Pakistan: Hindistan, Pakistan ile Çin'i çatışmaya sürüklemeye çalışıyor

Bir Hindistan savaş uçağı dün, Çin kuvvetleri ile çatışmanın yaşandığı Ladakh bölgesi (Hindistan’ın kuzeyi) ortak başkenti Leh bölgesi üzerinde uçtu (AFP)
Bir Hindistan savaş uçağı dün, Çin kuvvetleri ile çatışmanın yaşandığı Ladakh bölgesi (Hindistan’ın kuzeyi) ortak başkenti Leh bölgesi üzerinde uçtu (AFP)
TT

Pakistan: Hindistan, Pakistan ile Çin'i çatışmaya sürüklemeye çalışıyor

Bir Hindistan savaş uçağı dün, Çin kuvvetleri ile çatışmanın yaşandığı Ladakh bölgesi (Hindistan’ın kuzeyi) ortak başkenti Leh bölgesi üzerinde uçtu (AFP)
Bir Hindistan savaş uçağı dün, Çin kuvvetleri ile çatışmanın yaşandığı Ladakh bölgesi (Hindistan’ın kuzeyi) ortak başkenti Leh bölgesi üzerinde uçtu (AFP)

Her biri nükleer silaha sahip olan üç komşu ülke olan Hindistan, Pakistan ve Çin arasında Himalayalar bölgesinin sınırlarının çizilmesi konusunda uzun süredir devam eden anlaşmazlıklar bulunuyor. Hindistan ve Pakistan arasındaki çatışmalar yıllarca bu çatışmaların en tehlikelisi olarak görüldü. Ancak Hint ve Çin kuvvetleri arasında meydana gelen şiddet, Pekin ve Yeni Delhi arasında bir çatışma riski konusundaki endişeleri yeniledi.
Pakistan dün, Çin ve Hindistan arasındaki cephe hattına girerek, Yeni Delhi’yi, Hint kuvvetleri Himalayalar'da bulunan iki ülke sınırındaki ‘Ladakh’ bölgesinde Çinli askerler ile yaşanan çatışmaların ardından Pakistanlı diplomatları sınır dışı ederek halkının dikkatini dağıtmaya çalışmakla suçladı.
Pakistan Dışişleri Bakanı Şah Mahmud Kureyşi, yaptığı açıklamada, ülkesi geçtiğimiz 15 Haziran’da Ladakh bölgesinde meydana gelen ve 20 Hint askerin öldürüldüğü çatışmanın Pakistan’ı bu anlaşmazlığa sürükleme olasılığından endişe ettiğini söyledi. Kureyşi, Reuters’e yaptığı açıklamada, “Durum kötüleşti. Durum çok hassas” ifadelerini kullandı.
Çin ve Pakistan arasında güçlü diplomatik ve ekonomik bağlar bulunuyor. Kureyşi, Pakistan'ın müttefik Çin'in Ladakh bölgesi konusundaki konumunu desteklediğini söyledi. Pakistan Dışişleri Bakanı kısa bir süre önce Çinli üst düzey bir diplomat olan Wang Yi ile bir telefon görüşmesi gerçekleştirdi. Yi, Pakistan’ın bu konudaki tutumu nedeniyle şükranlarını bildirdi.
Hindistan, bu ayın ortasında orduları arasındaki kanlı çatışmadan sonra, ilk kez, Himalayalar'daki iki ülke arasındaki tartışmalı sınırda Çin kuvvetlerine eşit sayıda askeri güçler konuşlandırıldığını kabul etti. Hindistan Dışişleri Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada, krizi çözmek için askeri ve diplomatik temaslar devam ederken, her iki tarafın da bölgede çok sayıda asker konuşlandırdığını söyledi. Ayrıca Çin'i bölgede kuvvetlerini konuşlandırmaya başlayarak bir gerilim kaynağı olmakla suçladı.
Her iki taraf, Hindistan’ın kuzeyindeki Ladakh bölgesindeki çatışmalar nedeniyle birbirini suçladı. Hindistan tarafından yapılan açıklamada,  bu çatışmalara tartışmalı sınır çizgisinde Çin tarafından yapılan gerçekleştirilen eylemlerin neden olduğu ifade edildi.
Buna karşılık Çin, Hint güçlerini Haziran çatışmalarının arkasında olmak ve askerlerine saldırmakla suçladı.



