Donald Trump ve Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 25 Eylül 2025'te Washington'daki Beyaz Saray'da gerçekleştirdikleri görüşmede, (Reuters)

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, dün ABD Başkanı Donald Trump ile yaptığı telefon görüşmesinde ikili ilişkiler, Suriye'deki durum, Gazze'deki Barış Konseyi'nin çabaları ve bölgesel ve uluslararası gelişmeleri ele aldı.

Anadolu Ajansı’nın haberine göre Erdoğan Trump'a, Türkiye'nin ateşkes anlaşmasını ve Kürtlerin Suriye devletine entegrasyonunu ABD ve Suriye yetkilileriyle iş birliği içinde yakından takip ettiğini bildirdi.

Erdoğan, telefon görüşmesinde, Kürtlerin liderliğindeki Suriye Demokratik Güçleri (SDG) ile Şam hükümeti arasında Suriye'de varılan ateşkes ve entegrasyon anlaşmasının tam olarak uygulanmasının gerekliliğini vurguladı.


Trump: Bir başka ABD donanma filosu daha İran'a doğru ilerliyor

ABD Ordusuna ait "Nimitz" sınıfı "Abraham Lincoln" uçak gemisini takip eden bir savaş uçağı filosu
ABD Ordusuna ait "Nimitz" sınıfı "Abraham Lincoln" uçak gemisini takip eden bir savaş uçağı filosu
TT

Trump: Bir başka ABD donanma filosu daha İran'a doğru ilerliyor

ABD Ordusuna ait "Nimitz" sınıfı "Abraham Lincoln" uçak gemisini takip eden bir savaş uçağı filosu
ABD Ordusuna ait "Nimitz" sınıfı "Abraham Lincoln" uçak gemisini takip eden bir savaş uçağı filosu

ABD Başkanı Donald Trump dün yaptığı açıklamada, bir başka Amerikan “savaş filosunun” İran'a doğru yola çıktığını ve Tahran'ın Washington ile bir anlaşmaya varmasını umduğunu söyledi.

Trump konuşmasında, “Şu anda İran'a doğru güzelce seyreden bir başka muhteşem deniz filosu var” dedi. “Umarım bir anlaşmaya varırlar” ifadelerini kullandı.

Konuyla ilgili bilgi sahibi birkaç kaynağa göre Trump, İran hükümetinin konumunun zayıfladığını gösteren çeşitli ABD istihbarat raporları aldı. Raporlar, İran hükümetinin iktidar üzerindeki kontrolünün, 1979 devriminde Şah'ın devrilmesinden bu yana en zayıf noktasına ulaştığını öne sürüyor. Raporlara göre, geçen yılın sonlarında patlak veren protestolar, özellikle yetkililerin Yüksek Lider Ali Hamaney'e destek kaleleri olarak gördüğü bölgelere yayılmasının ardından, İran hükümetinin bazı unsurlarını sarstı.

Protestolar yatışmış olsa da hükümet zor durumda kalmaya devam ediyor. İstihbarat raporları, protestoların yanı sıra İran ekonomisinin tarihi düzeyde bir zayıflık yaşadığını defalarca vurguladı. Ekonomik zorluklar, aralık ayı sonlarında sponten protestolara yol açtı. Ocak ayında gösteriler yaygınlaşırken, İran hükümeti ailelerin karşı karşıya olduğu mali zorlukları hafifletmek için çok az seçeneği olduğunu fark etti. Şarku’l Avsat’ın edindiği bilgiye göre yetkililer sert baskıya başvurdu ve bu bu sert baskı halkın büyük bir bölümünü yönetime daha da yabancılaştırdı.

ABD ordusu bölgedeki güçlerini takviye ediyor, ancak Trump yönetiminin hangi adımları atacağı hala belirsizliğini koruyor.

ABD ordusu bölgedeki güçlerini artırıyor, ancak Trump yönetiminin hangi adımları atabileceği belirsiz.