ABD'de vaka sayıları artıyor: Ülke ciddi bir sorunla karşı karşıya

Teksas'ta bir çocuğa korona testi yapılıyor.(AP)
Teksas'ta bir çocuğa korona testi yapılıyor.(AP)
TT

ABD'de vaka sayıları artıyor: Ülke ciddi bir sorunla karşı karşıya

Teksas'ta bir çocuğa korona testi yapılıyor.(AP)
Teksas'ta bir çocuğa korona testi yapılıyor.(AP)

Worldometers verilerine göre ABD'de 2 milyon 504 bin 676 kayıtlı vaka bulunuyor. Ülkede son 24 saatte ise 45 bin 242 yeni koronavirüs vakası kaydedildi.
Son 24 saatte 5 kişi hayatını kaybederken, ülkede toplan ölü sayısı 126 bin 785'e yükseldi. İyileşen sayısıysa 1 milyon 52 bin 389 olarak açıklandı.
Öte yandan ABD'nin Ulusal Alerji ve Bulaşıcı Hastalıklar Enstitüsü (NIH) Direktörü ve Beyaz Saray Kovid-19 ile Mücadele Görev Gücü'nün üyesi olan Dr. Anthony Fauci, 16 eyalette korona virüs vakalarında ani artışların kaynaklandığını ülkenin "ciddi bir sorunla" karşı karşıya olduğunu söyledi. İki ay aradan sonra ilk Beyaz Saray görev gücü ile birlikte düzenlenen basın toplantısına katılan Dr Fauci, ”Salgını sona erdirmenin tek yolu onu bitirmek. Sağlık uzmanlarının vaka sayılarındaki artışları yavaşlatmak için daha fazla şeyler yapılması gerekiyor. Salgının ülkeye yayılmasının durdurulmaması durumunda, ülkenin şimdi daha iyi durumda olan kısımlarının bile çok fazla etkilenecek. Vakalardaki artışın önlenmesi için atılan adımların düzenli bir şekilde izlenmesine ve vatandaşların kendilerini izole yapmamalarına da bağlı” dedi.
Bağımsız kaynaklar, ABD'ye ilişkin Kovid-19 salgınındaki, vakaların bir önceki haftaya göre 32 eyalette arttığını ortaya koyduğunu ifade ediyor. Florida, Teksas ve Arizona'nın da aralarında bulunduğu 11 eyalette ise vaka sayılarının yüzde 50'den fazla artış gösterdiğini belirten kaynaklar, Connecticut, Indiana, Maryland, Massachusetts, Nebraska, New Hampshire ve Güney Dakota olmak üzere sadece 7 eyalette vaka sayılarında azalma olduğunu vurguluyor. Teksas, Florida ve Arizona'da, ani artış nedeniyle ekonominin yeniden açılış planları duraklatıldı. Kaydedilen günlük vakalardaki artışın bir kısmı yapılan fazla testlere bağlanırken, bazı bölgelerdeki pozitif testlerin oranının ise korkutucu derecede artmakta olduğu kaydedildi.
Korona virüs yanıt koordinatörü Dr Deborah Birx, genç Amerikalılara test konusunda başvurdukları için teşekkür ederek “Onlara evde kalmalarını söylemeden önce, şimdi onlara test edilmelerini söylüyoruz. "Test rehberliğindeki bu "büyük değişimin" yetkililerin daha önce bulamadığımız asemptomatik ve hafif hastalıkları bulmasına izin verecek” dedi.
Dr Birx,”Gördüğünüz gibi bazı bölgelerde ciddi bir sorunla karşı karşıyayız. Ülkenin bir bölgesinde olanların sonuçta diğer alanlarda da bir etkisi olabiliyor” şeklinde konuştu..
Arizona eyaleti krizin bir başka merkez üssü olarak ortaya çıktı. İşletmelere yeniden açılması için "yeşil ışık" yakan Vali Doug Ducey, şimdi Arizona sakinlerinin "evde daha güvenli olabileceklerini söyledi. Alabama, Kaliforniya, Idaho, Mississippi, Missouri, Nevada, Oklahoma, Güney Carolina ve Wyoming gibi diğer eyaletlerin hepsinde, bu hafta onaylanan vaka sayısında günlük rekor artışlar görüldü.