Kuzey Kore lideri uzun menzilli füze denemesini denetledi

 Kim Jong Un, karadan havaya füzeler fırlatabilen nükleer enerjili denizaltının inşaat alanını ziyaret etti (Reuters)
Kim Jong Un, karadan havaya füzeler fırlatabilen nükleer enerjili denizaltının inşaat alanını ziyaret etti (Reuters)
TT

Kuzey Kore lideri uzun menzilli füze denemesini denetledi

 Kim Jong Un, karadan havaya füzeler fırlatabilen nükleer enerjili denizaltının inşaat alanını ziyaret etti (Reuters)
Kim Jong Un, karadan havaya füzeler fırlatabilen nükleer enerjili denizaltının inşaat alanını ziyaret etti (Reuters)

Kuzey Kore'nin devlet haber ajansı KCNA, bugün ülkenin lideri Kim Jong Un'un doğu kıyısına yakın bir fırlatma sahasında uzun menzilli karadan havaya füzelerin denemesini denetlediğini bildirdi.

Kuzey Kore lideri Kim Jong Un, Doğu Denizi yakınlarındaki uzun menzilli karadan havaya füze test sahasında (Reuters)Kuzey Kore lideri Kim Jong Un, Doğu Denizi yakınlarındaki uzun menzilli karadan havaya füze test sahasında (Reuters)

Ajans, yeni tip yüksek irtifa füzesi geliştirmek amacıyla nükleer silahlı stratejik teknolojileri değerlendirmeyi hedefleyen testin, 200 kilometre mesafedeki hava hedeflerini başarıyla imha ettiğini duyurdu.

Şarku’l Avsat’ın KCNA’dan aktardığına göre Kim ayrıca karadan havaya füzeler fırlatabilen 8 bin 700 tonluk nükleer enerjili bir denizaltının inşasını da inceledi, ancak ziyaretin yeri veya zamanı belirtilmedi. Denizaltı projesinin, Kuzey Kore iktidar partisinin deniz kuvvetlerini modernize etme çabalarının bir parçası olduğunu ve partinin savunma yeteneklerini geliştirme konusundaki beş temel politikasından birini temsil ettiğini kaydetti.

Kuzey Kore devlet haber ajansı tarafından yayınlanan bir fotoğrafta Kim Jong Un, 8.700 tonluk nükleer enerjili denizaltının inşaat alanında görülüyor (Reuters).Kuzey Kore devlet haber ajansı tarafından yayınlanan bir fotoğrafta Kim Jong Un, 8.700 tonluk nükleer enerjili denizaltının inşaat alanında görülüyor (Reuters).

Kim'in, "Mevcut dünyanın hiçbir şekilde barışa meyilli olmadığı" göz önüne alındığında, nükleer yeteneklerin kapsamlı bir şekilde geliştirilmesinin ve donanmanın modernizasyonunun gerekli ve kaçınılmaz olduğunu söylediği ifade edildi.

Kim, Güney Kore'nin Washington ile müzakereler sonucunda nükleer denizaltı geliştirme planının Kore Yarımadası'ndaki gerilimleri artıracağını ve ulusal güvenliğe tehdit oluşturacağını, bu nedenle de harekete geçmesi gerektiğini söyledi.

Kuzey Kore devlet medyası ayrı bir açıklamada, ABD'ye ait nükleer enerjili bir denizaltının Güney Kore limanına girmesini eleştirerek, bunu Kore Yarımadası'nda ve bölgede "askeri gerilimlerin artması" olarak nitelendirdi.


Çin, bir Japon yetkilinin Tayvan ziyaretine öfkelendi

Tayvan Cumhurbaşkanı Lai Ching-te (Arşiv- Reuters)
Tayvan Cumhurbaşkanı Lai Ching-te (Arşiv- Reuters)
TT

Çin, bir Japon yetkilinin Tayvan ziyaretine öfkelendi

Tayvan Cumhurbaşkanı Lai Ching-te (Arşiv- Reuters)
Tayvan Cumhurbaşkanı Lai Ching-te (Arşiv- Reuters)

Japon milletvekillerinin Tayvan'a bir dizi ziyareti başladı; bu durum Tokyo ve Taipei arasındaki yakınlaşmayı yansıtıyor ve Pekin'in öfkesine neden oluyor.