Komşu eyaletlerdeki geçişlerde 14 günlük karantina uygulanacak
New York, New Jersey ve Connecticut olmak üzere Alabama, Arkansas, Arizona, Florida, Kuzey Carolina, Güney Carolina, Teksas ve Utah eyaletlerinde seyahat edenlerden 14 gün boyunca kendi kendine karantina uygulaması istenileceği açıklandı. Kaliforniya eyaleti, bu hafta rekor sayıda yeni vaka bildirdi ve Vali Gavin Newsom, devletin son iki hafta içinde bir milyondan fazla test gerçekleştirdiğini ve yaklaşık yüzde 5'inin olumlu olduğunu söyledi. Vali Newsom, halk arasında maske takılmasını zorunlu hale getirildiğini açıkladı.



İsrail ordusu: Refah'ta bir tünelden çıkan 6 militanı hedef aldık

Gazze Şeridi'nin Refah kentindeki İsrail askerleri (Arşiv- Reuters)
Gazze Şeridi'nin Refah kentindeki İsrail askerleri (Arşiv- Reuters)
TT

İsrail ordusu: Refah'ta bir tünelden çıkan 6 militanı hedef aldık

Gazze Şeridi'nin Refah kentindeki İsrail askerleri (Arşiv- Reuters)
Gazze Şeridi'nin Refah kentindeki İsrail askerleri (Arşiv- Reuters)

İsrail askeri sözcüsü Avichay Adraee, İsrail güçlerinin bu sabah Gazze Şeridi'nin güneyindeki Refah'ta altı militanı hedef aldığını açıkladı. Militanların bölgedeki bir yeraltı tünelinden çıktıklarına inanılıyor.

Adraee, güçlerin bölgedeki arama operasyonlarını sürdürdüğünü de ifade etti.

cfg
İsrail askerleri, Gazze Şeridi sınırına yakın güney İsrail'de konuşlu bir tank taretinin tepesinde duruyor (AFP)

Şarku’l Avsat’ın çeşitli medya kuruluşlarından aktardığına göre İsrail güçlerinin 10 Ekim'den bu yana yürürlükte olan ateşkes anlaşması kapsamında yeniden konuşlandırıldığı Filistin topraklarının bir bölümü olan Refah'ta bulunan tünellerde 200 kadar Hamas savaşçısı mahsur kalmış olabilir.


Hong Kong'da yüksek katlı konut kompleksinde yangın: En az 4 Kişi hayatını kaybetti

Fotoğraf: AP
Fotoğraf: AP
TT

Hong Kong'da yüksek katlı konut kompleksinde yangın: En az 4 Kişi hayatını kaybetti

Fotoğraf: AP
Fotoğraf: AP

Hong Kong’daki bir yüksek katlı konut kompleksinde bugün (Çarşamba) çıkan büyük yangında dört kişi hayatını kaybetti. Kentin İtfaiye Hizmetleri Dairesi, olayda dört kişinin öldüğünü ve üç kişinin yaralandığını açıkladı. Polis ise daha önce sekiz kişinin etkilendiğini bildirmişti; sayılardaki farkın nedeni henüz netlik kazanmadı.

Hong Kong medyası, yaşamını yitirenler arasında bir itfaiyecinin de bulunduğunu öne sürdü, ancak bu bilgi resmi olarak doğrulanmadı.

g
Fotoğraf:  AP

Yangın, kentin Tai Po bölgesindeki binanın dış cephesine kurulan bambu iskelesi boyunca hızla yayılarak gökyüzüne yoğun duman yükseldi. Olay yerinden aktarılan canlı görüntülerde, itfaiye ekiplerinin merdivenli araçlardan yüksekten su sıkarak alevlere müdahale ettiği görüldü.