Şarku’l Avsat’ın Bloomberg News'ten aktardığı habere göre ziyaretler Japonya'nın iktidardaki Liberal Demokrat Parti'sinin üst düzey yetkililerinden Koichi Hagiuda'nın dün Tayvan Cumhurbaşkanı Lai Ching-te ile görüşmesiyle başladı.

Tayvan Cumhurbaşkanlığı Ofisi'nden yapılan açıklamaya göre, Hagiuda Japonya-Tayvan ilişkilerinin "en iyi seviyede" olduğunu belirtti.

Tayvan Cumhurbaşkanı, iki ülke arasındaki iş birliğini güçlendirmeyi ve "özgür ve açık bir Hint-Pasifik"i teşvik etmek için birlikte çalışmayı umduğunu söyledi.

Japon milletvekillerinin Tayvan ziyaretlerinin alışılmadık bir durum olmadığı, ancak bu ziyaretlerin şu anda Japonya ve Çin arasında Tayvan konusunda tırmanan gerilimlerin ortasında gerçekleştiği belirtilmelidir.

Çin, Hajido'nun Tayvan cumhurbaşkanıyla görüşmesine öfkeyle tepki gösterdi ve Japonya'ya resmi bir protesto mektubu gönderdi.

Çin Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Lin Jian, Tokyo'yu bölgesel barış ve istikrarı baltalamakla suçladı.


Amazon, bin 800 Kuzey Korelinin şirkette iş başvurusunda bulunmasını engellediğini duyurdu

Amazon logosu (Reuters)
Amazon logosu (Reuters)
TT

Amazon, bin 800 Kuzey Korelinin şirkette iş başvurusunda bulunmasını engellediğini duyurdu

Amazon logosu (Reuters)
Amazon logosu (Reuters)

Amazon, Pyongyang'ın para kazanmak ve kara para aklamak için çok sayıda bilişim uzmanını yurt dışına göndermesi nedeniyle bin 800'den fazla Kuzey Korelinin şirkete katılmasını engellediğini duyurdu.

Amazon'un güvenlikten sorumlu başkanı Stephen Schmidt, geçen hafta LinkedIn'de Kuzey Korelilerin "özellikle Amerika Birleşik Devletleri'nde olmak üzere, dünyanın dört bir yanındaki şirketlerde uzaktan bilişim işleri bulmaya çalıştıklarını" belirtti. Şirketin geçen yıl Kuzey Korelilerden gelen başvurularda neredeyse üçte bir oranında artış gördüğünü ifade etti.

Schmidt, Kuzey Korelilerin genellikle "dizüstü bilgisayar çiftlikleri" kullandıklarını, yani Amerika Birleşik Devletleri'ndeki bilgisayarların yurt dışından uzaktan kumanda ile işletildiğini belirtti. Sorunun "Amazon'a özgü olmadığını" ve "muhtemelen yaygın olduğunu" söyledi.

Schmidt, Kuzey Koreli çalışanların ayırt edici işaretleri arasında yanlış biçimlendirilmiş telefon numaraları ve şüpheli akademik nitelikler bulunduğunu belirtti.

Temmuz ayında, Arizona'lı bir kadın, Kuzey Koreli bilişim çalışanlarının 300'den fazla ABD şirketinde uzaktan iş bulmalarına yardımcı olan bir dizüstü bilgisayar çiftliği işletmekten sekiz yıldan fazla hapis cezasına çarptırıldı. Yetkililer, bu planın hem kadın hem de Kuzey Kore için 17 milyon dolardan fazla gelir sağladığını kaydetti.

Seul'ün istihbarat teşkilatı geçen yıl, Kuzey Koreli ajanların LinkedIn'i işe alımcı gibi davranarak savunma şirketlerinde çalışan Güney Korelilerle iletişime geçip teknolojileri hakkında bilgi edinmek için kullandıkları konusunda uyarıda bulunmuştu.