Yetkililer, yangının ardından Hong Kong’daki ikinci en yüksek alarm seviyesi olan dört numaralı yangın alarmını devreye aldı.

s
Fotoğraf:  AP

Polis, olayın yaşandığı binalarda mahsur kalan kişiler olduğuna dair birçok ihbar aldıklarını açıkladı.

sdf
Fotoğraf:  AP

Tai Po, Hong Kong’un Yeni Topraklar olarak bilinen kuzey bölgesinde, Çin anakarasındaki Shenzhen kentine yakın bir yerleşim alanı olarak biliniyor.


Tayvan Devlet Başkanı savunma harcamalarına 40 milyar dolarlık ek bütçe önerisinde bulunacak

Hsinchu'daki Hokou Askeri Üssü'nde Tayvan'ın ilk Abrams tank taburunun açılış töreninde yer alan Brave Tiger ve Abrams M1A2T tankları (Reuters)
Hsinchu'daki Hokou Askeri Üssü'nde Tayvan'ın ilk Abrams tank taburunun açılış töreninde yer alan Brave Tiger ve Abrams M1A2T tankları (Reuters)
TT

Tayvan Devlet Başkanı savunma harcamalarına 40 milyar dolarlık ek bütçe önerisinde bulunacak

Hsinchu'daki Hokou Askeri Üssü'nde Tayvan'ın ilk Abrams tank taburunun açılış töreninde yer alan Brave Tiger ve Abrams M1A2T tankları (Reuters)
Hsinchu'daki Hokou Askeri Üssü'nde Tayvan'ın ilk Abrams tank taburunun açılış töreninde yer alan Brave Tiger ve Abrams M1A2T tankları (Reuters)

Tayvan Devlet Başkanı Lai Ching-te, adayı olası bir Çin işgalinden korumak için hükümetinin birkaç yıl boyunca savunma harcamalarına 40 milyar dolarlık ek bütçe önerisinde bulunacağını duyurdu.

Lai, dün Washington Post’ta yayınlanan makalesinde, “Pekin'in güç kullanımıyla ilgili karar alma sürecine daha yüksek maliyetler ve belirsizlikler ekleyerek caydırıcılığı artırmayı amaçlıyoruz” dedi. Pekin, Tayvan üzerinde egemenlik iddia ediyor ve adayı kontrol altına almak için askeri seçeneği de göz ardı etmiyor; bu da Tayvan'ı güçlü askeri, ekonomik ve diplomatik baskıya maruz bırakıyor.

Bu hamle, Tayvan'ı kendi toprağı olarak gören Çin'in, Taipei'nin şiddetle reddettiği iddialarını savunmak için beş yıldır askeri ve siyasi baskıyı artırmasıyla birlikte geldi.

Lai daha önce ABD'nin bu konudaki taleplerine yanıt olarak, savunma harcamalarını 2026'da gayri safi yurtiçi hasılanın (GSYİH) yüzde 3'ünden fazlasına ve 2030'da yüzde 5'e çıkarma planlarından bahsetmişti. Lai makalesinde, “Bu büyük paket sadece ABD'den yeni silah alımlarına önemli ölçüde finansman sağlamakla kalmayacak, aynı zamanda Tayvan'ın yeteneklerini önemli ölçüde geliştirmeye de katkıda bulunacak” ifadelerini kullandı.

Tayvan hükümeti, savunma harcamalarının 2026 yılında 949,5 milyar Taylan dolarına (30,25 milyar dolar) ulaşmasını öneriyor. Hükümet rakamlarına göre GSYİH'nin yüzde 3,32'sini temsil eden bu rakam, 2009'dan bu yana ilk kez yüzde 3'lük eşiği aşıyor.

Ancak Pekin ile daha yakın ilişkiler kurmak isteyen muhalefet partisi Kuomintang Partisi, müttefiki Halk Partisi ile birlikte finansmanı kontrol ettiği için, hükümetin parlamentodan onay alması zor olabilir. Yeni seçilen Kuomintang lideri Cheng Li-wun, Tayvan'ın ‘bu paraya sahip olmadığını’ söyleyerek Lai'nin savunma harcamaları planlarına karşı çıktı.